• IKT-bloggen

  Innovativa Lärare och Skolledare

  • 0 Comments

  De senaste 2 veckorna har varit helt fantastiska. Tänk att ena vecka få åka till Washington D.C i World Cup i Microsofts Innovativa lärare med 2 duktiga svenska lärare, Kara Barker-Åström samt Roger Lister och andra veckan för första gången få dela ut pris till Sveriges mest Innovativa skolledare. Kan det bli bättre?

  Över 120 lärare från 70 länder delade med sig till varandra men också tävlande i 6 olika kategorier om att bli världens mest Innovativa lärare. Förutom att visa sina projekt så fick de även inspirationsföreläsningar. En av dessa var av Prof David Christian Big History. Ett koncept som talar om rymndens evolutionshistoria under 13 miljarder år men också hur naturvetenskapen kommer in i ett naturligt kontext som kan stimulera ytterligare intresse. Bill Gates stöttar projektet från Gates Foundation utifrån hans önskan om få fler barn och ungdomar skall få tillgång till detta sätt att få en se en helhet av naturvetenskapen. Ytterligare ett uppskattat seminarie var av Will Richardsson som engagerat talade om IKT i undervisningen.

  Sverige åkte hem med Brons i kategorin “Critical Thinking and Problem Solving” där Kara och Roger gjorde en strålande insats med sitt bidrag “Forensic Science”. Stort grattis till 2 duktiga lärare från Viktor Rydberg Gymnasium.

  Microsoft Innovativa skolledare i samarbete med Lärar Förbundet delades ut för första gången under Kvalitetsmässan i Göteborg. Priset delades ut av Eva-Lis Sirén förbundsordförande för Lärarförbundet tillsammans med Tomas Frimmel, Försäljningsdirektör för kommuner på Microsoft. Som Eva-Lis Sirén uttryckte det i sitt tal är Skolledare Sveriges viktigaste chefsroll och undertecknad kan bara instämma. Första pris gick till Pär Palmgren, Blåklintskolan i Mjölby, andra pris till Christina Awerstedt och Katarina Björk på Österåkers Gymnasium. Tredje pris gick till Lena Hansson, Birger Sjöberggymnasiet Vänersborg. Ett stort grattis till ert fantastiska arbete.

  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Mot gem, för en framtid i synk!

  • 0 Comments

  Det kan vara något av det svåraste som finns, att kommunicera och samarbeta med andra människor. Det är en ren konst som man förhoppningsvis blir bättre på ju längre man utövar den. Frammarschen av IT sägs underlätta denna konst, men är det verkligen så? Med mejl försvinner alla nyanser och det blir lätt missförstånd, jag upplever ofta att jag måste vara extra tydlig och på gränsen till övertydlig för att få fram det jag vill. Det finns fördelar också, utan tvekan. Att sprida information har aldrig varit så lätt!

  Tala med ungdomar på ungdomars vis

  När jag är ute på skolor och kommuner hör jag gång på gång att ungdomarna inte mejlar. Det är för långsamt och gammalmodigt. De vill ha snabb kommunikation och chattar och smsar. När jag var yngre hade jag en period då jag inte gärna gjorde väsen av mig. Jag behövde ibland längre tid på mig för att bearbeta och analysera frågor. Ibland ville jag bara inte riskera att jag svarade fel och undvek därför att räcka upp handen. Då fanns inte chatt. Bakom datorn känner man sig modigare och det är mer ok att ta någon minut längre på sig att svara. Ser man lärarens onlinestatus i mejlet kan man ställa de frågor man har direkt på chatten, och man vet att det bara är vi två som ser det. Snart så kanske man har byggt upp den trygghet och det mod man behöver, och nästa gång vågar man kanske fråga i klassrummet. 

  Chatt, mejl och onlinestatus i inkorgen för Live@edu       

  Kampanj mot gem!

  Jag har startat en personlig kampanj mot bifogade filer. Det är helt enkelt så att jag har fått nog av olika versioner av samma dokument som skickas hit och dit och att inte ha någon ordning på dokument. När man väl behöver det har det ofta försvunnit i det svarta hålet som inkorgen är. Istället har jag fått två nya favoriter. Om jag vet att vi ska jobba mer framöver med dokumentet, så skapar jag det online och bjuder in dig. På så sätt kan vi samarbeta, till och med i realtid om vi skulle vilja (överkurs?), och vi kan vara säkra på att vi pratar om samma sak, då vi utgår från precis samma dokument. Om jag däremot ska dela med mig av till exempel en presentation så skickar jag en länk till en yta där den ligger, på så sätt kan jag ändra i presentationen och vara säker på att du använder den senaste versionen.

  Dela mera! Så här ser det ut när man gör det med Office i webbläsaren

  Ett till ställen att logga in på?!

  När det kommer nya IT-lösningar för samarbete och kommunikation brukar det ofta innebära ett nytt användarnamn, ett nytt lösenord och ett till ställe att lägga bland favoriterna (och på minnet). Men det här stämmer inte alltid. Många tjänster som tillhandahålls idag gör det möjligt att aktivera något som kallas Singel Sign On (SSO), på svenska enkel inloggning. Då behöver man bara logga in på ett ställe till en tjänst, till exempel skolportalen, så loggas man automatiskt in på allt annat man använder. Detta är en lösning som bland annat finns för vår tjänst för mejl, chatt, lagring och samarbete med dokument, Live@edu. Det finns dessutom en koppling i Office-programmen (PowerPoint, Word, OneNote, Excel) som gör att man kan jobba med sina dokument precis som vanligt på datorn, men spara dem till en yta där man kan dela med sig av dem och alltid kan komma åt dem var man än är, via Internet. Oavsett om man använder sin vanliga dator eller inte!

  Spara direkt från PowerPoint till din personliga lagringsyta eller delningsyta (m.h.a. SkyDrive som ingår i gratistjänsten Live@edu)

  Har du några bra kommunikations- och samarbetstips?

  /Eva Pethrus

   

 • IKT-bloggen

  En duktig ledare är förutsättning för att höja kvaliteten!

  • 0 Comments

  Om några veckor – på Kvalitetsmässan i Göteborg – delas för första gången ett pris ut till Sveriges mest innovativa skolledare. Priset delas ut av Lärarförbundet och Microsoft; och i skrivande stund arbetar vi som sitter i juryn med att läsa alla de personliga nomineringar som kommit in.

  Det är ett fantastiskt roligt arbete! Jag blir alldeles varm i hjärtat av att så väldigt många tagit sig tid att formulera vad just deras skolledare gör som gör att arbetet på den skolan präglas av kreativitet, gemenskap och skolutveckling. Ur dessa nomineringar stiger bilder fram av arbetsplatser runt om i Sverige där både lärare och elever trivs och utvecklas och där en tydlig, lyssnande och närvarande ledare lagt grunden för ett innovativt arbetssätt.

  Så det är ett grannlaga arbete att välja ut några finalister, vilket är det första steget. Dessa finalister utses under nästa vecka och den 17 november kommer sedan priset delas ut till den person som blir Sveriges mest innovativa skolledare 2011.

  Visste jag det inte förut; så ger mig dessa nomineringar svaret – det är så väldigt viktigt med goda ledare. Och därför blir jag inte heller förvånad när jag läser den tio-i-topp-lista över de mest valda seminarier som Kvalitetsmässan just publicerat – det goda ledarskapet är ett populärt ämne i år.

  Om du kommer att vara i Göteborg under Kvalitetsmässan 15-17 november hoppas jag att du stannar till i Microsofts monter och pratar med oss som jobbar med skola och högre utbildning, men också med vår partner Learnit24. Detta företag arbetar med att stödja både lärare och skolledare i deras vilja att utveckla sin skola och arbeta innovativt. Och även om vi ibland kan tycka att gott ledarskap är något som är medfött – så visar Learnit24 med sitt arbete att gott ledarskap också är något man öva sig på och bli bättre och därmed utveckla verksamheten i skolan.

  Om skolledaren står för ett viktigt ledarskap för hela skolan – så är läraren en minst lika viktig ledare för sina elever. Och just den lärare som vågar ta risker i sin roll, kliva utanför de givna ramarna och utforska nya marker med sina elever – den läraren är verkligen en stark och innovativ ledare. En sån lärare är vinnaren av årets Guldäpple – Marie Andersson på Eskelhem skola på Gotland.  Jag vill verkligen gratulera Marie till det fina priset hon fick den 1 november – men kanske ännu mer gratulera hennes elever. Marie leder sina elever på en ständig upptäcktsfärd i ett arbetssätt som är innovativt och kännetecknas av en hög kvalitet.

  /Joke Palmkvist

Page 1 of 1 (3 items)