• IKT-bloggen

  Digitala verktyg gjorde historialäxan roligare för min 11-åring

  • 2 Comments

  Gästblogg av Malin Jonolf, engagerad mamma, it-entusiast och tidigare marknadschef för Microsoft skola.

  Min dotter går i fyran och har nu läst om Birger jarl och hans söner. Hon har delvis varit hemma sjuk under tiden så jag har ägnat mer tid än vanligt åt att hjälpa henne med skoluppgifterna. Delvis har det varit svårt att få henne att hålla uppe koncentrationen, så jag testade något nytt med verktyg vi redan jobbat lite med när det var dags för Slaget vid Hova.

  Jag föreslog att vi skulle göra en film om det. Det nappade hon på och vi ägnade cirka två roliga och högkoncentrerade timmar åt Valdemars väg till och från kungamakten.

   

  Så här gjorde vi

  Dottern har en telefon med kamera och en app som man enkelt kan ta stillbilder med som sedan sätts ihop till en film. Vi plockade fram lego och ställde upp de figurer som fick vara våra huvudpersoner. Med hjälp av telefonen tog vi sedan cirka 60 bilder som appen satte ihop till en en minut lång film i MP4-format.

  Vi använde appen iMotion, men det finns en mängd olika appar som gör samma sak, till exempel Timelapse Pro för Windows Phone och Laps it för Android. Sök på timelapse i din telefon så får du många träffar.

  För att föra över filmen till datorn så la vi upp den på SkyDrive via telefonen, eftersom filmen var för tung för att maila. Vi använder SkyDrive som huvudsaklig dokumenthantering för dokument, bilder och filmer som vi behöver komma åt från olika datorer. SkyDrive går utmärkt att använda med vilken telefon och dator du än har.

  När vi hade filmen med alla stillbilderna så jobbade vi från en laptop med Windows 8 och Windows Live Movie Maker. Med Movie Maker är det enkelt att lägga ihop olika komponenter till en film.

  Steg för steg:

  1. Lägg till filmklippet.
  2. Lägg till titelbild (många sätt att ändra hur titeln syns var roligt).
  3. Spela in en berättarröst (görs direkt i programmet och den hamnar där man valde att starta inspelningen, även lätt att flytta och redigera på olika sätt), vi använde en enkel extern mikrofon, men tidigare har vi använt den inbyggda mikrofonen som funkar ok när vi pratar ganska nära den.
  4. Berättarrösten var längre än filmen så vi la till en ögonblicksbild i slutet av filmen (en stillbild skapas från filmen på det ställe man står, den kan man välja hur länge den visas).
  5. Lägg till några texter i filmen (vem som är i bild).
  6. Lägg till två slutbilder, en med de medverkande och en med vem som gjort filmen.

  Nu har vi ett projekt i Movie Maker som pekar på olika komponenter som är sammanplockade till en enhet. När man är nöjd så kan man spara filmen i en mängd olika format eller direkt till till exempel Facebook eller Youtube. Vi sparade ner filmen för att kunna spelas på dator och det blir då en film i MP4-format, ett format som kan läsas av de flesta videovisningsprogram.

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Hoppas ni blir inspirerade att prova själva! Berätta gärna i kommentarsfältet (eller mejla på malin.jonolf@live.se) om det finns något ni skulle vilja prova, men inte riktigt vet hur.

  /Malin (som helst är i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg för jobbet)

 • IKT-bloggen

  Så använder kommuner, skolor och högskolor Office 365

  • 1 Comments

  Office 365 finns nu för skola och högre utbildning som vill dra nytta av molnet. Med Office 365 får eleverna ett modernt verktyg som hjälper dem nå högre måluppfyllelse samtidigt som lärarna effektiviserar administrationen och kan fokusera på undervisningen.

  Denna molntjänst ger studenter och lärare möjlighet att samarbeta i realtid med olika uppgifter och grupprojekt. Det är till exempel lätt att dela information, visa och redigera dokument i en webbläsare eller i Office då gratis e-post, snabbmeddelanden, röst- och videochatt och visning och redigering av dokument online ingår.

  Bland svenska skolor är intresset stort och under en användarträff i Microsofts lokaler möttes cirka 50 lärare, tjänstemän och utvecklare för att nätverka, diskutera frågor om Office 365 i skolan och inte minst inspireras av goda exempel.  Sigtuna kommun satsar på Office 365

  Lasse Sundberg som är it-pedagog i Sigtuna kommun, driver Sigtunaboxen som är ett koncept i syfte att lyfta alla Sigtunas skolor med hjälp av IKT. Han berättade under Microsofts användarträff om hur Office 365 ingår i satsningen. Sigtuna har stort fokus på it-frågor och vill öka kompetensen kring användandet av IKT i skolorna för att uppnå sina mål.

  Som ett led i detta arbete har Sigtuna kommun valt att implementera Office 365 för att bland annat enklare kunna dela, kommunicera och publicera information mellan lärare och elever. Till exempel fungerar samarbetsverktyget utmärkt i de fall eleverna behöver hjälp av en specialpedagog som inte är på plats på skolan varje dag. Med hjälp av e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt kan eleverna enkelt och snabbt få svar på sina frågor.

  Universitet och högre utbildning
  När det gäller högre utbildning så har både Linköpings Universitet, Malmö Högskola och Handelshögskolan i Stockholm valt att implementera Office 365.

  – Office 365 öppnar nya möjligheter genom att tillgängliggöra våra informations- och kommunikationssystem. Linköpings Universitet drar nytta av molntjänster genom att vi blir snabbare och mer kostnadseffektiva på att leverera tjänster och funktioner som efterfrågas av våra studenter och anställda, säger Joakim Nejdeby, IT-direktör/CIO, Linköping Universitet.

  Andra svenska skolor som använder Office 365 är bland annat John Bauergymnasiet som driver skolverksamhet på 30 orter runt om i Sverige. Enligt dem har Office 365 underlättat för både lärare och elever.

  – Med Office 365 har molnet blivit både tillförlitligt och användarvänligt. Det ger våra elever och anställda möjlighet att använda it på ett säkert och lättillgängligt sätt oavsett tid och rum, säger Christer Dahlström, CIO på JB Education.

  Prova Office 365 gratis och se hur det kan hjälpa din skola.
  1. Registrera dig för en gratis utvärderingsversion. Utforska alla funktioner och förmåner i Office 365 för upp till 50 användare.

  2. Verifiera behörighet. När som helst under provperioden kan du låta Microsoft verifiera din domäns behörighet för utbildningsabonnemang/-priser.

  3. Börja använda tjänsten. Distribuera gratistjänsten (Office 365 för utbildning, abonnemang A2) på hela institutionen eller köp andra tjänster.

  Registrera dig för en gratis utvärderingsversion här.

  Läs mer om Office 365 för skola och högre utbildning.

  Se filmen från användarträffen där lärare berättar om Office 365.

  Allt du behöver veta om serviceuppgradering till Office 365.

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  48 timmars appjakt för Windows 8

  • 1 Comments

  Under 48 timmar kommer idag studenter på Hyper Island att ta fram appar för Windows 8. De bästa apparna kommer sedan publiceras i Windows Store och blir därmed tillgängliga för alla datorer med Windows 8.

  Den 26 oktober släpper Microsoft det nya operativsystemet, Windows 8, men redan idag kommer studenterna vid programmet Mobile Design & DevelopmentHyper Island i Karlskrona att få tillgång till Windows 8. Ett 30-tal studenter med bakgrund inom mobil utveckling kommer under dagen arbeta i mindre grupper med att ta fram nya lösningar.

  ”Studenterna som deltar är en väldigt blandad grupp, när det gäller såväl ålder och kön som nationalitet och professionell bakgrund. Därför hoppas vi att de tar fram appar som passar för många olika slags användare” säger Måns Adler, programansvarig på Hyper Islands Mobile Design & Development.

  Eventet i Karlskrona är öppet för alla som är intresserade av teknik, och som vill få en smygtitt på de kommande apparna till Windows 8. Besök Microsoft och Hyper Islands på fredag den 28 september klockan 10.30 för att se de nya apparna först. De som är intresserade är även välkomna att besöka skolan under själva hackatonet, som startar idag, onsdagen den 26 september klockan 12.00. Hackatonet kommer också att livestreamas på Bambuser.

  Se filmen: 48 timmars hackaton


 • IKT-bloggen

  ”Det är dags att börja skypa!”

  • 1 Comments

   
  För över tolv år sedan släpptes den första versionen av Messenger. Ett nytt sätt att kommunicera tog fart och människor, gamla som unga, började hålla kontakten genom att skicka meddelanden, dela bilder och videochatta. Nu integreras Messenger i Skype, för att göra det ännu smidigare för dig att kommunicera. 

  Messenger har genom åren så väl stärkt vänskapsband, som fört samman bultande hjärtan och vart en hjälpande hand vid läxläsning. Nu tar Microsoft nästa steg i kommunikationen mellan människor och låter Messenger förenas med Skype. Efter många trogna år lämnar Messenger in sin pensionsansökan och låter Skype ta över stafettpinnen.

  Till dig som idag är Live@edu-kund uppmanar vi att uppgradera till Skype. Vilket du gör enklast genom att hämta hem den senaste version av Skype (version 6.0) och logga in med ditt Microsoft-konto, då har du alla dina kontakter från Messenger i Skype. Från och med första kvartalet 2013 kommer Messenger inte längre att erbjudas, så passa på att göra din uppgradering redan nu.

  Idag ingår Windows Live Messenger som chattjänst Live@edu. Men väljer du att gå över till Office 365 för utbildning, behöver du inte fundera över någon uppgradering, då ingår Skype automatiskt som kommunikationsverktyg.
  Läs mer om Office 365 för utbildning.

  Så hämtar och installerar du Skype:
  Windows 8 eller Windows RT
  Windows 7 eller tidigare versioner av Windows
  Mac OS X
  Linux
  Skype för Windows Phone 7, iPhone, iPad eller Android

  Precis som Messenger kan Skype integreras med exempelvis Facebook så att du kan chatta, ringa eller köra videosamtal även med dina Facebook-vänner.

  Skype kan användas gratis för video- och röstsamtal (Skype-till-Skype) samt chatt. Med ett Premium-abonnemang får du bland annat obegränsade samtal till ett land du önskar och gruppvideosamtal med upp till tio personer. 
  Läs mer om Skype.

 • IKT-bloggen

  Microsoft Office 2010 får utökat funktionsstöd

  • 1 Comments

  Microsoft fortsätter att utveckla Office 2010 för att möta behov hos användare med funktionshinder. Vi tillhandahåller även  verktyg för dig som skapar eget material och innehåll för ex webbsiter. Här finner du gratisverktyg. Att säkerställa att alla har samma möjligheter att dra nytta av fördelarna med Office och Windows är viktigt för Microsoft och en del i vårt engagemang för att sprida användningen av informations och kommunikationsteknik i skolan och i hemmen.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Det nya sättet att samarbeta och kommunicera

  • 1 Comments

   

  Tänk dig att du sätter dig vid datorn och loggar in. Du sätter igång och jobbar och surfar runt. En kollega har en fråga om något ni pratade om på en fikarast och ett chattfönster med en fråga dyker upp.

  clip_image001

  Du inser att det blir för krångligt att beskriva med bara text-chatt så du trycker på “ring” och kan via datorn prata och berätta vad du menade. Kollegan ställer fler frågor och vill ha exempel, så du klickar på “dela skärm” och visar vad du menar. Du väljer också “whiteboard” och ni får en gemensam skrivyta där ni kan använda pennorna för att rita, skriva och beskriva era tankar. Perfekt för brainstorming helt enkelt! clip_image002

  Ni kommer fram att ni vill göra mer av det här, säkert finns det fler som är intresserade av att höra om era idéer. Ni lägger in brainstormingbild och anteckningar i en gemensam OneNote-bok. För att kunna utveckla tankarna mer bestämmer ni att ni måste ha ett möte. Du kikar i din kalender och tar även fram din kollegas kalender, så att du enkelt kan se när ni har en gemensam lucka. Du bokar ett möte och lägger med ett rum som är lagom stort, har en projektor och en whiteboard, så ni kan jobba fritt med de verktyg ni vill.

   clip_image003

  På några minuter har du gått från att chatta, prata med kollegan via datorn, samarbetat på din dator, brainstorma tillsammans på en gemensam yta, skapa en gemensam anteckningsbok där ni båda, från var sitt håll, byggt vidare på brainstormingen och att boka ett uppföljningsmöte med ett rum som innehåller rätt resurser. Det är dessutom enkelt för er att bjuda in fler, både till er nuvarande konversation och till mötet, genom att bara lägga till deras namn i bokningen får de en inbjudan till mötet skickat till sin kalender.

  Videoklipp som förklarar Office 365, Byt ordet “business” mot organistation.

  Hur låter det här? Skulle du kunna tänka dig att jobba så? Eller gör du kanske redan det idag? På samma sätt skulle du kunna samarbeta och kommunicera med både kollegor på andra skolor, i andra kommuner, elever och föräldrar. Om du visas som tillgänglig på chatten, dvs. att du är grönmarkerad, styrs av din kalender och vilken onlinestatus du själv ställt in. Är du på en lektion/möte/har bokat in egen arbetstid då du inte vill bli störd så kommer detta reflekteras i din status utan att du behöver tänka på det.

   

  På över 180 kommuner finns inledda eller planerade satsningar på egen dator för varje elev i någon av sina skolor. Alla dessa skolor behöver en lösning för att på ett enkelt och effektivt sätt kunna samarbeta och kommunicera. Dessa behov är inte unika, alla sorters organisationer behöver kunna kommunicera (chatt, telefon, mejl), samarbeta (dokumentdelning, portaler, forum) och sprida information (Wiki, bloggar, sociala medier, delad lagringsyta). Telefoni har vi sedan länge låtit någon annan leverera åt oss, nu är det dags att slå på övrig kommunikation och samarbete som en tjänst! Office 365 för utbildning kommer att förbättra den befintliga tjänsten Live@edu som gör just detta, ger en plattform för samarbete och kommunikation. Tjänsten representerar vår fortsatta ambition att stötta elever, studenter, lärare och skolpersonal över hela världen att nå sin fulla potential. Det här är en av våra största, om inte den största, satsningen vi gör i år. Och vi har alltså tagit fram en specialversion just för skola.

  I Norge har de redan kommit igång. Projekt kring Lync finns bland annat i Stockholms stad på bland annat Sjöstadsskolan samt i för SFI i Linköpings kommun. 

  Vill du veta mer? Läs här och här, men framför allt i presentationen ovan som jag håller uppdaterad med den senaste infon. Det går också bra att kontakta det företag du jobbar med för skollösningar, din kundansvarige på Microsoft eller mig direkt.

 • IKT-bloggen

  Lär dig mer med LearningSuite!

  • 1 Comments

  Vi har tagit de mest uppskattade verktygen bland pedagoger världen över och paketerat dem så att du kan installera alla på en och samma gång. Den här lösningen kallar vi LearningSuite! Den har tidigare bara funnits på engelska men före årsskiftet fick vi möjlighet att översätta den och då passade vi samtidigt på att lägga till ett gäng program som vi vet är uppskattade här i Sverige. Nu ingår 36 olika verktyg, helt kostnadsfritt! Alla dessa passar utmärkt att använda i utbildningen och har fått IKT-pedagoger som jag visat det för att jubla!

  Det här låter fantastiskt! Hur skaffar jag det? Jag vill ha det nu!

  tänker du nu. Det enda du behöver göra är att gå till det internationella nätverket för pedagoger, Partners in Learning, klicka på ”Join” och logga in med ditt Windows Live-konto. Har du inte ett? Skaffa ett här. Du kan även använda ett annat befintligt konto för att logga in, för t.ex. Facebook.

  image

  Nu har jag laddat ner och installerat. Var ska jag börja?

  Här kommer mina tre favoriter, men annars tycker jag det bästa är att pröva runt och hitta sina egna! Programmen är indelade efter vad du kan använda dom till; skapa, samarbeta, forska och undersöka och undervisa.

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Kodugör vem som helst till en spelprogrammerare och kräver inga förkunskaper! Det finns färdiga mallar i olika svårighetsnivåer där du får tips om hur du kommer framåt. Ikonbaserad programmering som låter en öva på logiskt tänkande som stärker både självförtroende och matematikkunskaper. Dessutom får man äntligen förståelse för vad som händer bakom kulissen i datorn och möjlighet att använda sin kreativa ådra för att skapa sina egna spel och världar.

  Hur du kommer igång och gör din egen sång i SongSmith.

  SongSmith i ett land där 13 000 ungdomar sökte till Idol men bara 10 000 till civilingenjörsutbildningar behöver vi ta till alla knep för att få upp intresset för IKT. Varför inte då göra din egen text och låta datorn skapa en melodi som passar till, efter dina preferenser? Du får välja musikstil och tempo och kan också gå in och justera exakt vilka instrument du vill ha med. Du kan till och med göra din egen musikvideo med hjälp av kopplingen till Movie Maker. Roligt och lärorikt för alla åldrar!

  Mouse Mischief Fånga dina elevers uppmärksamhet genom att koppla upp till 25 möss till din dator och låta dem interagera med din PowerPoint-lektion. Det går enkelt att lägga till frågor som alla kan vara med att svara på. På det här sättet säkerställer du att eleverna hänger med och får en roligare och mer interaktiv lektion!

  Jag måste också tipsa om både Expression Encoder, gärna i kombination med Movie Maker, som gör att du kan spela in vad du gör på skärmen och förklara och publicera undervisningsfilmer på din SkyDrive.

  Glöm inte att klicka på LearningSuite-ikonen med jämna mellanrum. Vi kommer nämligen hålla den uppdaterad med det allra senaste och du kommer upptäcka nya program med en kryssruta bredvid sig som du kan klicka i och sedan installera.

  image

  Vilka är dina favoritprogram i LearningSuite? Gör en egen demonstrationsfilm och dela med dig!

 • IKT-bloggen

  Live@edu kommer att bli Office 365 för utbildning

  • 1 Comments

  Du kanske har hört talas om Office 365 för utbildning, om inte, läs mer på Office365.com eller i mitt blogginlägg “det nya sättet att samarbeta och kommunicera”! Till sommaren kommer det komma ett mejl till den som är administratör för Live@edu med information kring migreringen till Office 365, som alltså är nästa version av Live@edu.

  När?

  Detta kommer att börja under sommaren 2012 och pågå under hösten och tills samtliga konton är migrerade. Alla Live@edu-kunder delas in i kategorier efter storlek, de med flest användare kommer att få erbjudande om migrering först. Man kan skjuta upp uppgraderingen med upp till 18 månader från och med Office 365 för utbildning släppts.

  Var förberedd!

  Nedan finns tre steg som säkerställer att du är förberedd inför uppgraderingen.

  1.Kontrollera kontaktinformationen och din institutions profil stämmer i Service Management-portalen.

  2. Se till att datorerna uppfyller programvarukraven för Office 365. Här kan du ta hjälp av det kostnadsfria verktyget från oss, Microsoft Assessment and Planning (MAP) Toolkit, som är ett inventerings-, uppskattnings- och rapporteringsverktyg som på ett säkert sätt utvärderar IT-miljöer inför olika typer av migreringar.

  3. Läs igenom vanliga frågor och svar, uppgraderingsinformationenLive@edu-sajten och informationen samlad på Office 365-forumet kring uppgraderingen och skapa sedan en uppgraderingsplan för din institution. Ta gärna hjälp av checklistan “Before-upgrade checklist for administrators”. Det finns även checklistor för själva migreringsperioden och efter migreringen som är bra att använda sig av.

  Vad betyder det rent praktiskt?

  Alla användare som har ett konto i Live@edu innan migreringen kommer att ha två inloggningar efter migreringen. De kommer ha ett privat Windows Live ID som de kommer åt sin SkyDrive med och ett skolkonto i form av ett Microsoft Online ID som fungerar för Office 365-kontot. Läs mer om detta och hur det kommer se ut här.

  Hur får jag reda på mer?

  Allt du någonsin kan tänkas behöva veta om samtliga tjänster och program som ingår i Office 365 finns i Office 365 for Enterprise Service Descriptions. Här beskrivs tjänsterna i detalj vad gäller kompabilitet, mobilitet, begränsningar, support m.m. Om du vill testa på företagsversionen av Office 365, vilken innehåller samma tjänster, men är tänkta att anpassas med hjälp av skolmallar för att göra dem mer användarvänliga, så gå in här, klicka på den blå knappen och fyll i lämpliga uppgifter. En testversion specifik för skola kommer komma i samband med att Office 365 för utbildning släpps.

  Avslutningsvis vill jag visa en inspirationsbild Ler

   

 • IKT-bloggen

  Digitala verktyg för 40-åringar

  • 1 Comments

  Jag skrev senast om Digitala verktyg för min 10-åring och hur vi har börjat jobba med delad OneNote med hennes lärare för skrivläxorna och att vi bland annat börjat använda MovieMaker så smått. Idag skall jag berätta om en upplevelse med digitala verktyg för 40-åringar.

  Jag har haft förmånen att lyssna på många inspirerande lärare under våren och Daniel Johansson, Idrottslärare på Väsby Nya Gymnasium, lockade mig att förnya den obligatoriska tipspromenaden på midsommar. Jag kände att det var dax att bli mer digital mitt i hembygden!

  Jag gjorde som vanligt ett sånghäfte med hjälp av Publisher, det enklaste sättet att göra snygga flersidiga häften som är lätta att få korrekt utskrivna. På baksidan av sånghäftet hade jag en QR-kod som var första steget i utmaningen. Trodde jag. Men första steget i utmaningen blev istället att berätta vad en QR-kod är och hur man gör för att läsa av dem med hjälp av sin mobiltelefon.

  Jag fick en påminnelse om att teknik som känns som självklar för mig absolut inte är det för alla. Men jag tror att alla tyckte att det var kul med en lite annorlunda midsommartävling och de antog utmaningen.

  Så här var min midsommartävling var upplagd

  1. Avläsning av QR-koden på sånghäftet (länkade till en film på Youtube)

  2. Filmen visade vilken utmaningen var och hur de blev godkända (Utmaningen var uppsjungning av en viss refräng till en sång, som sjöngs under festen, för de större barnen som var med. 9-åringen och 10-åringen tyckte att det var väldigt roligt att vara "kontrollanter" för alla vuxna.)

  3. När uppsjungningen var godkänd fick de läsa av en QR-kod som barnen hade och den ledde till en onlinefrågesport som var 15 frågor på tid.

  Jag gör ofta skattjakter och tycker att det är roligt. Nu när jag skulle göra det digitalt fick jag tänka till lite på hur jag praktiskt skulle genomföra det och vilka verktyg som skulle användas.

  Så här gjorde jag

  1. Frågesporten gjorde jag på www.royalquiz.se, en site där man kan logga in och skapa sina egna frågesporter gratis. Det finns säkert fler liknande tjänster. När man är klar med frågesporten får man en direktlänk till den. På sånghäftet fick man sedan skriva upp hur många rätt och hur många poäng man fick. 

  2. Filmen med utmaningen skapade jag med hjälp av MovieMaker och jag använde bara texter som rullade, en stillbild med text och en inspelning av min röst. Spela in ljud och video kan man göra inbyggt i programmet med ett headset och om det är film med en webkamera. Jag har en kamera inbygd i min laptop som jag har använt. Jag publicerade filmen på Youtube och även där får man en direktlänk till filmen. Man kan göra filmen privat om man inte vill att den skall gå att söka på.

  3. För att göra QR-koderna använde jag tag.microsoft.com som är väldigt enkelt sätt att skapa QR-koder. De QR-koder jag skapde var helt enkelt en länk till frågesporten respektive utmaningen.

  4. För att läsa en QR-kod behöver man en smartphone med en QR-kodläsare. Det finns många att hämta för olika typer av telefoner, Windows Phone, telefoner med Android-operativ och iPhone. Microsoft Tag är en bra app som finns för alla och är gratis. Sök efter den på Marketplace, AppStore eller Android  Market.

  Teknikerna som jag använde liknar det som Daniel Johansson gjorde när han hade en stadsvandring i Gamla Stan i Stockholm med sina gymnasieelever. Stadsvandring kanske inte låter så kul, men han hade utformat det som "Mission Impossible" med filmer och ledtrådar som verkligen engagerade deltagarna. Vi var med och filmade och när filmen är färdigredigerad kommer vi att lägga ut den på vår hemsida och på Microsoft Skola på Facebook .

  Om ni gör roliga skattjakter eller annat med digitala verktyg för era elever (eller andra över sommaren) berätta gärna om det för mig eller skriv en kommentar.

  /Malin (förälder, pysslare och marknadsförare på Microsoft)

 • IKT-bloggen

  Skolbarn arbetar bäst med Microsoft Office som verktyg

  • 1 Comments

  När Århus kommun valde Open Office istället för Microsoft Office 2007 för eleverna i kommunen gjordes ingen utvärdering av den pedagogiska aspekten - vilket är den viktigaste. Och inte heller kostnader för att drifta och hantera. Det upprörde IT-ansvarige Rasmus Kær som lät göra en pedagogisk utvärdering bland elever i 8 och 9 klass. Eleverna föredrog Microsofts program då de är lättare att förstå och har högre användarvänlighet. Svårast med Open Office är det för barn med speciella behov eller lässvårigheter - det blir för många steg.

  Barn behöver enkelhet och verktyg som fungerar och som de inte behöver slita med.  Lärarna behöver vektyg som underlättar kommunikation, stödjer pedagogiken och minskar tiden för administrationen - det är det man ska fundera på vid en upphandling. Läs mer om skolkoncept på www.microsoft.se/skola 

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Ett nytt och ännu bättre SkyDrive!

  • 1 Comments

  Som du kanske sett har det kommit information angående ändringar i SkyDrive, och du undrar säkert hur det påverkar era användare i Live@edu. Här kommer information som förhoppningsvis besvarar dina frågor.

  Vad händer?

  SkyDrive uppgraderas med en mängd antal nya funktioner, bland annat åtkomst direkt från Utforskaren och möjlighet att via den ladda upp filer som är upp till 2GB stora (Vista, 7 & 8), via webbläsaren går det numera att ladda upp filer som är upp till 300 MB stora. Filsynkronisering fungerar även i OS X Finder. Vi stödjer även numera Open Document Format, ODF, det går att dela på Twitter, läs mer här. Samtidigt har man sett att 99.94% av alla användare utnyttjar mindre än 7 GB av sitt utrymme, därför justeras nu standardgränsen ner. Användare som använder 4 GB eller mer av sin SkyDrive idag uppgraderas automatiskt till 25 GB. De som inte gör det måste in i sin SkyDrive och välja att de vill uppgradera till 25 GB. Aktiva användare, som har använt sin SkyDrive inom 60 dagar, kommer få ett informationsmejl om detta från oss. Läs mer om ändringen i lagringsutrymme här. Läs mer om den nya funktionaliteten, se skärmdumpar och ett videoklipp här.

  När händer det?

  Du kan uppgradera idag, ett slutdatum för denna möjlighet finns ännu inte.

  Hur gör man?

  När du går in på din SkyDrive kommer du informeras om uppgraderingen i en banner högst upp på sidan, där finns det en länk, klicka på den!  Alternativt kan du välja “Hantera lagring” nere till vänster i menyn. Du kommer då till en sida där du erbjuds att behålla dina 25 GB, klicka på knappen “Gratis uppgradering”.

  image

  Kan jag som administratör uppgradera alla användare på domänen?

  Nej.

  Vad händer med nya användare som skapas i Live@edu i en befintlig eller ny domän?

  De får en SkyDrive som är 7 GB stor.

  Vad händer när Office 365 för utbildning släppts?

  Alla användare som har SkyDrive kommer behålla den och det som finns på den. Tjänsterna separeras dock, så det finns ingen länk från SharePoint (skolportalen) till SkyDrive. Det finns dock gratiskod på codeplex som gör det möjligt att länka in SkyDrive i er skolportal. Till denna skolportal kommer det också finnas mallar tillgängliga som gör det enklare att lägga upp t.ex. färdiga klassidor där eleverna i klassen kan samarbeta och där lärare kan dela information.

  Hoppas denna info hjälper! Jag uppdaterar bloggen så fort jag fått någon ny. Kommentera om ni har frågor så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem.

 • IKT-bloggen

  Microsofts Partners in Learning Forum for Education 2012

  • 0 Comments

  I skrivandes stund är Microsoft Partners in Learning European Forum for Education 2012 avslutad. Närmare 250 lärare och skolledare har spenderat de sista 4 dagarna i Lissabon för att lära av och med varandra. 82 unika lärarbidrag för 40-talet länder i Europa ställde upp i tävlingen om att vara den mest innovativa läraren i Europa. Alla bidragen hittas här. Det som är mest slående är behovet från lärare att lära av andra lärare. Att få samtala och utbyta idéer. Få uppleva glädjen att får vara tillsammans med andra innovativa och kreativa lärare som förstår vad man vill åstadkomma och kan bygga vidare på tankarna om sitt projekt. Den energin och glädjen att uppleva att man inte är annorlunda utan är “med vänner” och kan få tänka högt och lågt och att det ok att tänka nya och andra tankar. Att annorlunda är bra! Det gör också att man har kraften och energi att gå tillbaka och stötta och dela med sig av nya erfarenheter. Filmer och bilder från forumet finns här.

  Agendan för dagarna var intensiv där delegaterna hade bedömning från en internationell domarkår som ställda tuffa och relevanta frågor till seminarier med internationellt erkända talare såsom Ann Bancroft och Liv Arnesson.  Dessa båda damer är lärare och äventyrare men inte minst fantastiska förebilder när det gäller uthållighet och kämparanda. De var det första teamet av kvinnor som skidade över landmassan på Antarktisk. Via internet höll de kontakten med klassrum över hela världen. I november 2012 så kommer de att leda en grupp på 8 kvinnor som kommer att representeras av en kvinna från respektive kontinent på en expedition till Sydpolen. Målet är att sammanföra 2 miljoner klassrum världen över och 50 miljoner elever och göra Sydpolen till världens största klassrum för att fokusera på “bristen av rent vatten”. Tekniken kommer att vara en viktig komponent i detta arbete för att sammanföra alla dessa elever med dessa 8 kvinnor och följa dem på deras resa.

  Fler spännande seminarier gavs. Bland annat Riina Vuorikari från European Schoolnet drev from januari 2010 tom slutet på skolåret 2011 Acer-European Schoolnet Educational Netbook piloten med 245 klasser i högstadiet. Studien genomförde i 6 Europeiska länder (Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Turkiet och Stor Britannien). Över 7000 elever och 1000 lärare använda PC´s under piloten.

  Piloten var fokuserad på att förstå hur introduktionen av netbooks och 1-till-1 pedagogik kan förändra den pedagogiska processen av lärande, både i och utanför skolan. 1-till-1 pedagogiken lyfter fram den möjligheten att elever alltid har tillgång till netbooks och drar nytta av “blended learning” och alternerar möjligheten till att undervisa på nätet och i klassrummet. Med hjälp av tekniken så ges även tillgång till individuell coaching samt gruppövningar. Mer information finns här.

  Kresten Thorndahl är en elev som är driver ett projekt som kallas Media Patrol i Danmark. I varje klassrum finns det “12 IKT konsulter är slogan” för hela projektet. Målet är att bygga en media patrull på de danska skolorna som kan stötta andra elever. De skall även kunna stötta barn och lärare på grundskolorna. Media patrull körs som pilot på 20 skolor i Danmark. Initiativet liknar mycket det svenska initiativet Student Helpdesk som handlar om att ha kontextuellt lärande i klassrummet. 

  imageDen svenska delegationen i Lissabon bestod av Bo Jansson, 2;a vice ordförande i Lärarnas Riksförbund (domare i tävlingen), Jerker Porat, lärare Karlsängsskolan i Nora, Fatima Lasfirare, lärare Stockholms Stad, Jessica Löfstrand, lärarstudent Stockholms Universitetet samt Daniel Johansson, lärare Väsby Nya Gymnasium.

  De hade 3 unika projekt som påvisar hur tekniken kan stärka elevers lärande processen. Daniels hur man får igång stillasittande elever på gymnastiken genom att använda “gamification” inom idrotten. Den energi och aktivitet som eleverna går in i lektionerna med utifrån att Daniel har byggt upp lektionerna utifrån spelvärldens nivåer, poängsamlande och samarbete är lekfullt och mycket kreativt. Han använder Onenote för att hålla struktur på sina elevers namn och ansikten (som idrottslärare kan han ha upp tom 150 elever att hålla reda på). Med hjälp av Excel så har han även en tydlighet till eleven gällande målen i kursplanen och där eleven kan se hur de ligger till vilket gör att det är en struktur och process som blir tydlig.

  Jerker Porat som Matematik, Fysik och Idrottslärare har använt tekniken för att genomsyra hela sin utbildning. Han använder Kinect i idrotten för att få igång elever som inte vill dansa. Han använder Excel för att göra en fondtävlingen med eleverna och tar med dem till den lokala banken för att diskutera hur eleverna kan spara i fonder. Detta har gjort att spännande diskussioner har uppkommit om hur etiska vissa fonder är. Hur miljövänliga vissa företag är som finns i fonden och varför vissa fonder går ner kraftigt med anledning av Tsunami och andra naturkatastrofer. Detta har stimulerat diskussioner inom andra ämnen också vilket har gjort att eleverna har blivit medvetna om sin egen “konsument makt”. De kan bestämma hur företag skall uppträda utifrån var de handlar.  Jerker spelar även in sina lektioner för att elever skall ha möjlighet att repetera men inte minst har han möjlighet läsa in frågorna på proven för att underlätta för elever med dyslexi att kunna göra proven.

  Fatima Lasfirare och Jessica Löfstrand har ett demokrati-, och integrationsprojekt som utgår ifrån ensamkommande flyktingungdomars behov att få stöd med läxan i sina boenden.  Lärarstudenter som skall bli lärare med svenska som andra språk från Stockholms Universitet stöttare eleverna via Windows Live Messenger och ställer frågor så att eleverna kan göra sin läxa i boendet.  Att eleverna lär sig står utom all tvekan. Dessutom ser lärarutbildare effekter på lärarstudenter som får en bättre pedagogisk kunskap om hur frågor skall ställas för att stärka lärandet. Ytterligare effekter är bättre didaktisk kunskap om hur man undervisar med hjälp av tekniken via nätet. Detta är sannerligen “Co-Learning” både hos eleven och hos lärarstudenten. Lärarstudenterna finns tillgängliga 2 ggr i veckan på kvällstid.

  DSC_0253 (2)Den svenska delegationen gjorde en strålande insats med att nätverka och bygga relationer för samarbete på Europeisk nivå när de kommer tillbaka till sina klassrum. Vi fick som extra grädde-på-moset med oss hem en “2nd Runner up” pris för “Cutting Edge Use of Technology for Learning” som Fatima Lasfirare och Jessica Löfstrand vann åt Sverige. Nästa steg är den globala tävlingen i Grekland i November där våra svenska vinnare skall försvara Sveriges chanser./Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Sveriges viktigaste chefsjobb är skolledaryrket

  • 0 Comments

  File:MFullan 300.jpgVärldens främsta skolledarforskare Prof Michael Fullan är i Sverige under de kommande 10 dagarna och besöker innovativa kommuner som prioriterar och förstår vidden och vikten av duktiga skolledare. Han har ägnat större delen av sitt liv att forska runt ledarskapet inom utbildning och vad som är de viktigaste faktorerna för att driva hållbar skolutveckling. Mycket av sin kunskap har han komprimerat på ett berättande sätt och med goda exempel i sin bok “Motion Leadership-The skinny of becoming change savvy”. Boken ger föredömligt råd om hur ledare kan driva förändringsprocesser i sina organisationer. Många känner igen Prof Fullan utifrån hans teorier runt “implementation dip” och de svårigheter att driva igenom förändring och hur det är möjligt att lyckas.

  Fullans bok Motion Leadership handlar om att driva igång en rörelse. En rörelse som ger den energi och fart som krävs för att skapa en förändring. Han går igenom några av de aktiviteter som underlättar förändringsprocessen. Hur jobbar man med den naturliga oro och rädsla som kommer med förändringen hos individer? Hur ställer vi om organisationen och tar till vara den kunskap som finns i den för att förstärka och förbättra  förändrings-processen.

   

  Prof Fullan ställer sig helt bakom Pfeffer and Sutton´s definition av vad visdom är “ the ability to act with knowledge while doubting what you know”. Och det ger sig uttryck i vad Fullan “learning is the job”. Att ständigt fortsätta att nyfiket lära sig och omvärdera utifrån de intryck och kunskaper som finns runt omkring oss varje dag. Han förklarar också Motion Leadership med de orden “the notion is to create an experience that is tantamount to watching and being in a movie at the same time”. I detta ligger mycket av hans teorier av “Ready Fire-Aim”. Vi måste våga prova och komma utanför våra bekvämlighetszoner och få möjlighet och tolerans att få göra fel. Om detta inte ges kommer heller ingen förändring och ske och därigenom hamnar man ohjälpligt efter. Att vara en förändringsagent innebär att man måste ta bort rädslan för förändring men också att man som ledare tar på sig ansvaret och också påvisar tydligt att man själv är beredd att ta på sig fullt ansvar för det som sker inom organisationen. Ett bra sätt som Fullan rekommenderar är att säga att jag provar först för att klart påvisa att det är ok att inte kunna eller att göra rätt första gången. I boken refererar han till Tom Brighouse, Englands förändrings tsar som säger följande till unga ledare; “ If you are being questioned by your superiors or the media about a particular matter and you don´t know the answer, for heaven´s sake don´t “blag” and fake the answer. Don´t be afraid to say you don´t know, but you will find out and report back. If you´re in charge and something goes wrong because of the mistake of a subordinate, take the blame, accept the responsibility, and don´t leave your people out to dry,” Enkla råd som kan tyckas vara överflödiga att nämna men som aldrig nog kan understrykas för att skapa ett förändringsklimat i organisationen. Det ger en vilja och en kraft till hållbar utveckling för inte bara en skola utan för en hel kommunen och ännu bättre ett helt land. För Prof Fullan anser att det inte är tillräckligt att bara lyckas med en skola om än det är en god början. Utan skall förändring verkligen vara hållbar över tid så måste ett nätverk av skolor byggas samman till en skolutvecklingsprocess där nätverket av skolor frivilligt och gärna delar med sig av information om goda exempel. Då först blir det hållbart. /Eva

 • IKT-bloggen

  Microsoft stödjer unga idéer med gratis tillgång till programvara

  • 0 Comments

  Entreprenörskap och företagsamhet är två viktiga områden för Sveriges framtida välfärd. Microsoft har sedan många år satsningar på att stödja unga som vill utveckla idéer och produkter genom utbildning och tillgång till våra utvecklarverktyg helt gratis. Det gör att tröskeln för att gå från idé till verklighet inte blir så hög. Under våren kommer vi besöka flera av Sveriges universitet för att visa på möjligheterna. Vi driver dessutom en internationell tävling tillsammans med FN för att stödja möjligheterna att nå milleniummålen. Just nu deltar över 500 ungdomar i Sverige och arbetar för högtryck - finalen går den 4 maj i Stockholm och den Internationella tävlingen sker i Warsawa i juli.

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Vad ska jag ha för programvara på min skoldator?

  • 0 Comments

  En vanlig fråga som jag ofta får när jag träffar skolledare, IKT-utvecklare och lärare är vilken programvara de skall ha på sina datorer.

  En av fördelarna med en dator som körs med Windows är att det finns så otroligt mycket både fria och kommersiella programvaror att välja på för alla ändamål och från många olika leverantörer.

  Vi på Microsoft kanske är mest kända för Windows och Office men vi har en hel del extra att bjuda på som inte lika många känner till.

  Visste du t.ex att vi har mer än 20 gratisprogram som är väl lämpade för skolan t.ex för multimedia hantering såsom bild och film redigering?

  …att vi har en programvara vid namn MS Math som helt ersätter behovet att köpa in grafikräknare på gymnasiet?

  …att vi med vårt Live@edu erbjuder gratis e-post med 10GB maillåda per användare och hela 25GB fillagring i molnet och samarbete med Office Web applikationer?
   

  Leif Sunesson
  Affärsområdeschef Skola och högre utbildning

  /Leif Sunesson 

 • IKT-bloggen

  Photo Story 3 går nu att installera med Windows 7

  • 0 Comments

  Som många redan vet är Photo Story ett gratis-program från Microsoft för att skapa bildberättelser och används bl.a. i PIM.

  Många har hört av sig och undrat varför det inte går att installera när man använder Windows 7 och till er har jag nu glädjen att berätta att det from denna veckan fungerar utmärkt att installera och köra när man använder sig av Windows 7.

  För er som kört Photo Story ett tag och vill kunna göra lite mer men ändå lika enkelt så rekommenderar jag gärna ett annat gratis-program, Windows Live Movie Maker.


  /Leif Sunesson 

 • IKT-bloggen

  Innovationsdag och final i Imagine Cup den 4 maj på Kulturhuset

  • 0 Comments

  Den 4e maj går den svenska finalen i årets stora innovationstävling för unga akademiker av stapeln på Kulturhuset. Våra unga tävlande kommer erbjuda intressanta lösningar på Milleniemålen som FN satt upp för att minska fattigdomen i världen och vinnaren går vidare till internationell final i juli.

  På Kulturhuset bjuder vi på debatt om risker med att vårt land hamnar i den Digitala Underklassen Internationellt med intressanta debattörer på plats. Vi bjuder också på den senaste tekniken och en utställning av de tävlandes bidrag. Välkommen den 4 maj kl 09.00 till Kulturhuset.


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Möt oss på vår universitetsturné

  • 0 Comments

  Just nu åker vi runt i Sverige för att träffa studenter vid högskolor och universitet. Från norr till söder.

  På plats ger vi föreläsningar samt visar och demonstrerar bland annat Microsoft Surface, Windows 7, Windows Live och Windows Phone. Vi har även tagit fram nya specialanpassade studenterbjudanden för både dator och telefon – givetvis förberett med Windows Phone, Windows 7, tjänster från Windows Live och snabblänkar till passande erbjudanden som till exempel Office (Det ultimata klippet). Dessa erbjudanden är möjliga bland annat tack vare våra samarbeten med Samsung, Tele2, Mecenat AB och Studentkortet.

  Se schemat, läs mer på vår webbplats och kolla gärna in bilderna från turnén hittills.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Microsoft och Lärarnas Riksförbund har utsett årets mest innovativa lärare

  • 0 Comments

  Robotbyggande, mattecoachning på nätet och digital brevväxling på spanska – idag utses Sveriges mest innovativa lärare av Microsoft och Lärarnas Riksförbund. De tre vinnarna åker sedan vidare till Berlin för att representera Sverige vid den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  Innovativa lärarutnämningen delas ut av Microsoft i samverkan med Lärarnas Riksförbund för sjunde året i rad. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.  

  En enhällig jury har i år valt följande bidrag med motivering:

  Stefan Knutsson - Mattecoach på nätet
  Stefan har i projektet Mattecoach på nätet på ett förtjänstfullt och innovativt sätt försett elever med behov av matematikstöd en möjlighet till handledning samtidigt som lärarstudenter får direkt, om än digital, kontakt med verkligheten. Projektet är nydanande och öppnar oanade möjligheter inför framtiden.
  Här kan du läsa mer om projektet.

  Anna Karlsson – Berika undervisningen med IKT
  Anna har via sitt medvetna användande av digitala media i och utanför klassrummet stimulerat och utmanat elever utöver det vanliga i arbetet med First Lego League och byggandet av robotar. En ständig strävan efter utveckling och att hitta nya sätt att möta eleverna har gjort att Annas arbete mycket framgångsrikt. Anna Karlsson är till vardags NO-lärare på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm.

  Ricardo Rodriguez – Spanska kommunikation mellan två skolor
  Ricardo har med elever och kollegors hjälp lyckats skapa en gemensam blogg för en svensk och en spansk skola. Här kan sägas att brevväxlandet elever emellan har lyfts till en ny, digital nivå och att arbetet med att skriva i bloggen mycket medvetet kopplas till den övriga spanskundervisningen. På detta sätt utnyttjar Ricardo elevernas nyfikenhet och stimulerar och utmanar dem i språkundervisningen.
  Här finns bloggen som Ricardo skapat. Även Ricardo Rodriguez arbetat på Viktor Rydbergs Samskola.

  Stort grattis från oss på Microsoft!

  Den 19 mars kl 09.00 hålls en prisceremoni för vinnarna här på vårt kontor i Akalla. De tre vinnarna kommer sedan i nästa vecka resa till Berlin under tre dagar (23-24 mars) för att representera Sverige på den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  Här kan du läsa mer om priset och vinnarna 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Sverige och den digitala underklassen

  • 0 Comments

  Välkommen till en paneldebatt om Sverige och den digitala underklassen

  Trots att Sverige i många avseenden ligger i topp vad gäller datoranvändning i världen finns tydliga tecken på att vi halkar efter, att vi håller på att skapa en ”digital underklass” av våra ungdomar såväl inom datoranvändande som inom entreprenörskap.

  • Endast 15-20% av internet-användarna med bara förgymnasial utbildning kommunicerar med myndigheter via Internet (SCB 2009 - Internetanvändning bland privatpersoner)
  • Nästan hälften av all förskolepersonal bedömde sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra” (Skolverkets uppföljning av IT-kompetens - Dnr U2007/7921/SAM/G)
  • Nästan 40% av alla grundskolelärare bedömde sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra” (Skolverkets uppföljning av IT-kompetens - Dnr U2007/7921/SAM/G)
  • Antalet civilingenjörer har minskat med 10% de senaste tio åren (Högskoleverket)

  Detta rimmar illa med att 100.000 traditionella industrijobb försvunnit de senaste 10 åren och att vi snabbt rör oss mot ett innovationssamhälle där IT-kunskap och entreprenörskap är en förutsättning för framtidens välfärd och tillväxt. Kunskapsnivån och synen på entreprenörskap måste utvecklas, fördjupas och breddas. Löser vi inte detta kommer vi att få en ”digital underklass” med företag som inte kan konkurrera på den globala marknaden och medborgare som inte kan tillgodogöra sig samhällsfunktioner och tjänster.  

  Microsoft bjuder in till en visionär paneldiskussion med företrädare från både politiken, utbildnings-Sverige och IT-sektorn för att diskutera hur vi gemensamt kan säkerställa att Sverige i framtiden kommer att tillhöra den digitala överklassen och hur vi kan skapa utbildningsformer som fostrar framtidens entreprenörer. 

  Frågor på agendan under diskussionen:

  • Hur förbereder vi barn och unga för att bli bra nätmedborgare?
  • Vilka baskunskaper bör alla svenska medborgare ha?
  • Hur stöttar vi utbildningsväsendet att vara relevanta i den snabba IT-utvecklingen?
  • Vilka strategier behöver vi tillämpa för att stimulera unga entreprenörer att satsa på avancerade kunskapsföretag?

  Varmt välkomna

  Datum: 4 maj

  Tid: 09:00-10:00
  Plats: Kulturhuset Sergels Torg 3. Ingången till lokalen heter Entré C, gatuplan (invid glasobelisken).

  Anmäl dig till anna.erman@microsoft.com 


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Välkommen till Sverigefinalen av Imagine Cup

  • 0 Comments

  Den 4 maj gör Sveriges smartaste studenter upp i finalen av Imagine Cup – en tävling där kreativitet och intelligens förenas för att bidra till FN:s Millenniummål. Du kan vara med och rösta!
  Kom och rösta – anmäl dig senast den 25 april!

  I årets tävling är FN:s åtta Millenniummål i fokus. 550 anmälde sig för att ta fram smarta, användbara lösningar för att bidra till att nå målen som bland annat handlar om att bekämpa fattigdom, öka kunskapsnivåerna, skapa en hållbar miljö och minska barnadödligheten.

  Agenda:
  • Microsofts VD Per Adolfsson: Microsofts satsningar på innovation och entreprenörskap.
  • Karin Ruiz, CEO Peepoople: Presenterar en spännande produkt som löst sanitära problem i slumområden.
  • De tre finallagen presenterar sina lösningar inför publik. Du får vara med och avgöra vilket lag som är bäst till sammans med vår jury som består av Marie Reinius CEO, Svenska Riskkapitalföreningen, Nicklas Mattsson chefredaktör Entreprenör, Valentino Berti ordförande i IAMCP (Microsofts partnernätverk) och Monica Lorensson UNDP.

  Se tävlingsbidragen & den senaste tekniken: Vår utställning med finalisternas bidrag är öppen hela dagen där kan du också känna och klämma på ny teknik från Dell och Samsung samt det senaste inom mobilitet, Xbox, mjuk- och hårdvara samt Surfacebordet. Du kan även fråga om Bizspark – möjligheten att låna våra utvecklarverktyg gratis under 3 år.

  Välkommen till Kulturhuset den 4 maj 2010 kl 12.30-15.00. (Utställningen är öppen från 09.00)
  Lokal: Sergels Torg 3. Ingången till lokalen heter Entré C, gatuplan (invid glasobelisken).
  Anmäl dig senast den 25 april till: anna.erman@microsoft.com

  Inbj_ImagineCup_kulturhuset.pdf (129,71 kb) 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Prisregn över svenska lärare i Berlin

  • 0 Comments

  Tre svenska lärare var nominerade i den globala tävlingen ”Årets mest innovativa lärare” under utbildningskonferensen The Microsoft European Innovative Education Forum i Berlin. Tredagarskonferensen som ägde rum mellan den 23 och 25 mars avslutades med stor prisutdelning där Stefan Knutsson från KTH belönades för sitt projekt Mattecoacher online och Anna Karlsson från Viktor Rydbergs Samskola för sin innovativa inlärningsmetod.  

  Under förra veckan utsåg Lärarnas Riksförbund och Microsoft de tre svenska vinnarna som fick representera Sverige i Berlin. Över 250 lärare från 41 länder samlades för att under tre dagar diskutera framtidens utbildning, vilka utmaningar som väntar och hur digitala medier kan användas i utbildningen.

  Över 80 bidrag kom in till juryn som slutligen utsåg tolv vinnare från tio länder. Sverige tog hem två av dessa priser. Vinnarna kommer nu representera Sverige och Europa i den globala finalen senare i år. 

  Läs mer om de svenska vinnarna

  Läs mer om Microsoft utbildningsprogram Partner in Learning  

  Kontaktperson: Eva Pethrus 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Nu finns vi på Facebook. Bli ett fan!

  • 0 Comments

  Vi har nu smyglanserat vår sida på Facebook - Microsoft Skola.

  Besök oss och bli ett fan!

  /Fredrik Schönemann 

 • IKT-bloggen

  Så kan du som lärare ta vara på barns kreativitet

  • 0 Comments

  Många barn brinner av innovationslust och har dessutom goda datorkunskaper. Nu kan du utmana dem att göra verklighet av innovationslusten. På Kids Corner finns verktyg för barn som vill programmera och skapa egna applikationer - här finner du studiehandledning och tips. Här får barn och ungdomar möjlighet att pröva på på ett roligt sätt.


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Välkommen till debatt om skolan 4 maj kl 9-10 på Kulturhuset

  • 0 Comments

  Trots att Sverige i många avseenden ligger i topp vad gäller datoranvändning i världen finns tydliga tecken på att vi halkar efter, att vi håller på att skapa en ”digital underklass” av våra ungdomar såväl inom datoranvändande som inom entreprenörskap .

  • Endast 15-20% av internet-användarna med bara förgymnasial utbildning kommunicerar med myndigheter via Internet
  • Nästan hälften av all förskolepersonal och 40 % av alla grundskolelärare bedömer sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra”
  • Antalet civilingenjörer har minskat med 10% de senaste tio åren Microsoft bjuder in till en visionär paneldiskussion om hur vi gemensamt kan säkerställa att Sverige i framtiden kommer att tillhöra den digitala överklassen och hur vi kan skapa utbildningsformer som fostrar framtidens entreprenörer.


  Vi bjuder in till debatt den 4 maj kl 09.00-10.00 - anmäl dig till anna.erman@microsoft.com  

  I panelen sitter:

  Mikael Damberg, Riksdagsledamot Socialdemokrterna
  Mats Gerdau - Riksdagsledamot Moderaterna
  Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund
  Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet
  Björn Åstrand, Lärarhögskolan, Umeå Universitet
  Eva Pethrus, Ansvarig för Partnerskap i Lärande, Microsoft

  Moderator:
  Cecilia Garme, politisk journalist

  /Anna Erman 

Page 1 of 6 (148 items) 12345»