Felnőtt a Windows Azure, mainstream termék lett, amit már "csak" el kell adni, ezért a Microsoft négy év után új feladatot bízott rám – egy kis csapat élén irány az appok világa!

App az, ami az alkalmazásboltban (app store-ban) megjelenik, ugye? Igen, ez fontos szempont, de először érdemes hátralépni néhányat, és felvenni a holisztikus szemüveget. Egy appnak lehet egy vagy több okostelefonos, táblagépes (vagy éppen hagyományos PC-s) változata, megjelenhet játékkonzolon, és a háttérben használhat felhőszolgáltatást is. Ha mindezt lefordítom Microsoft-termékekre és –technológiákra, akkor az app fogalmába belefér a Windows Phone-alkalmazás, a Windows 8-ra készült ún. modern alkalmazás, az Xbox One-app és a Windows Azure-on futó felhőszolgáltatás is. (Amint látszik, mégsem fordítottam hátat teljesen az Azure-nak! ) A lényeg a különböző platformok egymást erősítő hatásának kihasználása.

Az appokat (kevés kivétellel) nem a Microsoft készíti, hanem a partnerei, a csapatom (Bátorfi Zsolt és Farkas Bálint alkotja) munkája tehát nem a fejlesztés lesz, hanem az alkalmazásfejlesztési projektek katalizálása, üzleti és szakmai támogatása, és az elkészült appok népszerűsítése. Az olvasók közül biztosan többen emlékeznek az Azure Expressz programra, itt ennek a felturbózott változatát szeretnénk megvalósítani. Részletek hamarosan, egy másik bejegyzésben. Addig is:

  • mindenkit szeretettel látunk a 2013. november 6-án esedékes "Windows 8.1 fejlesztői újdonságok" c. rendezvényünkre, és
  • példaképpen itt egy app, aminek az elkészültéhez mi is hozzájárultunk, és amire különösen büszkék vagyunk: