• IKT-bloggen

  Att uppdatera eller icke uppdatera

  • 0 Comments  Uppdateringar, hur många har du gjort idag? Den senaste veckan, månaden? Vissa uppdateringar gör vi snabbare än andra. Den 8 april 2014 går Windows XP i pension. Ta steget in i framtiden och uppgradera dig till Windows 8 redan idag. 

  Många uppdateringar har vi vant oss vid. Vi skulle exempelvis inte kunna tänka oss ett gammalt operativsystem på mobiltelefonen, utan vill helst ha den senaste redan igår. Varför är inte detta allmängiltigt? Varför kompromissar vi med andra prylar vi använder, och som vi dessutom använder mer, oftare och för viktigare saker?

  För 12 år sedan kom den första Harry Potter-filmen, sedan dess har det skrivits ytterligare sju filmmanus, scener har byggts, kostymer har sytts, filmerna har spelats in, det har gjorts reklam, de har släppts på bio och mängder av människor har bänkat sig i biostolarna med popcorn och läsk. För 12 år sedan släpptes också Windows XP.

  Från och med den 8 april 2014 kommer inte längre support att ges för Windows XP. Våga tänk nytt och satsa på framtidens operativsystem Windows 8, det första som fungerar på alla enheter. Windows 8 funkar lika bra med som utan touchskärm och ger den enhet du har nytt liv!

  Windows 8 har funnits tillgängligt sedan september för organisationer och företag som har avtal oss Microsoft. I dessa avtal ingår att man alltid har rätt att använda den allra senaste versionen, och man får dessutom tillgång till den innan den släpps för allmänheten. Samma sak gäller för Office.
  Den senaste versionen, Office 2013, släpps i början av nästa år.

  Ladda ner och testa Office 2013 här!
  Går att köra parallellt med Office 2010

 • IKT-bloggen

  Upptäck apparna till Windows 8

  • 0 Comments

  Utbudet av appar till Windows 8 ökar för varje dag. I Windows Store hittar du appar för så väl nytta som nöje. Vi har spanat in gratis apparna som gör livet i skolan både roligare och enklare.

  Här är våra tre favoriter:

  1. Wikipedia – hitta faktauppgifter snabbt och enkelt.
  2. Physamajig – ett praktiskt inlärningsverktyg, väl anpassat för pekskärm.
  3. Min8 – skapa mind mapps snabbt och smidigt, praktiskt vid redovisning.  

  Vill du ha tips på fler användbara appar för skola?
  Är du intresserad av att utveckla en egen app?
  Se hela apputbudet i Windows Store

 • IKT-bloggen

  Windows 8 maraton

  • 0 Comments

  I förra veckan tog Windows 8 steget in i klassrummet. Runt om i världen arrangerades under fredagen den 26 oktober livelektioner med Anthony Salcito, Vice President for Microsoft Education. Via Skype presenterade han nya funktioner i operativsystemet.

  När Anthony Salcito avslutade sitt Windows 8 maraton hade han varit vaken 36 timmar i sträck. Under sina vakna timmar lyckades han hålla presentationer för 24 skolor, i 20 länder, i sex olika världsdelar.

  I Sverige fick skolorna Väsby Nya Gymnasium och Österåkers gymnasium möjligheten att tjuvkika på Windows 8. Under en halvtimme visade Anthony Salcito upp möjligheterna med Windows 8 med fokus på smidigare samarbete för att förbättra utbildningsresultaten.

  Läs mer om Windows 8

 • IKT-bloggen

  "Fegis, fjolla, fetto!"

  • 0 Comments  I kampen mot näthatet lanserar nu Friends en mobbningssimulator. Via Facebook kan du testa hur det känns att bli utsatt för hot, elaka ord och trakasserier av dina egna vänner.

  Genom en Facebook-applikation kan användaren se hur sina Facebook-kontakter skriva kränkande meddelanden på sin sida.
  – Mobbningssimulatorn är en stark och obehaglig upplevelse. Vi har tagit fram den för att ge vuxna en inblick i hur kränkningar av barn och unga på nätet kan se ut och för att lyfta hur man kan agera för att motverka dessa kränkningar, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends, i ett pressmeddelande

  Enligt ny forskning från Göteborgs Universitet framgår det att var sjätte elev i årskurs fyra har drabbats av nätmobbning, och via en undersökning från Symantec förra året visar det sig att 36 % av Sveriges barn och unga haft en allvarlig negativ upplevelse på internet.

  Mobbningssimulatorn har tagits fram av reklambyrån Lowe Brindfors och är en del i Friends kampanj ”Vems sida väljer du?”, som handlar om att göra ett aktivt val.

  Här kan du få tips av Friends för att förebygga och agera nätmobbning.

  För att testa mobbningssimulatorn klicka här.


 • IKT-bloggen

  Har du vad som krävs?

  • 0 Comments

  Årets upplaga av tekniktävlingen Imagine Cup har dragit igång, och vi väntar nu på ditt bidrag. Kan du utmana dig själv och dina egna normer? Imagine Cup och Blast theh Norm är men än bara en tävling. Det är en möjlighet för dig, att med hjälp av teknik förbättra välden.
   
  Imagine Cup är en tävling som sammanför unga teknikstuderande över hela världen. Microsoft vill uppmuntrar de mest innovativa studenterna att gå samman och lösa svåra globala frågor. Imagine Cup är i första hand en tävling i programvaruteknik.

  Studenterna har till uppgift att tillämpa sin fantasi och passion för att skapa tekniska lösningar baserade på temat för Imagine Cup 2013. Temat är:  
  "Tänk dig en värld där tekniken hjälper till att lösa de svåraste problemen." Bekämpa sjukdomar, förbättra utbildningen, skapa en hållbar miljö, bygga system för kommunikation vid katastrofer, hjälpa barn läsa och skriva, skapa innovationer för människor med funktionshinder, eller minska barnadödligheten. Möjligheterna är oändliga!

  Tävlingen startades 2002 och sedan dess vuxit enorm i storlek. Under 2011 registrerade sig 358 000 studenter från 183 länder och regioner.

  Skicka in ditt bidrag senast den 26 november.
  I mars nästa år utses det svenska vinnarbidraget. Finalen kommer att gå  av stapeln i Ryssland.
  Du kan tävla här och få inspiration här.

 • IKT-bloggen

  Är du årets innovativa skolledare?

  • 0 Comments


  Förra årets vinnare, Pär Palmgren, rektor på Blåklintsskolan i Mjölby


  Sverige vimlar av duktiga skolledare. Var med och rösta fram din favorit!

  Innovativa skolledarpriset delas ut i samarbete mellan Lärarförbundet och Microsofts. Tanken är att premiera skolledare som jobbar med hållbart skolutvecklingsarbete för att öka elevernas framgångar.

  Priset delades ut för första gången 2011, och på prispallen stod Pär Palmgren, rektor på Blåklintsskolan i Mjölby. Du kan läsa mer om Pärs arbete här.

  Rösta fram årets innovativa skolledare, du kan nominera kandidater fram till den 15 december.

 • IKT-bloggen

  Från svarta tavlan till X-box

  • 0 Comments


  Bild från SVT

  Svarta tavlan har sedan länge fått lämna plats åt mer moderna verktyg i klassrummet, både datorer och läsplattor har idag allt större betydelse i undervisningen. Enligt en rapport från nätverket Eurydike, som tillhandahåller information om utbildningssystem och utbildningspolitik i Europa, har utvecklingen inom IKT gått oerhört snabbt de senaste tio åren.

  Men sett till skolor i Europa råder det fortfarande stor skillnad i hur IKT tillämpas i undervisningen. En av orsakerna, som slås fast i rapporten, kan vara bristen på lämplig mjukvara och teknisk support.

  En lärare som arbetar aktivt med IKT i undervisningen är Jerker Porat, lärare på Karlsängskolan i Nora. Han är ständigt på jakt efter nya kreativa idéer som kan öka elevernas lust till att lära. Hans senaste tillskott bland undervisningsverktygen är att använda sig av spelkonsollen X-box Kinect i idrotten.

  – En del elever känner sig obekväma och drar sig för att delta i idrottsundervisningen. Men genom att använda spelkonsolen för att exempelvis lära ut dans, som bugg och foxtrot, blir undervisningen mer lekfull. Fler elever är nu aktiva på idrottslektionerna och säger att de har mer energi över till annat, säger Jerker Porat.

  Läs hela artikeln om Jerker Porats engageman för att öka kreativiteten i klassrummet. 

Page 1 of 1 (7 items)