• IKT-bloggen

  Utbilda i en multikulturell miljö? Almedalen 6 juli 14.00-15.00

  • 0 Comments

  Välkommen till Afternoon IT den 6 juli under Almedalen. Den svenska skolan är en skola för alla – oavsett bakgrund, individuella förutsättningar och kunskaper. Men komplexiteten ökar då det talas flera olika språk i klassrummet och förkunskaperna varierar . För ge varje elev chansen att nå kunskapsmålen behövs verktyg och tid med läraren. Vi samtalar om den nya verkligheten för den svenskaskolan och visar praktiska möjligheter att nå kunskapsmålen i en multikulturell miljö.

  Plats: Bolaget, Stora torget 6 (Visby Gotland) - ingen anmälan behövs

  Medverkande: Erik Nilsson Skolchef Botkyrka Kommun, Eva Pethrus Innovativa Skolprogrammet Microsoft.


  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Chalmers investerar i framtiden med ny kommunikations- och samarbetsplattform

  • 0 Comments

  Chalmers förbättrar sin service till studenter och forskare genom att investera i en ny samarbets- och marknadsinriktad portalplattform. Den nya portalen realiseras i Microsoft SharePoint 2010 som just lanserats på marknaden, och tas fram i samarbete med IT-konsultföretaget Sogeti.

  Göteborg 100628 Tillsammans med Sogeti, ett av Sveriges största IT-konsultföretag, utvecklar Chalmers en ny extern webbplats och en projektportal, baserade på Microsofts innovativa och kraftfulla SharePoint 2010-plattform, som ska erbjuda utökade möjligheter att samverka för studenter och forskare.

  Målet med de nya lösningarna är att attrahera omvärlden på ett mer tillmötesgående sätt och snabbt guida besökaren till relevant information och fokusera på samarbete och interaktivitet. Här är användarupplevelsen a och o. En kraftfull sökfunktion stöttar besökarens vistelse på sajterna.

  – En viktig framgångsfaktor i en så kunskapsintensiv organisation som Chalmers är att enkelt kunna hitta rätt kompetens, socialt nätverka i virtuella forskningsteam, hantera och publicera intressant material. Vår nya satsning förstärker möjligheterna till detta, säger Tony Ottosson Gadd, CIO på Chalmers.

  Förbättrad IT-miljö och enklare redigering för redaktörer
  Chalmers har som många större organisationer idag en komplex IT-miljö med ett flertal olika system och portaler, vilket kräver stora insatser, framför för att uppdatera innehåll. Med den nya plattformen förenklas redaktörernas arbete då all redigering och uppdatering kan hanteras från ett och samma ställe för både extern- och internwebb.

  – Med nya portalen kan alla, med ett klick, skapa nya sidor och presentera sitt material. Vi kommer även att kunna konsolidera vår IT-miljö, eliminera vissa system och plattformar tack vare investeringen. Det kommer att underlätta förvaltningen för vår IT-avdelning, säger Tony Ottosson Gadd.

  Stor erfarenhet av SharePoint-implementationer
  Chalmers driver projektet tillsammans med experter från Sogeti SharePoint Center i Göteborg. Sogeti har stor erfarenhet av SharePoint, med drygt 150 genomförda implementationer, över 80 SharePoint-kunder, och har samlat drygt 80 experter på området i de två nationella Sogeti SharePoint Center i Göteborg och Stockholm.

  – Vi är tidigt ute och har som guldpartner till Microsoft redan levererat flera lösningar baserade på den just lanserade SharePoint 2010-plattformen. Många är imponerade av de många komponenter den innefattar och väljer som Chalmers att bygga framtidens portal- och samarbetslösningar på den, kommenterar Mats Stuhrmann, ansvarig för Sogeti verksamhet i Göteborg och en av Sveriges mest passionerade SharePoint-experter.

  Läs mer här 


  /Thomas Spångberg

 • IKT-bloggen

  Utbildning som skyddsnät mot utanförskap- debatt på Almedalen

  • 0 Comments

  Var fjärde elev lämnar årskurs nio med underkänt i ett eller flera ämnen och nästan var tredje 20-åring saknar gymnasiekompetens. En nyligen utkommen utredning (SOU 2010:15) visar också att dåliga studieresultat är en stor riskfaktor för att unga ska gå med i kriminella grupperingar. Detta tillsammans med en allt mer specialiserad arbetsmarknad gör att många unga riskerar att hamna i utanförskap. Hur hjälper vi dem att möta den nya arbetsmarknadens krav? Hur kan vi skapa en demokratisk skola som klarar av att möta elevers olika förmåga? Vad behövs göras? Vem behöver göra det? Vad kostar det att misslyckas med skolans mål? Och vad händer vi inte kan vända trenden?

  När: tisdagen den 6 juli kl 10-11.30

  Adress: Briggen, Visby hamn (ingen anmälan behövs)

  Moderator: Cecilia Gamne

  Panel:
  Bertil Östberg, (FP) Statssekreterare Utbildningsdepartementet
  Fredrik Malmberg, Barnombudsman
  Carin Götblad, Länspolismästare
  Ulf Kristersson, (M),socialborgarråd
  Eva Pethrus, Microsoft
  Charlie Hansson, VD Chas Visual management
  Lupita Svensson, fil.dr. i socialt arbete på Malmö Högskola


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  13 000 studenter på Mälardalens högskola får ny e-post

  • 0 Comments

  Mälardalens högskola har valt Outlook Live från Microsoft som ny e-post för studenterna.

  Outlook Live erbjuds gratis ger varje student professionell e-post med 10 GB lagringsutrymme via Exchange Online, dessutom får alla studenter 25 GB lagringsutrymme på nätet. Trots att plattformen är gratis är tjänsten reklamfri.

  Studentkåren har varit delaktig i valet av Outlook Live. Tjänsten har de funktioner som studenter efterfrågar och är lätt att använda då många av studenterna dessutom använder Windows Live tjänsterna privat, Säger Anna Edén ordförande Mälardalens Studentkår.

  9 juni flyttades 13 000 studenter över till Outlook Live-plattformen enligt Tommy Stridh, IT chef Mälardalens högskola.   /Thomas Spångberg

 • IKT-bloggen

  Årets vinnare av Innovativa lärare-priset, Anna Karlsson delar med sig av sina tankar och arbetssätt

  • 0 Comments

  Vår fantastiska innovativa lärare Anna Karlsson har idag bloggat på Newsmill. Läs hennes inlägg om hur hon använder Microsofts teknik så att den gör skillnad för sina elever. Efter att man läser inlägget så tror jag nog att vi alla vill ha våra barn i Annas klass. Här har vi en lärare som vågar göra fel för att lära sig att göra rätt. ”Empowerment of Failure” finns i Viktor Rydbergs Samskola och därför kan hon/får hon utvecklas. Vi vill ha fler sådan skolor i Sverige.

  Läs hennes blogginlägg här.

  /Eva Pethrus

Page 1 of 1 (5 items)