• IKT-bloggen

  Det nya sättet att samarbeta och kommunicera

  • 1 Comments

   

  Tänk dig att du sätter dig vid datorn och loggar in. Du sätter igång och jobbar och surfar runt. En kollega har en fråga om något ni pratade om på en fikarast och ett chattfönster med en fråga dyker upp.

  clip_image001

  Du inser att det blir för krångligt att beskriva med bara text-chatt så du trycker på “ring” och kan via datorn prata och berätta vad du menade. Kollegan ställer fler frågor och vill ha exempel, så du klickar på “dela skärm” och visar vad du menar. Du väljer också “whiteboard” och ni får en gemensam skrivyta där ni kan använda pennorna för att rita, skriva och beskriva era tankar. Perfekt för brainstorming helt enkelt! clip_image002

  Ni kommer fram att ni vill göra mer av det här, säkert finns det fler som är intresserade av att höra om era idéer. Ni lägger in brainstormingbild och anteckningar i en gemensam OneNote-bok. För att kunna utveckla tankarna mer bestämmer ni att ni måste ha ett möte. Du kikar i din kalender och tar även fram din kollegas kalender, så att du enkelt kan se när ni har en gemensam lucka. Du bokar ett möte och lägger med ett rum som är lagom stort, har en projektor och en whiteboard, så ni kan jobba fritt med de verktyg ni vill.

   clip_image003

  På några minuter har du gått från att chatta, prata med kollegan via datorn, samarbetat på din dator, brainstorma tillsammans på en gemensam yta, skapa en gemensam anteckningsbok där ni båda, från var sitt håll, byggt vidare på brainstormingen och att boka ett uppföljningsmöte med ett rum som innehåller rätt resurser. Det är dessutom enkelt för er att bjuda in fler, både till er nuvarande konversation och till mötet, genom att bara lägga till deras namn i bokningen får de en inbjudan till mötet skickat till sin kalender.

  Videoklipp som förklarar Office 365, Byt ordet “business” mot organistation.

  Hur låter det här? Skulle du kunna tänka dig att jobba så? Eller gör du kanske redan det idag? På samma sätt skulle du kunna samarbeta och kommunicera med både kollegor på andra skolor, i andra kommuner, elever och föräldrar. Om du visas som tillgänglig på chatten, dvs. att du är grönmarkerad, styrs av din kalender och vilken onlinestatus du själv ställt in. Är du på en lektion/möte/har bokat in egen arbetstid då du inte vill bli störd så kommer detta reflekteras i din status utan att du behöver tänka på det.

   

  På över 180 kommuner finns inledda eller planerade satsningar på egen dator för varje elev i någon av sina skolor. Alla dessa skolor behöver en lösning för att på ett enkelt och effektivt sätt kunna samarbeta och kommunicera. Dessa behov är inte unika, alla sorters organisationer behöver kunna kommunicera (chatt, telefon, mejl), samarbeta (dokumentdelning, portaler, forum) och sprida information (Wiki, bloggar, sociala medier, delad lagringsyta). Telefoni har vi sedan länge låtit någon annan leverera åt oss, nu är det dags att slå på övrig kommunikation och samarbete som en tjänst! Office 365 för utbildning kommer att förbättra den befintliga tjänsten Live@edu som gör just detta, ger en plattform för samarbete och kommunikation. Tjänsten representerar vår fortsatta ambition att stötta elever, studenter, lärare och skolpersonal över hela världen att nå sin fulla potential. Det här är en av våra största, om inte den största, satsningen vi gör i år. Och vi har alltså tagit fram en specialversion just för skola.

  I Norge har de redan kommit igång. Projekt kring Lync finns bland annat i Stockholms stad på bland annat Sjöstadsskolan samt i för SFI i Linköpings kommun. 

  Vill du veta mer? Läs här och här, men framför allt i presentationen ovan som jag håller uppdaterad med den senaste infon. Det går också bra att kontakta det företag du jobbar med för skollösningar, din kundansvarige på Microsoft eller mig direkt.

 • IKT-bloggen

  Matematikbiennalen 2012 med temat Matematik i kulturens tecken

  • 0 Comments

  2600 entusiastiska matematiklärare intog Umeå under 2 dagar i januari för att mötas och bli inspirerad av varandra. Universum som var mötesplatsen på Umeå Universitet där gavs det seminarier om allt. Det fanns seminarie om utomhusmatematik, matematik är överallt, geometri med snöre, varför är Kina bäst?! Inte minst var biennalen besökt av skolminister Björklund vilket fick tuffa frågor av moderatorn Sverker Olofsson. Att datorn i matematikundervisningen har en väg att vandra var tydligt. Men vilket intresse det var från lärarna när det gällde TabletPC, Onenote och inte minst Mathematics Microsofts egna grafräknare.

  Helena Kvarnsell, lärare från Björknässkolan i Nacka och Jerker Porat, lärare från Karlsängskolan i Nora demade hur IKT kan användas i matematikundervisningen. Helena visade bl.a. hur hon använder Onenote i t.ex. decimaltalsundervisningen. Jerker använde Excel och har en fondtävlingen med eleverna där även samhällskunskapsläraren är involverad för att bl.a. förklara varför Japan fonderna går ner när en tsunami kommer in över landet. Intresset var stort och våra duktiga pedagoger hade en strid ström med matematiklärare som ville lära sig mer om hur IKT kan integreras i matematik undervisningen.

  På plats i montern så fanns även John Kåberg, projektledare från KTH för Mattecoach samt Sophie Thorsell, projektledare från Linköpings Universitet för Mattecoach. De skapade stort intresse från lärarna för sin tjänst där elever för stöd och hjälp med matematikläxorna i hemmet. Måndag t.om torsdag mellan 17.00-20.00 guidar lärarstudenterna på KTH och LTH eleverna till att finna svaret. Initiativet drogs igång av Microsoft tillsammans med Uppsala Universitet och Uppsala kommun men har spridit sig till även andra kommuner. Några av dessa är Borlänge, Falun, Älvkarleby, Valdemarsvik och Stockholm.

  Efter att ha varit med och sett glädjen i mötet mellan alla dessa lärare, hur de verkligen uppskattar att få denna fortbildning så är min undran, varför måste biennalen bara arrangeras vartannat år? Detta delade av kunskap behövs varje år om Sverige skall bli en supermakt i matematik. För en sak är säker….lärare vill lära av andra lärare!

Page 1 of 1 (2 items)