Dette var jo litt dyrt, men blir nok en interessant debatt:


Microsoft og Sun møter den amerikanske open source-legenden Richard Stallman til debatt i Oslo 15. september. Erkerivalene møtes til dyst om veivalg for fremtidens programvare under konferansen JavaZone.

Det ligger an til tungvekstmatch uten sidestykke under Norges største konferanse for Java-utviklere, JavaZone i september. Richard Stallman, leder for Free Software Foundation og open source-aktivist, møter Birger Steen i Microsoft Norge og fremtredende Sun-sjef i paneldebatt om fremtidens programvare skal være gratis, basert på åpen kildekode eller lukket og kommersiell.

- Debatten rundt åpen kildekode er svært aktuell også i Java-miljøet.

Prinsippet om åpen kildekode driver mye av utviklingen innen Java og J2EE fremover. Det er derfor naturlig at vi setter fokus på dette gjennom en paneldebatt, med bransjens tungvektere, sier Thor Henning Hetland president i non-profit organisasjonen Java Brukergruppen i Norge (javaBin), som arrangerer konferansen.. Han forventer en heftig og engasjert debatt.

- Vi synes det er sporty at Microsoft stiller i en debatt som dette, sier Thor Henning Hetland. Foruten Stallman stiller Java-evangelist Raghavan "Rags" Srinivas fra Sun og Birger Steen fra Microsoft Norge.

- Vi er veldig interessert i å delta i debatter som tar for seg programvare.

I Microsoft mener vi at verden opptar seg for lite av programvare. Alt annet i Cyberspace blir billigere og bedre, men statistisk sett ser vi at antall bugs i programvare øker. Dette må vi gjøre noe med uansett om vi jobber i Microsoft, Sun eller med open source-programvare, sier Business Manager Anders Føyen i Microsoft Norge.

Stallman vil frigi Java-koden
Java-miljøet er splittet i synet på åpen kildekode. Sun har lenge vært kritisk til åpen kildekode-tankegangen og mener fremtidens utfordringer ikke er knyttet til kildekode, men kompabilitet. Stallman derimot gikk tidligere i år inn for at Sun frigir kildekoden til Java-teknologien slik at den kan få enda bedre fotfeste i utviklermiljøer. Open source-legenden er meget kritisk til programvarepatenter og har flere ganger gått i klinsj med Microsoft. Senest i EU-kommisjonen i fjor hevdet Free Software Foundation at Microsoft drev med ulovlig bundling av programmer i Windows-programvaren.

- Vi kan love høy temperatur i salen. Dette er et tema som mange har meninger om. Stallman er kjent for sterke meninger om bransjens aktører og er en av de fremste aktivistene for åpen kildekode, sier Hetland som også vil trekke inn norske politikere.

I tillegg til paneldebatt kan publikum oppleve 30 foredrag fra ledende internasjonale Java-eksperter i Oslo den 15. september på Radisson SAS-hotellet ved Holbergs plass i Oslo. Blant hovedattraksjonene er den norske metodeguruen Tom Gilb som lærer verdens største finans- og teleselskaper å lykkes med it-prosjekter og Eric Evans, forfatter av bestselgeren Domain Driven Design.

Norske Aslak Hellesøy, som til daglig jobber i prestisjetunge Thoughtworks i London, er en av flere nordmenn som tar seg en tur til hjemlandet og skal under arrangementet presentere "The secrets of IoC - The PicoContainer advantage". I tillegg blir det bidrag fra John Crupi (forfatter av blant annet Core J2EE Patterns) Kevlin Henney (spaltist i C/C++ Users Journal) og Ricard Öberg (svensk J2EE-guru).

Kodekonkurranse
Det kommer også til å bli arrangert en kodekonkurranse i forbindelse med arrangementet. Vinneren vil bli kåret av en jury bestående av selvoppnevnte skjermsparereksperter på årets store happening. Oppgaven er å skrive en skjermsparer i Java. Det vil bli premiering av de tre beste bidragene.

Deltagere på konferansens kveldsarrangement, kjent under navnet PartyZone, vil få gleden av å oppleve multikunstneren Bare Egil Band alias Egil Hegerberg. Shovet heter "Bare Egil vrøvler videre" og beskrives som "en reise inn i et svært sykt og forvirret sinn".

JavaZone er den største samlingen for Java-utviklere i Norge og arrangeres for tredje året på rad. Konferansen retter seg først og fremst mot utviklermiljøet, men også IT-sjefer og studenter kan vente seg temaer av interesse.

Samarbeidspartnere til årets arrangement er: Accenture, BEA, Bekk, Borland, Bouvet, CA, CGEY, Computas, Compuware, Coretrek, DNS, Ementor, Gnist Akademika, Kantega, Mesan, Objectnet, Objectware, Oracle, Sun, Systek, WM-data, Zenior.

For ytterligere informasjon: www.javazone.no og www.java.no
Billetter til konferansen er tilgjengelig via Ticketmaster/Billettservice.
Prisen er 2.700 kroner, eller 2.500 hvis du er javaBin-medlem.