• IKT-bloggen

  Välkommen till framtidens samarbete och kommunikation!

  • 0 Comments

  Det glädjer oss att kunna berätta att Office 365 för utbildning, inklusive portallösningen SharePoint online, nu finns tillgängligt för samtliga utbildningskunder. Office 365 gör det möjligt för lärare, studerande och övrig personal att få tillgång till en förstklassig samarbets- och kommunikationslösning, och gör att man kan förnya lärandet och låta det ske på nya sätt, mer anpassat efter individen. Läs mer om hur en dag kan se ut för en lärare och en studerande när de fått tillgång till verktygen i Office 365 för utbildning.

  Vad har hänt?

  Idag firar vi ettårsdagen för lanseringen av Office 365 för företag. Under den tid som tjänsten funnits, har vi sett den växa i takt med att kunder världen över har dragit nytta av fördelarna som en flytt till molnet medför. Nu finns tjänsten tillgängligt för utbildningskunder, och de 22 miljoner användare av Live@edu som finns världen över kommer att få tillgång till allt vad Office 365 för utbildning erbjuder.

  Varför är det här viktigt?

  Som Niels Soelberg, VD för offentlig sektor på Microsoft i EMEA, skriver i sin bloggpost, där vi berättar att tjänsten nu finns tillgänglig, så beräknas bristen av IKT-kunskaper öka med 13% från 2010 till 2015. Detta är kunskaper som är särskilt viktiga för att ge dagens ungdomar en god chans på arbetsmarknaden och därmed bekämpa ungdomsarbetslösheten, och i förlängningen inte bara förbättra deras ekonomi utan även samhälls- och världsekonomin. Läs även mer om varför det är viktigt att studenter är mer än konsumenter av IT i Anthony Salcitos, högsta ansvarig för utbildningssektorn på Microsoft, blogginlägg om lanseringen.

  Molntjänster medför tydliga nyttor, särskilt inom utbildningsområdet, då det låter studenter samarbeta med dokument var de än är, samtidigt som det minskar kostnader och ökar flexibiliteten för utbildningsinstitutionerna, skriver Niels. Av den anledningen börjar vi nu utrullningen av den kompletta och kostnadsfria Office 365-tjänsten för utbildning. Skolor och utbildningsinstitutioner har sedan tidigare kommit åt vissa delar av erbjudandet, men kan nu komma åt helheten. Detta gör att mejl, ordbehandling, kalkylblad, presentationer, dokumentdelning, samarbete, lektioner och möten som går att spela in och publicera och mycket mer, hänger ihop. Samtidigt som robusta säkerhets- och integritetsbestämmelser för Office 365 säkerställer att viktig pedagogisk data skyddas ordentligt, berättar Niels.

  De senaste månaderna har några kunder kommit igång med tjänsten i förväg, så som University of Dundee, Westminster University och The Schools Network och dom kan bekräfta de goda effekterna av införandet av en molntjänst.

  “The university selected Office 365 over Google Apps because it gives us a robust enterprise-class platform for developing a radical new approach to collaboration and communication that goes far beyond email”

  Tom Mortimer
  Ansvarig för IKT-tjänster, University of Dundee

  I Niels blogginlägg, press-släppet kring ettårsjubileet och lanseringen av Office 365 för utbildning, och kundreferenssidan, går det att läsa om fler kunder som valt Office 365 och varför.

  Studenter och lärare på University of Massachusetts och NUI Galway berättar om sin upplevelse av Office 365 för utbildning.

  Vad är Office 365 för utbildning?

  Det kan du läsa mer om på Office 365-sajten, Live@edu-sajten och i mitt tidigare blogginlägg som förklarar hur en vanlig dag med tillgång med tjänsten kan se ut.

  Hur påverkar detta mig som befintlig Live@edu-kund?

  Det kan du läsa mer om i mitt tidigare blogginlägg, Live@edu kommer att bli Office 365 för utbildning och sidan med information om uppgraderingen.

  Hur kommer jag igång?

  Från och med nu kan alltså kunder från förskola hela vägen upp till universitet och högskolor registrera sig för Office 365 för skola, helt kostnadsfritt! Registrera er för ett 30-dagars testkonto och verifiera att ni är en utbildningsinstitution så får ni tillgång till tjänsten. Ser fram emot att höra mer om er upplevelse!

  Välkommen in i framtiden med Office 365 för utbildning!

 • IKT-bloggen

  Digitala verktyg för 40-åringar

  • 1 Comments

  Jag skrev senast om Digitala verktyg för min 10-åring och hur vi har börjat jobba med delad OneNote med hennes lärare för skrivläxorna och att vi bland annat börjat använda MovieMaker så smått. Idag skall jag berätta om en upplevelse med digitala verktyg för 40-åringar.

  Jag har haft förmånen att lyssna på många inspirerande lärare under våren och Daniel Johansson, Idrottslärare på Väsby Nya Gymnasium, lockade mig att förnya den obligatoriska tipspromenaden på midsommar. Jag kände att det var dax att bli mer digital mitt i hembygden!

  Jag gjorde som vanligt ett sånghäfte med hjälp av Publisher, det enklaste sättet att göra snygga flersidiga häften som är lätta att få korrekt utskrivna. På baksidan av sånghäftet hade jag en QR-kod som var första steget i utmaningen. Trodde jag. Men första steget i utmaningen blev istället att berätta vad en QR-kod är och hur man gör för att läsa av dem med hjälp av sin mobiltelefon.

  Jag fick en påminnelse om att teknik som känns som självklar för mig absolut inte är det för alla. Men jag tror att alla tyckte att det var kul med en lite annorlunda midsommartävling och de antog utmaningen.

  Så här var min midsommartävling var upplagd

  1. Avläsning av QR-koden på sånghäftet (länkade till en film på Youtube)

  2. Filmen visade vilken utmaningen var och hur de blev godkända (Utmaningen var uppsjungning av en viss refräng till en sång, som sjöngs under festen, för de större barnen som var med. 9-åringen och 10-åringen tyckte att det var väldigt roligt att vara "kontrollanter" för alla vuxna.)

  3. När uppsjungningen var godkänd fick de läsa av en QR-kod som barnen hade och den ledde till en onlinefrågesport som var 15 frågor på tid.

  Jag gör ofta skattjakter och tycker att det är roligt. Nu när jag skulle göra det digitalt fick jag tänka till lite på hur jag praktiskt skulle genomföra det och vilka verktyg som skulle användas.

  Så här gjorde jag

  1. Frågesporten gjorde jag på www.royalquiz.se, en site där man kan logga in och skapa sina egna frågesporter gratis. Det finns säkert fler liknande tjänster. När man är klar med frågesporten får man en direktlänk till den. På sånghäftet fick man sedan skriva upp hur många rätt och hur många poäng man fick. 

  2. Filmen med utmaningen skapade jag med hjälp av MovieMaker och jag använde bara texter som rullade, en stillbild med text och en inspelning av min röst. Spela in ljud och video kan man göra inbyggt i programmet med ett headset och om det är film med en webkamera. Jag har en kamera inbygd i min laptop som jag har använt. Jag publicerade filmen på Youtube och även där får man en direktlänk till filmen. Man kan göra filmen privat om man inte vill att den skall gå att söka på.

  3. För att göra QR-koderna använde jag tag.microsoft.com som är väldigt enkelt sätt att skapa QR-koder. De QR-koder jag skapde var helt enkelt en länk till frågesporten respektive utmaningen.

  4. För att läsa en QR-kod behöver man en smartphone med en QR-kodläsare. Det finns många att hämta för olika typer av telefoner, Windows Phone, telefoner med Android-operativ och iPhone. Microsoft Tag är en bra app som finns för alla och är gratis. Sök efter den på Marketplace, AppStore eller Android  Market.

  Teknikerna som jag använde liknar det som Daniel Johansson gjorde när han hade en stadsvandring i Gamla Stan i Stockholm med sina gymnasieelever. Stadsvandring kanske inte låter så kul, men han hade utformat det som "Mission Impossible" med filmer och ledtrådar som verkligen engagerade deltagarna. Vi var med och filmade och när filmen är färdigredigerad kommer vi att lägga ut den på vår hemsida och på Microsoft Skola på Facebook .

  Om ni gör roliga skattjakter eller annat med digitala verktyg för era elever (eller andra över sommaren) berätta gärna om det för mig eller skriv en kommentar.

  /Malin (förälder, pysslare och marknadsförare på Microsoft)

 • IKT-bloggen

  Live@edu kommer att bli Office 365 för utbildning

  • 1 Comments

  Du kanske har hört talas om Office 365 för utbildning, om inte, läs mer på Office365.com eller i mitt blogginlägg “det nya sättet att samarbeta och kommunicera”! Till sommaren kommer det komma ett mejl till den som är administratör för Live@edu med information kring migreringen till Office 365, som alltså är nästa version av Live@edu.

  När?

  Detta kommer att börja under sommaren 2012 och pågå under hösten och tills samtliga konton är migrerade. Alla Live@edu-kunder delas in i kategorier efter storlek, de med flest användare kommer att få erbjudande om migrering först. Man kan skjuta upp uppgraderingen med upp till 18 månader från och med Office 365 för utbildning släppts.

  Var förberedd!

  Nedan finns tre steg som säkerställer att du är förberedd inför uppgraderingen.

  1.Kontrollera kontaktinformationen och din institutions profil stämmer i Service Management-portalen.

  2. Se till att datorerna uppfyller programvarukraven för Office 365. Här kan du ta hjälp av det kostnadsfria verktyget från oss, Microsoft Assessment and Planning (MAP) Toolkit, som är ett inventerings-, uppskattnings- och rapporteringsverktyg som på ett säkert sätt utvärderar IT-miljöer inför olika typer av migreringar.

  3. Läs igenom vanliga frågor och svar, uppgraderingsinformationenLive@edu-sajten och informationen samlad på Office 365-forumet kring uppgraderingen och skapa sedan en uppgraderingsplan för din institution. Ta gärna hjälp av checklistan “Before-upgrade checklist for administrators”. Det finns även checklistor för själva migreringsperioden och efter migreringen som är bra att använda sig av.

  Vad betyder det rent praktiskt?

  Alla användare som har ett konto i Live@edu innan migreringen kommer att ha två inloggningar efter migreringen. De kommer ha ett privat Windows Live ID som de kommer åt sin SkyDrive med och ett skolkonto i form av ett Microsoft Online ID som fungerar för Office 365-kontot. Läs mer om detta och hur det kommer se ut här.

  Hur får jag reda på mer?

  Allt du någonsin kan tänkas behöva veta om samtliga tjänster och program som ingår i Office 365 finns i Office 365 for Enterprise Service Descriptions. Här beskrivs tjänsterna i detalj vad gäller kompabilitet, mobilitet, begränsningar, support m.m. Om du vill testa på företagsversionen av Office 365, vilken innehåller samma tjänster, men är tänkta att anpassas med hjälp av skolmallar för att göra dem mer användarvänliga, så gå in här, klicka på den blå knappen och fyll i lämpliga uppgifter. En testversion specifik för skola kommer komma i samband med att Office 365 för utbildning släpps.

  Avslutningsvis vill jag visa en inspirationsbild Ler

   

Page 1 of 1 (3 items)