• IKT-bloggen

  Kan vi träffas i det Digitala klassrummet?

  • 0 Comments

  Medan våren funderar på om den ska ta sats och blomma ut
  eller vänta ytterligare några dagar, planerar vi på Microsoft en serie
  seminarier vi kallat Det Digitala
  Klassrummet
  . Tillsammans med HP
  vill vi träffa alla er som har tankar och funderingar om hur ett digitalt
  klassrum kan se ut och fungera. I workshopform vill vi visa goda exempel från
  skolor där lärare och elever använder datorer som en naturlig del i sin
  undervisning prata om hur man får till inte bara en fungerande undervisning man
  ror i land ett helt införandeprojekt av datorer till alla i skolan.

   

   

  Men den här gången vill vi inte bara att ni ska sitta stilla
  och tysta en hel eftermiddag och lyssna på någon som pratar och visar text på
  en skärm längst framme i rummet. Vi vill bjuda in er att bli inspirerade av
  våra talare – medarbetare från HP och Microsoft och yrkesverksamma lärare att
  reflektera över korta filmer från olika skolor i Sverige och diskutera era
  intryck i smågrupper under dagen.

  För att det här ska fungera så bra som möjligt, har vi hjälp
  av en moderator som håller ihop det hela under dagen. Eva Funck – känd från en mängd
  TV-program – kommer att ställa frågor både till föreläsarna och till er som
  sitter och lyssnar; allt för att vi ska få till en givande dag med ett rikt
  erfarenhetsutbyte för alla. Eva Funck har fått en mängd utmärkelser för sina
  pedagogiska insatser. Bl a har hon fått ett pris för att hon ”Gör svåra ämnen
  lätta att förstå för både barn och vuxna”

  Vi på Microsoft och HP hoppas att vi under april och maj med
  Evas hjälp ska göra ”Det Digitala Klassrummet” lätt att förstå – och vi hoppas
  därför att vi ses längs vägen.

  Läs mer här om var och när vi stannar nära dig och hur du gör för att anmäla dig. Har du
  redan nu frågor du vill att vi tar upp är du varmt välkommen att höra av dig
  till oss som jobbar med turnén!

 • IKT-bloggen

  Digitala verktyg för min 10-åring

  • 0 Comments

  I min dotters skola använder man nästan inte datorer alls. Det tycker jag är lite tråkigt för jag tror att förmågan att hantera en dator är en grundläggande kompetens som alla barn och ungdomar behöver, men framförallt så tror jag att barn med hjälp av roliga pedagogiska program kan lära sig mycket.

  Som exempel har min häst- och ridintresserade dotter spenderat åtskilliga timmar med Svenska ridsportsförbundets hästkunskapsspel, och det är mycket roligare att titta på istället för pappren med motsvarande information som kommer med hem från stallet. Den roliga inramningen av kunskapen gör att hon håller koncentrationen uppe under längre tid och repeterar fler gånger. Det är klart att hon då kommer ihåg det bättre.

  Nu har vi börjat jobba mer digitalt hemma och gör bland annat skrivläxorna på datorn. Det har vi strukturerat så att min dotter loggar in på sitt Windows Live-konto och går in på sin SkyDrive.  Där har hon en mapp för läxor och i den mappen finns bland annat en OneNote-anteckningsbok. Där skriver hon sina uppgifter och så har hon anteckningsboken delad med sin lärare.

  Det är klart att man skulle kunna maila dokument till läraren, men det är väldigt smidigt att dela dokumentet istället. Läraren får en länk och går direkt in i anteckningsboken, läser på skärmen och gör eventuella kommentarer direkt i det delade dokumentet.

          

  Det här är den allra enklaste formen av samarbete som är snabbt att komma igång med. Fler tips på hur man gör det finns i ett tidigare blogginlägg av vår lösningsspecialist Helena.

   

  Vi har även börjat att använda MovieMaker för att göra filmer. Jag använde det själv för att göra en kort instruktionsfilm på jobbet och blev förvånad över hur kul det var :-)

   

  /Malin (förälder och marknadsförare på Microsoft)

 • IKT-bloggen

  Lär dig mer med LearningSuite!

  • 1 Comments

  Vi har tagit de mest uppskattade verktygen bland pedagoger världen över och paketerat dem så att du kan installera alla på en och samma gång. Den här lösningen kallar vi LearningSuite! Den har tidigare bara funnits på engelska men före årsskiftet fick vi möjlighet att översätta den och då passade vi samtidigt på att lägga till ett gäng program som vi vet är uppskattade här i Sverige. Nu ingår 36 olika verktyg, helt kostnadsfritt! Alla dessa passar utmärkt att använda i utbildningen och har fått IKT-pedagoger som jag visat det för att jubla!

  Det här låter fantastiskt! Hur skaffar jag det? Jag vill ha det nu!

  tänker du nu. Det enda du behöver göra är att gå till det internationella nätverket för pedagoger, Partners in Learning, klicka på ”Join” och logga in med ditt Windows Live-konto. Har du inte ett? Skaffa ett här. Du kan även använda ett annat befintligt konto för att logga in, för t.ex. Facebook.

  image

  Nu har jag laddat ner och installerat. Var ska jag börja?

  Här kommer mina tre favoriter, men annars tycker jag det bästa är att pröva runt och hitta sina egna! Programmen är indelade efter vad du kan använda dom till; skapa, samarbeta, forska och undersöka och undervisa.

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Kodugör vem som helst till en spelprogrammerare och kräver inga förkunskaper! Det finns färdiga mallar i olika svårighetsnivåer där du får tips om hur du kommer framåt. Ikonbaserad programmering som låter en öva på logiskt tänkande som stärker både självförtroende och matematikkunskaper. Dessutom får man äntligen förståelse för vad som händer bakom kulissen i datorn och möjlighet att använda sin kreativa ådra för att skapa sina egna spel och världar.

  Hur du kommer igång och gör din egen sång i SongSmith.

  SongSmith i ett land där 13 000 ungdomar sökte till Idol men bara 10 000 till civilingenjörsutbildningar behöver vi ta till alla knep för att få upp intresset för IKT. Varför inte då göra din egen text och låta datorn skapa en melodi som passar till, efter dina preferenser? Du får välja musikstil och tempo och kan också gå in och justera exakt vilka instrument du vill ha med. Du kan till och med göra din egen musikvideo med hjälp av kopplingen till Movie Maker. Roligt och lärorikt för alla åldrar!

  Mouse Mischief Fånga dina elevers uppmärksamhet genom att koppla upp till 25 möss till din dator och låta dem interagera med din PowerPoint-lektion. Det går enkelt att lägga till frågor som alla kan vara med att svara på. På det här sättet säkerställer du att eleverna hänger med och får en roligare och mer interaktiv lektion!

  Jag måste också tipsa om både Expression Encoder, gärna i kombination med Movie Maker, som gör att du kan spela in vad du gör på skärmen och förklara och publicera undervisningsfilmer på din SkyDrive.

  Glöm inte att klicka på LearningSuite-ikonen med jämna mellanrum. Vi kommer nämligen hålla den uppdaterad med det allra senaste och du kommer upptäcka nya program med en kryssruta bredvid sig som du kan klicka i och sedan installera.

  image

  Vilka är dina favoritprogram i LearningSuite? Gör en egen demonstrationsfilm och dela med dig!

 • IKT-bloggen

  Det nya sättet att samarbeta och kommunicera

  • 1 Comments

   

  Tänk dig att du sätter dig vid datorn och loggar in. Du sätter igång och jobbar och surfar runt. En kollega har en fråga om något ni pratade om på en fikarast och ett chattfönster med en fråga dyker upp.

  clip_image001

  Du inser att det blir för krångligt att beskriva med bara text-chatt så du trycker på “ring” och kan via datorn prata och berätta vad du menade. Kollegan ställer fler frågor och vill ha exempel, så du klickar på “dela skärm” och visar vad du menar. Du väljer också “whiteboard” och ni får en gemensam skrivyta där ni kan använda pennorna för att rita, skriva och beskriva era tankar. Perfekt för brainstorming helt enkelt! clip_image002

  Ni kommer fram att ni vill göra mer av det här, säkert finns det fler som är intresserade av att höra om era idéer. Ni lägger in brainstormingbild och anteckningar i en gemensam OneNote-bok. För att kunna utveckla tankarna mer bestämmer ni att ni måste ha ett möte. Du kikar i din kalender och tar även fram din kollegas kalender, så att du enkelt kan se när ni har en gemensam lucka. Du bokar ett möte och lägger med ett rum som är lagom stort, har en projektor och en whiteboard, så ni kan jobba fritt med de verktyg ni vill.

   clip_image003

  På några minuter har du gått från att chatta, prata med kollegan via datorn, samarbetat på din dator, brainstorma tillsammans på en gemensam yta, skapa en gemensam anteckningsbok där ni båda, från var sitt håll, byggt vidare på brainstormingen och att boka ett uppföljningsmöte med ett rum som innehåller rätt resurser. Det är dessutom enkelt för er att bjuda in fler, både till er nuvarande konversation och till mötet, genom att bara lägga till deras namn i bokningen får de en inbjudan till mötet skickat till sin kalender.

  Videoklipp som förklarar Office 365, Byt ordet “business” mot organistation.

  Hur låter det här? Skulle du kunna tänka dig att jobba så? Eller gör du kanske redan det idag? På samma sätt skulle du kunna samarbeta och kommunicera med både kollegor på andra skolor, i andra kommuner, elever och föräldrar. Om du visas som tillgänglig på chatten, dvs. att du är grönmarkerad, styrs av din kalender och vilken onlinestatus du själv ställt in. Är du på en lektion/möte/har bokat in egen arbetstid då du inte vill bli störd så kommer detta reflekteras i din status utan att du behöver tänka på det.

   

  På över 180 kommuner finns inledda eller planerade satsningar på egen dator för varje elev i någon av sina skolor. Alla dessa skolor behöver en lösning för att på ett enkelt och effektivt sätt kunna samarbeta och kommunicera. Dessa behov är inte unika, alla sorters organisationer behöver kunna kommunicera (chatt, telefon, mejl), samarbeta (dokumentdelning, portaler, forum) och sprida information (Wiki, bloggar, sociala medier, delad lagringsyta). Telefoni har vi sedan länge låtit någon annan leverera åt oss, nu är det dags att slå på övrig kommunikation och samarbete som en tjänst! Office 365 för utbildning kommer att förbättra den befintliga tjänsten Live@edu som gör just detta, ger en plattform för samarbete och kommunikation. Tjänsten representerar vår fortsatta ambition att stötta elever, studenter, lärare och skolpersonal över hela världen att nå sin fulla potential. Det här är en av våra största, om inte den största, satsningen vi gör i år. Och vi har alltså tagit fram en specialversion just för skola.

  I Norge har de redan kommit igång. Projekt kring Lync finns bland annat i Stockholms stad på bland annat Sjöstadsskolan samt i för SFI i Linköpings kommun. 

  Vill du veta mer? Läs här och här, men framför allt i presentationen ovan som jag håller uppdaterad med den senaste infon. Det går också bra att kontakta det företag du jobbar med för skollösningar, din kundansvarige på Microsoft eller mig direkt.

 • IKT-bloggen

  Matematikbiennalen 2012 med temat Matematik i kulturens tecken

  • 0 Comments

  2600 entusiastiska matematiklärare intog Umeå under 2 dagar i januari för att mötas och bli inspirerad av varandra. Universum som var mötesplatsen på Umeå Universitet där gavs det seminarier om allt. Det fanns seminarie om utomhusmatematik, matematik är överallt, geometri med snöre, varför är Kina bäst?! Inte minst var biennalen besökt av skolminister Björklund vilket fick tuffa frågor av moderatorn Sverker Olofsson. Att datorn i matematikundervisningen har en väg att vandra var tydligt. Men vilket intresse det var från lärarna när det gällde TabletPC, Onenote och inte minst Mathematics Microsofts egna grafräknare.

  Helena Kvarnsell, lärare från Björknässkolan i Nacka och Jerker Porat, lärare från Karlsängskolan i Nora demade hur IKT kan användas i matematikundervisningen. Helena visade bl.a. hur hon använder Onenote i t.ex. decimaltalsundervisningen. Jerker använde Excel och har en fondtävlingen med eleverna där även samhällskunskapsläraren är involverad för att bl.a. förklara varför Japan fonderna går ner när en tsunami kommer in över landet. Intresset var stort och våra duktiga pedagoger hade en strid ström med matematiklärare som ville lära sig mer om hur IKT kan integreras i matematik undervisningen.

  På plats i montern så fanns även John Kåberg, projektledare från KTH för Mattecoach samt Sophie Thorsell, projektledare från Linköpings Universitet för Mattecoach. De skapade stort intresse från lärarna för sin tjänst där elever för stöd och hjälp med matematikläxorna i hemmet. Måndag t.om torsdag mellan 17.00-20.00 guidar lärarstudenterna på KTH och LTH eleverna till att finna svaret. Initiativet drogs igång av Microsoft tillsammans med Uppsala Universitet och Uppsala kommun men har spridit sig till även andra kommuner. Några av dessa är Borlänge, Falun, Älvkarleby, Valdemarsvik och Stockholm.

  Efter att ha varit med och sett glädjen i mötet mellan alla dessa lärare, hur de verkligen uppskattar att få denna fortbildning så är min undran, varför måste biennalen bara arrangeras vartannat år? Detta delade av kunskap behövs varje år om Sverige skall bli en supermakt i matematik. För en sak är säker….lärare vill lära av andra lärare!

 • IKT-bloggen

  Trendspaning på BETT

  • 0 Comments

  Förra veckan begav vi oss till London för aktiviteter i samband med BETT. Det blev bland annat två studiebesök till den inspirerande skolan New Line Learning (NLL), en skolledardag med vår innovativa skolledare Pär Palmgren, från Blåklintskolan i Mjölby, professor John West-Burnham och professor Michael Fullan som talare. En lärardag, för lärare av lärare, där vi hade med oss våra två exceptionella lärare Anna Ljunqvist från Björknässkolan i Nacka, tvåfaldig vinnare av innovativa lärarpriset, och Jerker Porat från Karlsängskolan i Nora som visat framfötterna och lagt upp sin undervisning online och själv kört i gång skolan på samarbetslösningen Live@edu. På lärardagen fick även jag förmånen att prata och jag passade på att berätta lite om Office 365 för utbildning – den nya samarbetslösningen, tillgänglighet, Kodu och Songsmith (tack Gerd och Jerker som ställde upp och sjöng!). Jag passade också på att tipsa var man kan hitta dessa och andra roliga verktyg att använda i klassrummet. Om du skaffar ett konto på Partners in learning network kan du ladda hem “Learning Suite”, som är ett paket där man kan installera flera verktyg på en gång. Om du vill läsa lite om dem först och testa någon i taget, gå till vår sajt Meet the 7 och passas också på att inspireras av våra duktiga superlärare.

  På torsdagen befann jag mig på själva BETT-mässan, och förutom att träffa på många trevliga svenskar (se mingelbilder ovan), så passade jag även på att trendspana. Det jag såg var att det var mycket moln inne på mässan, medan solen för ovanlighetens skull sken utanför. Jag såg också mycket färre interaktiva tavlor än förra året, men desto fler olika sorters touchskärmar. Inte minst Samsungs nya snygga Surface-bord som tro det eller ej går att använda med femtiotvå fingrar samtidigt! Det här med skärmar är något du som var med på våra studiebesök kunde se på NLL, där de efter att ha provat olika alternativ, till slut valt att ha stora touchskärmar. En sak är i alla fall säker, touch är framtiden! Titta vilket häftigt fönster Samsung lanserade på CES-mässan som också hölls förra veckan. Visst får det en att känna att framtiden snart är här?

  Samsungs fönsterskärm på CES-mässan

  Microsofts vision om framtiden (2019). Allt du ser finns idag men inta allt finns i produktion.

  Sist men inte minst såg jag mycket utbildningsspel, vilket jag gillar skarpt! Det ska vara roligt att lära sig och med spel blir det genast mycket skojigare. Varför inte använda Kinect och Xbox till exempel? Jag såg också många tillgänglighetsverktyg, där vi svenskar var starkt representerade. Tillgänglighet för alla ligger oss varmt om hjärtat här på kontoret så det var roligt att se att det fick utrymme och uppmärksamhet på BETT.

  Vad såg du för trender? Vad var det häftigaste eller tråkigaste? Träffade eller såg du någon som inspirerade? Dela med dig och passa på att reflektera här!

  /Helena Mischel

 • IKT-bloggen

  Matematik och datorn – något att räkna med?

  • 0 Comments

  Vi ser det överallt – i artiklar, i rapporter och när nya undersökningar presenteras; svenska elever har fallande resultat i matematik. Om varför vi befinner oss där vi gör, och vad vi ska göra för att komma ur det, finns många åsikter; men i ett är vi alla eniga; Sverige behöver framtida studenter och medborgare som är duktiga i matematik. Det är dessa personer som t ex ska bli ingenjörer – en yrkesgrupp där vi redan nu ser stor brist.

  Det är inte längre bara utbildningssektorn som uttrycker oro för utvecklingen; i en artikel i Dagens samhälle i början av januari berättar Microsofts VD Per Adolfsson tillsammans med KTH:s rektor Peter Gudmundson om Mattecoach och vad vi gör tillsammans för att stödja elever i matematik, och hur datorn är ett hjälpmedel i detta.

  Mattecoach är ett framgångsrikt sätt att knyta ihop en undrande elev med någon som kan hjälpa till att förklara och det är glädjande att allt fler är intresserade av att ansluta till projektet.

  Spännande är också att vi nu ser vi allt fler exempel på att datorn kan användas till så mycket mer! Till exempel som ett sätt att dela med sig av goda idéer – via Youtube. 

  Titta t ex gärna in hos matematik- och fysikläraren Jerker Porat för att se hur han använder Tablet PC för genomgångar för sina elever.

  Det finns också gott om interaktivt material för lärare, elever och föräldrar att arbeta med via nätet. Den ideella föreningen Mattecentrum har skapat Matteboken där man kan få mycket teori – men också väldigt många filmer som förklarar matematik. Dessutom kan man få se kändisar jobba med matte – vad sägs om att få Pythagoras sats förklarad av Dogge Doggelito?

  Matematik behöver ju inte heller vara att sitta inne i klassrum och räkna - jag blev väldigt inspirerad av att läsa om ett projekt där lärare och elever är på Skansen för att jobba med matematik. På Pedagog Stockholm finns en hel avdelning om matematikundervisning, och hur den kan göras mer relevant och meningsfull.

  Vi som jobbar på Microsoft planerar som bäst vad vi ska prata om och visa på Matematikbiennalen i Umeå i slutet av januari. Vi kommer att finnas på plats tillsamman med Helena Kvarnsell från Björknässkolan i Nacka, och Jerker Porat från Karlsängskolan i Nora. Helena och Jerker kommer att ge exempel på hur de jobbar – och dessutom kommer vi att lyfta fram programvaror som vi tror kan vara ett stöd i arbetet med matematik i skolan.

  Jag hoppas att vi ses i Umeå eller på vår Facebook-sida Microsoft skola! Räkna med att vi vill prata mer om matematik och datorn! 

  /Joke Palmkvist

 • IKT-bloggen

  Vill du “hänga” med andra innovativa lärare?

  • 0 Comments

  Nu lanserar Microsoft betan på PiL-network. En gemensam plats för över 4 miljoner lärare från över 107 länder som kan dela, finna och samverka med andra lärare. Behovet av att bli inspirerad och få nya tankar är stort och gäller alla, inte minst vår engagerade svenska lärarkår. Ofta får jag frågan om jag kan ge goda internationella exempel på skolor och lärare som gör inspirerande och innovativa aktiviteter och projekt tillsammans med sina elever. På PiL-network hittar du alla de lärare och skolor som har varit med i den internationella Innovativa lärarutnämningen men inte minst är alla de skolor som är med i det Innovativa Skolprogrammet. Låt dig inspireras av vad andra har gjort men dela gärna med dig av dina tankar och goda exempel i nätverket. Tag även tillfället i akt att säkra att du hittar lärare som du kan samverka med. Jerker Porat, lärare i Nora, berättar om hur han via PiL-Network har fått möjlighet att jobba med lärare i bl.a. USA, Indien och Australien i olika projekt. Vill du höra Jerker berätta hur han använder PiL-network kan du lyssna på honom här

   

  Vi har nyss kommit tillbaka från det Globala Forumet för Innovativa lärare som i år skedde i Washington och genast drar planeringen igång för det svenska. För alla er som vill säkerställa att ni har tid att fundera på bidrag så kan jag nämna att Innovativa lärare nomineringen är öppen from den 1 januari 2012 tom den 16 februari 2012. Tag gärna några minuter mellan julstök och nyårsfirande till att fundera på vilka bidrag som ni önskar skicka in. Vi ser fram emot era bidrag.

  Ett litet boktips nu när ledigheten närmare sig är Daniel Pinks “A Whole New Mind”. Betydelsen av kreativitet och innovationskraft kommer inte att bli mindre i framtiden utan kommer att öka. Läs och begrunda hur detta kan användas inom ramen för skolans kontext. 

  Med detta så önskar vi på Microsoft all skolpersonal en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År genom att stödja Vaggan i Litauen.

  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Det lackar mot jul – men vi tänker bara på BETT…

  • 0 Comments

  Även om det är svårt att tro det när man tittar på termometern här i Mälardalen – så är det endast några dagar kvar till julafton. Jag inser att jag borde tänka på gran, julgodis och på att komponera julklappsrim till ännu inte inköpta klappar – men tankarna är redan i januari och uppladdningen för året vecka i London på BETT-mässan är i full gång och det är kul att se att så många redan har anmält sig.

  Mellan den 10 och 13 januari 2012 har vi på Microsoft i Sverige skapat fyra aktiviteter för dig att välja mellan.

  Den 10 januari har vi en dag för skolledare – en dag med inspiration från forskare och skolledare i både Storbritannien och Sverige. Det finns också möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra. Den 11 och 12 januari åker vi till skolan New Line Learning för att se hur de arbetar med IT både som ett pedagogiskt verktyg och som ett kraftfullt sätt att arbeta med resultatuppföljning. Den 13 januari står lärare i fokus – vi vill ge er inspiration genom att se vad andra lärare har gjort och få se hur nya verktyg kan användas i undervisningen.

  Du kan läsa allt om dessa seminarier och hur du anmäler dig till dessa här.

  Naturligtvis finns det också en Microsoftmonter på mässan – den hittar du på D:30. Där finns gott om miniseminarier som man kan följa och delar av tiden kommer vi som jobbar på Microsoft i Sverige att finnas i montern. Om du vill stämma möte med oss där – hör av dig! Du når oss enklast via Facebookgruppen ”Microsoft Skola”.

  Till sist – några råd till dig som åker för första gången till BETT-mässan:

  Registrera dig innan du åker hemifrån! Det är läskigt långa köer för att komma in annars.

  Bestäm dig för vad du vill se – försök inte ”göra hela mässan”

  Spontannätverka!  Jag har varit på BETT några gånger – och numer har jag slutat förvåna mig över att 3000 svenskar åker till London för att gå på mässa – och kommer tillbaka och säger att det bästa som hände var att de fick möjlighet att byta erfarenheter med andra svenskar! Mina bästa samtal på BETT har jag haft med okända svenskar i kaffe- och garderobsköer!

  Lägg in tid i ditt schema för att reflektera; på egen hand eller med kollegor – det är många intryck att ta in!

  Ha en fin jul – och så hoppas jag att vi ses på BETT!

  /Joke Palmkvist

 • IKT-bloggen

  Så skapar du en digital lärobok i OneNote!

  • 0 Comments

  OneNote är utan tvekan det mest populära verktyget i Office-paketet bland pedagoger, andra yrkeskategorier, elever och folk på stan. När jag är ute och har inspirationsseminarium brukar jag lägga mycket fokus på det, och ni som var med på “Äntligen fredag – använd datorn i klassrummet” vet att jag lyfte fram OneNote som det bästa och viktigaste verktyget för samarbete mellan lärare och elever. Jag märker också att de som testat det är frälsta, och de som inte testat har hört talas om det och är nyfikna på vad det är. Här kommer en liten guide för att komma igång till alla er!

  OneNote 2010: Tabbar och flikar, hur hänger det ihop?

  Varför OneNote?

  OneNote-teamets vision är som följer:

  Vara det mest användbara och effektiva sättet att fånga, minnas, ordna och dela aktuellt kunskapsmaterial, planer, pågående arbeten och annan information.

  Uppfattningen jag har fått, rätta mig om jag har fel, är att det som lärare är svårt att hitta en ultimat lärobok där allt man tänkt sig finns med. Världen förändras snabbare än läroböcker trycks vilket gör att aktuella situationer och nya fenomen kanske inte tas upp i den lärobok man använder. Resultatet blir att man har en huvudbok, men att man samtidigt kopierar från andra böcker, nyhetsartiklar, onlinematerial och annat som man stöter på som kompletterar boken.

  Nackdelarna med en bok är ju också att den förr eller senare tar slut (frågar man elever kanske de ser det som en fördel Blinkar ) och att det inte är ett levande, dynamiskt material som går att uppdatera och lägga till ny info i. En annan nackdel är att den inte är sökbar, man får nöja sig med ett register, och har man tappat bort det där bra stycket man ville använda så är det bara till att sätta igång med att bläddra. Allt detta löser OneNote! Den går att uppdatera med ny info som genast är tillgängligt till alla man delar den med och den tar alltså aldrig slut eller är “färdig” utan förändras med omvärlden. Dessutom är allt man skriver i den sökbart och det går att lägga till annat digitalt material så som länkar till olika resurser och videoklipp, ljudklipp, bilder, presentationsbilder, grafer, ekvationer, listor, tabeller, m.m.

  Hur kommer jag igång? Tänker du nu, det här låter ju jättebra, men hur gör jag? Jo, så här.

  1. Tryck på Start, skriv “OneNote”

  2. Välj “Microsoft OneNote 2010”

  3. Under “Arkiv” välj “Nytt”

  Webb betyder spara online i en delad eller privat mapp – OBS, kräver Live@edu eller Hotmail-konto (båda är gratis)

  Nätverk betyder sparad på en delad nätverksdisk, t.ex. H: eller F: eller delad på SharePoint d.vs. en portal så som Ateas och ViaEcoles LearnPoint

  Fördelen med alternativen ovan är att du aldrig behöver ta backup eller vara orolig för att datorn ska krascha och materialet försvinna, men också att det är går enkelt att dela och se till att elever automatiskt har den senaste versionen.

  Den här datorn innebär att anteckningsboken enbart är sparad på din dator. Tänk på att du måste se till att göra backup så du inte blir av med allt material ifall datorn blir stulen eller skadad.

  4. Välj ett av alternativen ovan och skriv in namnet du vill ha på anteckningsboken, t.ex. “Svenska” eller “Matematik”.

  Väljer du Webb måste du logga in med dina inloggningsuppgifter på Live@edu / Windows Live (Hotmail) och sedan välja en mapp att spara i eller skapa en ny. Vill du skapa en ny så klickar du på “Ny delad mapp”, du kommer då till en webbsida där du får ge mappen ett namn och välja vilka som har tillgång till den. Lägg gärna till dina elever med en gång, men det går också att göra i efterhand.

  5. Klicka på “Skapa anteckningsbok”

  Du kan alltid dela anteckningsboken till fler personer i efterhand.

  Voila! Du har nu skapat din allra första i en rad av anteckningsböcker. Det kommer komma upp en ruta där du får frågan om du vill skicka en länk till andra om anteckningsboken, detta går även att göra senare. Det är nu det börjar på riktigt! Fyll på med bilder, anteckningar, inskannade sidor från böcker, länkar och allt annat bra du hittar! Skapa flikar och undersidor i olika nivåer för att strukturera innehållet. Kapitlen “Inledning”, “Planering”, “Kursplan”, “Historia och bakgrund” här nedan är flikarna högts upp.

  På högersidan fyller du på med avsnitt, “Svenska – grundskolan”, “Årskurs 6-9”, ett snäpp in ser ni underavsnitten “E”, “C” och “A”.  Det är lätt att flytta och byta namn på kapitel, avsnitt och underavsnitt, så börja fundera, flytta om och reflektera tills det känns som en struktur som går hem hos eleverna. Fyll på med ALLT ni hittar som har med kapitlen, avsnitten och underavsnitten att göra, länkar, klipp, artiklar och annat. Bygg på med bilder, färg, ljud, handskriven text för att göra innehållet mer intressant och rikt. Börja smått och fyll på efterhand, kom ihåg att hela tanken är att den aldrig är helt färdig.

  Jag har letat fram lite fler ställen där du kan läsa mer om OneNote och hur andra använder det.

  På IDG: Så smidigt samlar Onenote 2010 alla dina anteckningar

  På Newsmill: Dags att släppa in det virtuella molnet i klassrummet (Av ytterligare en av våra duktiga superlärare, Anna Karlsson)

  På Skolkompassen: Lyxig fortbildningsdag kring pedagogisk användning av datorer

  Passar också på och lägger in den duktiga läraren i Nora, Jerker Porats, videoklipp om hur han använder OneNote. Fler klipp kan du hitta här.


   

  Jerker visar hur han skapar en delad anteckningsbok i OneNote

  Jerker visar hur han gör lektionsplanering och placerar moment online.

  Hur använder du OneNote? Tipsa oss och dina kollegor här!

  /Helena Mischel

 • IKT-bloggen

  Innovativa Lärare och Skolledare

  • 0 Comments

  De senaste 2 veckorna har varit helt fantastiska. Tänk att ena vecka få åka till Washington D.C i World Cup i Microsofts Innovativa lärare med 2 duktiga svenska lärare, Kara Barker-Åström samt Roger Lister och andra veckan för första gången få dela ut pris till Sveriges mest Innovativa skolledare. Kan det bli bättre?

  Över 120 lärare från 70 länder delade med sig till varandra men också tävlande i 6 olika kategorier om att bli världens mest Innovativa lärare. Förutom att visa sina projekt så fick de även inspirationsföreläsningar. En av dessa var av Prof David Christian Big History. Ett koncept som talar om rymndens evolutionshistoria under 13 miljarder år men också hur naturvetenskapen kommer in i ett naturligt kontext som kan stimulera ytterligare intresse. Bill Gates stöttar projektet från Gates Foundation utifrån hans önskan om få fler barn och ungdomar skall få tillgång till detta sätt att få en se en helhet av naturvetenskapen. Ytterligare ett uppskattat seminarie var av Will Richardsson som engagerat talade om IKT i undervisningen.

  Sverige åkte hem med Brons i kategorin “Critical Thinking and Problem Solving” där Kara och Roger gjorde en strålande insats med sitt bidrag “Forensic Science”. Stort grattis till 2 duktiga lärare från Viktor Rydberg Gymnasium.

  Microsoft Innovativa skolledare i samarbete med Lärar Förbundet delades ut för första gången under Kvalitetsmässan i Göteborg. Priset delades ut av Eva-Lis Sirén förbundsordförande för Lärarförbundet tillsammans med Tomas Frimmel, Försäljningsdirektör för kommuner på Microsoft. Som Eva-Lis Sirén uttryckte det i sitt tal är Skolledare Sveriges viktigaste chefsroll och undertecknad kan bara instämma. Första pris gick till Pär Palmgren, Blåklintskolan i Mjölby, andra pris till Christina Awerstedt och Katarina Björk på Österåkers Gymnasium. Tredje pris gick till Lena Hansson, Birger Sjöberggymnasiet Vänersborg. Ett stort grattis till ert fantastiska arbete.

  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Mot gem, för en framtid i synk!

  • 0 Comments

  Det kan vara något av det svåraste som finns, att kommunicera och samarbeta med andra människor. Det är en ren konst som man förhoppningsvis blir bättre på ju längre man utövar den. Frammarschen av IT sägs underlätta denna konst, men är det verkligen så? Med mejl försvinner alla nyanser och det blir lätt missförstånd, jag upplever ofta att jag måste vara extra tydlig och på gränsen till övertydlig för att få fram det jag vill. Det finns fördelar också, utan tvekan. Att sprida information har aldrig varit så lätt!

  Tala med ungdomar på ungdomars vis

  När jag är ute på skolor och kommuner hör jag gång på gång att ungdomarna inte mejlar. Det är för långsamt och gammalmodigt. De vill ha snabb kommunikation och chattar och smsar. När jag var yngre hade jag en period då jag inte gärna gjorde väsen av mig. Jag behövde ibland längre tid på mig för att bearbeta och analysera frågor. Ibland ville jag bara inte riskera att jag svarade fel och undvek därför att räcka upp handen. Då fanns inte chatt. Bakom datorn känner man sig modigare och det är mer ok att ta någon minut längre på sig att svara. Ser man lärarens onlinestatus i mejlet kan man ställa de frågor man har direkt på chatten, och man vet att det bara är vi två som ser det. Snart så kanske man har byggt upp den trygghet och det mod man behöver, och nästa gång vågar man kanske fråga i klassrummet. 

  Chatt, mejl och onlinestatus i inkorgen för Live@edu       

  Kampanj mot gem!

  Jag har startat en personlig kampanj mot bifogade filer. Det är helt enkelt så att jag har fått nog av olika versioner av samma dokument som skickas hit och dit och att inte ha någon ordning på dokument. När man väl behöver det har det ofta försvunnit i det svarta hålet som inkorgen är. Istället har jag fått två nya favoriter. Om jag vet att vi ska jobba mer framöver med dokumentet, så skapar jag det online och bjuder in dig. På så sätt kan vi samarbeta, till och med i realtid om vi skulle vilja (överkurs?), och vi kan vara säkra på att vi pratar om samma sak, då vi utgår från precis samma dokument. Om jag däremot ska dela med mig av till exempel en presentation så skickar jag en länk till en yta där den ligger, på så sätt kan jag ändra i presentationen och vara säker på att du använder den senaste versionen.

  Dela mera! Så här ser det ut när man gör det med Office i webbläsaren

  Ett till ställen att logga in på?!

  När det kommer nya IT-lösningar för samarbete och kommunikation brukar det ofta innebära ett nytt användarnamn, ett nytt lösenord och ett till ställe att lägga bland favoriterna (och på minnet). Men det här stämmer inte alltid. Många tjänster som tillhandahålls idag gör det möjligt att aktivera något som kallas Singel Sign On (SSO), på svenska enkel inloggning. Då behöver man bara logga in på ett ställe till en tjänst, till exempel skolportalen, så loggas man automatiskt in på allt annat man använder. Detta är en lösning som bland annat finns för vår tjänst för mejl, chatt, lagring och samarbete med dokument, Live@edu. Det finns dessutom en koppling i Office-programmen (PowerPoint, Word, OneNote, Excel) som gör att man kan jobba med sina dokument precis som vanligt på datorn, men spara dem till en yta där man kan dela med sig av dem och alltid kan komma åt dem var man än är, via Internet. Oavsett om man använder sin vanliga dator eller inte!

  Spara direkt från PowerPoint till din personliga lagringsyta eller delningsyta (m.h.a. SkyDrive som ingår i gratistjänsten Live@edu)

  Har du några bra kommunikations- och samarbetstips?

  /Eva Pethrus

   

 • IKT-bloggen

  En duktig ledare är förutsättning för att höja kvaliteten!

  • 0 Comments

  Om några veckor – på Kvalitetsmässan i Göteborg – delas för första gången ett pris ut till Sveriges mest innovativa skolledare. Priset delas ut av Lärarförbundet och Microsoft; och i skrivande stund arbetar vi som sitter i juryn med att läsa alla de personliga nomineringar som kommit in.

  Det är ett fantastiskt roligt arbete! Jag blir alldeles varm i hjärtat av att så väldigt många tagit sig tid att formulera vad just deras skolledare gör som gör att arbetet på den skolan präglas av kreativitet, gemenskap och skolutveckling. Ur dessa nomineringar stiger bilder fram av arbetsplatser runt om i Sverige där både lärare och elever trivs och utvecklas och där en tydlig, lyssnande och närvarande ledare lagt grunden för ett innovativt arbetssätt.

  Så det är ett grannlaga arbete att välja ut några finalister, vilket är det första steget. Dessa finalister utses under nästa vecka och den 17 november kommer sedan priset delas ut till den person som blir Sveriges mest innovativa skolledare 2011.

  Visste jag det inte förut; så ger mig dessa nomineringar svaret – det är så väldigt viktigt med goda ledare. Och därför blir jag inte heller förvånad när jag läser den tio-i-topp-lista över de mest valda seminarier som Kvalitetsmässan just publicerat – det goda ledarskapet är ett populärt ämne i år.

  Om du kommer att vara i Göteborg under Kvalitetsmässan 15-17 november hoppas jag att du stannar till i Microsofts monter och pratar med oss som jobbar med skola och högre utbildning, men också med vår partner Learnit24. Detta företag arbetar med att stödja både lärare och skolledare i deras vilja att utveckla sin skola och arbeta innovativt. Och även om vi ibland kan tycka att gott ledarskap är något som är medfött – så visar Learnit24 med sitt arbete att gott ledarskap också är något man öva sig på och bli bättre och därmed utveckla verksamheten i skolan.

  Om skolledaren står för ett viktigt ledarskap för hela skolan – så är läraren en minst lika viktig ledare för sina elever. Och just den lärare som vågar ta risker i sin roll, kliva utanför de givna ramarna och utforska nya marker med sina elever – den läraren är verkligen en stark och innovativ ledare. En sån lärare är vinnaren av årets Guldäpple – Marie Andersson på Eskelhem skola på Gotland.  Jag vill verkligen gratulera Marie till det fina priset hon fick den 1 november – men kanske ännu mer gratulera hennes elever. Marie leder sina elever på en ständig upptäcktsfärd i ett arbetssätt som är innovativt och kännetecknas av en hög kvalitet.

  /Joke Palmkvist

 • IKT-bloggen

  Utvärdera Office 365

  • 0 Comments

  Här är information för att sätta upp testmiljö för Office 365. Testmiljön är Office 365 Enterprise Plan E som jag rekommenderar att titta på och utvärdera även för utbildningskunder. Det finns ingen skillnad I funktionalitet mellan Företags och Utbildnings versionen - bara priset Ler

  Observera att Office 365 Education sviten inte finns att beställa ännu. Utbildningskunder kan endast beställa enskilda tjänster (Exchange och Lync).

  Underlag för att skapa en Office 365 utvärderings testmiljö

  http://www.microsoft.com/sv-se/office365/free-trial/midsize-enterprise.aspx

  För att ni ska kunna göra en strukturerad utvärdering av hela Office 365 sviten har vi publicerat en utvärderingsguide för nedladdning. Jag rekommenderar guiden för skolor och utbildninginstitutioner.

  Guiden är avsedd för administratörer och tekniska beslutsfattare som vill få erfarenhet med Office 365. Utvärderingsguiden börjar med en genomgång av de tjänster som är tillgängliga i Office 365 och en beskrivning av kapacitet. Resten av varje guide är utformad för att användas som steg-för-steg-instruktion för att hjälpa er snabbt förstå hur man konfigurerar er miljö, hantera konton, och sedan arbeta med de tjänster som finns tillgängliga i Office 365.

  /Nils Stadling

 • IKT-bloggen

  Kinect+Matematik=Sant

  • 0 Comments

  I veckan så firade vi en ett åring. Det var precis ett år sedan vi släppte Kinecten här i Sverige. Vi sett hur denna produkt som var ämnad först ur ett rent spel och nöjesperspektiv har fått en stor acceptans och uppskattning av barn, ungdomar, forskare, lärare och inte minst åldringsvården som en produkt som kan anpassas utifrån målgrupp och behov. Under oktober månad fick Kinecten också T3 priset för den har varit den mest snabbsäljande konsumentprodukt under året.

  I dagarna kom även resurser hur vi kan använda Kinecten för att lära våra barn matematik. Varför inte använda Kinect för att lära Sinus och Cosinus? Det finns lärarhandledningar skapade av Professor Robin Agnotti på Washington Universitet i Bothell. Professor Agnotti jobbar på “the School of Education” och har som fokus matematik i undervisningen. Hon har utvecklat ett antal lärarhandledningar som går från ca åk 5 i matematik och uppåt. Många av lärarhandledningarna finner du på Microsofts skolportal där du kan utbyta tankar med kollegor internationellt, finna undervisningsmaterial, men också samverkans möjligheter för dina elever. Inte minst är vi glada över att kunna med hjälp av Professor Agnotti visa konkreta exempel på hur man kan använda tekniken i undervisningen.    http://us.partnersinlearningnetwork.com/communities/shelf/Pages/default.aspx . I exemplen kommer du få tillgång till material som eleverna kan använda för att aggregera data och studerar matematiska koncept. 

  Under början av november så kommer våra duktiga europavinnare av Microsofts Innovativa lärarpris Kara Barker-Åström och Roger Lister från VRG åka till Microsofts Partners in Learning Global Forum i Washington. Där kommer de att försvara de svenska färgerna i den internationella Microsoft Innovativa lärarutnämningen. Under Forumet kommer Professor Agnotti att föreläsa och jag ser fram emot att höra mer om hur hon jobbar med Kinecten och matematik. I´ll be back.....

  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Webbseminarier och webcasts

  • 0 Comments

  https://www.educationwebcasts.com/

  Vill du få koll på hur man kan använda och konfigurera Microsoft programvara i utbildning? Låt mig då få tipsa om intressanta webbcasts, podcasts och information! 

  Education-webcasts är ett enkelt sätt att lära sig mera om lösningar för utbildning och hur man kan genomföra och driftsätta lösningar för din skola.

  All information är dock på Engelska och vi tar gärna emot önskemål om att arrangera Svenska webbseminarier.

  Kontakta mig på email eller I tailen nedan och berätta vad du vill höra mera om.

  /Nils Stadling 

 • IKT-bloggen

  Presentationsteknik

  • 0 Comments

  Hej gamla och nya läsare, dig jag träffat och dig som jag förhoppningsvis får tillfälle att träffa snart. “Jag heter Helena Mischel och jobbar med lösningar för skola och högre utbildning på Microsoft” brukar jag säga när jag är ute på möten och den obligatoriska presentationsrundan infinner sig.

  Helena Mischel, formell presentationsbild

  När jag får tillfälle följer jag upp med att förklara att jag hjälper skolor med mejllösningar, skolportaler och hur man använder datorn i undervisningen. Jag brukar också tillägga att jag även jobbar med företag som specialiserat sig på utbildningslösningar. Trots detta får jag en känsla av att det är lite luddigt, det här med vad jag egentligen gör. En anledning är nog att jag gör så många olika saker; det går inte direkt att sammanfatta till några korta rader att jag jobbar med alla kommuner i hela landet med alla IKT-lösningar vi har.

  På en kurs jag var på för någon vecka sedan fick jag bland annat lära mig hur man presenterar sig. Man skulle börja med sitt namn, sedan “Jag jobbar för att…”, följt av “Det är viktigt eftersom…”, “Jag försöker förstå…”, “Om du vill att någon…så kontakta mig” och till sist avsluta med sitt namn igen och sedan att det är trevligt att träffas.

  Vi gör ett försök.

  Jag jobbar för att hjälpa skolor, kommuner och företag som jobbar med dessa, att göra det möjligt att lägga mindre tid på administration och mer tid på lärande med motiverande och roliga verktyg.
  Det är viktigt eftersom det påverkar möjligheterna för ungdomar att bli framgångsrika i arbetslivet.
  Jag försöker förstå hur jag kan nå ut till så många pedagoger som möjligt med tips om hur de kan använda datorn i utbildningen så att de i sin tur kan inspirera andra lärare och elever.
  Om du vet något du tror skulle kunna fungera bättre med hjälp av en IKT-lösning, eller om du vill ha en inspirerande föreläsning för att komma igång med datoranvändandet på din skola så ska du kontakta mig.
  Jag heter alltså Helena Mischel, och det var….

  Här tar det stopp. Jag har ju tyvärr inte haft nöjet att få träffa dig. Hur presenterar du dig? Ta chansen och öva, antingen med denna teknik eller din alldeles egna. Jag skulle gärna vilja höra vem du som läser bloggen är och vad du vill läsa mer om.

  Jag heter alltså Helena Mischel, och det ska bli trevligt att få träffa dig!

  /Helena Mischel


 • IKT-bloggen

  Alla dagar är en lärardag!

  • 0 Comments

  Den femte oktober är den internationella lärardagen – en dag instiftad av Unesco redan 1994 och till för att hålla fram denna viktiga yrkesgrupp och vilken betydelse de spelar i så mångas liv. Jag hoppas många lärare fick kramar och fina kort igår – men jag hyser en liten misstanke om att det var fler svenskar som firade kanelbullen den fjärde oktober än lärarna den femte.

  Därför tycker jag att vi kan kosta på oss att uppmärksamma lärare lite fler dagar på året, så idag – den 6:e oktober - vill jag särskilt lyfta fram alla de lärare som nyfiket utforskar datorns möjligheter, funderar på hur den kan användas i undervisningen och därmed bli ett kraftfullt verktyg i skolarbetet.

  Så jag börjar med att Helena Kvarnsell på Björknässkolan i Nacka som igår nominerades som en av tre finalister  om Guldäpplet. Detta stipendium delas ut en gång per år av föreningen Datorn i utbildningen. Alla tre finalister är säkerligen värdiga vinnare – men eftersom Helenas klassrum är det enda jag har varit i, kan jag bara reflektera kring detta. Helena har tagit en av Microsofts standardprodukter – OneNote – och gjort det till ett värdefullt verktyg för sina elever och för henne själv. Att få höra Helenas elever berätta om hur viktigt det är för dem att de kan ta del av hennes planering och hennes anteckningar i samma sekund som hon skapat dem, är fascinerande men också så självklart – varför jobbar inte alla lärare så?

  Jag tänker också på Kara Barker-Åström och Roger Lister från Viktor Rydbergs Gymnasium som håller på att förbereda sig på att åka till Washington D.C. i USA – i våras blev två av Sveriges mest Innovativa lärare, och gick sedan vidare till att bli Europas mest innovativa lärare. Nu ska de alltså träffa lärare från hela världen och visa hur de använder datorn som ett verktyg för kritiskt tänkande i sin kurs om brottsplatsteknik.

  Till sist vill jag berätta om en grupp av lärare på Fröslundaskolan i Eskilstuna – den skola i Skandinavien som är först ut med att använda en lösning som heter Multipoint Server 2011. Genom att koppla flera skärmar till en dator, kan eleverna jobba var för sig , men ändå utnyttja kraften i samma dator. Den här lösningen gör det möjligt att på ett kostnadseffektivt sätt ge fler tillgång till datorer och lösningen är enkel att underhålla. Eskilstunas skolchef Tony Lööw fick höra om lösningen och såg den som en möjlighet att snabbare öka datortätheten i kommunens skolor.

  Men det är inte det som är intressant – utan vad som händer när lärarna började fundera på vad som händer när eleverna kan interagera med varandra i lösningen. De funktioner som finns i lösningen triggade omedelbart diskussioner om nya sätt att arbeta på och en experimentlusta. Det ska bli spännande att följa Fröslundaskolan – t ex genom Lotta Larssons blogg.

  När du nästa gång träffar en lärare som du tycker använder datorn på ett bra sätt – ge personen en kram; men ännu hellre – tryck på en ”gilla-knapp” och dela med dig. Alla dagar kan vara lärarnas dag!

  /Joke Palmkvist

 • IKT-bloggen

  Papper eller inte?

  • 0 Comments
  Min dotter började trean för några veckor sedan. Första dagen kom hon hem med fem olika papper där vi skulle fylla i uppgifter och godkänna deltagande i olika aktiviteter. Det är 600 elever på skolan. Förutom min tid att skriva namn och adress fem gånger, tänk all tid som går åt att sortera och arkivera alla dessa papper. Papper som borde få fortsätta vara träd.

  Jag som jobbat länge med affärssystem i allmänhet och Dynamics CRM i synnerhet längtar efter den dag jag får ett mail med en inloggning till en skolportal där jag bekräftar våra grunduppgifter och sen godkänner det som skall godkännas, allt på en gång. Samtidigt som jag kan läsa veckobrevet (som nu hämtas i ett fack på skolan), titta på schemat och göra en ledighetsansökan.
  Som tur är så är det ingen utopi utan en verklighet i många skolor. Det finns flera företag som levererar detta till skolorna och jag hoppas att turen snart har kommit till den skola min dotter går i.

  ViaEcoles LearnPoint och Softronics Vklass, är tjänster för skolor och kommuner där lärare och elever kan samarbeta, kommunicera och sköta sitt dagliga administrativa arbete genom. Dessutom är de integrerade med vårt erbjudande för gratis e-post till eleverna; Live@edu.

  Reflekterat av Malin Jonolf, förälder och marknadsförare på Microsoft
  /Malin Jonolf
 • IKT-bloggen

  Studiebesök till New Line Learning i England 20 eller 21 juni

  • 0 Comments

  Långsiktig satsning på individuellt lärande med IT-stöd

  New Line Learning i England är skolan där skolledning, lärare och samhället gick samman för att vända den negativa trenden där utanförskap och arbetslöshet gått i arv i generationer.

  Idag har man lyckats vända trenden genom en medveten och långsiktig satsning på individuellt lärande med stöd av informations- och kommunikationsteknik. Man arbetar metodiskt med kontrollsystem för att tidigt upptäcka om elever ökar sin frånvaro eller inte når kunskapsmålen, kopplat till ett åtgärdsprogram för att komma tillrätta med situationen. Skolan har som målsättning att förbereda eleverna för den arbetsmarknad de möter vid avslutade studier. Pedagogiken är inriktad på att inspirera och uppmuntra.

  När: Vi gör två separata studiebesök, välj antingen den 20 eller den 21 juni 2011
  Var: New Line Learning, England
  Samlingsplats: Copthorne Tara Hotel London Kensington klicka här för karta.
  Tider: Avresa 07.00. Åter på Copthorne Tara Hotel 16.30
  Kostnad: Studiebesöket är kostnadsfritt och lunch ingår. Obs! Resan till England samt logi betalas av den enskilde.

  Anmälan senast 25 maj. Anmälan är bindande och avbokning måste ske senast den 1 juni 2011. Annars debiteras 300:-.

  Här kan du läsa mer och anmäla dig
  20 juni
  21 juni

  Information om New Line Learning: www.newlinelearning.com

  Inbjudan som PDF (127,53 kb) 

  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Almedalsveckan 2011 med Microsoft

  • 0 Comments

  IT-Café

  Plats: Microsoft IT-café, Hästgatan 4 (ovanför Donners plats)
  Öppet varje dag söndag-fredag 09.00-16.30

  Här finns datorer för att surfa kostnadsfritt. Testa nylanserade PCplattor som kan användas som arbetsredskap samt läs- och surfplatta. Upptäck Windows 7, Microsoft Offi ce 2010 och upplev Surfacebordet med helt nya applikationer. Vi har också laddat upp med nya datorer från Dell.

  Samtala med våra kunniga medarbetare om hur IT kan hjälpa dig i din vardag eller ta en kopp kaffe och en glass och vila benen en stund.

  Extra seminarier! 
  IKT med ökad tillgänglighet för elever med nedsatt funktion
  5 juli kl 09.00-10.00 och 11.00-12.00
  Lokal: IT-caféet, Hästgatan 4. Obs! Endast 12 platser. Föranmälan till Eva Pethrus. Övriga seminarier ingen föranmälan.

   


  Seminarieprogram

  Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, lokal Strandridaren

  5 juli kl 14.30-16.00
  Nyckelkompetenser ger Sverige konkurrenskraft

  6 juli kl 11.00-12.30
  Utbildning för alla? Så skapar vi innanförskap i skolan

  7 juli kl 15.00-16.30
  Teknik öppnar för en effektivare väg att lära sig svenska för nyanlända – pilotprojekt i Stockholms stad

  Läs mer om seminarier i broschyren nedan (PDF).


   

  Broschyr "Almedalsveckan 2011 med Microsoft" som PDF (64,02 kb) 

  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Almedalen: En skola för alla barn - runda bords-seminarium

  • 0 Comments

  Runda-bords seminarium om tillgänglighet med IT-stöd i grundskolan i samarbete med Dyslexiförbundet FMLS.

  Utbildning är nyckeln till välfärd och en förutsättning för att få tillgång till arbetsmarknaden. Detta lägger grundfundamenta för möjligheter till en god framtid och delaktighet i samhället. För barn med behov av särskilt stöd exempelvis de med dyslexi är det extra viktigt att inte bara få tillgång till välutbildade och kunniga pedagoger utan också de smartaste och bästa verktygen som ger dem samma chans och möjlighet att nå kunskapsmålen. Vi ska ge likvärdiga förutsättningar för alla barn att få lyckas i samhället och att ingen lämnas utanför. Alla barns rättigheter till en individuellt anpassad utbildning måste vara grundförutsättning för alla skolor.

  Tillsammans med Dyslexiförbundet bjuder Microsoft in till ett runda-bords samtal om tillgänglighet för alla barn. Du får se nyheter inom området, presentation av vad Microsoft kan erbjuda och utbyta erfarenheter och få inspiration.

  Var: Almedalsveckan, adress Hästgatan 4 (ovanför Donners plats)

  Dag: Två valfria tillfällen – ange vilket du vill delta på vid anmälan.

  Den 5 juli kl 09.00-10.00. Vi bjuder på frukost

  Den 5 juli kl 11.00-12.00 Vi bjuder på kaffe och bullar

  Kostnad: Kostnadsfritt, antalet platser 12 per seminarium

  Anmälan senast den 4 juli till: Eva Pethrus

   

  Inbjudan som PDF (257,42 kb) 

  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Microsoft Office 2010 får utökat funktionsstöd

  • 1 Comments

  Microsoft fortsätter att utveckla Office 2010 för att möta behov hos användare med funktionshinder. Vi tillhandahåller även  verktyg för dig som skapar eget material och innehåll för ex webbsiter. Här finner du gratisverktyg. Att säkerställa att alla har samma möjligheter att dra nytta av fördelarna med Office och Windows är viktigt för Microsoft och en del i vårt engagemang för att sprida användningen av informations och kommunikationsteknik i skolan och i hemmen.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Framtidens Lärande 18-20 maj, Nacka Strand

  • 0 Comments

  Framtidens Lärande är en konferens i tiden som inbjuder till ett forum för inspiration, erfarenhetsutbyte och policydiskussioner. Det är ett forum som välkomnar dig som arbetar med skola oavsett nivå, lärare, forskare, förlag och leverantörer m.fl. 

  Delta i tänkvärda keynotes, paneldebatter, olika utställningar, workshops och en rad inspirationsmöten med exempel från skolor, kring läs- och skrivintroduktionen, kompetensutveckling, sociala medier, spel och lärande, robotik och mycket annat. 

  Arrangerar Framtidens lärande gör stiftelsen Datorn i utbildningen i samverkan med Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Sveriges Kommuner och Landsting, Internationella Programkontoret och Nacka kommun. 

  Microsoft är självklar på plats för att visa hur vi arbetar med skolutveckling och IT samt hur ny teknik kan främja pedagogiken och elevernas inlärning. 

  Läs mer och anmäl dig på deras hemsida redan idag

  Programmet för Framtidens lärande hittar du här 

  Välkommen! 

  /Pauline Christensen

 • IKT-bloggen

  Film: Lektioner med OneNote - Lärare Jerker Porat demonstrerar

  • 0 Comments

  Jerker Porat är lärare på Karlsängskolan i Nora: OneNote – hur jag med hjälp av min PC kan publicera moment online samt skapa en tydlig lektionsplanering.

  /Fredrik Schönemann
Page 3 of 6 (148 items) 12345»