• IKT-bloggen

  Skolorna i Västerås får mer tid över till undervisningen

  • 0 Comments  Det som startade som ett pilotprojekt med Nybyggeskolan i Västerås som testskola har nu utvecklats. I dag har samtliga skolor i Västerås som valt pc med Windows för eleverna gått över till Microsoft Windows Intune. Det betyder att det finns 3600 datoranvändare i form av pedagoger och elever. Datorerna har länge haft en central roll i utbildningen, men har inte alltid skötts optimalt när det gäller uppdateringar av mjukvara, säkerhet och prestanda. Något som pedagog Thomas Lehnberg började känna konsekvenserna av för två år sedan.

  – Skollagen går igenom en ny reform med sikte på att erbjuda en skola i världsklass. Samtidigt får pedagogerna mindre tid till förfogande. Det ställer ju krav på att datorerna och mjukvaran är i skick, det finns inte tid till att hantera en krånglande maskinpark.

  Akut problem behövde lösas
   Problemet började bli allt mer akut under 2010, något som Magnus Haglund på Microsofts partnerföretag Advania kan intyga.

  – Vissa av datorerna var från 2009 och hade inte hanterats systematiskt sedan dess. Ingen hade ansvar för säkerheten och mjukvaruuppdateringarna, allt sköttes manuellt med hjälp av ett Excel-ark, säger han.

   För att komma tillrätta med maskinparken skapade Thomas Lehnberg förra våren en checklista över vilka förbättringar han ville se. Förutom att administrera elevdatorerna på ett mer kontrollerat sätt ville han ha en lösning som kunde få ordning på maskinunderlag, inventeringslistor och licenser.

  – Vi ville få kontroll över vilka maskiner som var ute på skolorna, vilken elev som ansvarade för datorn och vilka program som användes. Det var också viktigt för oss att kunna hantera detta på egen hand och inte vara beroende av en leverantör, fortsätter Magnus Haglund.

  Lösningen fanns i Windows Intune
   Windows Intune installerades för Nybyggeskolan i juni 2012. Resultatet blev över förväntan och strax innan nyår valde Västerås Stad att fullt ut implementera Windows Intune för stadens skolor.

  – I grunden handlade det om kontroll, men vi kan också ge bättre support till elever och pedagoger, bland annat genom en student help desk. Datorerna kan också föreslå och ladda ner lämpliga applikationer, säger han.

  Sparar tid och ökar livslängden
   En annan fördel är möjligheten att se hur varje dator mår, och utföra säkerhetsåtgärder som uppdateringar eller hantera virusskydd utan att ta in maskinen för service.

  – Detta sparar mycket tid, inte minst efter loven då datorerna ska rensas och uppdateras. Att det nu sker kontinuerligt ger datorn en ökad livslängd vilket i sin tur genererar besparing. Vi har en mycket friskare maskinpark än vad vi någonsin haft, säger Thomas Lehnberg.

   Även Shawn Akrawi är nöjd med resultatet.

  – Skolorna har inga avbrott i kärnprocessen som innan, så där vet jag att vi gör en effektiviseringsvinst. Jag är väldigt glad att vi hittat den här lösningen.

   

  Produktion: Appelberg
  Journalist: Jacob Härnqvist/ Anita Emthén
  Foto: Clifford Shirley

 • IKT-bloggen

  Våra elever är beroende av vuxna beslut

  • 0 Comments  I framtidens digitala klassrum kommer det inte att finnas några elever, utan bara individer - var och en med helt unika förutsättningar och behov. I skenet av ett skolsystem som fortfarande ser undervisning som en kollektiv aktivitet står vi inför en rejäl utmaning; att försöka gå mot en mer individanpassad, flexibel och förhoppningsvis mer attraktiv skola. En skola för framtiden helt enkelt. 

  Kostnadsfri workshop för dig i skolledande befattning
  Du och en kollega är därför varmt välkomna att delta i en unik workshop där vi vill diskutera med dig hur vi tillsammans och med hjälp av digitala verktyg kan forma morgondagens skola. Hur får vi till ett framgångsrikt möte mellan pedagogik och teknik i klassrummen och hur ger vi våra elever de rätta förutsättningarna att uppnå inte bara sina egna mål utan också samhällets?

  Workshopen äger rum i centrala lokaler på följande datum och orter:
  Den 21/3 kommer vi till Malmö. Turnén fortsätter sedan den 22/3 i Göteborg, Karlstad den 26/3 och den 8/4 i Stockholm. Sist men inte minst besöker vi Jönköping den 9/4.

  Vi kommer bland annat att diskutera:
  - Vilken typ av datorer som lämpar sig bäst för den krävande skolmiljön.
  - Vad är viktigt att tänka på för en framgångsrik implementering av IKT-verktyg.
  - Vikten av den digitala kompetensen i dagens skola.
  - Vilka praktiska verktyg är lämpliga att använda i det digitala klassrummet.

  Ni kommer bland annat att få klämma och känna på nya Windows 8 och HP:s nya "läsplatta" ElitePad samt lära er mer om PIL Network (Partners in Learning) - ett nätverk som förenar lärare från hela världen men även OneNote, en digital almanacka och anteckningsprogram som gör att du kan samla text, bilder, videoklipp och ljudanteckningar på ett och samma ställe.

  Läs mer om det digitala klassrummet och anmäl dig och en kollega så fort som möjligt. Antalet platser är begränsade, så det är först till kvarn som gäller.

   

 • IKT-bloggen

  Appar som hjälper dig som student

  • 0 Comments

  Angry Birds och Instagram i all ära, appar i mobilen är inte bara underhållning. Idag finns det appar för i princip allt man kan tänka sig, bland annat för ditt student-id. Nu kan du bära med dig ditt student-id i din mobil och du behöver heller inte vänta på att kortet ska dimpa ner i din brevlåda.
   
  Med studentkortets mobilapp har du alltid ditt studentkort med dig. Allt du behöver göra är att registrera de kortuppgifter ur det mail som du har fått från din studentkår. Om du har ansökt om ett kort på ansok.studentkortet.se får du också dina kortuppgifter direkt i din inbox och kan ladda ner ditt kort till mobilen i några enkla steg.

  Ladda ner studentkortets app till din smartphone här.
   
  Fler appar för skolan
  Utbudet av appar till Windows 8 ökar för varje dag. Spana in gratisapparna som gör livet i skolan både roligare och enklare.
   
  Matchbox Equations, hjälper till att förklara ekvationer på ett roligt och lekfullt sätt.
   
  Physamajig, ett praktiskt inlärningsverktyg, väl anpassat för pekskärm.
   
  Min8, skapa mindmaps snabbt och smidigt. Även praktiskt vid redovisning.
   
  MySchool Matte, innehåller en mängd olika matematiska utmaningar som belönar och motiverar de yngre eleverna att fortsätta öva på uppgifterna.

  Enjoy!

 • IKT-bloggen

  Birgitta Trolin vann Innovativa skolledarpriset

  • 0 Comments

  Sverige vimlar av duktiga skolledare. Innovativa skolledarpriset går till en skolledare som vill lyfta fram ett hållbart skolutvecklingsarbete. 2013 års vinnare heter Birgitta Trolin

   

  Vid en prisutdelning på Lärarförbundets skolledarkonvent i Stockholm utsågs Birgitta Trolin, rektor på Väsby Nya Gymnasium, Upplands Väsby till Sveriges mest innovativa skolledare. Priset delas ut av Lärarförbundet tillsammans med Microsoft.

  Juryns motivering lyder:

  "Birgittas devis är 'En skola på riktigt'. Hon är synlig för personal och elever genom virtuell och fysisk närvaro, vilket ger en bättre förståelse för vad som händer i skolan och vad som kan utvecklas. Hon arbetar med lärarnas fortbildning, genom att stimulera lärarna att utveckla internationell samverkan och att våga prova forskningsrön i sin undervisning. Samarbete med företag och andra organisationer är ett naturligt förhållningssätt. Birgitta driver en hållbar förändringsprocess för att bättre anpassa skolan för arbetsmarknadens krav på eleverna."

  Vinnaren presenterades under Lärarförbundets skolledarkonvent i Stockholm.

  Kriterier
  En innovativ skolledare:

  •uppfattas som en kommunikativ, lärande och demokratisk ledare
  •är visionär och kreativ och har ett stort engagemang
  •stimulerar lärarnas gemensamma lärande
  •uppnår dokumenterat goda resultat utifrån givna förutsättningar
  •driver pedagogisk utveckling med stöd av IKT och arbetar strategiskt för en ökad digital kompetens bland skolans lärare
  •använder IKT i sitt administrativa arbete och i sin interna och externa kommunikation.
  •bedriver aktiv omvärldsbevakning
  •arbetar strategiskt med entreprenörskap och ökat samarbete med närsamhället.

Page 1 of 1 (4 items)