• IKT-bloggen

  Alla lärare är vinnare…..

  • 0 Comments

   

  clip_image001

  På Microsoft Partners in Learning Global Forum är alla deltagande lärare vinnare. Över 100-talet lärare är på plats i Prag för att under 3 dagar dela med sig av sina goda idéer men inte minst få ny inspiration av andra duktiga pedagoger. På plats från Sverige har vi Fatima Lasfirare, från Stockholms Stad samt Björn Kumwall från Stockholms Universitet som visar fram sitt bidrag “Svenskcoach”.

   

  clip_image002Det svenska bidraget ”svenskcoach” blev 3;a i Europa tävlingen och har därigenom kvalificerat sig direkt till världsfinalen. Projektet är ett integrationsprojekt som handlar om hur kan ensamkommande flyktingungdomar snabbare kan lära sig svenska och därigenom öka deras möjligheter till inträde på den svenska arbetsmarknaden. Eleverna får läxhjälp 2 ggr per vecka via Skype samt att få möjlighet till “en-till-en” coachning av en lärarstudent från Stockholms universitet som skall bli lärare i svenska som andra språk. Svenskcoach är ett tydligt integrationsprojekt och i dagens Sverige med gryende nationalism och främlingsfientlighet så måste vi visa hur duktiga, ambitiösa och vilken resurs dessa ungdomar är för det svenska samhället.  Dessa ungdomars drömmar är att komma in på svensk arbetsmarknad för att bl.a. jobba som  förskolelärare, brandmän, sjuksköterska. politiker såväl som inom äldreomsorgen. Mer information om svenskcoacherna finns på följande länk.  Vi önskar våra duktiga lärare lycka till i tävlingen. Mer information om alla lärarnas bidrag återfinns på www.PiL-Network.com . /Eva

 • IKT-bloggen

  Så ska näringslivet höja svenska elevers mattekunskaper

  • 0 Comments

  Matematikkunskaperna blir allt sämre i Sverige och vi rasar i internationell ranking. Jämfört med andra länderna har svenska skolor färre mattelektioner. Bara två tredjedelar av timmarna som elever i andra EU/OECD-länder har. För att råda bot på den nedåtgående trenden har projektet Mattekommissionen startat.

  Målet med Mattekomissionen är att höja kvalitén på eleverans matematikkunskaper och få politiker på såväl regional som lokal nivå att förstå problematiken. Sett till övriga världen så sjunker svenska elevers mattekunskaper och antalet sökande till utbildningar som kräver en högre nivå av mattematik blir allt färre Under 2011 klarade knappt var femte niondeklassare nivån godkänt vid nationella provet i matte.

  Bakom initiativet till Mattekomissionen står en unik grupp med representanter från grundskolan, universitet och näringslivet. Tillsammans håller kommissionen på att ta fram en strategisk plan för att kunna höja lägstanivån och stärka Sveriges toppstudenter inom matematik.

  Kommissionen består av: 
  Per Adolfsson, vd för Microsoft AB
  Mikael Bondestam, lärare inom matematik och datorteknik på Polhemsskolans gymnasium i Gävle.
  Börje Ekholm, vd för Investor.
  Peter Gudmundsson, rektor på Kungliga Tekniska Högskolan.
  Jens Henriksson, vd för Nasdaq OMX Nordic Stockholm.
  Anna Karlsson, lärare inom matematik och NO på Viktor Rydbergs Samskola i Stockholm.
  Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation vis Svenskt Näringsliv.
  Peter Nyström, docent vid Institutionen för beteende vetenskap vid Linköpings universitet..
  Jerker Porat, lärare på Karlsängsskolan i Nora.

   

   

 • IKT-bloggen

  Ny avancerad molntjänst i skolan

  • 0 Comments
  Den nystartade skolan Mälardalens Tekniska Gymnasium är först i Sverige med att använda utbildningsplattformen Microsoft Office 365 for Education. Molnlösningen möjliggör en effektiv papperslös utbildningsprocess som kan göra skolan till Sveriges bästa teknikgymnasium.

  Mälardalens Tekniska Gymnasium startade den 16 augusti 2012 i Södertälje av ägarna Scania och AstraZeneca i samarbete med det kommunala bolaget Telge. Bakgrunden är bristen på kompetenta tekniker inom produktion, underhåll och automation. Syftet med utbildningen är att kompetensförsörja Scania och AstraZeneca.

  Först i Sverige
  Skolan är den första i Sverige som har börjat använda utbildningsplattformen Microsoft Office 365 for Education.

  – Den lägger grunden för en kvalitetssäkrad process i undervisningen och en bättre kunskapsutveckling för våra elever. Med den här lösningen kan vår vision – att bli Sveriges bästa teknikgymnasium – bli verklighet, säger vd och rektor Susann Jungåker.

  – Jag har lång erfarenhet av arbete i skola och har inte förrän nu hittat en effektiv it-lösning som kan möta behovet av ett system för elevadministration som samtidigt är en lär-plattform.

  Öppnar för samarbete
  Med Microsoft Office 365 får elever, lärare och övrig personal tillgång till e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt. I lösningen ingår Microsoft SharePoint Online som ger tillgång till en omfattande uppsättning funktioner för samarbete och informationshantering.

  Skolan har fått hjälp med att implementera och utveckla lösningen av Microsoft-partnern MolnData i Sverige AB.

  – Vi bygger en infrastruktur i molnet åt skolan. Det ger stora ekonomiska fördelar. Lösningen kräver betydligt mindre personal, resurser och pengar för att köpa hårdvara och mjukvara än ett traditionellt system, säger Magnus Jungåker, grundare av MolnData.

  Ständig åtkomst till systemet
  Molntjänsten innebär också att användarna kan få åtkomst till systemet när och var och hur som helst. Elever och lärare kan exempelvis arbeta hemifrån på kvällar och helger.

   I SharePoint har ett intranät byggts. Här har alla ansvarsgrupper och lärarteam egna sidor.

  – Lärarna dokumenterar, följer upp och förbättrar vad som görs i undervisningen för att kvalitetssäkra utbildningen – och för mig som chef är det också lätt att göra uppföljningar, säger Susann Jungåker.

   I SharePoint finns även allt eleverna behöver veta om sina teoretiska och praktiska kurser. De kan till exempel hämta en film med en tio minuters presentation av vad de ska göra på nästa matematiklektion. Några exempel på praktiska kurser är datorstyrd produktion, robotteknik och svetsning.

  – SharePoint är fantastiskt, fortsätter hon. Utmaningen är att välja det utseende och de funktioner som stöder processerna och verksamheten. Det finns oändligt många möjligheter, men det gäller att göra det enkelt för användarna.

  Den papperslösa skolan
  Traditionell kurslitteratur används fortfarande i undervisningen.
  – Men böckerna är på väg bort. Det här kommer bli en papperslös skola. Inom loppet av ett par år har vi ett minimum av kurslitteratur och papper som kopieras. Vi är en liten skola, men detta kan ändå spara ett antal hundra tusen kronor per år.

  Eleverna, lärarna och övrig personal är mycket positivt inställda till lösningens struktur och enkelhet.
  – Vi har redan kommit långt, men vi bygger vidare med målet att bli en spjutspets bland Sveriges tekniska gymnasier, säger Susann Jungåker.

  FAKTA:

  Uppgift:
  Etablera en effektiv it-lösning som kan möta behovet av ett system för elevadministration som samtidigt är en lär-plattform.

  Lösning: Microsoft Office 365 for Education och Microsoft SharePoint Online.

  Resultat: En kvalitetssäkrad undervisningsprocess, bättre kunskapsutveckling för eleverna, effektiv elevadministration, låga kostnader, och möjligheter att skapa en papperslös utbildningsprocess.

   

 • IKT-bloggen

  ”Det är dags att börja skypa!”

  • 1 Comments

   
  För över tolv år sedan släpptes den första versionen av Messenger. Ett nytt sätt att kommunicera tog fart och människor, gamla som unga, började hålla kontakten genom att skicka meddelanden, dela bilder och videochatta. Nu integreras Messenger i Skype, för att göra det ännu smidigare för dig att kommunicera. 

  Messenger har genom åren så väl stärkt vänskapsband, som fört samman bultande hjärtan och vart en hjälpande hand vid läxläsning. Nu tar Microsoft nästa steg i kommunikationen mellan människor och låter Messenger förenas med Skype. Efter många trogna år lämnar Messenger in sin pensionsansökan och låter Skype ta över stafettpinnen.

  Till dig som idag är Live@edu-kund uppmanar vi att uppgradera till Skype. Vilket du gör enklast genom att hämta hem den senaste version av Skype (version 6.0) och logga in med ditt Microsoft-konto, då har du alla dina kontakter från Messenger i Skype. Från och med första kvartalet 2013 kommer Messenger inte längre att erbjudas, så passa på att göra din uppgradering redan nu.

  Idag ingår Windows Live Messenger som chattjänst Live@edu. Men väljer du att gå över till Office 365 för utbildning, behöver du inte fundera över någon uppgradering, då ingår Skype automatiskt som kommunikationsverktyg.
  Läs mer om Office 365 för utbildning.

  Så hämtar och installerar du Skype:
  Windows 8 eller Windows RT
  Windows 7 eller tidigare versioner av Windows
  Mac OS X
  Linux
  Skype för Windows Phone 7, iPhone, iPad eller Android

  Precis som Messenger kan Skype integreras med exempelvis Facebook så att du kan chatta, ringa eller köra videosamtal även med dina Facebook-vänner.

  Skype kan användas gratis för video- och röstsamtal (Skype-till-Skype) samt chatt. Med ett Premium-abonnemang får du bland annat obegränsade samtal till ett land du önskar och gruppvideosamtal med upp till tio personer. 
  Läs mer om Skype.

Page 1 of 1 (4 items)