• IKT-bloggen

  Vill du veta mer om IT som pedagogiskt verktyg?

  • 0 Comments

  Nu erbjuder vi kostnadsfria genomgångar i seminarieform för lärare och skolledning för att visa hur IT kan användas som ett pedagogiskt verktyg och som vägen till att minska administrationen och förenkla kommunikationen inom skolan och med hemmet. Boka eller skicka en förfrågan till anna.erman@microsoft.com 


  /Anna Erman  

 • IKT-bloggen

  KTH skriver samarbetsavtal med Microsoft

  • 0 Comments

  Microsoft och KTH har tecknat ett Education Alliance Agreement, ett samarbetsavtal som omfattar områden som kompetensutveckling, forskning, innovation, studentrekrytering, utbildning samt effektiv drift av IT.

  – Avtalet formaliserar det sedan länge pågående samarbetet mellan KTH och Microsoft och indikerar en ambition att öka intensiteten i samverkan, och att initiera nya samarbeten. Microsoft är en viktig aktör inom forskning och utbildning och verkar med sikte på många olika intressenter i samhället varför det känns angeläget för KTH att etablera ett fördjupat samarbete, säger Eva Malmström Jonsson, prorektor och ansvarig för utbildningens roll i samhället på KTH.

  Samarbetet spänner över många olika områden. Från kompetensutveckling, studentrekrytering och utbildning till entreprenörsskap och forskning. Rent konkret handlar det om allt från att KTH:s studenter får gratis tillgång till Microsofts teknik och utbildningsplattform, vilket gör att de kan komplettera en akademiska examen med industrinära kunskaper, till att KTH under 2011 kommer att vara värd för svenska finalen i Microsofts tekniska innovationstävling för studenter, Imagine Cup.

  Men samarbetet mellan KTH och Microsoft innebär också att både KTH och Microsoft ska vara ett stöd för entreprenörer inom teknikbranschen, exempelvis nystartade IT-företag.

  – På forskningssidan ser vi att en fördjupad kontakt kan leda till att etablera nya gemensamma forskningsprojekt där KTH och Microsoft kan bidra med olika kompetenser och tillsammans adressera utmaningar av gemensam karaktär, säger Eva Malmström Jonsson.

  Hon tillägger att Microsoft är väldigt engagerad i olika utbildningssammanhang och det känns utvecklande för KTH att få samverka med Microsoft inom en rad olika frågor. KTH kan ha mycket att lära när det gäller till exempel tillgänglighet av olika lärobjekt. Mattecoach på nätet är ett exempel.

  En av grundpelarna i det forsatta samarbetet mellan KTH och Microsoft är tidigare framgångar, bland annat när det gäller studentrekrytering. Exempelvis har DigiGirlz gått bra med många glada deltagare under flertalet år. Ett annat exempel är redan nämnda Mattecoach-projektet som sjösattes under förra hösten, där Stockholms gymnasieelever kan få hjälp med matematik. KTH tillhandahåller expertis inom matematik medan Microsoft står för tekniken, och Mattecoach har blivit en braksuccé.

  – Ljungbergfonden är med och finansierat en fortsättning av Mattecoach projektet utanför Stockholm, och där ingår städer som Falun, Borlänge och Älvkarleby. Att ta emot dessa städer är ett första men absolut inte sista steg mot att alla elever i Sverige skall ha tillgång till coacher i flera ämnen. Eftersom ungdomar idag ser nätet som en naturlig virtuell förlängning av sina fysiska liv är det självklart att man måste bedriva undervisning även på nätet, säger Stefan Knutsson, projektledare för Mattecoach på KTH Learning Lab, och därtill flerfaldigt prisad för sina Mattecoach-insatser.

   

  Läs mer på KTH:s webb http://www.kth.se/aktuellt/kth-skriver-avtal-med-microsoft-1.60457?l=sv_SE 

   


  /Thomas Spångberg

 • IKT-bloggen

  Malmö högskola väljer Live@edu

  • 0 Comments

  24 000 studenter på Malmö högskola får ny e-post när högskolan byter e-posttjänst till Live@edu från Microsoft. Varje student får nu professionell e-post med 10 GB inbox och dessutom 25 GB lagringsutrymme på nätet. Trots att plattformen är gratis är tjänsten helt reklamfri.

  I maj ska allt vara klart, då kommer alla högskolans studenter att ha flyttats över till plattformen för Live@edu, enligt Åke Jansson, IT chef Malmö högskola. 


  /Thomas Spångberg

 • IKT-bloggen

  Film: Tre lärare visar hur de använder PC i undervisningen

  • 0 Comments

  Tre lärare demonstrerar i dessa filmer hur de använder PC:n i undervisningen.

  1. Anna Ljungqvist från Björknässkolan: Hur jag tack vare min PC skapar pedagogiska flöden och den individualisering som möjliggörs.

  2. Anna Karlsson, lärare på Viktor Rydbergs Samskola
      a) Lägga upp en lektionsplan med hjälp av OneNote på en Tablet PC.
      b) Matematiklektion i OneNote
      c) OneNote Portfolio i undervisningen 

  3. Jerker Porat, lärare på Karlsengskolan i Nora: OneNote – hur jag med hjälp av min PC kan publicera moment online samt skapa en tydlig lektionsplanering.

   

  1. Hur jag tack vare min PC skapar pedagogiska flöden och den individualisering som möjliggörs.


  2a. Lägga upp en lektionsplan med hjälp av OneNote på en Tablet PC.

  2b. Matematiklektion i OneNote

  2c. OneNote Portfolio i undervisningen 

  3. Lektioner med OneNote - hur jag med hjälp av min PC kan publicera moment online samt skapa en tydlig lektionsplanering.


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Låt dig inspireras av våra filmer för skolan

  • 0 Comments

  Vi har tagit fram en serie svenska filmer med syfte att ge lärare och elever möjlighet att både lära sig och inspireras av de senaste nyheterna från Microsoft.

  Filmerna finns både publicerade på Youtube och tillgängliga för nedladdning i HD format. Använd dom gärna för egen del eller varför inte i lärarlaget för vidare diskussion hur ni kan utnyttja allt nytt i klassrummet

  Titel tid Youtube Nedladdning
  Windows 7 – fönsterhantering och sök 4:44 länk länk
  Windows Live Moviemaker – skapa inspirerande filmer 3:26 länk länk
  Windows Live Photogallery – redigera, hantera och dela dina foton 7:41 länk länk
  Microsoft live@edu – En översikt av vårt gratiserbjudande för skolor 3:59 länk länk
  Microsoft live@edu – mail och kalender (Outlook live) 5:45 länk länk
  Microsoft live@edu – Outlook live - administrativa funktion 5:23 länk länk
  Microsoft live@edu – fillagring med åtkomst från vilken dator som helst via skydrive 3:17 länk länk
  Microsoft live@edu – Office via webläsaren 6:45 länk länk
  Gör en presentation I Powerpoint 2010 4:41 länk länk
  Så fungerar OneNote 2010 6:52 länk länk
  Nyheterna i Powerpoint 2010 del 1/3 9:20 länk länk
  Nyheterna i Powerpoint 2010 del 2/3 4:10 länk länk
  Nyheterna i Powerpoint 2010 del 3/3 3:31 länk länk
  Använd en Tablet-PC (dator med penna) tillsammans med Office paketet 10:17 länk länk
         

   

  Ge oss gärna feedback vad ni tycker är bra eller dåligt och vad ni skulle vilja se mer av.


  /Leif Sunesson

 • IKT-bloggen

  Workshop "Skola designad för kunskap och kreativitet"

  • 0 Comments

   

  I dagens Sverige brinner det i närmare 250 skolor per år, anledningarna är många. Dock vet vi att många av dessa skolor har ett eftersatt underhålla och många är byggda i efterkrigstidens Sverige på 40-50-talet eller alternativt i den stora byggbomen sent 60-tal. Att dessa skolbyggnader ritades med en annan pedagogik en den som idag är rådande som utgångspunkt finns det inga tvivel om. Vi måste idag bygga för att skapa kreativa lärutrymmen som öppnar barnens sinne för ökat lärande för att säkra kunskaper och färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Frågan är hur gör man det?

  Den 19;e maj kl.13.00-16.00 kommer en av världens mest kända arkitekter inom området Randall Fielding till Sverige för att ge oss inspiration men också dela sina reflektioner hur han har tänkt när han har varit med och designat nya skolbyggnader men också hjälpt till att bygga om befintliga byggnader.

  Workshopen genomförs i samarbete med SKL och Microsoft.

  Anmälan görs till Eva.Pethrus@microsoft.com 


  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Demofilm 3 - Windows 7 fönsterhantering och sök

  • 0 Comments

  Windows 7 fönsterhantering och sök

  Du kan ladda hem en högupplöst version av filmen i WMV-format här.

  /Fredrik SchönemannPage 1 of 1 (7 items)