• IKT-bloggen

  Vinnaren koras idag - följ direktsändningen från Skolledarkonventet

  • 0 Comments

  I syfte att lyfta fram goda exempel på skolledare instiftades det Innovativa skolledarpriset av Microsoft i samarbete med Lärarförbundet. Priset premierar duktiga skolledare som via ett hållbart skolutvecklingsarbete säkrar att deras skola ger eleverna möjlighet att lyckas.

  Vinnaren presenteras idag under Lärarförbundets skolledarkonvent i Stockholm. Följ prisutdelningen direkt via Lärarförbundets webbsändning. Prisutdelningen drar igång kl 16:30 och inleds med ett samtal mellan Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, Anthony Salcito, Vice President Microsoft Education, och Ibrahim Baylan, Socialdemokraterna.

  Bland de nominerade har följande tre finalister utsetts:
   
  Fredrik Andersson, rektor Magnarps skola, Ängelholm
  Fredrik är i sitt ledarskap lyhörd, kommunikativ och lärande med en förmåga att locka fram det bästa ur sina medarbetare. Han utvecklar IKT som hjälpmedel, inte bara för medarbetare utan också för andra skolledare.
   
  Camilla Kauffeldt, rektor Herrgårdsskolan, Göteborg
  Camilla har sina medarbetare som tydlig utgångspunkt i sitt ledarskap och ser det gemensamma arbetet, med elevens utveckling i fokus, som vägen till bra resultat. Med engagemang och intresse använder Camilla IKT för pedagogisk utveckling och ser det som ett medel för framgång.
   
  Birgitta Trolin, rektor, Väsby Nya Gymnasium, Upplands Väsby
  ”En skola på riktigt” är Birgittas devis. Hon är en skolledare som gör sig själv synlig för personal och elever både via virtuell och fysisk närvaro i skolan. Internationell samverkan och forskning är viktiga faktorer, som hon stimulerar sina lärare att utveckla och våga prova i sin undervisning.
   

  Webb-tv: Följ hela direktsändningen från Skolledarkonventet
  Här kommer du att hitta webbsändningen mellan kl. 13.00-17.30 den 28 februari. Axel Targamas föreläsning och utdelningen av Innovativa skolledarpriset kommer du även att kunna se i efterhand på Lärarkanalen.se.

  Webbsändningens schema:

  13.00-13.15: Inledning, Skolledarföreningens ordförande Agneta Cederbom

  13.15-14.45: Axel Targama - Att leda utvecklingsinsatser – från snygga ritningar till förändrat vardagsbeteende

  15.15-16.15: Monika Törnsén - Skolledarskap – om att förstå, vilja, kunna och våga

  16.30-17.30: Vem får Innovativa Skolledarpriset? Inleds med samtal mellan Eva-Lis Sirén, Anthony Salcito och Ibrahim Baylan

  17.15-17.30: Finalisterna presenteras och vinnaren av Innovativa skolledarpriset avslöjas.

  17.30: Slut.

  Moderator för konventet är Annika Dopping.

  Läs mer om det innovativa skolledarpriset och Microsofts engagemang i skolan.

 • IKT-bloggen

  Nu lanserar vi nya Office 365

  • 0 Comments

  I morgon, den 27e februari, släpper vi nya Office 365. Om du är intresserad av Office så är det här ett riktigt bra tillfälle att höra om nyheterna i nya Office direkt från Kurt DelBene som är president för Microsofts Office-division. Dessutom kommer John Case att berätta hela vår vision för det nya arbetslivet, Enterprise Social och molnet.

  De kommer göra demosessioner kring enterprise social och hela den nya Office-upplevelsen. Slutligen kommer vi också att presentera historier från våra kunder och deras resa till molnet. Det kommer också att finnas tillfälle för dig att ställa frågor direkt via en livechatt.

  Anmäl dig till webbsändningen direkt här.

 • IKT-bloggen

  Så fick Nybyggeskolan tid över till kärnverksamheten

  • 0 Comments

  Med friska datorer och automatisk uppdaterad mjukvara slipper Nybyggeskolan att krångla med datorerna – och kan fokusera på lärandet.

  På Nybyggeskolan i Västerås finns ungefär 650 datoranvändare i form av pedagoger och elever. Datorerna har länge haft en central roll i utbildningen, men har inte alltid skötts optimalt när det gäller uppdateringar av mjukvara, säkerhet och prestanda. Något som pedagog Thomas Lehnberg började känna konsekvenserna av för två år sedan.

  – Skollagen går igenom en ny reform med sikte på att erbjuda en skola i världsklass. Samtidigt får pedagogerna mindre tid till förfogande. Det ställer ju krav på att datorerna och mjukvaran är i skick, det finns inte tid till att hantera en krånglande maskinpark.

  Akut problem behövde lösas
  Problemet började bli allt mer akut under 2010, något som Magnus Haglund på Microsofts partnerföretag Advania kan intyga.

  – Vissa av datorerna var från 2009 och hade inte hanterats systematiskt sedan dess. Ingen hade ansvar för säkerheten och mjukvaruuppdateringarna, allt sköttes manuellt med hjälp av ett Excel-ark.

  För att komma tillrätta med maskinparken skapade Thomas Lehnberg förra våren en checklista över vilka förbättringar han ville se. Förutom att administrera elevdatorerna på ett mer kontrollerat sätt ville han ha en lösning som kunde få ordning på maskinunderlag, inventeringslistor och licenser.

  – Vi ville få kontroll över vilka maskiner som var ute på skolorna, vilken elev som ansvarade för datorn och vilka program som användes. Det var också viktigt för oss att kunna hantera detta på egen hand och inte vare beroende av en leverantör.

  Lösningen fanns i Windows Intune
  Thomas Lehnberg diskuterade sina önskemål Shawn Akrawi, e-strateg på Västerås stad.

  – Vi har Microsoftmiljö sedan länge och jag pratade med vår kontakt hos dem. Windows Intune verkade passa våra krav väldigt bra, så vi bestämde oss för att prova, säger Shawn Akrawi.

  Fokuserar på kärnverksamheten
  Windows Intune installerades i juni 2012, och resultatet har blivit över förväntan.

  – I grunden handlade det om kontroll, men vi kan också ge bättre support till elever och pedagoger, bland annat genom ett student help desk. Datorerna kan också föreslå och ladda ner lämpliga applikationer.

  En annan fördel är möjligheten att se hur varje dator mår, och utföra säkerhetsåtgärder som uppdateringar eller hantera virusskydd utan att ta in maskinen för service.

  – Detta sparar mycket tid, inte minst efter loven då datorerna ska rensas och uppdateras. Att det nu sker kontinuerligt ger datorn en ökad livslängd vilket i sin tur genererar besparing. Vi har en mycket friskare maskinpark än vad vi någonsin haft, säger Thomas Lehnberg.

  Även Shawn Akrawi är nöjd med resultatet.

  – Skolan har inga avbrott i kärnprocessen som innan, så där vet jag att vi gör en effektiviseringsvinst. Jag är väldigt glad att vi hittat den här lösningen.

   

   Av: Jacob Härnqvist

   

 • IKT-bloggen

  Smart stöd för fysikpluggandet

  • 0 Comments

  Via programmet OneNote ritar läraren Jerker Porat energiströmmar på väggens whiteboardtavla. Eleverna i klass 8 B på Karlsängskolan i Nora kollar, noterar och läser parallellt i sin fysikbok. Väl hemma på kvällen kan de med egen dator och webbläsare koppla upp sig till klassens OneNote och studera lärarens bilder och anteckningar en gång till.

  – OneNote är bra som minneshjälp. Man får också stöd att läsa ifatt om man är borta en dag, säger eleven Alexander Nybäck.

  OneNotes ”anteckningsbok”
  Han brukar kolla i OneNotes ”anteckningsbok” inför skrivningar, även om fysikboken är viktigast att djupdyka i.

  – Det är bra att ha allt samlat i OneNote på datorn hemma för att kunna gå tillbaka till gamla lektioner och repetera. Ett annat datorverktyg Alexander uppskattar är Mouse Mischief.

  – Det var jätteroligt. Alla i klassen hade varsin mus och tävlade om att snabbast svara rätt på frågorna på whiteboarden.

  Framtidstankar
  Alexander har ett stort intresse för datorer, it och teknik och ser det som en möjlig framtida yrkesinriktning.

  – Fysik är roligt och OneNote bidrar till det. Jag skulle gärna vilja ha tillgång till OneNote i fler ämnen.
  Vi elever skulle ha stor nytta av det, avslutar han.

  Läs mer om Jerkers arbete här.
  Se filmer om IKT i skolan och inspireras av andras goda exempel här.


  Alexander Nybäck
   
  Jerker Porat

   

 • IKT-bloggen

  Surface. Arbete och nöje i kombination

  • 0 Comments

  Den perfekta Alla hjärtans dag-presenten till någon du tycker om, eller varför inte unna dig själv något extra? Nu är Microsoft Surface här som kombinerar enkelheten i en surfplatta med mycket av funktionaliteten hos en bärbar dator. Idag släpps den hos Siba, MediaMarkt och Elgiganten. Eller köp den online på microsoftstore.se.

  Microsoft Surface

 • IKT-bloggen

  Sista chansen att nominera Årets Innovativa Lärare

  • 0 Comments

  Nu är det sista chansen att nominera tävlande i Årets Innovativa Lärare. Senast i mitten av februari måste nomineringarna vara inskickade.

  De lärare som vågar tänka nytt för att hjälpa sina elever utvecklas tycker vi ska belönas. Därför finns tävlingen Årets Innovativa Lärare. För tionde året i rad delar Microsoft tillsammans med Lärarnas Riksförbund ut priset i mars 2013.

  Nominera här!

Page 1 of 1 (6 items)