• IKT-bloggen

  Digitala verktyg för min 10-åring

  • 0 Comments

  I min dotters skola använder man nästan inte datorer alls. Det tycker jag är lite tråkigt för jag tror att förmågan att hantera en dator är en grundläggande kompetens som alla barn och ungdomar behöver, men framförallt så tror jag att barn med hjälp av roliga pedagogiska program kan lära sig mycket.

  Som exempel har min häst- och ridintresserade dotter spenderat åtskilliga timmar med Svenska ridsportsförbundets hästkunskapsspel, och det är mycket roligare att titta på istället för pappren med motsvarande information som kommer med hem från stallet. Den roliga inramningen av kunskapen gör att hon håller koncentrationen uppe under längre tid och repeterar fler gånger. Det är klart att hon då kommer ihåg det bättre.

  Nu har vi börjat jobba mer digitalt hemma och gör bland annat skrivläxorna på datorn. Det har vi strukturerat så att min dotter loggar in på sitt Windows Live-konto och går in på sin SkyDrive.  Där har hon en mapp för läxor och i den mappen finns bland annat en OneNote-anteckningsbok. Där skriver hon sina uppgifter och så har hon anteckningsboken delad med sin lärare.

  Det är klart att man skulle kunna maila dokument till läraren, men det är väldigt smidigt att dela dokumentet istället. Läraren får en länk och går direkt in i anteckningsboken, läser på skärmen och gör eventuella kommentarer direkt i det delade dokumentet.

          

  Det här är den allra enklaste formen av samarbete som är snabbt att komma igång med. Fler tips på hur man gör det finns i ett tidigare blogginlägg av vår lösningsspecialist Helena.

   

  Vi har även börjat att använda MovieMaker för att göra filmer. Jag använde det själv för att göra en kort instruktionsfilm på jobbet och blev förvånad över hur kul det var :-)

   

  /Malin (förälder och marknadsförare på Microsoft)

 • IKT-bloggen

  Lär dig mer med LearningSuite!

  • 1 Comments

  Vi har tagit de mest uppskattade verktygen bland pedagoger världen över och paketerat dem så att du kan installera alla på en och samma gång. Den här lösningen kallar vi LearningSuite! Den har tidigare bara funnits på engelska men före årsskiftet fick vi möjlighet att översätta den och då passade vi samtidigt på att lägga till ett gäng program som vi vet är uppskattade här i Sverige. Nu ingår 36 olika verktyg, helt kostnadsfritt! Alla dessa passar utmärkt att använda i utbildningen och har fått IKT-pedagoger som jag visat det för att jubla!

  Det här låter fantastiskt! Hur skaffar jag det? Jag vill ha det nu!

  tänker du nu. Det enda du behöver göra är att gå till det internationella nätverket för pedagoger, Partners in Learning, klicka på ”Join” och logga in med ditt Windows Live-konto. Har du inte ett? Skaffa ett här. Du kan även använda ett annat befintligt konto för att logga in, för t.ex. Facebook.

  image

  Nu har jag laddat ner och installerat. Var ska jag börja?

  Här kommer mina tre favoriter, men annars tycker jag det bästa är att pröva runt och hitta sina egna! Programmen är indelade efter vad du kan använda dom till; skapa, samarbeta, forska och undersöka och undervisa.

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Kodugör vem som helst till en spelprogrammerare och kräver inga förkunskaper! Det finns färdiga mallar i olika svårighetsnivåer där du får tips om hur du kommer framåt. Ikonbaserad programmering som låter en öva på logiskt tänkande som stärker både självförtroende och matematikkunskaper. Dessutom får man äntligen förståelse för vad som händer bakom kulissen i datorn och möjlighet att använda sin kreativa ådra för att skapa sina egna spel och världar.

  Hur du kommer igång och gör din egen sång i SongSmith.

  SongSmith i ett land där 13 000 ungdomar sökte till Idol men bara 10 000 till civilingenjörsutbildningar behöver vi ta till alla knep för att få upp intresset för IKT. Varför inte då göra din egen text och låta datorn skapa en melodi som passar till, efter dina preferenser? Du får välja musikstil och tempo och kan också gå in och justera exakt vilka instrument du vill ha med. Du kan till och med göra din egen musikvideo med hjälp av kopplingen till Movie Maker. Roligt och lärorikt för alla åldrar!

  Mouse Mischief Fånga dina elevers uppmärksamhet genom att koppla upp till 25 möss till din dator och låta dem interagera med din PowerPoint-lektion. Det går enkelt att lägga till frågor som alla kan vara med att svara på. På det här sättet säkerställer du att eleverna hänger med och får en roligare och mer interaktiv lektion!

  Jag måste också tipsa om både Expression Encoder, gärna i kombination med Movie Maker, som gör att du kan spela in vad du gör på skärmen och förklara och publicera undervisningsfilmer på din SkyDrive.

  Glöm inte att klicka på LearningSuite-ikonen med jämna mellanrum. Vi kommer nämligen hålla den uppdaterad med det allra senaste och du kommer upptäcka nya program med en kryssruta bredvid sig som du kan klicka i och sedan installera.

  image

  Vilka är dina favoritprogram i LearningSuite? Gör en egen demonstrationsfilm och dela med dig!

Page 1 of 1 (2 items)