• IKT-bloggen

  Första skolan i Sverige med Office 365 för utbildning

  • 0 Comments

  Mälardalens Tekniska Gymnasium är först i Sverige med att använda Microsoft Office 365 för utbildning. Molnlösningen kan göra skolan till Sveriges bästa teknikgymnasium.
   – Jag har lång erfarenhet av arbete i skola och har först nu hittat en effektiv it-lösning som kan möta behovet för elevadministration, och som samtidigt är en läroplattform, säger Susann Jungåker, vd och rektor för MälardalensTekniska Gymnasium.

  Mälardalens Tekniska Gymnasium grundades 2012 av Scania och AstraZeneca, i samarbete med bolaget Telge. Bakgrunden är bristen på kompetenta tekniker inom produktion, underhåll och automation. Syftet med utbildningen är att kompetensförsörja Scania och AstraZeneca. Gymnasiet är nu först ut i Sverige med att börja använda sig av utbildningsplattformen och molnlösningen för samarbete och kommunikation.

  – Plattformen lägger grunden för en kvalitetssäkrad process i undervisningen och en bättre kunskapsutveckling för våra elever. Med den här lösningen kan vår vision, att bli Sveriges bästa teknikgymnasium, bli verklighet, säger Susann.

  Med Microsoft Office 365 får elever, lärare och övrig personal tillgång till e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt. Läs mer om Office 365 >>

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54

   

   

 • IKT-bloggen

  Nya möjligheter och utmaningar med IKT på Bålbroskolan

  • 0 Comments

  För två år sedan beslutade Norrtälje kommun att storsatsa på digitalt lärande inom skolan. Under hösten 2012 påbörjades implementeringen av datorer och fortbildning för lärare och elever på Bålbroskolan. ”Vi ska höja den digitala kompetensen i skolan”, säger, Sebastian Törnqvist, IT pedagog.

  Sebastian Törnqvist berättar att IKT har gjort lärandet mycket smidigare, idag använder sig lärare och elever av bland annat, SkyDrive, en kostnadsfri molntjänst som gör det möjligt att spara och dela dokument sinsemellan. Vilket gör det enkelt att hitta information och både planering och uppföljning blir betydligt smidigare. ”Den stora utmaningen är att förändra pedagogiken så att man verkligen kan dra nytta av datorerna”, säger skolans rektor Jan Örtlund. 

  Röster från Bålbroskolan:

  "lätt att arbeta, lätt att hitta och lätt att dela" Elev

  "Mattespel, svenskaspel, grammatikspel [...] man nästan lurar dem till att lära sig" Förälder

   Se filmen om IKT på Bålbroskolan och hör lärare, elever och föräldrar berätta om satsningen i skolan: 


  Vill du veta mer och bli inspirerad?


  Läs mer om ITK i undervisningen på Microsofts webbplats för skola och högre utbildning >>

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  Surface RT till skola och universitet − erbjudande fram till den 30 september

  • 0 Comments  Nu har Microsoft ett erbjudande till skola och universitet med ett kraftigt reducerat pris på Surface RT, vilket innebär att utbildningsinstitutioner betalar mindre än halva priset för pekplattan fram till den 30 augusti.
   
  Surface RT ger elever och lärare tillgång till kraftfulla verktyg som Microsoft Office Home & Student 2013. Microsoft Office är den mest använda programvaran i skolor, och även hos de företag som är de ungas framtida arbetsgivare. Microsoft Office öppnar dessutom dörren till de tusentals utbildningsappar som finns i Windows Store. Redan idag kan elever, lärare och studenter hitta många av sina favoriter och allt fler svenskproducerade appar utvecklas under sommaren 2013.
   
  Microsoft investerar i utbildningssektorn för att stödja skolor och universitet, lärare och studenter att uppnå sin fulla potential. Det gör vi bland annat genom att erbjuda progamvara, hårdvara och tjänster till priser som är överkomliga för utbildningsorganisationer.
   
  Med Surface RT kan skolor och universitet få tillgång till moderna verktyg som gör det möjligt för dagens unga att utveckla de framtidskompetenser de behöver för att bli framgångsrika i studier och kommande arbetsliv. 
   
  Med Surface RT kompletteras pekskärmen med mus och tangentbord, USB och HD-video stöd för utskrift och presentationer, en bländande 10.6 "ClearType HD-skärm för läroböcker och videoutbildning, batteritid som räcker hela dagen, möjlighet att visa två appar sida vid sida, och stöd för flera användare.
   
  ”Surface RT är helt enkelt ett utmärkt val för utbildningssektorn – hela vägen från förskola till skola och universitet” säger Joke Palmkvist, ansvarig för utbildning på Microsoft Sverige.
   
  Priser:
   • Surface RT (32GB) – 1434 SEK exkl. moms  (Rekommenderat pris 4495 SEK inkl. moms)
   • Surface RT (32GB) med Touch Keyboard Cover – 1790 SEK exkl. moms  (Rekommenderat pris 5295 SEKinkl. moms)
   • Surface RT (32GB) och ett Type Keyboard Cover – 2076 SEK exkl. moms (Rekommenderat pris 5654 SEK inkl. moms)
   
  Vill du veta mer? Hör av dig till Joke Palmkvist på +46 8 752 29 54 eller joke.palmkvist@microsoft.com
   
  För ytterligare information se den internationella bloggposten på Microsoft in Education.

 • IKT-bloggen

  Sigtuna kommun satsar på Office 365

  • 0 Comments

  Sigtunaboxen är en av barn-och ungdomsförvaltningens stora satsningar för att utveckla de kommunala grundskolorna i Sigtuna kommun - med hjälp av IKT och BFL, Bedömning För Lärande. Sigtuna har stort fokus på it-frågor och vill öka kompetensen kring användandet av IKT i skolorna för att uppnå sina mål. 

  Pedagoger och lärare fortbildar sig i nya metoder för att höja kvaliteten på undervisningen med målet att eleverna ska få högre betyg. Lasse Sundberg som är it-pedagog i Sigtuna kommun, driver Sigtunaboxen och berättade under Microsofts användarträff om hur Office 365 ingår i satsningen:

  - Sigtuna kommun har valt att implementera Office 365 för att bland annat enklare kunna dela, kommunicera och publicera information mellan lärare och elever. Till exempel fungerar samarbetsverktyget utmärkt i de fall eleverna behöver hjälp av en specialpedagog som inte är på plats på skolan varje dag. Med hjälp av e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt kan eleverna enkelt och snabbt få svar på sina frågor. Man kan ge sig ut i världen utanför klassrummet för att inhämta en resurs, ytterligare en lärarresurs till de eleverna som har behov av att få svar.

  Se filmen och hör mer om Lasse Sundbergs satsning i skolan:

  Kort om BFL - så här skriver Skolverket
  Bedömning för lärande (BFL) är ett förhållningssätt till kunskap och lärande. Syftet är att främja elevers lärande och kunskapsutveckling. Elev och lärare använder sig aktivt av bedömning som ett redskap i lärandeprocessen under tiden den pågår. BLF bygger på en grundläggande idé: att tecken på elevernas lärande används för att anpassa undervisningen så att den möter elevernas omedelbara inlärningsbehov. För att dessa tecken ska bli synliga behöver läraren redan i sin planering tänka in vilka tecken som kan synliggöras och hur bedömningen kan ske. Bedömning för lärande kallas även för lärandebedömning och formativ bedömning.
  Läs mer om BFL på Skolverkets webbplats>>

  Med Microsoft Office 365 får elever, lärare och övrig personal tillgång till e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt.
  Läs mer om Office 365>>

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  Röster från Rodengymnasiet - om satsningen på digitalt lärande inom skolan

  • 0 Comments

  Norrtälje kommun storsatsar på digitalt lärande inom skolan. En av Rodengymnasiets målsättningar är att ha en dator per elev 2015. 1:1-målet är en satsning som innebär utmaningar och lärande för alla parter och det är viktigt alla talar samma språk och känner sig delaktiga.

  Det handlar om utbildning, inte bara för eleverna, utan även för lärare och rektorer. Skolans it-avdelning, rektor och projektledare för digitalt lärande understryker att det inte bara handlar om att införskaffa datorer, man lägger även stora resurser på fortbildning av lärare och skolans personal.

  Eleverna upplever att det har blivit lättare att arbeta, både hemifrån och i skolan. Det har blivit enklare att dela med sig, lättare att samarbeta och skolarbetet upplevs som effektivt och roligt.

  Röster från Rodengymnasiet:

  "Det går mycket snabbare nu, det är bra, för då kan man lägga mer tid på själva arbetet"  Elev

  "Vi satsar lika mycket i det här projektet på fortbildning och pedagoger som på inköp av programvara och hårdvara" Projektledare Digitalt lärande

  "Det har blivit lättare att arbeta, både hemifrån och i skolan" Elev

  "Skolan blir en del av samhället" "Det jag hoppas ska hända är att vi ska komma flera nivåer högre i utbildningen, eleverna ska kunna jobba på nivåer vi inte kunde ha nått utan datorerna." Rektor

  Se filmen Gränslösa samarbeten på Rodengymnasiet och hör hela berättelsen om satsningen i skolan:


  Vill du veta mer och bli inspirerad?

  Läs mer om ITK i undervisningen på Microsoft webbplats för skola och högre utbildning >>

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  Förbered skolavslutningarna med bildspel, tipspromenad eller sånghäfte

  • 0 Comments

  Vår gästbloggare Malin Jonolf delar med sig av sina tips och idéer inför de kommande skolavslutningarna. 

  Nu sker skolavslutningar på löpande band och vill man göra något roligt i samband med firandet så finns det massor av kul saker att hitta på. Men om tiden tryter så kanske man inte hinner hitta på nya kreativa idéer så jag vill dela med mig av några tips och enkla mallar och instruktioner som ni gärna får använda er av:

  - Tipspromenad i PowerPoint
  - Sånghäfte i Publisher
  - Bildspel i PowerPoint

  Bildspel i PowerPoint
  Om du har tagit bilder på barnen under läsåret och vill visa det under en samling eller fikastund så kan man göra ett enkelt bildspel i PowerPoint. Man kan till exempel ha bildspelet rullande i bakgrunden.

  Gör en första bild som du sedan kan kopiera för att få samma inställningar på resten.

  Under fliken ”Transitions” väljer man hur bilder skall röra sig. Här har jag ställt in att bilden skall byta efter fem sekunder. Det är viktigt att klicka ur ”On Mouse Click” som är standardvalet. För att kopiera bilden är det enkelt att högerklicka på den lilla bilden till vänster och välja ”Duplicate”, så skapas en exakt likadan bild inklusive inställningarna. Då slipper man att ändra på varje bild utan kan fokusera på att lägga till de foton eller teckningar du vill ha med. I exemplet ovan så visas varje bild i fem sekunder och börjar om från början efter sista bilden.

  Tipspromenad
  Jag brukar göra tipspromenader i PowerPoint och tycker att det är smidigt att slippa fundera över sidbrytningar och det är lätt att lägga till bilder. Eftersom jag använder förra årets tipspromenad som mall så går det betydligt snabbare än att skriva för hand.

  En lite annorlunda tipspromenad kan vara roligt som omväxling. Med detta upplägg minskar även möjligheterna till fusk genom att använda mobiltelefoner. Be alla, eller en del, av de som skall vara med på evenemanget om tre påståenden om dem själva. Två skall vara sanna och ett skall vara falskt. Använd påståenden som svarsalternativ på tipspromenaden.

  Rättningen kan man göra själv eller som en gemensam aktivitet där man rättar genom att alla själva berättar vad som är sant och falskt. Om man rättar tillsammans så kan det vara bra om inte för många är med. Jag har gjort rättningar med upp till 20 frågor och personer. Om det är en stor grupp som är med så kan man till exempel ta med påståenden om lärarna.

  När man skall rätta tillsammans så brukar jag skriva ut ”handouts”, dvs att jag väljer att skriva ut flera bilder på ett papperark. Så får jag en bättre översikt istället för att bläddra med ett papper per fråga.

  Inför årets avslutningar har jag förberett en tipspromanad. Ni är välkomna att använda hela eller delar av den. Med en färdig mall är det snabbt gjort att skriva ner nya frågor. Jag har även gjort en tipskupongmall i Excel som är enkel att ändra och skriva ut efter behov. Tre tipskuponger per A4-ark, med eller utan utslagsfråga rekommenderas.

  Sånghäfte med hjälp av Publisher
  Jag gör ofta sånghäften till olika fester. Det är absolut enklast att använda Publisher för det. Det finns massor av mallar som man kan använda om man vill leka med färg och form. Jag jobbar inte så mycket med utformningen utan har en enkel layout som jag, beroende på tillfälle, byter ut texterna i.

  Ett A4 som viks på längden tycker jag är ett bra format för enklare sånghäften.

  Rutorna med texterna är enkla att kopiera och ändra storlek på. Skriv eller kopiera in texter på de låtar som du önskar ha med i ditt sånghäfte. Jag använder oftast den inbyggda funktionen med ”clip art” för att hitta olika illustrationer.

  En av fördelarna med Publisher är att utskrifterna blir rätt utan att man själv behöver fundera över vilken sida som innehållet skall vara på. Det här är första och sista sidan av utskriften av det exempelsånghäfte som ni gärna får använda er av.

  Om du har gott om tid, eller behöver fler idéer, läs gärna förra årets inlägg om ”Digitala verktyg för 40-åringar”. Då använde jag både QR-kod, film och frågesport online.

  Här kan du ladda ner fler mallar:
  - Tipspromenad
  - Tipskupong
  - Sånghäfte

   

  Lycka till!

  Malin Jonolf (är helst i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg på kontoret)
  Marknadskonsult, föreläsare och bloggare 

 • IKT-bloggen

  Lync i undervisningen

  • 0 Comments

  På distanskursen i Svenska för invandrare, SFI, i Linköping ligger eleverna på olika nivåer. Det kräver sin planering. Arbetet har blivit lättare sedan Anneli Lundqvist började använda nya kommunikationsverktyget Lync i undervisningen. När hon sedan kombinerade användandet av Lync tillsammans med OneNote, som fungerar som ett elektroniskt anteckningsblock, så fick hon mer tid över för eleverna.
  Läs vidare om hur Anneli använder Lync

  Visste du att Lync och Skype nu fungerar ihop?
  Sedan maj 2013 så kan användare av Lync och Skype samtala med varandra via röstsamtal och textmeddelanden. Det gör användare av Skype kan nå en bredare publik av Lync-användare, Microsofts stora plattform för kommunikation.
  Läs vidare om integration mellan Lync och Skype

 • IKT-bloggen

  Framgångsrik undervisning med OneNote

  • 0 Comments  I skolan finns stora möjligheter att använda IKT i undervisningen och det händer mycket på området. Med OneNote får du hjälp att planera, genomföra och dokumentera lektioner för att sedan kunna följa upp undervisningen på ett smart sätt.

  I Umeå kommun har Hanna, som är i behov av extra stöd i undervisningen på grund av synnedsättning och en CVI-skada, fått hjälp av assistenten Annette Lindberg. De kan tillsammans med hjälp av OneNote hålla ordning på allt material de behöver i skolarbetet.

  Hanna och Annette träffades första gången när Hanna gick i Annettes förskoleklass. Tolv år senare är Annette Hannas assistent under skolgången på vård- och omsorgsprogrammet på Fridhemsgymnasiet i Umeå.

  – Det har jag varit i nästan åtta år nu. Så vi känner varandra otroligt bra, säger Annette.

  Fler lärare skulle ha stor nytta av att använda OneNote
  Annette tror att många fler lärare skulle ha stor nytta av att använda OneNote.

  – Det finns en stor potential för undervisande lärare att bygga upp sina kurser kring OneNote. Programmet ger både elever och lärare en tydlig bild av ett sammanhang. Enkelheten att växla mellan olika flikar och att enkelt anteckna och rita direkt i programmet gör det smidigt att arbeta med, säger Annette.

  Läs hela artikeln "Framgångsrik undervisning med OneNote i Umeå" och ta reda på hur du kan använda OneNote i undervisningen.

  Se instruktionsfilm och kom igång med OneNote

   

 • IKT-bloggen

  Sociala medier och säkerhet på internet

  • 0 Comments  Gästblogg av Malin Jonolf, engagerad mamma, it-entusiast och tidigare marknadschef för Microsoft skola.

  Barn som växer upp idag lever i en helt annan verklighet än vad jag själv gjorde. Eller?

  Min mamma är en klok person som alltid har pratat med oss barn om vad som är viktigt att tänka på. Till exempel vad man ska vara extra försiktig med och akta sig för:

  1. Akta er för ”fula gubbar” på gatan.
  2. Man skall inte retas på skolgården utan behandla andra som man själv vill bli behandlad.
  3. Lämna inte ut ditt telefonnummer till vem som helst.

  Jag påstår att farorna för dagens barn är desamma, men att platsen de finns på delvis har förändrats:

  1. De ”fula gubbarna” kan idag kontakta barn och ungdomar på internet.
  2. Mobbning förekommer fortfarande på skolgården men finns nu även på internet. Mobbning på nätet ser dock i mångt och mycket likadan ut som mobbning på skolgården men får idag mest uppmärksamhet om det sker via nya kanaler som internet har möjliggjort.
  3. Antalet delade kontakter mellan barn och ungdomar har mångdubblats genom deras aktiva användande av internet och sociala medier.

  I dagens samhälle är det enkelt att skylla på internet om barnen råkar illa ut. Många vuxna lastar helt över ansvaret på barn och unga och menar att det är tillgången till internet som skall begränsas. Så kanske det fungerar för en del, men min starka övertygelse är att vi vuxna måste ta ansvar och prata med barnen om samma saker som min mamma pratade med mig om - och lära dem vad man ska vara extra försiktig med och akta sig för.

  Jämför med 1982 när Televerket lanserade Heta Linjen, en tjänst för anonyma gruppsamtal. Förmodligen ville mamma helst bara förbjuda oss att ringa dit men hon insåg att det var säkrast att även ge oss råd om vi eventuellt skulle prova någon gång.

  Verkligheten för barn idag
  Jag har under de senaste månaderna, i samband med föreläsningar om Sociala medier och säkerhet på internet, frågat barn i mellanstadieålder om deras tillgång till dator och mobil, samt vilka program de använder mest. Det är endast barn från Stockholms innerstad och närförort som har medverkat och urvalet är naturligvis fortfarande begränsat och för litet för att kunna dra generella slutsatser. Men jag vill ändå använda denna undersökning som ett exempel på hur barnens verklighet ser ut i dag:

  Alla barn som har svarat på frågorna har tillgång till en dator i hemmet varav:
  • 35 % har en egen dator.
  • 57 % uppger att de använder datorn två timmar eller mer under en vanlig dag.
  • 95 % av barnen har en mobil.
  • 70 % har en smartphone, det vill säga en telefon med tangentbord och datorlika funktioner.
  • 40 % uppger att de använder sin telefon i två timmar eller mer under en vanlig dag.

  Av de barn som har en smartphone uppger 55 % att de använder sin telefon i två timmar eller mer samtidigt som de har något mindre datortid än genomsnittet. Det innebär en förflyttning av användandet från dator till telefonen för de som har en mer avancerad telefon.

  Beteende
  Vad gör de då med all tid som spenderas online? Om man tittar på vilka sajter och program som barnen själva uppger att de använder mest så är det tre saker som de i huvudsak ägnar sig åt:
  - att konsumera media (youtube, spotify, svtplay)
  - att ha kontakt med sina vänner (facebook, instagram, kik, skype)
  - att spela (väldigt många olika spel som t ex minecraft, bike race, howrse och spel från toca boca).


   
  Bild: Den totala stapeln visar hur stor andel av de barn som jag har frågat och som använder de tio mest populära programmen. Frågan löd: Vilka sajter och program använder du på datorn eller i mobilen?
  Källa: Enkätundersökning 2013 Malin Jonolf

  Tips och råd till alla som använder internet
  Jag menar att det finns några grundläggande saker som alla behöver tänka på när de vistas på internet. Det är i grund och botten samma saker som min mamma sa till mig när jag var liten och jag har valt att ge följande råd till barn och ungdomar i de mellanstadieklasser jag har besökt:

  1. Se till att du vet vilka du har kontakt med.

  • Lägg bara till dina vänner om du med säkerhet vet att det är deras alias.
  • Acceptera inte kontaktförfrågningar från okända (väldigt vanligt).
  • Tänk på att det är enkelt att byta namn och bild på en befintlig profil.

  2. Var försiktig med vad du säger, och hur du säger det.

  • Det är lättare att missuppfatta varandra i skrift jämfört med när man pratar med varandra.
  • Det är svårt att avgöra om ett skrivet meddelande innehåller ironi, är ett (dåligt) skämt eller om det är på allvar.
  • Konsekvenserna av ett meddelande kan bli stora eftersom det du skriver snabbt kan få stor spridning på internet.
  • Mobbning är mobbning var det än förekommer!

  3. Lämna inte ut dina personliga uppgifter.

  • Lämna bara ut telefonnummer och ditt alias till personer du med säkerhet vet vilka de är.
  • Lämna aldrig ut dina inloggningsuppgifter och lösenord, inte ens till din bästa vän.
  • Om du skall träffa någon i verkligheten som du har lärt känna online – ta med en vuxen!
  • Ha alltid PIN-kod på telefonen. Det är oftast inte alls roligt om någon annan skriver en statusuppdatering i ditt namn i ditt facebook-flöde.

  4. Tro inte att allt som finns på internet är sant.

  • Träna på källkritik, både i verkligheten och online.
  • Lär dig att känna igen annonser med fula trick (tex. du har vunnit...).
  • Det är inte fritt fram att använda allt du hittar på internet. Texter, bilder och film är ofta skyddat enligt upphovsrättslagen och du kan inte använda det hur som helst.

  Föräldrar och andra vuxna behöver mer kunskap för att kunna hantera fallgroparna på internet, som till exempel e-mobbning och integritetsfrågor. Läs på och prata med barnen om att de ska vara försiktiga därute. Både i verkligheten och online.

  Mer i ämnet barn och internet finns på www.surfalugnt.se.

  Malin Jonolf (är helst i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg på kontoret)
  Marknadskonsult, föreläsare och bloggare

   

 • IKT-bloggen

  Allt du behöver veta om serviceuppgradering till Office 365

  • 0 Comments

   

     En serviceuppgradering till Office 365 tar bara ett par timmar från ax till limpa, oavsett om du har ett fåtal eller flera tusentals användare. Vi uppgraderar 24 timmar om dygnet och 7 dagar i veckan. Men det finns några viktiga saker som du behöver veta inför uppgraderingen.

  Fördelarna med att uppgradera till Office 365 är många för dig som vill dra nytta av molnet. Med Office 365 kan till exempel studenter och lärare samarbeta i realtid med olika uppgifter och det är lätt att dela information, visa och redigera dokument i en webbläsare eller i Office.

  När du har bestämt dig för att uppgradera finns det några saker som du, eller den som är ansvarig för uppgradeirngen, behöver veta för att underlätta processen och minimera eventuella risker på vägen.

  Flexibilitet
  Då vi på Microsoft i förväg bestämmer ett datum för serviceuppgraderingen kan det hända att vi har valt ett datum som inte passar dig eller verksamheten. I så fall har du möjlighet att senarelägga uppgraderingen och välja en dag och tid som bättre passar dig. Dock måste detta ske senast två månader efter det föreslagna datumet. Du kan endast kan senarelägga uppgraderingen en gång så planera detta noga i förväg. Läs mer här.

  Email, kontakter, kalender och mer (Exchange)
  Då e-postkonton uppgraderas på individuell basis kommer olika användare att uppgraderas vid olika tillfällen. All information kommer att fungera som vanligt även om en användares postlåda har uppgraderats - men inte din kollegas.

  Vad händer med Outlook?
  Om du jobbar i Outlook när din brevlåda uppgraderas, kommer du att få ett meddelande med texten "Administratorn för ditt Microsoft Exchange-konto har gjort en ändring som kräver att du startar om Outlook." Stäng i så fall bara ner Outlook och starta om programmet igen. Sedan fungerar allt som tidigare. Du ska alltså inte behöva logga in på Office 365, uppdatera din profil eller något annat. Om du får problem i Outlook efter uppgraderingen finns vanliga frågor och svar i Office 365 Community.

  Outlook Web App
  Om du använder Outlooks Web App i webbläsaren när brevlådan uppgraderas, kommer du att se ett liknande meddelande, och kommer att behöva logga ut för att sedan logga in igen. Observera att stavningskontrollen i Outlook Web App kräver Internet Explorer 10 efter uppgraderingen. Internet Explorer 10 är tillgänglig för Windows 7 och Windows 8.

  Instant Messaging, onlinemöten och chatt (Lync Online)
  Allt förberedande arbete för Lync Online kommer att vara ske innan uppgraderingen. Det innebär att möten, snabbmeddelanden samt röst- och videosamtal inte kommer att avbrytas under uppgraderingen.

  Mötesdeltagare som använder Lync Web App kommer automatiskt börja använda den nya Lync web-app efter uppgraderingen. Det kan hända att deltagare i onlinemöten kan loggas ut till en början. Då är det bara att logga in igen.

  Som extra hjälp på traven kommer det också att finnas en länk på Microsofts webbplats Microsoft Online Portal som installerar den nya Lync Basic-klienten eller Lync 2013-klienten om du har Office 365 Pro Plus. Installationslänken för Lync 2010 kommer att finnas tillgänglig fram till den 8 april 2014.

  Webbplatser och dokument (SharePoint Online)
  Allt förberedande arbete för SharePoint Online kommer att vara genomfört innan uppgraderingen. Det innebär att det inte kommer att ske några avbrott på webbplatser och i dokument som är skrivskyddade.

  Efter uppgraderingen kommer administratörsgränssnittet att ha ett nytt utseende och dina befintliga sparade webbplatser förbli som de var innan uppgraderingen. För att börja använda SkyDrive Pro, måste du göra en uppgradering av dina sparade webbplatser på Min webbplatssamling (My site collection). För att använda andra nya SharePoint-funktioner måste du göra en uppgradering i webbplatssamlingen för varje webbplats här.

  Office Subscription (SharePoint Online)
  Om du har Office ProPlus 2010 ingår detta så det kommer inte att ske några ändringar i Office-klienten under uppgraderingen. Allt kommer att fungera som vanligt.

  Efter uppgraderingen kommer inte Office 365 att installera den nya versionen av Office Office 365 ProPlus automatiskt på din dator. Det kommer att finnas en ny installationslänk på Microsofts webbplats (Microsoft Online Portal). Men du kan även installera Office 365 ProPlus före serviceuppgraderingen.

  Fler tips och exempel inför serviceuppgraderingen: Läs denna guide. 

  Relaterade inlägg: Läs och inspireras av hur kommuner, skolor och högskolor använder Office 365.

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54

 • IKT-bloggen

  Så använder kommuner, skolor och högskolor Office 365

  • 1 Comments

  Office 365 finns nu för skola och högre utbildning som vill dra nytta av molnet. Med Office 365 får eleverna ett modernt verktyg som hjälper dem nå högre måluppfyllelse samtidigt som lärarna effektiviserar administrationen och kan fokusera på undervisningen.

  Denna molntjänst ger studenter och lärare möjlighet att samarbeta i realtid med olika uppgifter och grupprojekt. Det är till exempel lätt att dela information, visa och redigera dokument i en webbläsare eller i Office då gratis e-post, snabbmeddelanden, röst- och videochatt och visning och redigering av dokument online ingår.

  Bland svenska skolor är intresset stort och under en användarträff i Microsofts lokaler möttes cirka 50 lärare, tjänstemän och utvecklare för att nätverka, diskutera frågor om Office 365 i skolan och inte minst inspireras av goda exempel.  Sigtuna kommun satsar på Office 365

  Lasse Sundberg som är it-pedagog i Sigtuna kommun, driver Sigtunaboxen som är ett koncept i syfte att lyfta alla Sigtunas skolor med hjälp av IKT. Han berättade under Microsofts användarträff om hur Office 365 ingår i satsningen. Sigtuna har stort fokus på it-frågor och vill öka kompetensen kring användandet av IKT i skolorna för att uppnå sina mål.

  Som ett led i detta arbete har Sigtuna kommun valt att implementera Office 365 för att bland annat enklare kunna dela, kommunicera och publicera information mellan lärare och elever. Till exempel fungerar samarbetsverktyget utmärkt i de fall eleverna behöver hjälp av en specialpedagog som inte är på plats på skolan varje dag. Med hjälp av e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt kan eleverna enkelt och snabbt få svar på sina frågor.

  Universitet och högre utbildning
  När det gäller högre utbildning så har både Linköpings Universitet, Malmö Högskola och Handelshögskolan i Stockholm valt att implementera Office 365.

  – Office 365 öppnar nya möjligheter genom att tillgängliggöra våra informations- och kommunikationssystem. Linköpings Universitet drar nytta av molntjänster genom att vi blir snabbare och mer kostnadseffektiva på att leverera tjänster och funktioner som efterfrågas av våra studenter och anställda, säger Joakim Nejdeby, IT-direktör/CIO, Linköping Universitet.

  Andra svenska skolor som använder Office 365 är bland annat John Bauergymnasiet som driver skolverksamhet på 30 orter runt om i Sverige. Enligt dem har Office 365 underlättat för både lärare och elever.

  – Med Office 365 har molnet blivit både tillförlitligt och användarvänligt. Det ger våra elever och anställda möjlighet att använda it på ett säkert och lättillgängligt sätt oavsett tid och rum, säger Christer Dahlström, CIO på JB Education.

  Prova Office 365 gratis och se hur det kan hjälpa din skola.
  1. Registrera dig för en gratis utvärderingsversion. Utforska alla funktioner och förmåner i Office 365 för upp till 50 användare.

  2. Verifiera behörighet. När som helst under provperioden kan du låta Microsoft verifiera din domäns behörighet för utbildningsabonnemang/-priser.

  3. Börja använda tjänsten. Distribuera gratistjänsten (Office 365 för utbildning, abonnemang A2) på hela institutionen eller köp andra tjänster.

  Registrera dig för en gratis utvärderingsversion här.

  Läs mer om Office 365 för skola och högre utbildning.

  Se filmen från användarträffen där lärare berättar om Office 365.

  Allt du behöver veta om serviceuppgradering till Office 365.

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  Digitala verktyg gjorde historialäxan roligare för min 11-åring

  • 2 Comments

  Gästblogg av Malin Jonolf, engagerad mamma, it-entusiast och tidigare marknadschef för Microsoft skola.

  Min dotter går i fyran och har nu läst om Birger jarl och hans söner. Hon har delvis varit hemma sjuk under tiden så jag har ägnat mer tid än vanligt åt att hjälpa henne med skoluppgifterna. Delvis har det varit svårt att få henne att hålla uppe koncentrationen, så jag testade något nytt med verktyg vi redan jobbat lite med när det var dags för Slaget vid Hova.

  Jag föreslog att vi skulle göra en film om det. Det nappade hon på och vi ägnade cirka två roliga och högkoncentrerade timmar åt Valdemars väg till och från kungamakten.

   

  Så här gjorde vi

  Dottern har en telefon med kamera och en app som man enkelt kan ta stillbilder med som sedan sätts ihop till en film. Vi plockade fram lego och ställde upp de figurer som fick vara våra huvudpersoner. Med hjälp av telefonen tog vi sedan cirka 60 bilder som appen satte ihop till en en minut lång film i MP4-format.

  Vi använde appen iMotion, men det finns en mängd olika appar som gör samma sak, till exempel Timelapse Pro för Windows Phone och Laps it för Android. Sök på timelapse i din telefon så får du många träffar.

  För att föra över filmen till datorn så la vi upp den på SkyDrive via telefonen, eftersom filmen var för tung för att maila. Vi använder SkyDrive som huvudsaklig dokumenthantering för dokument, bilder och filmer som vi behöver komma åt från olika datorer. SkyDrive går utmärkt att använda med vilken telefon och dator du än har.

  När vi hade filmen med alla stillbilderna så jobbade vi från en laptop med Windows 8 och Windows Live Movie Maker. Med Movie Maker är det enkelt att lägga ihop olika komponenter till en film.

  Steg för steg:

  1. Lägg till filmklippet.
  2. Lägg till titelbild (många sätt att ändra hur titeln syns var roligt).
  3. Spela in en berättarröst (görs direkt i programmet och den hamnar där man valde att starta inspelningen, även lätt att flytta och redigera på olika sätt), vi använde en enkel extern mikrofon, men tidigare har vi använt den inbyggda mikrofonen som funkar ok när vi pratar ganska nära den.
  4. Berättarrösten var längre än filmen så vi la till en ögonblicksbild i slutet av filmen (en stillbild skapas från filmen på det ställe man står, den kan man välja hur länge den visas).
  5. Lägg till några texter i filmen (vem som är i bild).
  6. Lägg till två slutbilder, en med de medverkande och en med vem som gjort filmen.

  Nu har vi ett projekt i Movie Maker som pekar på olika komponenter som är sammanplockade till en enhet. När man är nöjd så kan man spara filmen i en mängd olika format eller direkt till till exempel Facebook eller Youtube. Vi sparade ner filmen för att kunna spelas på dator och det blir då en film i MP4-format, ett format som kan läsas av de flesta videovisningsprogram.

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Hoppas ni blir inspirerade att prova själva! Berätta gärna i kommentarsfältet (eller mejla på malin.jonolf@live.se) om det finns något ni skulle vilja prova, men inte riktigt vet hur.

  /Malin (som helst är i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg för jobbet)

 • IKT-bloggen

  En dag om samarbetslösningar för skolan

  • 0 Comments

   

  Jobbar du med Live@Edu och funderar på att byta till Office 365 för utbildning? Då är du välkommen till Microsofts användarträff den 16 april där vi tar upp frågor som:

  • Hur samarbetar och kommunicerar vi på bästa sätt i skolan?
  • Hur kan vi dela information, jobba effektivt i projekt och individanpassa efter elevers och lärares behov?

  Det här är din dag där du får diskutera med skolor i Sverige som funderat kring de här utmaningarna och som nu kommer för att dela med sig av sina erfarenheter.

  Vi ser fram emot på inspirerande berättelser, workshops och utbyte av idéer – och vi rundar av dagen med en avslutning innan vi släpper ut er i vårsolen igen!  

  Anmäl dig och en kollega så fort som möjligt och läs mer här. Antalet platser är begränsade, så det är först till kvarn som gäller.  

  Agenda

  09:30-10:00: Så jobbar vi med skola och utbildning på Microsoft
  – och därför är det viktigt för oss.

  10:00-11:45: Kommuner och skolor berättar

  11:45-12:30: Lunch och mingel

  13:00-14:45: Workshops i smågrupper

  14:45-15:15: Kaffe

  15:30-16:00: Summering av dagen

  16:00-16:30: Mingel för alla deltagare, samarbetspartners, apputvecklare med flera

  Låter det intressant? Anmäl dig här.

  Vänliga hälsningar från oss som jobbar med Microsoft Skola,

  Joke Palmkvist, Affärsområdesansvarig Skola 
     
  Eva Pethrus, Programchef Partnerskap i Lärande
     Helena Mischel, Lösningsspecialist Skola 

   

 • IKT-bloggen

  Skolorna i Västerås får mer tid över till undervisningen

  • 0 Comments  Det som startade som ett pilotprojekt med Nybyggeskolan i Västerås som testskola har nu utvecklats. I dag har samtliga skolor i Västerås som valt pc med Windows för eleverna gått över till Microsoft Windows Intune. Det betyder att det finns 3600 datoranvändare i form av pedagoger och elever. Datorerna har länge haft en central roll i utbildningen, men har inte alltid skötts optimalt när det gäller uppdateringar av mjukvara, säkerhet och prestanda. Något som pedagog Thomas Lehnberg började känna konsekvenserna av för två år sedan.

  – Skollagen går igenom en ny reform med sikte på att erbjuda en skola i världsklass. Samtidigt får pedagogerna mindre tid till förfogande. Det ställer ju krav på att datorerna och mjukvaran är i skick, det finns inte tid till att hantera en krånglande maskinpark.

  Akut problem behövde lösas
   Problemet började bli allt mer akut under 2010, något som Magnus Haglund på Microsofts partnerföretag Advania kan intyga.

  – Vissa av datorerna var från 2009 och hade inte hanterats systematiskt sedan dess. Ingen hade ansvar för säkerheten och mjukvaruuppdateringarna, allt sköttes manuellt med hjälp av ett Excel-ark, säger han.

   För att komma tillrätta med maskinparken skapade Thomas Lehnberg förra våren en checklista över vilka förbättringar han ville se. Förutom att administrera elevdatorerna på ett mer kontrollerat sätt ville han ha en lösning som kunde få ordning på maskinunderlag, inventeringslistor och licenser.

  – Vi ville få kontroll över vilka maskiner som var ute på skolorna, vilken elev som ansvarade för datorn och vilka program som användes. Det var också viktigt för oss att kunna hantera detta på egen hand och inte vara beroende av en leverantör, fortsätter Magnus Haglund.

  Lösningen fanns i Windows Intune
   Windows Intune installerades för Nybyggeskolan i juni 2012. Resultatet blev över förväntan och strax innan nyår valde Västerås Stad att fullt ut implementera Windows Intune för stadens skolor.

  – I grunden handlade det om kontroll, men vi kan också ge bättre support till elever och pedagoger, bland annat genom en student help desk. Datorerna kan också föreslå och ladda ner lämpliga applikationer, säger han.

  Sparar tid och ökar livslängden
   En annan fördel är möjligheten att se hur varje dator mår, och utföra säkerhetsåtgärder som uppdateringar eller hantera virusskydd utan att ta in maskinen för service.

  – Detta sparar mycket tid, inte minst efter loven då datorerna ska rensas och uppdateras. Att det nu sker kontinuerligt ger datorn en ökad livslängd vilket i sin tur genererar besparing. Vi har en mycket friskare maskinpark än vad vi någonsin haft, säger Thomas Lehnberg.

   Även Shawn Akrawi är nöjd med resultatet.

  – Skolorna har inga avbrott i kärnprocessen som innan, så där vet jag att vi gör en effektiviseringsvinst. Jag är väldigt glad att vi hittat den här lösningen.

   

  Produktion: Appelberg
  Journalist: Jacob Härnqvist/ Anita Emthén
  Foto: Clifford Shirley

 • IKT-bloggen

  Våra elever är beroende av vuxna beslut

  • 0 Comments  I framtidens digitala klassrum kommer det inte att finnas några elever, utan bara individer - var och en med helt unika förutsättningar och behov. I skenet av ett skolsystem som fortfarande ser undervisning som en kollektiv aktivitet står vi inför en rejäl utmaning; att försöka gå mot en mer individanpassad, flexibel och förhoppningsvis mer attraktiv skola. En skola för framtiden helt enkelt. 

  Kostnadsfri workshop för dig i skolledande befattning
  Du och en kollega är därför varmt välkomna att delta i en unik workshop där vi vill diskutera med dig hur vi tillsammans och med hjälp av digitala verktyg kan forma morgondagens skola. Hur får vi till ett framgångsrikt möte mellan pedagogik och teknik i klassrummen och hur ger vi våra elever de rätta förutsättningarna att uppnå inte bara sina egna mål utan också samhällets?

  Workshopen äger rum i centrala lokaler på följande datum och orter:
  Den 21/3 kommer vi till Malmö. Turnén fortsätter sedan den 22/3 i Göteborg, Karlstad den 26/3 och den 8/4 i Stockholm. Sist men inte minst besöker vi Jönköping den 9/4.

  Vi kommer bland annat att diskutera:
  - Vilken typ av datorer som lämpar sig bäst för den krävande skolmiljön.
  - Vad är viktigt att tänka på för en framgångsrik implementering av IKT-verktyg.
  - Vikten av den digitala kompetensen i dagens skola.
  - Vilka praktiska verktyg är lämpliga att använda i det digitala klassrummet.

  Ni kommer bland annat att få klämma och känna på nya Windows 8 och HP:s nya "läsplatta" ElitePad samt lära er mer om PIL Network (Partners in Learning) - ett nätverk som förenar lärare från hela världen men även OneNote, en digital almanacka och anteckningsprogram som gör att du kan samla text, bilder, videoklipp och ljudanteckningar på ett och samma ställe.

  Läs mer om det digitala klassrummet och anmäl dig och en kollega så fort som möjligt. Antalet platser är begränsade, så det är först till kvarn som gäller.

   

 • IKT-bloggen

  Appar som hjälper dig som student

  • 0 Comments

  Angry Birds och Instagram i all ära, appar i mobilen är inte bara underhållning. Idag finns det appar för i princip allt man kan tänka sig, bland annat för ditt student-id. Nu kan du bära med dig ditt student-id i din mobil och du behöver heller inte vänta på att kortet ska dimpa ner i din brevlåda.
   
  Med studentkortets mobilapp har du alltid ditt studentkort med dig. Allt du behöver göra är att registrera de kortuppgifter ur det mail som du har fått från din studentkår. Om du har ansökt om ett kort på ansok.studentkortet.se får du också dina kortuppgifter direkt i din inbox och kan ladda ner ditt kort till mobilen i några enkla steg.

  Ladda ner studentkortets app till din smartphone här.
   
  Fler appar för skolan
  Utbudet av appar till Windows 8 ökar för varje dag. Spana in gratisapparna som gör livet i skolan både roligare och enklare.
   
  Matchbox Equations, hjälper till att förklara ekvationer på ett roligt och lekfullt sätt.
   
  Physamajig, ett praktiskt inlärningsverktyg, väl anpassat för pekskärm.
   
  Min8, skapa mindmaps snabbt och smidigt. Även praktiskt vid redovisning.
   
  MySchool Matte, innehåller en mängd olika matematiska utmaningar som belönar och motiverar de yngre eleverna att fortsätta öva på uppgifterna.

  Enjoy!

 • IKT-bloggen

  Birgitta Trolin vann Innovativa skolledarpriset

  • 0 Comments

  Sverige vimlar av duktiga skolledare. Innovativa skolledarpriset går till en skolledare som vill lyfta fram ett hållbart skolutvecklingsarbete. 2013 års vinnare heter Birgitta Trolin

   

  Vid en prisutdelning på Lärarförbundets skolledarkonvent i Stockholm utsågs Birgitta Trolin, rektor på Väsby Nya Gymnasium, Upplands Väsby till Sveriges mest innovativa skolledare. Priset delas ut av Lärarförbundet tillsammans med Microsoft.

  Juryns motivering lyder:

  "Birgittas devis är 'En skola på riktigt'. Hon är synlig för personal och elever genom virtuell och fysisk närvaro, vilket ger en bättre förståelse för vad som händer i skolan och vad som kan utvecklas. Hon arbetar med lärarnas fortbildning, genom att stimulera lärarna att utveckla internationell samverkan och att våga prova forskningsrön i sin undervisning. Samarbete med företag och andra organisationer är ett naturligt förhållningssätt. Birgitta driver en hållbar förändringsprocess för att bättre anpassa skolan för arbetsmarknadens krav på eleverna."

  Vinnaren presenterades under Lärarförbundets skolledarkonvent i Stockholm.

  Kriterier
  En innovativ skolledare:

  •uppfattas som en kommunikativ, lärande och demokratisk ledare
  •är visionär och kreativ och har ett stort engagemang
  •stimulerar lärarnas gemensamma lärande
  •uppnår dokumenterat goda resultat utifrån givna förutsättningar
  •driver pedagogisk utveckling med stöd av IKT och arbetar strategiskt för en ökad digital kompetens bland skolans lärare
  •använder IKT i sitt administrativa arbete och i sin interna och externa kommunikation.
  •bedriver aktiv omvärldsbevakning
  •arbetar strategiskt med entreprenörskap och ökat samarbete med närsamhället.

 • IKT-bloggen

  Vinnaren koras idag - följ direktsändningen från Skolledarkonventet

  • 0 Comments

  I syfte att lyfta fram goda exempel på skolledare instiftades det Innovativa skolledarpriset av Microsoft i samarbete med Lärarförbundet. Priset premierar duktiga skolledare som via ett hållbart skolutvecklingsarbete säkrar att deras skola ger eleverna möjlighet att lyckas.

  Vinnaren presenteras idag under Lärarförbundets skolledarkonvent i Stockholm. Följ prisutdelningen direkt via Lärarförbundets webbsändning. Prisutdelningen drar igång kl 16:30 och inleds med ett samtal mellan Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, Anthony Salcito, Vice President Microsoft Education, och Ibrahim Baylan, Socialdemokraterna.

  Bland de nominerade har följande tre finalister utsetts:
   
  Fredrik Andersson, rektor Magnarps skola, Ängelholm
  Fredrik är i sitt ledarskap lyhörd, kommunikativ och lärande med en förmåga att locka fram det bästa ur sina medarbetare. Han utvecklar IKT som hjälpmedel, inte bara för medarbetare utan också för andra skolledare.
   
  Camilla Kauffeldt, rektor Herrgårdsskolan, Göteborg
  Camilla har sina medarbetare som tydlig utgångspunkt i sitt ledarskap och ser det gemensamma arbetet, med elevens utveckling i fokus, som vägen till bra resultat. Med engagemang och intresse använder Camilla IKT för pedagogisk utveckling och ser det som ett medel för framgång.
   
  Birgitta Trolin, rektor, Väsby Nya Gymnasium, Upplands Väsby
  ”En skola på riktigt” är Birgittas devis. Hon är en skolledare som gör sig själv synlig för personal och elever både via virtuell och fysisk närvaro i skolan. Internationell samverkan och forskning är viktiga faktorer, som hon stimulerar sina lärare att utveckla och våga prova i sin undervisning.
   

  Webb-tv: Följ hela direktsändningen från Skolledarkonventet
  Här kommer du att hitta webbsändningen mellan kl. 13.00-17.30 den 28 februari. Axel Targamas föreläsning och utdelningen av Innovativa skolledarpriset kommer du även att kunna se i efterhand på Lärarkanalen.se.

  Webbsändningens schema:

  13.00-13.15: Inledning, Skolledarföreningens ordförande Agneta Cederbom

  13.15-14.45: Axel Targama - Att leda utvecklingsinsatser – från snygga ritningar till förändrat vardagsbeteende

  15.15-16.15: Monika Törnsén - Skolledarskap – om att förstå, vilja, kunna och våga

  16.30-17.30: Vem får Innovativa Skolledarpriset? Inleds med samtal mellan Eva-Lis Sirén, Anthony Salcito och Ibrahim Baylan

  17.15-17.30: Finalisterna presenteras och vinnaren av Innovativa skolledarpriset avslöjas.

  17.30: Slut.

  Moderator för konventet är Annika Dopping.

  Läs mer om det innovativa skolledarpriset och Microsofts engagemang i skolan.

 • IKT-bloggen

  Nu lanserar vi nya Office 365

  • 0 Comments

  I morgon, den 27e februari, släpper vi nya Office 365. Om du är intresserad av Office så är det här ett riktigt bra tillfälle att höra om nyheterna i nya Office direkt från Kurt DelBene som är president för Microsofts Office-division. Dessutom kommer John Case att berätta hela vår vision för det nya arbetslivet, Enterprise Social och molnet.

  De kommer göra demosessioner kring enterprise social och hela den nya Office-upplevelsen. Slutligen kommer vi också att presentera historier från våra kunder och deras resa till molnet. Det kommer också att finnas tillfälle för dig att ställa frågor direkt via en livechatt.

  Anmäl dig till webbsändningen direkt här.

 • IKT-bloggen

  Så fick Nybyggeskolan tid över till kärnverksamheten

  • 0 Comments

  Med friska datorer och automatisk uppdaterad mjukvara slipper Nybyggeskolan att krångla med datorerna – och kan fokusera på lärandet.

  På Nybyggeskolan i Västerås finns ungefär 650 datoranvändare i form av pedagoger och elever. Datorerna har länge haft en central roll i utbildningen, men har inte alltid skötts optimalt när det gäller uppdateringar av mjukvara, säkerhet och prestanda. Något som pedagog Thomas Lehnberg började känna konsekvenserna av för två år sedan.

  – Skollagen går igenom en ny reform med sikte på att erbjuda en skola i världsklass. Samtidigt får pedagogerna mindre tid till förfogande. Det ställer ju krav på att datorerna och mjukvaran är i skick, det finns inte tid till att hantera en krånglande maskinpark.

  Akut problem behövde lösas
  Problemet började bli allt mer akut under 2010, något som Magnus Haglund på Microsofts partnerföretag Advania kan intyga.

  – Vissa av datorerna var från 2009 och hade inte hanterats systematiskt sedan dess. Ingen hade ansvar för säkerheten och mjukvaruuppdateringarna, allt sköttes manuellt med hjälp av ett Excel-ark.

  För att komma tillrätta med maskinparken skapade Thomas Lehnberg förra våren en checklista över vilka förbättringar han ville se. Förutom att administrera elevdatorerna på ett mer kontrollerat sätt ville han ha en lösning som kunde få ordning på maskinunderlag, inventeringslistor och licenser.

  – Vi ville få kontroll över vilka maskiner som var ute på skolorna, vilken elev som ansvarade för datorn och vilka program som användes. Det var också viktigt för oss att kunna hantera detta på egen hand och inte vare beroende av en leverantör.

  Lösningen fanns i Windows Intune
  Thomas Lehnberg diskuterade sina önskemål Shawn Akrawi, e-strateg på Västerås stad.

  – Vi har Microsoftmiljö sedan länge och jag pratade med vår kontakt hos dem. Windows Intune verkade passa våra krav väldigt bra, så vi bestämde oss för att prova, säger Shawn Akrawi.

  Fokuserar på kärnverksamheten
  Windows Intune installerades i juni 2012, och resultatet har blivit över förväntan.

  – I grunden handlade det om kontroll, men vi kan också ge bättre support till elever och pedagoger, bland annat genom ett student help desk. Datorerna kan också föreslå och ladda ner lämpliga applikationer.

  En annan fördel är möjligheten att se hur varje dator mår, och utföra säkerhetsåtgärder som uppdateringar eller hantera virusskydd utan att ta in maskinen för service.

  – Detta sparar mycket tid, inte minst efter loven då datorerna ska rensas och uppdateras. Att det nu sker kontinuerligt ger datorn en ökad livslängd vilket i sin tur genererar besparing. Vi har en mycket friskare maskinpark än vad vi någonsin haft, säger Thomas Lehnberg.

  Även Shawn Akrawi är nöjd med resultatet.

  – Skolan har inga avbrott i kärnprocessen som innan, så där vet jag att vi gör en effektiviseringsvinst. Jag är väldigt glad att vi hittat den här lösningen.

   

   Av: Jacob Härnqvist

   

 • IKT-bloggen

  Smart stöd för fysikpluggandet

  • 0 Comments

  Via programmet OneNote ritar läraren Jerker Porat energiströmmar på väggens whiteboardtavla. Eleverna i klass 8 B på Karlsängskolan i Nora kollar, noterar och läser parallellt i sin fysikbok. Väl hemma på kvällen kan de med egen dator och webbläsare koppla upp sig till klassens OneNote och studera lärarens bilder och anteckningar en gång till.

  – OneNote är bra som minneshjälp. Man får också stöd att läsa ifatt om man är borta en dag, säger eleven Alexander Nybäck.

  OneNotes ”anteckningsbok”
  Han brukar kolla i OneNotes ”anteckningsbok” inför skrivningar, även om fysikboken är viktigast att djupdyka i.

  – Det är bra att ha allt samlat i OneNote på datorn hemma för att kunna gå tillbaka till gamla lektioner och repetera. Ett annat datorverktyg Alexander uppskattar är Mouse Mischief.

  – Det var jätteroligt. Alla i klassen hade varsin mus och tävlade om att snabbast svara rätt på frågorna på whiteboarden.

  Framtidstankar
  Alexander har ett stort intresse för datorer, it och teknik och ser det som en möjlig framtida yrkesinriktning.

  – Fysik är roligt och OneNote bidrar till det. Jag skulle gärna vilja ha tillgång till OneNote i fler ämnen.
  Vi elever skulle ha stor nytta av det, avslutar han.

  Läs mer om Jerkers arbete här.
  Se filmer om IKT i skolan och inspireras av andras goda exempel här.


  Alexander Nybäck
   
  Jerker Porat

   

 • IKT-bloggen

  Surface. Arbete och nöje i kombination

  • 0 Comments

  Den perfekta Alla hjärtans dag-presenten till någon du tycker om, eller varför inte unna dig själv något extra? Nu är Microsoft Surface här som kombinerar enkelheten i en surfplatta med mycket av funktionaliteten hos en bärbar dator. Idag släpps den hos Siba, MediaMarkt och Elgiganten. Eller köp den online på microsoftstore.se.

  Microsoft Surface

 • IKT-bloggen

  Sista chansen att nominera Årets Innovativa Lärare

  • 0 Comments

  Nu är det sista chansen att nominera tävlande i Årets Innovativa Lärare. Senast i mitten av februari måste nomineringarna vara inskickade.

  De lärare som vågar tänka nytt för att hjälpa sina elever utvecklas tycker vi ska belönas. Därför finns tävlingen Årets Innovativa Lärare. För tionde året i rad delar Microsoft tillsammans med Lärarnas Riksförbund ut priset i mars 2013.

  Nominera här!

 • IKT-bloggen

  Ledarskap i skolan-Innovative Schools Leadership Workshop

  • 0 Comments

  Idag så börjar en 2-dagars Microsoft Partners In Learning Innovative Schools Leadership Workshop. Temat är "Leading the Change to Digital Learning". Vad vi kan se är att med hjälp av tekniken så accelererar förändringstakten i samhället inte minst därför att vi tillsammans kan lära av och med varandra.

  Tom imageVander Ark belyser det på ett bra sätt genom väljande citat (se bild.

   

   

   

   

   

   

   

  Ytterligare en bra bild att ta med sig är följande från Tom Vander Ark

  image

   

  Bruce Dixon, co-founder till Anytime, Anywhere Learning säger att det finns inget annat yrke där andra bestämmer om vägen framåt än just läraryrket. Hur tar vi tillbaka stafettpinnen och säkrar att den ligger i händerna på pedagogerna och skolledarna? Hur säkrar vi också att vi skapar en skola där det är ok att prova och misslyckas och där misslyckandet inte är ett misslyckande utan en del av vägen fram till svaret? Det vi också kan se är att Turkiet är på väg mot 1-till-1 med 16 miljoner elever och det skall bli intressant att se hur de tar sig igenom detta och vad vi kan gemensamt lära av det som de gör rätt men också det som de vill utveckla ytterligare. 

  Vill avslutningsvis lyfta ett citat av Larry Rosenstock, Principal, High Tech High San Dielgo- It´s not about delivering curriculum to kids, but rather discovering curriculum with them.

  Ser fram emot den kommande veckan här i London med lärande och goda samtal för att se hur svenska skola kan utvecklas ytterligare./Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Det digitala barnet

  • 0 Comments  Utbildningsradion sänder varje helg dokumentärserien Barnaministeriet, ett radioprogram som skildrar barn och ungas livsvillkor, både i och utanför skolan.  Programmen har ett tydligt barnperspektiv och skildrar personer, trender och fenomen. Varje lördag kan du lyssna på Barnaministeriet i P4 med start kl. 11.

  Tre intressanta reportage som har sänts under hösten och vintern 2012

  Det digital barnet
  Dagens barn och ungdomar kallas ibland för "digital natives" - barn som växt upp med digital teknik. Hur påverkas barnen av den ständiga kontakten med mobiler och sociala nätverk som Facebook och Instagram? Vi hör unga berätta om hur det är att ha mer IT-kunskap än sina lärare. Om stängda facebook-konton och om digitala porträttbilder, så kallade egopics. Den senaste coola mobilen är ett måste.
  Lyssna på reportaget

  En dag i skolan
  Under en hel dag följer vi eleven David, läraren Åsa och rektorn Anna på Ilandaskolan i Karlstad. David går i åttan och ska för första gången få betyg medan Åsa ska betygsätta enligt den nya betygsskalan. Samtidigt funderar Anna på ekonomin och på skolans sammanlagda meritvärde. Genom de tre perspektiven får vi en unik insyn i en skola under en och samma dag.
  Lyssna på reportaget

  Hemundervisning istället för vanlig skola?
  "Skolsystemet funkar inte för mig. Jag kan inte vara mig själv där." 12-årige Svante trivdes inte alls i skolan. Skolan var så stor, barnens glåpord så hårda och lärarnas krav så jobbiga. Förtvivlade bestämmer Svantes föräldrar att han inte ska behöva gå tillbaka till skolan. Istället får han hemundervisning med två av sina systrar. Det fungerar över förväntan. 
  Lyssna på reportaget
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Page 1 of 6 (148 items) 12345»