• IKT-bloggen

  Trendspaning på BETT

  • 0 Comments

  Förra veckan begav vi oss till London för aktiviteter i samband med BETT. Det blev bland annat två studiebesök till den inspirerande skolan New Line Learning (NLL), en skolledardag med vår innovativa skolledare Pär Palmgren, från Blåklintskolan i Mjölby, professor John West-Burnham och professor Michael Fullan som talare. En lärardag, för lärare av lärare, där vi hade med oss våra två exceptionella lärare Anna Ljunqvist från Björknässkolan i Nacka, tvåfaldig vinnare av innovativa lärarpriset, och Jerker Porat från Karlsängskolan i Nora som visat framfötterna och lagt upp sin undervisning online och själv kört i gång skolan på samarbetslösningen Live@edu. På lärardagen fick även jag förmånen att prata och jag passade på att berätta lite om Office 365 för utbildning – den nya samarbetslösningen, tillgänglighet, Kodu och Songsmith (tack Gerd och Jerker som ställde upp och sjöng!). Jag passade också på att tipsa var man kan hitta dessa och andra roliga verktyg att använda i klassrummet. Om du skaffar ett konto på Partners in learning network kan du ladda hem “Learning Suite”, som är ett paket där man kan installera flera verktyg på en gång. Om du vill läsa lite om dem först och testa någon i taget, gå till vår sajt Meet the 7 och passas också på att inspireras av våra duktiga superlärare.

  På torsdagen befann jag mig på själva BETT-mässan, och förutom att träffa på många trevliga svenskar (se mingelbilder ovan), så passade jag även på att trendspana. Det jag såg var att det var mycket moln inne på mässan, medan solen för ovanlighetens skull sken utanför. Jag såg också mycket färre interaktiva tavlor än förra året, men desto fler olika sorters touchskärmar. Inte minst Samsungs nya snygga Surface-bord som tro det eller ej går att använda med femtiotvå fingrar samtidigt! Det här med skärmar är något du som var med på våra studiebesök kunde se på NLL, där de efter att ha provat olika alternativ, till slut valt att ha stora touchskärmar. En sak är i alla fall säker, touch är framtiden! Titta vilket häftigt fönster Samsung lanserade på CES-mässan som också hölls förra veckan. Visst får det en att känna att framtiden snart är här?

  Samsungs fönsterskärm på CES-mässan

  Microsofts vision om framtiden (2019). Allt du ser finns idag men inta allt finns i produktion.

  Sist men inte minst såg jag mycket utbildningsspel, vilket jag gillar skarpt! Det ska vara roligt att lära sig och med spel blir det genast mycket skojigare. Varför inte använda Kinect och Xbox till exempel? Jag såg också många tillgänglighetsverktyg, där vi svenskar var starkt representerade. Tillgänglighet för alla ligger oss varmt om hjärtat här på kontoret så det var roligt att se att det fick utrymme och uppmärksamhet på BETT.

  Vad såg du för trender? Vad var det häftigaste eller tråkigaste? Träffade eller såg du någon som inspirerade? Dela med dig och passa på att reflektera här!

  /Helena Mischel

 • IKT-bloggen

  Matematik och datorn – något att räkna med?

  • 0 Comments

  Vi ser det överallt – i artiklar, i rapporter och när nya undersökningar presenteras; svenska elever har fallande resultat i matematik. Om varför vi befinner oss där vi gör, och vad vi ska göra för att komma ur det, finns många åsikter; men i ett är vi alla eniga; Sverige behöver framtida studenter och medborgare som är duktiga i matematik. Det är dessa personer som t ex ska bli ingenjörer – en yrkesgrupp där vi redan nu ser stor brist.

  Det är inte längre bara utbildningssektorn som uttrycker oro för utvecklingen; i en artikel i Dagens samhälle i början av januari berättar Microsofts VD Per Adolfsson tillsammans med KTH:s rektor Peter Gudmundson om Mattecoach och vad vi gör tillsammans för att stödja elever i matematik, och hur datorn är ett hjälpmedel i detta.

  Mattecoach är ett framgångsrikt sätt att knyta ihop en undrande elev med någon som kan hjälpa till att förklara och det är glädjande att allt fler är intresserade av att ansluta till projektet.

  Spännande är också att vi nu ser vi allt fler exempel på att datorn kan användas till så mycket mer! Till exempel som ett sätt att dela med sig av goda idéer – via Youtube. 

  Titta t ex gärna in hos matematik- och fysikläraren Jerker Porat för att se hur han använder Tablet PC för genomgångar för sina elever.

  Det finns också gott om interaktivt material för lärare, elever och föräldrar att arbeta med via nätet. Den ideella föreningen Mattecentrum har skapat Matteboken där man kan få mycket teori – men också väldigt många filmer som förklarar matematik. Dessutom kan man få se kändisar jobba med matte – vad sägs om att få Pythagoras sats förklarad av Dogge Doggelito?

  Matematik behöver ju inte heller vara att sitta inne i klassrum och räkna - jag blev väldigt inspirerad av att läsa om ett projekt där lärare och elever är på Skansen för att jobba med matematik. På Pedagog Stockholm finns en hel avdelning om matematikundervisning, och hur den kan göras mer relevant och meningsfull.

  Vi som jobbar på Microsoft planerar som bäst vad vi ska prata om och visa på Matematikbiennalen i Umeå i slutet av januari. Vi kommer att finnas på plats tillsamman med Helena Kvarnsell från Björknässkolan i Nacka, och Jerker Porat från Karlsängskolan i Nora. Helena och Jerker kommer att ge exempel på hur de jobbar – och dessutom kommer vi att lyfta fram programvaror som vi tror kan vara ett stöd i arbetet med matematik i skolan.

  Jag hoppas att vi ses i Umeå eller på vår Facebook-sida Microsoft skola! Räkna med att vi vill prata mer om matematik och datorn! 

  /Joke Palmkvist

Page 1 of 1 (2 items)