• IKT-bloggen

  Prisregn över svenska lärare i Berlin

  • 0 Comments

  Tre svenska lärare var nominerade i den globala tävlingen ”Årets mest innovativa lärare” under utbildningskonferensen The Microsoft European Innovative Education Forum i Berlin. Tredagarskonferensen som ägde rum mellan den 23 och 25 mars avslutades med stor prisutdelning där Stefan Knutsson från KTH belönades för sitt projekt Mattecoacher online och Anna Karlsson från Viktor Rydbergs Samskola för sin innovativa inlärningsmetod.  

  Under förra veckan utsåg Lärarnas Riksförbund och Microsoft de tre svenska vinnarna som fick representera Sverige i Berlin. Över 250 lärare från 41 länder samlades för att under tre dagar diskutera framtidens utbildning, vilka utmaningar som väntar och hur digitala medier kan användas i utbildningen.

  Över 80 bidrag kom in till juryn som slutligen utsåg tolv vinnare från tio länder. Sverige tog hem två av dessa priser. Vinnarna kommer nu representera Sverige och Europa i den globala finalen senare i år. 

  Läs mer om de svenska vinnarna

  Läs mer om Microsoft utbildningsprogram Partner in Learning  

  Kontaktperson: Eva Pethrus 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Välkommen till Sverigefinalen av Imagine Cup

  • 0 Comments

  Den 4 maj gör Sveriges smartaste studenter upp i finalen av Imagine Cup – en tävling där kreativitet och intelligens förenas för att bidra till FN:s Millenniummål. Du kan vara med och rösta!
  Kom och rösta – anmäl dig senast den 25 april!

  I årets tävling är FN:s åtta Millenniummål i fokus. 550 anmälde sig för att ta fram smarta, användbara lösningar för att bidra till att nå målen som bland annat handlar om att bekämpa fattigdom, öka kunskapsnivåerna, skapa en hållbar miljö och minska barnadödligheten.

  Agenda:
  • Microsofts VD Per Adolfsson: Microsofts satsningar på innovation och entreprenörskap.
  • Karin Ruiz, CEO Peepoople: Presenterar en spännande produkt som löst sanitära problem i slumområden.
  • De tre finallagen presenterar sina lösningar inför publik. Du får vara med och avgöra vilket lag som är bäst till sammans med vår jury som består av Marie Reinius CEO, Svenska Riskkapitalföreningen, Nicklas Mattsson chefredaktör Entreprenör, Valentino Berti ordförande i IAMCP (Microsofts partnernätverk) och Monica Lorensson UNDP.

  Se tävlingsbidragen & den senaste tekniken: Vår utställning med finalisternas bidrag är öppen hela dagen där kan du också känna och klämma på ny teknik från Dell och Samsung samt det senaste inom mobilitet, Xbox, mjuk- och hårdvara samt Surfacebordet. Du kan även fråga om Bizspark – möjligheten att låna våra utvecklarverktyg gratis under 3 år.

  Välkommen till Kulturhuset den 4 maj 2010 kl 12.30-15.00. (Utställningen är öppen från 09.00)
  Lokal: Sergels Torg 3. Ingången till lokalen heter Entré C, gatuplan (invid glasobelisken).
  Anmäl dig senast den 25 april till: anna.erman@microsoft.com

  Inbj_ImagineCup_kulturhuset.pdf (129,71 kb) 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Sverige och den digitala underklassen

  • 0 Comments

  Välkommen till en paneldebatt om Sverige och den digitala underklassen

  Trots att Sverige i många avseenden ligger i topp vad gäller datoranvändning i världen finns tydliga tecken på att vi halkar efter, att vi håller på att skapa en ”digital underklass” av våra ungdomar såväl inom datoranvändande som inom entreprenörskap.

  • Endast 15-20% av internet-användarna med bara förgymnasial utbildning kommunicerar med myndigheter via Internet (SCB 2009 - Internetanvändning bland privatpersoner)
  • Nästan hälften av all förskolepersonal bedömde sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra” (Skolverkets uppföljning av IT-kompetens - Dnr U2007/7921/SAM/G)
  • Nästan 40% av alla grundskolelärare bedömde sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra” (Skolverkets uppföljning av IT-kompetens - Dnr U2007/7921/SAM/G)
  • Antalet civilingenjörer har minskat med 10% de senaste tio åren (Högskoleverket)

  Detta rimmar illa med att 100.000 traditionella industrijobb försvunnit de senaste 10 åren och att vi snabbt rör oss mot ett innovationssamhälle där IT-kunskap och entreprenörskap är en förutsättning för framtidens välfärd och tillväxt. Kunskapsnivån och synen på entreprenörskap måste utvecklas, fördjupas och breddas. Löser vi inte detta kommer vi att få en ”digital underklass” med företag som inte kan konkurrera på den globala marknaden och medborgare som inte kan tillgodogöra sig samhällsfunktioner och tjänster.  

  Microsoft bjuder in till en visionär paneldiskussion med företrädare från både politiken, utbildnings-Sverige och IT-sektorn för att diskutera hur vi gemensamt kan säkerställa att Sverige i framtiden kommer att tillhöra den digitala överklassen och hur vi kan skapa utbildningsformer som fostrar framtidens entreprenörer. 

  Frågor på agendan under diskussionen:

  • Hur förbereder vi barn och unga för att bli bra nätmedborgare?
  • Vilka baskunskaper bör alla svenska medborgare ha?
  • Hur stöttar vi utbildningsväsendet att vara relevanta i den snabba IT-utvecklingen?
  • Vilka strategier behöver vi tillämpa för att stimulera unga entreprenörer att satsa på avancerade kunskapsföretag?

  Varmt välkomna

  Datum: 4 maj

  Tid: 09:00-10:00
  Plats: Kulturhuset Sergels Torg 3. Ingången till lokalen heter Entré C, gatuplan (invid glasobelisken).

  Anmäl dig till anna.erman@microsoft.com 


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Microsoft och Lärarnas Riksförbund har utsett årets mest innovativa lärare

  • 0 Comments

  Robotbyggande, mattecoachning på nätet och digital brevväxling på spanska – idag utses Sveriges mest innovativa lärare av Microsoft och Lärarnas Riksförbund. De tre vinnarna åker sedan vidare till Berlin för att representera Sverige vid den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  Innovativa lärarutnämningen delas ut av Microsoft i samverkan med Lärarnas Riksförbund för sjunde året i rad. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.  

  En enhällig jury har i år valt följande bidrag med motivering:

  Stefan Knutsson - Mattecoach på nätet
  Stefan har i projektet Mattecoach på nätet på ett förtjänstfullt och innovativt sätt försett elever med behov av matematikstöd en möjlighet till handledning samtidigt som lärarstudenter får direkt, om än digital, kontakt med verkligheten. Projektet är nydanande och öppnar oanade möjligheter inför framtiden.
  Här kan du läsa mer om projektet.

  Anna Karlsson – Berika undervisningen med IKT
  Anna har via sitt medvetna användande av digitala media i och utanför klassrummet stimulerat och utmanat elever utöver det vanliga i arbetet med First Lego League och byggandet av robotar. En ständig strävan efter utveckling och att hitta nya sätt att möta eleverna har gjort att Annas arbete mycket framgångsrikt. Anna Karlsson är till vardags NO-lärare på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm.

  Ricardo Rodriguez – Spanska kommunikation mellan två skolor
  Ricardo har med elever och kollegors hjälp lyckats skapa en gemensam blogg för en svensk och en spansk skola. Här kan sägas att brevväxlandet elever emellan har lyfts till en ny, digital nivå och att arbetet med att skriva i bloggen mycket medvetet kopplas till den övriga spanskundervisningen. På detta sätt utnyttjar Ricardo elevernas nyfikenhet och stimulerar och utmanar dem i språkundervisningen.
  Här finns bloggen som Ricardo skapat. Även Ricardo Rodriguez arbetat på Viktor Rydbergs Samskola.

  Stort grattis från oss på Microsoft!

  Den 19 mars kl 09.00 hålls en prisceremoni för vinnarna här på vårt kontor i Akalla. De tre vinnarna kommer sedan i nästa vecka resa till Berlin under tre dagar (23-24 mars) för att representera Sverige på den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  Här kan du läsa mer om priset och vinnarna 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Möt oss på vår universitetsturné

  • 0 Comments

  Just nu åker vi runt i Sverige för att träffa studenter vid högskolor och universitet. Från norr till söder.

  På plats ger vi föreläsningar samt visar och demonstrerar bland annat Microsoft Surface, Windows 7, Windows Live och Windows Phone. Vi har även tagit fram nya specialanpassade studenterbjudanden för både dator och telefon – givetvis förberett med Windows Phone, Windows 7, tjänster från Windows Live och snabblänkar till passande erbjudanden som till exempel Office (Det ultimata klippet). Dessa erbjudanden är möjliga bland annat tack vare våra samarbeten med Samsung, Tele2, Mecenat AB och Studentkortet.

  Se schemat, läs mer på vår webbplats och kolla gärna in bilderna från turnén hittills.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Innovationsdag och final i Imagine Cup den 4 maj på Kulturhuset

  • 0 Comments

  Den 4e maj går den svenska finalen i årets stora innovationstävling för unga akademiker av stapeln på Kulturhuset. Våra unga tävlande kommer erbjuda intressanta lösningar på Milleniemålen som FN satt upp för att minska fattigdomen i världen och vinnaren går vidare till internationell final i juli.

  På Kulturhuset bjuder vi på debatt om risker med att vårt land hamnar i den Digitala Underklassen Internationellt med intressanta debattörer på plats. Vi bjuder också på den senaste tekniken och en utställning av de tävlandes bidrag. Välkommen den 4 maj kl 09.00 till Kulturhuset.


  /Anna Erman

Page 1 of 1 (6 items)