Όπως ίσως να έχετε ήδη ακούσει, η server virtualization τεχνολογία της Microsoft, ονόματι Hyper-V, έγινε RTM εχθές στις 26/6/08 και είναι διαθέσιμη προς download σαν update για τον Windows Server 2008. Αργότερα θα είναι διαθέσιμο και μέσω Live Update. Αυτή ήταν και η λογική κατάληξη μίας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από καιρό και πρωτοεμφανίστηκε τα τελευταία Χριστούγεννα με την πρώτη beta.

Είναι γεγονός ότι η Microsoft έρχεται καθυστερημένα στο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς που έχει ήδη επενδύσει σε άλλες virtualization τεχνολογίες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα και με γνωστούς αναλυτές, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που αναμένεται να βοηθήσουν το Hyper-V να διαπρέψει. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το εκπληκτικό performance (σύμφωνα και με συγκριτική έρευνα της QLOGIC), αλλά και το ότι δίνει τη δυνατότητα για virtualization του Exchange, SQL Server, IIS και Sharepoint.

 

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το server virtualization (ή hardware virtualization), αναφέρω συνοπτικά ότι πρόκειται για μία τεχνολογία που αποτελεί ότι πιο “καυτό” στη κοινωνία της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια, λόγω της δυνατότητας που δίνει στις εταιρίες πληροφορικής να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Πιο συγκεκριμένα, το "server consolidation" χαρακτηριστικό του virtualization επιτρέπει την εγκατάσταση πολλαπλών servers στο ίδιο φυσικό μηχάνημα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε εταιρία που έχει ένα μηχάνημα να υπολειτουργεί για κάθε ένα server, να μειώσει το συνολικό αριθμό των μηχανημάτων. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι μειώνεται το κόστος απόκτησης και συντήρησης των μηχανημάτων, αλλά και το κόστος λειτουργίας των (ρεύμα, χώρος, backup, παραμετροποιήσεις κλπ). Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το virtualization υπάρχουν πολλά κατατοπιστικά άρθρα στο σχετικό site της Microsoft καθώς και αναρίθμητα blogs.