• IKT-bloggen

  Lync i undervisningen

  • 0 Comments

  På distanskursen i Svenska för invandrare, SFI, i Linköping ligger eleverna på olika nivåer. Det kräver sin planering. Arbetet har blivit lättare sedan Anneli Lundqvist började använda nya kommunikationsverktyget Lync i undervisningen. När hon sedan kombinerade användandet av Lync tillsammans med OneNote, som fungerar som ett elektroniskt anteckningsblock, så fick hon mer tid över för eleverna.
  Läs vidare om hur Anneli använder Lync

  Visste du att Lync och Skype nu fungerar ihop?
  Sedan maj 2013 så kan användare av Lync och Skype samtala med varandra via röstsamtal och textmeddelanden. Det gör användare av Skype kan nå en bredare publik av Lync-användare, Microsofts stora plattform för kommunikation.
  Läs vidare om integration mellan Lync och Skype

 • IKT-bloggen

  Framgångsrik undervisning med OneNote

  • 0 Comments  I skolan finns stora möjligheter att använda IKT i undervisningen och det händer mycket på området. Med OneNote får du hjälp att planera, genomföra och dokumentera lektioner för att sedan kunna följa upp undervisningen på ett smart sätt.

  I Umeå kommun har Hanna, som är i behov av extra stöd i undervisningen på grund av synnedsättning och en CVI-skada, fått hjälp av assistenten Annette Lindberg. De kan tillsammans med hjälp av OneNote hålla ordning på allt material de behöver i skolarbetet.

  Hanna och Annette träffades första gången när Hanna gick i Annettes förskoleklass. Tolv år senare är Annette Hannas assistent under skolgången på vård- och omsorgsprogrammet på Fridhemsgymnasiet i Umeå.

  – Det har jag varit i nästan åtta år nu. Så vi känner varandra otroligt bra, säger Annette.

  Fler lärare skulle ha stor nytta av att använda OneNote
  Annette tror att många fler lärare skulle ha stor nytta av att använda OneNote.

  – Det finns en stor potential för undervisande lärare att bygga upp sina kurser kring OneNote. Programmet ger både elever och lärare en tydlig bild av ett sammanhang. Enkelheten att växla mellan olika flikar och att enkelt anteckna och rita direkt i programmet gör det smidigt att arbeta med, säger Annette.

  Läs hela artikeln "Framgångsrik undervisning med OneNote i Umeå" och ta reda på hur du kan använda OneNote i undervisningen.

  Se instruktionsfilm och kom igång med OneNote

   

 • IKT-bloggen

  Sociala medier och säkerhet på internet

  • 0 Comments  Gästblogg av Malin Jonolf, engagerad mamma, it-entusiast och tidigare marknadschef för Microsoft skola.

  Barn som växer upp idag lever i en helt annan verklighet än vad jag själv gjorde. Eller?

  Min mamma är en klok person som alltid har pratat med oss barn om vad som är viktigt att tänka på. Till exempel vad man ska vara extra försiktig med och akta sig för:

  1. Akta er för ”fula gubbar” på gatan.
  2. Man skall inte retas på skolgården utan behandla andra som man själv vill bli behandlad.
  3. Lämna inte ut ditt telefonnummer till vem som helst.

  Jag påstår att farorna för dagens barn är desamma, men att platsen de finns på delvis har förändrats:

  1. De ”fula gubbarna” kan idag kontakta barn och ungdomar på internet.
  2. Mobbning förekommer fortfarande på skolgården men finns nu även på internet. Mobbning på nätet ser dock i mångt och mycket likadan ut som mobbning på skolgården men får idag mest uppmärksamhet om det sker via nya kanaler som internet har möjliggjort.
  3. Antalet delade kontakter mellan barn och ungdomar har mångdubblats genom deras aktiva användande av internet och sociala medier.

  I dagens samhälle är det enkelt att skylla på internet om barnen råkar illa ut. Många vuxna lastar helt över ansvaret på barn och unga och menar att det är tillgången till internet som skall begränsas. Så kanske det fungerar för en del, men min starka övertygelse är att vi vuxna måste ta ansvar och prata med barnen om samma saker som min mamma pratade med mig om - och lära dem vad man ska vara extra försiktig med och akta sig för.

  Jämför med 1982 när Televerket lanserade Heta Linjen, en tjänst för anonyma gruppsamtal. Förmodligen ville mamma helst bara förbjuda oss att ringa dit men hon insåg att det var säkrast att även ge oss råd om vi eventuellt skulle prova någon gång.

  Verkligheten för barn idag
  Jag har under de senaste månaderna, i samband med föreläsningar om Sociala medier och säkerhet på internet, frågat barn i mellanstadieålder om deras tillgång till dator och mobil, samt vilka program de använder mest. Det är endast barn från Stockholms innerstad och närförort som har medverkat och urvalet är naturligvis fortfarande begränsat och för litet för att kunna dra generella slutsatser. Men jag vill ändå använda denna undersökning som ett exempel på hur barnens verklighet ser ut i dag:

  Alla barn som har svarat på frågorna har tillgång till en dator i hemmet varav:
  • 35 % har en egen dator.
  • 57 % uppger att de använder datorn två timmar eller mer under en vanlig dag.
  • 95 % av barnen har en mobil.
  • 70 % har en smartphone, det vill säga en telefon med tangentbord och datorlika funktioner.
  • 40 % uppger att de använder sin telefon i två timmar eller mer under en vanlig dag.

  Av de barn som har en smartphone uppger 55 % att de använder sin telefon i två timmar eller mer samtidigt som de har något mindre datortid än genomsnittet. Det innebär en förflyttning av användandet från dator till telefonen för de som har en mer avancerad telefon.

  Beteende
  Vad gör de då med all tid som spenderas online? Om man tittar på vilka sajter och program som barnen själva uppger att de använder mest så är det tre saker som de i huvudsak ägnar sig åt:
  - att konsumera media (youtube, spotify, svtplay)
  - att ha kontakt med sina vänner (facebook, instagram, kik, skype)
  - att spela (väldigt många olika spel som t ex minecraft, bike race, howrse och spel från toca boca).


   
  Bild: Den totala stapeln visar hur stor andel av de barn som jag har frågat och som använder de tio mest populära programmen. Frågan löd: Vilka sajter och program använder du på datorn eller i mobilen?
  Källa: Enkätundersökning 2013 Malin Jonolf

  Tips och råd till alla som använder internet
  Jag menar att det finns några grundläggande saker som alla behöver tänka på när de vistas på internet. Det är i grund och botten samma saker som min mamma sa till mig när jag var liten och jag har valt att ge följande råd till barn och ungdomar i de mellanstadieklasser jag har besökt:

  1. Se till att du vet vilka du har kontakt med.

  • Lägg bara till dina vänner om du med säkerhet vet att det är deras alias.
  • Acceptera inte kontaktförfrågningar från okända (väldigt vanligt).
  • Tänk på att det är enkelt att byta namn och bild på en befintlig profil.

  2. Var försiktig med vad du säger, och hur du säger det.

  • Det är lättare att missuppfatta varandra i skrift jämfört med när man pratar med varandra.
  • Det är svårt att avgöra om ett skrivet meddelande innehåller ironi, är ett (dåligt) skämt eller om det är på allvar.
  • Konsekvenserna av ett meddelande kan bli stora eftersom det du skriver snabbt kan få stor spridning på internet.
  • Mobbning är mobbning var det än förekommer!

  3. Lämna inte ut dina personliga uppgifter.

  • Lämna bara ut telefonnummer och ditt alias till personer du med säkerhet vet vilka de är.
  • Lämna aldrig ut dina inloggningsuppgifter och lösenord, inte ens till din bästa vän.
  • Om du skall träffa någon i verkligheten som du har lärt känna online – ta med en vuxen!
  • Ha alltid PIN-kod på telefonen. Det är oftast inte alls roligt om någon annan skriver en statusuppdatering i ditt namn i ditt facebook-flöde.

  4. Tro inte att allt som finns på internet är sant.

  • Träna på källkritik, både i verkligheten och online.
  • Lär dig att känna igen annonser med fula trick (tex. du har vunnit...).
  • Det är inte fritt fram att använda allt du hittar på internet. Texter, bilder och film är ofta skyddat enligt upphovsrättslagen och du kan inte använda det hur som helst.

  Föräldrar och andra vuxna behöver mer kunskap för att kunna hantera fallgroparna på internet, som till exempel e-mobbning och integritetsfrågor. Läs på och prata med barnen om att de ska vara försiktiga därute. Både i verkligheten och online.

  Mer i ämnet barn och internet finns på www.surfalugnt.se.

  Malin Jonolf (är helst i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg på kontoret)
  Marknadskonsult, föreläsare och bloggare

   

 • IKT-bloggen

  Allt du behöver veta om serviceuppgradering till Office 365

  • 0 Comments

   

     En serviceuppgradering till Office 365 tar bara ett par timmar från ax till limpa, oavsett om du har ett fåtal eller flera tusentals användare. Vi uppgraderar 24 timmar om dygnet och 7 dagar i veckan. Men det finns några viktiga saker som du behöver veta inför uppgraderingen.

  Fördelarna med att uppgradera till Office 365 är många för dig som vill dra nytta av molnet. Med Office 365 kan till exempel studenter och lärare samarbeta i realtid med olika uppgifter och det är lätt att dela information, visa och redigera dokument i en webbläsare eller i Office.

  När du har bestämt dig för att uppgradera finns det några saker som du, eller den som är ansvarig för uppgradeirngen, behöver veta för att underlätta processen och minimera eventuella risker på vägen.

  Flexibilitet
  Då vi på Microsoft i förväg bestämmer ett datum för serviceuppgraderingen kan det hända att vi har valt ett datum som inte passar dig eller verksamheten. I så fall har du möjlighet att senarelägga uppgraderingen och välja en dag och tid som bättre passar dig. Dock måste detta ske senast två månader efter det föreslagna datumet. Du kan endast kan senarelägga uppgraderingen en gång så planera detta noga i förväg. Läs mer här.

  Email, kontakter, kalender och mer (Exchange)
  Då e-postkonton uppgraderas på individuell basis kommer olika användare att uppgraderas vid olika tillfällen. All information kommer att fungera som vanligt även om en användares postlåda har uppgraderats - men inte din kollegas.

  Vad händer med Outlook?
  Om du jobbar i Outlook när din brevlåda uppgraderas, kommer du att få ett meddelande med texten "Administratorn för ditt Microsoft Exchange-konto har gjort en ändring som kräver att du startar om Outlook." Stäng i så fall bara ner Outlook och starta om programmet igen. Sedan fungerar allt som tidigare. Du ska alltså inte behöva logga in på Office 365, uppdatera din profil eller något annat. Om du får problem i Outlook efter uppgraderingen finns vanliga frågor och svar i Office 365 Community.

  Outlook Web App
  Om du använder Outlooks Web App i webbläsaren när brevlådan uppgraderas, kommer du att se ett liknande meddelande, och kommer att behöva logga ut för att sedan logga in igen. Observera att stavningskontrollen i Outlook Web App kräver Internet Explorer 10 efter uppgraderingen. Internet Explorer 10 är tillgänglig för Windows 7 och Windows 8.

  Instant Messaging, onlinemöten och chatt (Lync Online)
  Allt förberedande arbete för Lync Online kommer att vara ske innan uppgraderingen. Det innebär att möten, snabbmeddelanden samt röst- och videosamtal inte kommer att avbrytas under uppgraderingen.

  Mötesdeltagare som använder Lync Web App kommer automatiskt börja använda den nya Lync web-app efter uppgraderingen. Det kan hända att deltagare i onlinemöten kan loggas ut till en början. Då är det bara att logga in igen.

  Som extra hjälp på traven kommer det också att finnas en länk på Microsofts webbplats Microsoft Online Portal som installerar den nya Lync Basic-klienten eller Lync 2013-klienten om du har Office 365 Pro Plus. Installationslänken för Lync 2010 kommer att finnas tillgänglig fram till den 8 april 2014.

  Webbplatser och dokument (SharePoint Online)
  Allt förberedande arbete för SharePoint Online kommer att vara genomfört innan uppgraderingen. Det innebär att det inte kommer att ske några avbrott på webbplatser och i dokument som är skrivskyddade.

  Efter uppgraderingen kommer administratörsgränssnittet att ha ett nytt utseende och dina befintliga sparade webbplatser förbli som de var innan uppgraderingen. För att börja använda SkyDrive Pro, måste du göra en uppgradering av dina sparade webbplatser på Min webbplatssamling (My site collection). För att använda andra nya SharePoint-funktioner måste du göra en uppgradering i webbplatssamlingen för varje webbplats här.

  Office Subscription (SharePoint Online)
  Om du har Office ProPlus 2010 ingår detta så det kommer inte att ske några ändringar i Office-klienten under uppgraderingen. Allt kommer att fungera som vanligt.

  Efter uppgraderingen kommer inte Office 365 att installera den nya versionen av Office Office 365 ProPlus automatiskt på din dator. Det kommer att finnas en ny installationslänk på Microsofts webbplats (Microsoft Online Portal). Men du kan även installera Office 365 ProPlus före serviceuppgraderingen.

  Fler tips och exempel inför serviceuppgraderingen: Läs denna guide. 

  Relaterade inlägg: Läs och inspireras av hur kommuner, skolor och högskolor använder Office 365.

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54

 • IKT-bloggen

  Så använder kommuner, skolor och högskolor Office 365

  • 1 Comments

  Office 365 finns nu för skola och högre utbildning som vill dra nytta av molnet. Med Office 365 får eleverna ett modernt verktyg som hjälper dem nå högre måluppfyllelse samtidigt som lärarna effektiviserar administrationen och kan fokusera på undervisningen.

  Denna molntjänst ger studenter och lärare möjlighet att samarbeta i realtid med olika uppgifter och grupprojekt. Det är till exempel lätt att dela information, visa och redigera dokument i en webbläsare eller i Office då gratis e-post, snabbmeddelanden, röst- och videochatt och visning och redigering av dokument online ingår.

  Bland svenska skolor är intresset stort och under en användarträff i Microsofts lokaler möttes cirka 50 lärare, tjänstemän och utvecklare för att nätverka, diskutera frågor om Office 365 i skolan och inte minst inspireras av goda exempel.  Sigtuna kommun satsar på Office 365

  Lasse Sundberg som är it-pedagog i Sigtuna kommun, driver Sigtunaboxen som är ett koncept i syfte att lyfta alla Sigtunas skolor med hjälp av IKT. Han berättade under Microsofts användarträff om hur Office 365 ingår i satsningen. Sigtuna har stort fokus på it-frågor och vill öka kompetensen kring användandet av IKT i skolorna för att uppnå sina mål.

  Som ett led i detta arbete har Sigtuna kommun valt att implementera Office 365 för att bland annat enklare kunna dela, kommunicera och publicera information mellan lärare och elever. Till exempel fungerar samarbetsverktyget utmärkt i de fall eleverna behöver hjälp av en specialpedagog som inte är på plats på skolan varje dag. Med hjälp av e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt kan eleverna enkelt och snabbt få svar på sina frågor.

  Universitet och högre utbildning
  När det gäller högre utbildning så har både Linköpings Universitet, Malmö Högskola och Handelshögskolan i Stockholm valt att implementera Office 365.

  – Office 365 öppnar nya möjligheter genom att tillgängliggöra våra informations- och kommunikationssystem. Linköpings Universitet drar nytta av molntjänster genom att vi blir snabbare och mer kostnadseffektiva på att leverera tjänster och funktioner som efterfrågas av våra studenter och anställda, säger Joakim Nejdeby, IT-direktör/CIO, Linköping Universitet.

  Andra svenska skolor som använder Office 365 är bland annat John Bauergymnasiet som driver skolverksamhet på 30 orter runt om i Sverige. Enligt dem har Office 365 underlättat för både lärare och elever.

  – Med Office 365 har molnet blivit både tillförlitligt och användarvänligt. Det ger våra elever och anställda möjlighet att använda it på ett säkert och lättillgängligt sätt oavsett tid och rum, säger Christer Dahlström, CIO på JB Education.

  Prova Office 365 gratis och se hur det kan hjälpa din skola.
  1. Registrera dig för en gratis utvärderingsversion. Utforska alla funktioner och förmåner i Office 365 för upp till 50 användare.

  2. Verifiera behörighet. När som helst under provperioden kan du låta Microsoft verifiera din domäns behörighet för utbildningsabonnemang/-priser.

  3. Börja använda tjänsten. Distribuera gratistjänsten (Office 365 för utbildning, abonnemang A2) på hela institutionen eller köp andra tjänster.

  Registrera dig för en gratis utvärderingsversion här.

  Läs mer om Office 365 för skola och högre utbildning.

  Se filmen från användarträffen där lärare berättar om Office 365.

  Allt du behöver veta om serviceuppgradering till Office 365.

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54.

Page 1 of 1 (5 items)