Ma reggel meghirdettük a Felhőgyár nevű pályázatot, aminek az a lényege, hogy keressük, és Nokia Lumia 800 telefonnal jutalmazzuk a legjobb felhő- plusz mobilalkalmazás-ötleteket, illetve ugyancsak keressük, és 500 000 forint támogatással segítjük az ötletekből egy hónap alatt ütőképes és kúúúl alkalmazást faragó cégeket/csapatokat. (A tájékoztatás nem teljes körű, a részletekért RTFM, azaz Read The Fent-hivatkozott Manual. Smile)

Persze azonnal kaptunk jó néhány kérdést, ezek egy részét a várhatóan hétfőn megjelenő részletes szabályzat megválaszolja majd, de gondoltam, a legmagasabb labdákat leütöm itt és most. Íme!

 • Miért osztanám meg másokkal a szuper alkalmazásötletemet? 
  Ha az ötleted tényleg szuper, és közzéteszed, megnyerheted vele az egyik Lumia 800-at. Ha nem teszed közzé, hanem magad valósítod meg (vagy az asztalfiókban hagyod), akkor sincs semmi gond, csak éppen nem lesz a Tiéd ez a jó kis telefon.
 • Rendben, közzéteszem az ötletemet, de ha én akarom megvalósítani, megtehetem, ugye?
  Bármikor megvalósíthatod a saját ötletedet, a kérdés az, hogy támogatjuk-e ezt anyagilag. Az a célunk (és azt segítjük elő négyszer félmillió forinttal), hogy a lehető legjobb ötletek készüljenek el, a lehető legjobb minőségben. Ezért megversenyeztetjük a megvalósításra pályázó fejlesztőket. Ha a regisztrációnál jelezted, hogy Te szeretnéd elkészíteni az alkalmazásodat, ÉS (ez egy logikai ÉS Smile) az első négy hely egyikén végzel a versenyen, már kezdheted is a fejlesztést, mi pedig fizetjük a támogatást. Ha hátrébb végeztél, akkor más kapja az ötletet, a munkát és vele a pénzt – persze semmi akadálya, hogy előállj egy alternatív verzióval.
 • Hogyan állapítjátok meg, képes vagyok-e megvalósítani az ötletet?
  Először is örömmel vesszük, ha a regisztrációs űrlapon megadsz néhány URL-t, amik az Általad korábban készített munkákra mutatnak. Ez a lépés nem kötelező, de nagyjából jelzi, mire vagy képes. Ha nincs Azure-alkalmazásod, de van webalkalmazásod, az is megfelel. Másodszor pedig egy élő eseményen megnézzük, hogyan birkózol meg egy konkrét feladattal, ami Windows Azure- és Windows Phone 7-specifikus fejlesztést is tartalmaz.
 • Mi van akkor, ha pl. okos vagyok ASP.NET-ből, de buta vagyok Azure-ból?
  Ahogy a pályázati kiírásban is olvashattad, tartunk egy alapozó Windows Azure- és Windows Phone 7-tréninget, ezen – ha egyébként tisztában vagy a Microsoft-platformra történő fejlesztéssel – elsajátíthatod a szükséges pluszt. Nyugi, meg tudod ugrani.
 • Egyéni fejlesztőként is részt vehetek a pályázaton?
  A feladat komoly méretű, egyedül nem igazán lesz esélyed elkészíteni – és akkor a minőségi alkalmazásról még nem is beszéltünk. Ezért elsősorban cégeket várunk.
 • Négy ötlet, négy megvalósítás – nem valami sok. Miben tudtok segíteni, ha lemaradtam a dobogóról, de az ötletem jó, és/vagy ügyes fejlesztő vagyok?
  A dobogónak csak három foka van, de sebaj. Mindenképpen szeretnénk Veled együttműködni, ezért azt javasoljuk, lépj be a (csendesen újraindított) Azure Expressz programba. A cégek eddig csak fizetős Azure-előfizetéssel lehettek tagok, de a program alsó szintjén mostantól elfogadjuk az ingyenes Azure-próbaelőfizetést is, aminél garantált, hogy nem kell fizetned. Úgyhogy hajrá, regisztráld a vállalatodat minél hamarabb!

Vannak még kérdéseitek? Elő velük, pl. a kommentekben!