• IKT-bloggen

  Skolbarn arbetar bäst med Microsoft Office som verktyg

  • 1 Comments

  När Århus kommun valde Open Office istället för Microsoft Office 2007 för eleverna i kommunen gjordes ingen utvärdering av den pedagogiska aspekten - vilket är den viktigaste. Och inte heller kostnader för att drifta och hantera. Det upprörde IT-ansvarige Rasmus Kær som lät göra en pedagogisk utvärdering bland elever i 8 och 9 klass. Eleverna föredrog Microsofts program då de är lättare att förstå och har högre användarvänlighet. Svårast med Open Office är det för barn med speciella behov eller lässvårigheter - det blir för många steg.

  Barn behöver enkelhet och verktyg som fungerar och som de inte behöver slita med.  Lärarna behöver vektyg som underlättar kommunikation, stödjer pedagogiken och minskar tiden för administrationen - det är det man ska fundera på vid en upphandling. Läs mer om skolkoncept på www.microsoft.se/skola 

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Kodu – enkel spelprogrammering. Nu också för PC

  • 0 Comments

  Förra året lanserades Kodu, ett verktyg från Microsoft Research som gör att barn (och för all del även vuxna) enkelt kan skapa och programmera sina egna spel för Xbox och PC. Sedan Kudo gjordes tillgängligt i beta för Xbox har det laddats ner 200 000 gånger och det finns över 900 aktiva Kodu-konton runt om i världen.

  I veckan presenterades ytterligare en Kodu-nyhet: från och med nu finns Kodu tillgängligt i en betaversion för PC. Övergången till PC gör att programmet lättare kan användas av skolor; allt som krävs för att ungarna ska kunna sätta igång och programmera är en PC och ett tangentbord. Kudo har samtidigt fått ett nytt förbättrat programmeringsspråk, stöd för ett brett urval av hårdvara och gjorts enklare att installera i labmiljöer.  Det har också blivit lättare att spara spel för att dela med andra.

  Här kan du ladda ned betaversionen för PC och läsa mer om Kudo.

  /Fredrika Fredmark 

 • IKT-bloggen

  Nominera årets Innovativa lärare 2010

  • 0 Comments

  Är du, eller känner du en, ovanligt innovativ lärare eller lärarstudent? Nu är det dags att nominera till den nationella Innovativa lärarutnämningen 2010! Priset delas ut för sjunde året i rad, i samverkan med Lärarnas Riksförbund. Syftet är att lyfta fram lärare som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.

  Vinnaren får resa till Berlin under tre dagar (23-24 mars) och representera Sverige på den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen. Förra årets vinnare, Anna Ljungqvist, engelsklärare på Björknässkolan i Nacka, lyckades så bra i Europa att hon fick åka vidare till Brasilien för att tävla om titeln världens mest innovativa lärare.

  Vi vill ha ditt bidrag senast den 1 mars 2010.
  Läs mer och nominera här 

  /Fredrika Fredmark

 • IKT-bloggen

  Svenska ungdomar kan bidra till att halvera fattigdomen

  • 0 Comments

  FN har ställt upp 8 mål för hur fattigdomen i världen ska halveras till 2015. Ett vikigt arbete. Med teknik så kan man komma en god bit på vägen. Därför drar Microsoft igång en stor tävling bland studerande vid högre utbildning för att få fram intressanta tekniska lösningar baserade på tvärvetenskaplig grund som praktiskt bidrar till att hjälpa utvecklingsländerna och till att nå FNs 8 Milleniemål.

  Ungdomarna tävlar i lag och det är främst tekniska studenter som deltar med kunskap från andra studerande. Vi kallar tävlingen Imagine Cup och redan nu har vi rekordmånga lag anmält sig. Tävlingen håller på fram till maj då ett svenskt lag utses att delta i den internationella tävlingen. Vi samverkar med FN (UNDP) och kommer under vintern och våren erbjuda flera inspirationsseminarier för att UNDP ska dela med sig av sin kunskap kring de förutsättningar som finns lokalt i utvecklingsländerna. Vi startar i Umeå i slutet av januari.

  Vill du läsa mer om tävlingen så finns mer information här www.imaginecup.com 

  /Anna Erman 

Page 1 of 1 (4 items)