• IKT-bloggen

  Utvärdera Office 365

  • 0 Comments

  Här är information för att sätta upp testmiljö för Office 365. Testmiljön är Office 365 Enterprise Plan E som jag rekommenderar att titta på och utvärdera även för utbildningskunder. Det finns ingen skillnad I funktionalitet mellan Företags och Utbildnings versionen - bara priset Ler

  Observera att Office 365 Education sviten inte finns att beställa ännu. Utbildningskunder kan endast beställa enskilda tjänster (Exchange och Lync).

  Underlag för att skapa en Office 365 utvärderings testmiljö

  http://www.microsoft.com/sv-se/office365/free-trial/midsize-enterprise.aspx

  För att ni ska kunna göra en strukturerad utvärdering av hela Office 365 sviten har vi publicerat en utvärderingsguide för nedladdning. Jag rekommenderar guiden för skolor och utbildninginstitutioner.

  Guiden är avsedd för administratörer och tekniska beslutsfattare som vill få erfarenhet med Office 365. Utvärderingsguiden börjar med en genomgång av de tjänster som är tillgängliga i Office 365 och en beskrivning av kapacitet. Resten av varje guide är utformad för att användas som steg-för-steg-instruktion för att hjälpa er snabbt förstå hur man konfigurerar er miljö, hantera konton, och sedan arbeta med de tjänster som finns tillgängliga i Office 365.

  /Nils Stadling

 • IKT-bloggen

  Kinect+Matematik=Sant

  • 0 Comments

  I veckan så firade vi en ett åring. Det var precis ett år sedan vi släppte Kinecten här i Sverige. Vi sett hur denna produkt som var ämnad först ur ett rent spel och nöjesperspektiv har fått en stor acceptans och uppskattning av barn, ungdomar, forskare, lärare och inte minst åldringsvården som en produkt som kan anpassas utifrån målgrupp och behov. Under oktober månad fick Kinecten också T3 priset för den har varit den mest snabbsäljande konsumentprodukt under året.

  I dagarna kom även resurser hur vi kan använda Kinecten för att lära våra barn matematik. Varför inte använda Kinect för att lära Sinus och Cosinus? Det finns lärarhandledningar skapade av Professor Robin Agnotti på Washington Universitet i Bothell. Professor Agnotti jobbar på “the School of Education” och har som fokus matematik i undervisningen. Hon har utvecklat ett antal lärarhandledningar som går från ca åk 5 i matematik och uppåt. Många av lärarhandledningarna finner du på Microsofts skolportal där du kan utbyta tankar med kollegor internationellt, finna undervisningsmaterial, men också samverkans möjligheter för dina elever. Inte minst är vi glada över att kunna med hjälp av Professor Agnotti visa konkreta exempel på hur man kan använda tekniken i undervisningen.    http://us.partnersinlearningnetwork.com/communities/shelf/Pages/default.aspx . I exemplen kommer du få tillgång till material som eleverna kan använda för att aggregera data och studerar matematiska koncept. 

  Under början av november så kommer våra duktiga europavinnare av Microsofts Innovativa lärarpris Kara Barker-Åström och Roger Lister från VRG åka till Microsofts Partners in Learning Global Forum i Washington. Där kommer de att försvara de svenska färgerna i den internationella Microsoft Innovativa lärarutnämningen. Under Forumet kommer Professor Agnotti att föreläsa och jag ser fram emot att höra mer om hur hon jobbar med Kinecten och matematik. I´ll be back.....

  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Webbseminarier och webcasts

  • 0 Comments

  https://www.educationwebcasts.com/

  Vill du få koll på hur man kan använda och konfigurera Microsoft programvara i utbildning? Låt mig då få tipsa om intressanta webbcasts, podcasts och information! 

  Education-webcasts är ett enkelt sätt att lära sig mera om lösningar för utbildning och hur man kan genomföra och driftsätta lösningar för din skola.

  All information är dock på Engelska och vi tar gärna emot önskemål om att arrangera Svenska webbseminarier.

  Kontakta mig på email eller I tailen nedan och berätta vad du vill höra mera om.

  /Nils Stadling 

 • IKT-bloggen

  Presentationsteknik

  • 0 Comments

  Hej gamla och nya läsare, dig jag träffat och dig som jag förhoppningsvis får tillfälle att träffa snart. “Jag heter Helena Mischel och jobbar med lösningar för skola och högre utbildning på Microsoft” brukar jag säga när jag är ute på möten och den obligatoriska presentationsrundan infinner sig.

  Helena Mischel, formell presentationsbild

  När jag får tillfälle följer jag upp med att förklara att jag hjälper skolor med mejllösningar, skolportaler och hur man använder datorn i undervisningen. Jag brukar också tillägga att jag även jobbar med företag som specialiserat sig på utbildningslösningar. Trots detta får jag en känsla av att det är lite luddigt, det här med vad jag egentligen gör. En anledning är nog att jag gör så många olika saker; det går inte direkt att sammanfatta till några korta rader att jag jobbar med alla kommuner i hela landet med alla IKT-lösningar vi har.

  På en kurs jag var på för någon vecka sedan fick jag bland annat lära mig hur man presenterar sig. Man skulle börja med sitt namn, sedan “Jag jobbar för att…”, följt av “Det är viktigt eftersom…”, “Jag försöker förstå…”, “Om du vill att någon…så kontakta mig” och till sist avsluta med sitt namn igen och sedan att det är trevligt att träffas.

  Vi gör ett försök.

  Jag jobbar för att hjälpa skolor, kommuner och företag som jobbar med dessa, att göra det möjligt att lägga mindre tid på administration och mer tid på lärande med motiverande och roliga verktyg.
  Det är viktigt eftersom det påverkar möjligheterna för ungdomar att bli framgångsrika i arbetslivet.
  Jag försöker förstå hur jag kan nå ut till så många pedagoger som möjligt med tips om hur de kan använda datorn i utbildningen så att de i sin tur kan inspirera andra lärare och elever.
  Om du vet något du tror skulle kunna fungera bättre med hjälp av en IKT-lösning, eller om du vill ha en inspirerande föreläsning för att komma igång med datoranvändandet på din skola så ska du kontakta mig.
  Jag heter alltså Helena Mischel, och det var….

  Här tar det stopp. Jag har ju tyvärr inte haft nöjet att få träffa dig. Hur presenterar du dig? Ta chansen och öva, antingen med denna teknik eller din alldeles egna. Jag skulle gärna vilja höra vem du som läser bloggen är och vad du vill läsa mer om.

  Jag heter alltså Helena Mischel, och det ska bli trevligt att få träffa dig!

  /Helena Mischel


 • IKT-bloggen

  Alla dagar är en lärardag!

  • 0 Comments

  Den femte oktober är den internationella lärardagen – en dag instiftad av Unesco redan 1994 och till för att hålla fram denna viktiga yrkesgrupp och vilken betydelse de spelar i så mångas liv. Jag hoppas många lärare fick kramar och fina kort igår – men jag hyser en liten misstanke om att det var fler svenskar som firade kanelbullen den fjärde oktober än lärarna den femte.

  Därför tycker jag att vi kan kosta på oss att uppmärksamma lärare lite fler dagar på året, så idag – den 6:e oktober - vill jag särskilt lyfta fram alla de lärare som nyfiket utforskar datorns möjligheter, funderar på hur den kan användas i undervisningen och därmed bli ett kraftfullt verktyg i skolarbetet.

  Så jag börjar med att Helena Kvarnsell på Björknässkolan i Nacka som igår nominerades som en av tre finalister  om Guldäpplet. Detta stipendium delas ut en gång per år av föreningen Datorn i utbildningen. Alla tre finalister är säkerligen värdiga vinnare – men eftersom Helenas klassrum är det enda jag har varit i, kan jag bara reflektera kring detta. Helena har tagit en av Microsofts standardprodukter – OneNote – och gjort det till ett värdefullt verktyg för sina elever och för henne själv. Att få höra Helenas elever berätta om hur viktigt det är för dem att de kan ta del av hennes planering och hennes anteckningar i samma sekund som hon skapat dem, är fascinerande men också så självklart – varför jobbar inte alla lärare så?

  Jag tänker också på Kara Barker-Åström och Roger Lister från Viktor Rydbergs Gymnasium som håller på att förbereda sig på att åka till Washington D.C. i USA – i våras blev två av Sveriges mest Innovativa lärare, och gick sedan vidare till att bli Europas mest innovativa lärare. Nu ska de alltså träffa lärare från hela världen och visa hur de använder datorn som ett verktyg för kritiskt tänkande i sin kurs om brottsplatsteknik.

  Till sist vill jag berätta om en grupp av lärare på Fröslundaskolan i Eskilstuna – den skola i Skandinavien som är först ut med att använda en lösning som heter Multipoint Server 2011. Genom att koppla flera skärmar till en dator, kan eleverna jobba var för sig , men ändå utnyttja kraften i samma dator. Den här lösningen gör det möjligt att på ett kostnadseffektivt sätt ge fler tillgång till datorer och lösningen är enkel att underhålla. Eskilstunas skolchef Tony Lööw fick höra om lösningen och såg den som en möjlighet att snabbare öka datortätheten i kommunens skolor.

  Men det är inte det som är intressant – utan vad som händer när lärarna började fundera på vad som händer när eleverna kan interagera med varandra i lösningen. De funktioner som finns i lösningen triggade omedelbart diskussioner om nya sätt att arbeta på och en experimentlusta. Det ska bli spännande att följa Fröslundaskolan – t ex genom Lotta Larssons blogg.

  När du nästa gång träffar en lärare som du tycker använder datorn på ett bra sätt – ge personen en kram; men ännu hellre – tryck på en ”gilla-knapp” och dela med dig. Alla dagar kan vara lärarnas dag!

  /Joke Palmkvist

Page 1 of 1 (5 items)