Bosna i Hercegovina i ove godine će imati predstavnike u finalu Imagine Cup takmičenja, koje se održava u Sidneju u periodu od 6. do 10. jula ove godine. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će "SPU Team", odnosno skupina studenata sa Slobomir P Univerziteta (Branko Krstić, Igor Perić, Igor Lale) uz Igora Tomića, kolegu sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Naš tim se do finala "probio" u kategoriji softverski dizajn, gdje će se sa preostalih 71 timova iz čitavog svijeta boriti za pobjedu. Svakako vrijedi spomenuti i da je mentor tima bio Darko Lakić, asistent na Slobomir P Univerzitetu.


Iako je samo jedan tim iz naše zemlje prošao u veliko finale, svakako treba pohvaliti i ostale timove i pojedince iz BiH koji su ove godine učestvovali u Imagine Cup takmičenju, posebno timove sa Fakulteta informacijskih tehnologija Mostar (Windows Phone Challenge) te drugi tim sa SPU (PlayIT), koji se uz "SPU Team" također probio u "top 100" timova u Kinect Fun Labs Challenge takmičenju.

Podsjećamo, Imagine Cup je takmičenje za studente koje organizira Microsoft, a koje je od svog početka u 2003. godini, do sada privuklo preko 1,65 miliona studenata iz 190 zemalja. Cilj takmičenja je motivirati studente da korištenjem tehnologije pristupe rješavanju nekih od najvećih problema današnjice uz stjecanje novih znanja i povezivanje sa studentima širom svijeta. Više informacija o Imagine Cup takmičenju možete pronaći ovdje.