May, 2011

 • MSDN The Netherlands Team Blog

  Toegankelijk bouwen: voor wie eigenlijk?

  • 1 Comments

   

  Als je de gemiddelde ontwikkelaar vraagt waar toegankelijkheid toe dient, zal hij of zij hoogstwaarschijnlijk zuchten en zeggen dat het voor ‘die paar blinden en ouwetjes’ is. En hij of zij zou er nog bij kunnen verzuchten dat het ‘allemaal rare regeltjes’ zijn die veel te veel aandacht krijgen. Wat een nonsens.

   Toegankelijk bouwen is geen kers op de taart, maar het belangrijkste ingrediënt voor een goed beslag.

  Het is buitengewoon jammer dat het zo onduidelijk is, voor wie we toegankelijk bouwen. Het antwoord is namelijk aanzienlijk eenvoudiger dan de gemiddelde reactie doet vermoeden: iedereen. Welke gebruiker vindt het tenslotte prettig om met zijn ogen te moeten knijpen om teksten met een laag contrast te lezen? Welke gebruiker wordt gelukkig van nóg een keer het formulier invullen omdat hij één veldje was vergeten, en de website zijn gegevens niet heeft onthouden? Welke gebruiker vindt het fijn om op een smartphone steeds in- en uit te moeten zoomen terwijl een mobiele stylesheet een fluitje van een cent is?

  Jij mag niet mee doen.

  Ik heb mijzelf in april 2010 een iPad cadeau gedaan, en iedere ochtend bij het ontwaken tik ik met een slaaplamme arm mijn wekker uit, om vervolgens op de tast naar mijn iPad te graaien. Met geknepen ogen lees ik mijn RSS-feeds, check ik mijn email en volg ik mijn vrienden en helden via Twitter en Facebook. Noem het een ochtendritueel, zo je wilt.

  Het komt helaas vaker voor dan me lief is, dat ik veelbelovende links volg naar gapend witte gaten op websites of word beschuldigd van mijn gebrek aan Flash, om vervolgens in lichte depressie te raken. Mag ik als mobiele gebruiker wéér niet meegenieten van een video. Apple is misschien eigenwijs in het blokkeren van Flash (hoewel ik de beredenering overigens prima en acceptabel vind, maar dat terzijde), maar als de sitebeheerder gewoon op een toegankelijke manier video had aangeboden had ik probleemloos – desnoods met een of twee extra handelingen – kunnen meegenieten van de video.

  Voor wie maak jij je site?

  In een brainstorm met het Accessibility team probeerden we te definieren wat een toegankelijk internet betekent. Collega Jitske Lochtenberg omschreef het uitermate treffend: Digitale toegankelijkheid zijn websites, software en hardware waar iedereen gebruik van kan maken op de manier waarop het bedoelt is. Daar komen de woorden blind, doof, beperkt, gehandicapt of andere vooroordelen dus helemaal niet in voor. En het heeft dus niets met de voors- en tegens van ontwikkelaars te maken. Je levert dat weloverwogen ontwerp, die logisch gestructureerde code, het uitgedachte ontwerpsausje en de eenvoudige en overzichtelijke content niet alleen ‘voor een handjevol gehandicapten en bejaarden’, maar je levert een gelijkwaardige beleving op maat, voor iedere bezoeker – ongeacht het gebruikersscenario of de beperkingen van de gebruiker.

   Ik kon het dan ook niet laten om onderstaand screenshot te nemen; het is een voorbeeld dat in zoveel opzichten model staat voor de stigma’s rondom toegankelijk bouwen, dat het bijna grappig is. Met de nadruk op bíjna.

   

   We zien hier de eerste paar elementen na de <body>, waarbij twee elementen – namelijk twee koptitels – zijn toegevoegd aan de broncode, zonder dat deze elementen content bevatten noch zichtbaar zijn voor de eindgebruiker. De enige reden dat deze elementen er staan is omdat de webrichtlijnen quickscan anders niet wordt gehaald. Ik heb enkele keren mijn gevoel over deze aanpak getracht te verwoorden, om het vervolgens weer te verwijderen, omdat het geen zin heeft ten koste van de bouwer grappig te zijn. Uiteindelijk heeft iedere bouwer immers zijn of haar manier van werken, maar ik vind het buitengewoon sneu dat hun klanten dit soort code voorgeschoteld krijgen, en denken dat ze een toegankelijke site hebben. Wat dacht de developer toen hij of zij of deze oplossing koos?

  Toegankelijk bouwen is geen kers op de taart, maar het belangrijkste ingrediënt voor een goed beslag. Zonder dit ingredient zal de taart nooit smaken. Hoe denk jij hierover?

  Voor het @msdnNL team

  Jeroen Hulscher

  | Blog | Twitter

 • MSDN The Netherlands Team Blog

  Word auteur van .Net Magazine en deel uw kennis!

  • 0 Comments

  Bent u geïnspireerd geraakt over een bepaald onderwerp of technologie op Devdays?

  Geef u op als auteur van .Net Magazine en deel uw enthousiasme en kennis met duizenden andere developers. Iedereen kan voor .Net Magazine schrijven.

  Een redactieteam en ervaren auteurs  uit de .Net community staan paraat om u te ondersteunen bij het schrijven en reviewen van uw artikel. Goedgekeurde artikelen worden gepubliceerd op de portal van het .Net Magazine en maken kans op publicatie in het .Net Magazine.

  Interesse om auteur te worden voor het .Net Magazine? Geef u op in twee eenvoudige stappen:

  1. Registreer of log in op de .NET Magazine portal en zorg dat uw profiel up-to-date is.

   

  2. Ga naar de "Mijn Artikelen" link en dien uw abstract voor een artikel in.

  * Natuurlijk worden artikelen geplaatst die voldoende kwaliteit hebben en waarbij het onderwerp aansluit op het thema van dat nummer. Als u zich heeft aangemeld nemen wij contact met u op om de vervolgstappen te bespreken.

   


Page 1 of 1 (2 items)