• IKT-bloggen

  Ledarskap i skolan-Innovative Schools Leadership Workshop

  • 0 Comments

  Idag så börjar en 2-dagars Microsoft Partners In Learning Innovative Schools Leadership Workshop. Temat är "Leading the Change to Digital Learning". Vad vi kan se är att med hjälp av tekniken så accelererar förändringstakten i samhället inte minst därför att vi tillsammans kan lära av och med varandra.

  Tom imageVander Ark belyser det på ett bra sätt genom väljande citat (se bild.

   

   

   

   

   

   

   

  Ytterligare en bra bild att ta med sig är följande från Tom Vander Ark

  image

   

  Bruce Dixon, co-founder till Anytime, Anywhere Learning säger att det finns inget annat yrke där andra bestämmer om vägen framåt än just läraryrket. Hur tar vi tillbaka stafettpinnen och säkrar att den ligger i händerna på pedagogerna och skolledarna? Hur säkrar vi också att vi skapar en skola där det är ok att prova och misslyckas och där misslyckandet inte är ett misslyckande utan en del av vägen fram till svaret? Det vi också kan se är att Turkiet är på väg mot 1-till-1 med 16 miljoner elever och det skall bli intressant att se hur de tar sig igenom detta och vad vi kan gemensamt lära av det som de gör rätt men också det som de vill utveckla ytterligare. 

  Vill avslutningsvis lyfta ett citat av Larry Rosenstock, Principal, High Tech High San Dielgo- It´s not about delivering curriculum to kids, but rather discovering curriculum with them.

  Ser fram emot den kommande veckan här i London med lärande och goda samtal för att se hur svenska skola kan utvecklas ytterligare./Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Det digitala barnet

  • 0 Comments  Utbildningsradion sänder varje helg dokumentärserien Barnaministeriet, ett radioprogram som skildrar barn och ungas livsvillkor, både i och utanför skolan.  Programmen har ett tydligt barnperspektiv och skildrar personer, trender och fenomen. Varje lördag kan du lyssna på Barnaministeriet i P4 med start kl. 11.

  Tre intressanta reportage som har sänts under hösten och vintern 2012

  Det digital barnet
  Dagens barn och ungdomar kallas ibland för "digital natives" - barn som växt upp med digital teknik. Hur påverkas barnen av den ständiga kontakten med mobiler och sociala nätverk som Facebook och Instagram? Vi hör unga berätta om hur det är att ha mer IT-kunskap än sina lärare. Om stängda facebook-konton och om digitala porträttbilder, så kallade egopics. Den senaste coola mobilen är ett måste.
  Lyssna på reportaget

  En dag i skolan
  Under en hel dag följer vi eleven David, läraren Åsa och rektorn Anna på Ilandaskolan i Karlstad. David går i åttan och ska för första gången få betyg medan Åsa ska betygsätta enligt den nya betygsskalan. Samtidigt funderar Anna på ekonomin och på skolans sammanlagda meritvärde. Genom de tre perspektiven får vi en unik insyn i en skola under en och samma dag.
  Lyssna på reportaget

  Hemundervisning istället för vanlig skola?
  "Skolsystemet funkar inte för mig. Jag kan inte vara mig själv där." 12-årige Svante trivdes inte alls i skolan. Skolan var så stor, barnens glåpord så hårda och lärarnas krav så jobbiga. Förtvivlade bestämmer Svantes föräldrar att han inte ska behöva gå tillbaka till skolan. Istället får han hemundervisning med två av sina systrar. Det fungerar över förväntan. 
  Lyssna på reportaget
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Page 1 of 1 (2 items)