• IKT-bloggen

  Vill du “hänga” med andra innovativa lärare?

  • 0 Comments

  Nu lanserar Microsoft betan på PiL-network. En gemensam plats för över 4 miljoner lärare från över 107 länder som kan dela, finna och samverka med andra lärare. Behovet av att bli inspirerad och få nya tankar är stort och gäller alla, inte minst vår engagerade svenska lärarkår. Ofta får jag frågan om jag kan ge goda internationella exempel på skolor och lärare som gör inspirerande och innovativa aktiviteter och projekt tillsammans med sina elever. På PiL-network hittar du alla de lärare och skolor som har varit med i den internationella Innovativa lärarutnämningen men inte minst är alla de skolor som är med i det Innovativa Skolprogrammet. Låt dig inspireras av vad andra har gjort men dela gärna med dig av dina tankar och goda exempel i nätverket. Tag även tillfället i akt att säkra att du hittar lärare som du kan samverka med. Jerker Porat, lärare i Nora, berättar om hur han via PiL-Network har fått möjlighet att jobba med lärare i bl.a. USA, Indien och Australien i olika projekt. Vill du höra Jerker berätta hur han använder PiL-network kan du lyssna på honom här

   

  Vi har nyss kommit tillbaka från det Globala Forumet för Innovativa lärare som i år skedde i Washington och genast drar planeringen igång för det svenska. För alla er som vill säkerställa att ni har tid att fundera på bidrag så kan jag nämna att Innovativa lärare nomineringen är öppen from den 1 januari 2012 tom den 16 februari 2012. Tag gärna några minuter mellan julstök och nyårsfirande till att fundera på vilka bidrag som ni önskar skicka in. Vi ser fram emot era bidrag.

  Ett litet boktips nu när ledigheten närmare sig är Daniel Pinks “A Whole New Mind”. Betydelsen av kreativitet och innovationskraft kommer inte att bli mindre i framtiden utan kommer att öka. Läs och begrunda hur detta kan användas inom ramen för skolans kontext. 

  Med detta så önskar vi på Microsoft all skolpersonal en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År genom att stödja Vaggan i Litauen.

  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Det lackar mot jul – men vi tänker bara på BETT…

  • 0 Comments

  Även om det är svårt att tro det när man tittar på termometern här i Mälardalen – så är det endast några dagar kvar till julafton. Jag inser att jag borde tänka på gran, julgodis och på att komponera julklappsrim till ännu inte inköpta klappar – men tankarna är redan i januari och uppladdningen för året vecka i London på BETT-mässan är i full gång och det är kul att se att så många redan har anmält sig.

  Mellan den 10 och 13 januari 2012 har vi på Microsoft i Sverige skapat fyra aktiviteter för dig att välja mellan.

  Den 10 januari har vi en dag för skolledare – en dag med inspiration från forskare och skolledare i både Storbritannien och Sverige. Det finns också möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra. Den 11 och 12 januari åker vi till skolan New Line Learning för att se hur de arbetar med IT både som ett pedagogiskt verktyg och som ett kraftfullt sätt att arbeta med resultatuppföljning. Den 13 januari står lärare i fokus – vi vill ge er inspiration genom att se vad andra lärare har gjort och få se hur nya verktyg kan användas i undervisningen.

  Du kan läsa allt om dessa seminarier och hur du anmäler dig till dessa här.

  Naturligtvis finns det också en Microsoftmonter på mässan – den hittar du på D:30. Där finns gott om miniseminarier som man kan följa och delar av tiden kommer vi som jobbar på Microsoft i Sverige att finnas i montern. Om du vill stämma möte med oss där – hör av dig! Du når oss enklast via Facebookgruppen ”Microsoft Skola”.

  Till sist – några råd till dig som åker för första gången till BETT-mässan:

  Registrera dig innan du åker hemifrån! Det är läskigt långa köer för att komma in annars.

  Bestäm dig för vad du vill se – försök inte ”göra hela mässan”

  Spontannätverka!  Jag har varit på BETT några gånger – och numer har jag slutat förvåna mig över att 3000 svenskar åker till London för att gå på mässa – och kommer tillbaka och säger att det bästa som hände var att de fick möjlighet att byta erfarenheter med andra svenskar! Mina bästa samtal på BETT har jag haft med okända svenskar i kaffe- och garderobsköer!

  Lägg in tid i ditt schema för att reflektera; på egen hand eller med kollegor – det är många intryck att ta in!

  Ha en fin jul – och så hoppas jag att vi ses på BETT!

  /Joke Palmkvist

 • IKT-bloggen

  Så skapar du en digital lärobok i OneNote!

  • 0 Comments

  OneNote är utan tvekan det mest populära verktyget i Office-paketet bland pedagoger, andra yrkeskategorier, elever och folk på stan. När jag är ute och har inspirationsseminarium brukar jag lägga mycket fokus på det, och ni som var med på “Äntligen fredag – använd datorn i klassrummet” vet att jag lyfte fram OneNote som det bästa och viktigaste verktyget för samarbete mellan lärare och elever. Jag märker också att de som testat det är frälsta, och de som inte testat har hört talas om det och är nyfikna på vad det är. Här kommer en liten guide för att komma igång till alla er!

  OneNote 2010: Tabbar och flikar, hur hänger det ihop?

  Varför OneNote?

  OneNote-teamets vision är som följer:

  Vara det mest användbara och effektiva sättet att fånga, minnas, ordna och dela aktuellt kunskapsmaterial, planer, pågående arbeten och annan information.

  Uppfattningen jag har fått, rätta mig om jag har fel, är att det som lärare är svårt att hitta en ultimat lärobok där allt man tänkt sig finns med. Världen förändras snabbare än läroböcker trycks vilket gör att aktuella situationer och nya fenomen kanske inte tas upp i den lärobok man använder. Resultatet blir att man har en huvudbok, men att man samtidigt kopierar från andra böcker, nyhetsartiklar, onlinematerial och annat som man stöter på som kompletterar boken.

  Nackdelarna med en bok är ju också att den förr eller senare tar slut (frågar man elever kanske de ser det som en fördel Blinkar ) och att det inte är ett levande, dynamiskt material som går att uppdatera och lägga till ny info i. En annan nackdel är att den inte är sökbar, man får nöja sig med ett register, och har man tappat bort det där bra stycket man ville använda så är det bara till att sätta igång med att bläddra. Allt detta löser OneNote! Den går att uppdatera med ny info som genast är tillgängligt till alla man delar den med och den tar alltså aldrig slut eller är “färdig” utan förändras med omvärlden. Dessutom är allt man skriver i den sökbart och det går att lägga till annat digitalt material så som länkar till olika resurser och videoklipp, ljudklipp, bilder, presentationsbilder, grafer, ekvationer, listor, tabeller, m.m.

  Hur kommer jag igång? Tänker du nu, det här låter ju jättebra, men hur gör jag? Jo, så här.

  1. Tryck på Start, skriv “OneNote”

  2. Välj “Microsoft OneNote 2010”

  3. Under “Arkiv” välj “Nytt”

  Webb betyder spara online i en delad eller privat mapp – OBS, kräver Live@edu eller Hotmail-konto (båda är gratis)

  Nätverk betyder sparad på en delad nätverksdisk, t.ex. H: eller F: eller delad på SharePoint d.vs. en portal så som Ateas och ViaEcoles LearnPoint

  Fördelen med alternativen ovan är att du aldrig behöver ta backup eller vara orolig för att datorn ska krascha och materialet försvinna, men också att det är går enkelt att dela och se till att elever automatiskt har den senaste versionen.

  Den här datorn innebär att anteckningsboken enbart är sparad på din dator. Tänk på att du måste se till att göra backup så du inte blir av med allt material ifall datorn blir stulen eller skadad.

  4. Välj ett av alternativen ovan och skriv in namnet du vill ha på anteckningsboken, t.ex. “Svenska” eller “Matematik”.

  Väljer du Webb måste du logga in med dina inloggningsuppgifter på Live@edu / Windows Live (Hotmail) och sedan välja en mapp att spara i eller skapa en ny. Vill du skapa en ny så klickar du på “Ny delad mapp”, du kommer då till en webbsida där du får ge mappen ett namn och välja vilka som har tillgång till den. Lägg gärna till dina elever med en gång, men det går också att göra i efterhand.

  5. Klicka på “Skapa anteckningsbok”

  Du kan alltid dela anteckningsboken till fler personer i efterhand.

  Voila! Du har nu skapat din allra första i en rad av anteckningsböcker. Det kommer komma upp en ruta där du får frågan om du vill skicka en länk till andra om anteckningsboken, detta går även att göra senare. Det är nu det börjar på riktigt! Fyll på med bilder, anteckningar, inskannade sidor från böcker, länkar och allt annat bra du hittar! Skapa flikar och undersidor i olika nivåer för att strukturera innehållet. Kapitlen “Inledning”, “Planering”, “Kursplan”, “Historia och bakgrund” här nedan är flikarna högts upp.

  På högersidan fyller du på med avsnitt, “Svenska – grundskolan”, “Årskurs 6-9”, ett snäpp in ser ni underavsnitten “E”, “C” och “A”.  Det är lätt att flytta och byta namn på kapitel, avsnitt och underavsnitt, så börja fundera, flytta om och reflektera tills det känns som en struktur som går hem hos eleverna. Fyll på med ALLT ni hittar som har med kapitlen, avsnitten och underavsnitten att göra, länkar, klipp, artiklar och annat. Bygg på med bilder, färg, ljud, handskriven text för att göra innehållet mer intressant och rikt. Börja smått och fyll på efterhand, kom ihåg att hela tanken är att den aldrig är helt färdig.

  Jag har letat fram lite fler ställen där du kan läsa mer om OneNote och hur andra använder det.

  På IDG: Så smidigt samlar Onenote 2010 alla dina anteckningar

  På Newsmill: Dags att släppa in det virtuella molnet i klassrummet (Av ytterligare en av våra duktiga superlärare, Anna Karlsson)

  På Skolkompassen: Lyxig fortbildningsdag kring pedagogisk användning av datorer

  Passar också på och lägger in den duktiga läraren i Nora, Jerker Porats, videoklipp om hur han använder OneNote. Fler klipp kan du hitta här.


   

  Jerker visar hur han skapar en delad anteckningsbok i OneNote

  Jerker visar hur han gör lektionsplanering och placerar moment online.

  Hur använder du OneNote? Tipsa oss och dina kollegor här!

  /Helena Mischel

Page 1 of 1 (3 items)