• IKT-bloggen

  Referenscase: PPS AB - Alla elever får PC med säker support via nätet

  • 0 Comments

  Utbildningskoncernen PPS AB driver flera skolor runt om i landet där flera tusen elever studerar. Nu får alla elever och lärare egna bärbara datorer. För att på bästa sätt kunna supporta användarna på distans införs molntjänsten Windows Intune.

  Det blir allt vanligare bland både friskolor och kommunala skolor att alla elever får bärbara datorer. Turen har kommit till PPS:s skolor som finns på tolv olika platser i Stockholm, Malmö, Göteborg, Avesta och på Gotland. Det är såväl grundskolor och gymnasier som eftergymnasiala skolor. På samtliga finns det i dag platser för 4 000 elever, av vilka 3 000 går på Cybergymnasiet som omfattar tre skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

  – För att kunna hantera alla datorer måste vi ha ett smidigt verktyg. Med molntjänsten Windows Intune kan vi hjälpa och supporta användarna genom fjärrstyrning via Internet. I slutänden innebär detta verktyg att undervisningen kan bedrivas effektivare, säger Gösta Rydell, VD i PPS AB.

  Lärarna har haft datorer tidigare, men enbart stationära. På alla skolor finns ett lokalt nätverk och en IT-ansvarig person. Nätverken är kopplade till en databas som hanteras av den centrala IT-avdelningen på PPS.

  Företaget stod inför flera utmaningar när en lösning för hanteringen av datorerna skulle hittas. Den största var att skolorna är utspridda på många geografiska platser runt om i landet, och att organisationen dessutom expanderar. En annan utmaning var att hårdvaran är blandad. Den utgörs av både stationära och bärbara datorer med varierande prestanda och kommer från olika leverantörer. Dessutom är skillnaderna på IT-mognaden stora hos både elever och lärare.

  Den lösning som kunde möta utmaningarna och som bäst passade PPS var Microsofts molntjänst för klientförvaltning och virusskydd, Windows Intune. Med den kan företaget hantera, supporta och fjärrstyra alla datorer via Internet.

  – Eftersom vi är spridda över Sverige har vi extra stor nytta av detta verktyg, säger Gösta Rydell. Det blir mycket enkelt att hjälpa användarna, särskilt dem som finns på andra orter än Stockholm. Användarna kan i princip få fullt stöd av oss vart de än reser i världen med sina bärbara datorer.

  – Hittills har användarna fått ringa till våra IT-killar. Ofta har dessa varit tvungna att åka ut till användaren för att lösa problemet på plats. Därför är fjärrstyrningen guld värd. Användarna får betydligt bättre och snabbare service än tidigare.

  Det finns ytterligare fördelar. Verktyget möjliggör en bättre koll på utrustning och programvaror. Detta förväntas leda till ett snabbare och bättre budgetarbete och en bättre ekonomisk kontroll i hela verksamheten.

  De bärbara datorerna har börjat delas ut till elever i liten skala. För närvarande har ett 60-tal elever fått datorer. Under hösten kommer antalet nya användare växa till närmare 400. När utrullningen är klar har cirka 4 500 elever och cirka 300 medarbetare i personalen bärbara datorer.

  – Samtidigt byggs ett intranät som dels ska användas i undervisningen, dels för kommunikation mellan elever, lärare och hem. Vi har en spännande utveckling framför oss, säger Gösta Rydell.

  Måns Widman

   

  FÖRETAGSPROFIL: PPS AB är en av Sveriges största utbildningskoncerner. Den driver skolor på tolv olika platser i Stockholm, Malmö, Göteborg, Avesta och på Gotland. Det är såväl grundskolor och gymnasier som eftergymnasiala skolor. Antalet elever på skolorna uppgår sammanlagt till 4 000. Större delen av dem, cirka 3 000, går på Cybergymnasiet som omfattar tre skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Några exempel på andra skolor är Donnergymnasiet i Göteborg respektive Gotland, Ekenskolan, Enskede byskola, Vasa byskola, Snitz grundskoleenhet och Snitz gymnasieenhet.

  UPPGIFT: Introducera ett bra verktyg för att effektivt kunna hantera och supporta de tusentals bärbara datorer som delas ut till skolans elever och lärare.

  LÖSNING: Windows Intune.

  RESULTAT: Effektiv hantering, support och fjärrstyrning av elevernas och lärarnas bärbara datorer via Internet. I slutänden en effektivare undervisning.

  Kontaktpersoner:

  Gösta Rydell, VD, PPS AB 
  Tel: 08-410 410 70 
  gosta.rydell@ppsab.com
  www.cybergymnasiet.se


  Anders Jillheden, konsult, VETA Konsult Sverige AB
  Tel: 08-410 442 01 
  anders.jillheden@veta.info
  www.veta.info 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Alla lärare behöver en coach

  • 0 Comments

  Vi vill alla utvecklas i vår yrkesroll. En del av oss gör det genom att gå kurser, inspireras på föreläsningar eller kanske pröva på något annat ett tag. Men allra mest utvecklas vi nog i det dagliga arbetet – och detta ofta som ett resultat av den återkoppling vi får av våra arbetskamrater. Vi planerar ihop och stämmer av med varandra – vad fungerade? Vad behöver vi ändra på för att det ska bli bättre?  Många organisationer arbetar med strategier för kompetensutveckling och i utvecklingssamtal får vi feedback från våra närmaste chefer.

  Men hur ser det här ut i skolan? Den här våren har just lärares behov av att få feedback lyfts upp. I TV-serien klass 9A  får vi på bästa sändningstid följa lärare som får väldigt konkret feedback av erkänt duktiga pedagoger – och de samtal som förs är ibland ganska jobbiga. Ändå är de lärare som får denna återkoppling uppenbarligen tacksamma och de utvecklas som ett resultat av ”superpedagogernas” råd och tips. Hur vet vi att de utvecklas?? Jo, bl a för att eleverna berättar om det.

  Denna klass 9A finns i en skola i Sverige – men finns behovet också på andra ställen? På Pedagog Stockholm har man gjort en enkätundersökning och frågat lärare om man vill ha en coach, och det är 81 procent som säger att de vill detta. Och detta behov finns förstås inte bara i Sverige – det amerikanska utbildningsdepartementet har i sin nuvarande plan för hur IT ska förbättra den amerikanska skolan särskilt betonat hur lärare behöver jobba ihop och ge feedback till varandra.

  En person som arbetat med hur lärare kan coacha varandra och använda datorn som ett verktyg för att samarbeta bättre i klassrummet och skapa mer engagemang både hos elever och kollegor är Les Foltos. Les har skapat en metod för detta – en metod som på svenska kallas ”Kollega Coach” och som ingår i Microsofts innovativa skolprogram.  Les har varit i Sverige vid ett flertal tillfällen och mött många pedagoger som nu fungerar som handledare för sina kollegor i skolutvecklingprojekt på olika håll. I april är Les Foltos i Sverige några dagar för att på föreläsningar och i workshops än en gång träffa skolledare och lärare. Tillsammans med Lärarförbundet arrangerar vi ett dessa dessa möten äger rum den 14 april 9-16 i Lärarförbundets lokaler på Målargatan 1 i Stockholm  – och du är varmt välkommen att delta för att bli inspirerad att se hur "Kollega Coach" skulle kunna användas på din skola!  Anmäl dig här!

  Jag hoppas att vi ses den 14:e!

  /Joke Palmkvist

 • IKT-bloggen

  Kommunal Skolriksdag 28-29 mars, En skola i tiden

  • 0 Comments

  Microsoft medverkar på Kommunal Skolriksdag den 28-29 mars, detta år med tema ”En skola i tiden”. Under Kommunal Skolriksdag samlas beslutsfattare och opinionsbildare och diskuterar lösningar på skolans utmaningar, något vi på Microsoft brinner starkt för. 

  Hur ska framtidens skola utformas? Vilka kompetensbehov finns? 

  En annan viktig fråga som kommer diskuteras är hur den tekniska utvecklingen påverkar skolan och undervisningen, vilka utmaningar för det med sig och vilka möjligheter skapas? 

  Mer information om Kommunal Skolriksdag 2011 och program hittar du här 

  /Pauline Christensen

 • IKT-bloggen

  Ansökan till Pathfinder programmet

  • 0 Comments

  Nu är ansökningstiden för att gå med i Microsofts INTERNATIONELLA Innovativa skolprogram öppen. Tiden för att skicka in ansökan är mellan 21;a februari 2011 till 30;e maj 2011.

  Vänligen läs mer nedan

   

  /Eva Pethrus 

  Apply Now to become a Pathfinder School in the Microsoft Partners in Learning

   

  The FY12 application process  for Microsoft Partners in Learning Pathfinder Schools in now officially open.  This year, we will select a maximum of 60 schools to be part the program. These schools must demonstrate scalable and replicable models that can influence schools within their own countries, regionally and globally.  Attached you find email templates for you to send out to your schools.

   

  Apply Now_ general email:  this email can be to send a more personal letter to a school leader to invite them to join the program.  The call to action is to join the Global Community and apply for the program.

   

  Apply Now_ QA:  this email can be used for a blanket email to a larger community of school leader.  This provides more details about the program, application criteria and requirements.  This could also go on a website or can be used for various other communications.  Finally, you can also use this as a reference to answer question that a school leader might have about the program.

   

  Innovative Schools year planning document: this document gives a school leader and/or APMs an idea of the schedule for the year.  It lists all the projected Virtual University sessions and mentor team meetings.

   

  PathfinderApplicationInstructions:  this document will provide more detailed application instructions.  Gå in på Facebook (Microsoft Skola) så ligger dokumenten som gäller för applikationsprocessen där.

   

  Steps to apply

   

  Step 1:

   

  Join the Community

  Microsoft Partners in Learning runs a global community where school leaders with common interests can share experiences and learn from one another. 

   

  Partners in Learning provides three levels of participation for schools:

  1. Global Community—open to everyone
  2. Pathfinder Schools—membership by application
  3. Mentor Schools—membership by invitation

   

  Have your schools Join the Schools community today to become involved in the Partners in Learning.

   

  Step 2:

   

  Apply today

  Schools interested in becoming more involved with Microsoft Partners in Learning can take the next step and apply to become a Pathfinder School.

  Schools chosen as Pathfinder spend a year in the program and gain access to a broad range of resources and support designed to help them reach their goals.  Resources and support include:

   

  • Consultation with education experts to guide the change process.
  • Mentorship teams to coach school leaders throughout the transformation process. Each team will consist of six Pathfinder Schools, two Mentor Schools and a third-party coach.  These teams will be grouped together by country and region.
  • Support for teachers’ professional development in using technology as an effective learning tool.
  • Access to “Virtual University” sessions, led by education leaders on a variety of topics, ranging from learning environments, to developing leadership skills, to best practices for engaging students in their own learning.

  Schools interested in applying must undergo a rigorous application process that focuses on educational leadership and the roles of students, educators, curriculum, and technology.

   

  What are the criteria for being selected as a Pathfinder School?

  • School leaders from selected schools must be available to attend the Partners in Learning Worldwide Forum in Washington, DC, USA, from November 6-11, 2011.
  • Schools must complete all sections of the online application.
  • Schools must have leadership support and commitment at a school and local government level.
  • Schools must involve community members and leaders in the decision-making and planning process.
  • Team members must be fluent in English.

   

  Step 3

   

  Learn More

  Microsoft also invites schools to attend an online introduction seminar on Partners in Learning Pathfinder program for an overview of the benefits of becoming a Pathfinder School and information on how to prepare for the application process.

   

  Introduction seminars Dates

  April 13, 2011*
  6:00–7:30 A.M. Pacific Time

  5:00–6:30 P.M. Pacific Time

  *Click a session time to register

   

  April 20, 2011*

  6:00–7:30 A.M. Pacific Time

  5:00–6:30 P.M. Pacific Time

  *Click a session time to register


  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Kom och träffa oss på Dustin Expo den 31:a mars och lyssna på vårt seminarium med tema skola

  • 0 Comments

  Snart är det dags för Sveriges största IT-mässa, har du inte anmält dig än så är det dags nu. Det är fri entré och när du är där så hoppas vi att du vill komma och träffa oss från Microsoft i vår monter samt lyssna på något av våra seminarier. 

  Lyft dina affärer för små- och medelstora företag
  10.30-10.50

  Har du funderat på hur ditt företag kan öka sin produktivitet och effektivitet? Låt oss visa dig några möjligheter att med moderna verktyg i kombination med ett brett utbud av så kallade Molntjänster lyfta dina affärer. Se och hör hur du kan hantera och skydda dina datorer samtidigt som du stöttar dina användare proaktiv och reaktivt. Vi demar möjligheter att samarbeta, övervaka, skapa och dela information på ett helt nytt sätt som dessutom är kostnadseffektivt. Du möter vår kunnige produktchef och kan ställa frågor och få inspiration.
  Föreläsare:
  Michael Bohlin, Produktmarknadschef Windows Client

  Lyft skolan med rätt verktyg
  12.50-13.10

  Skolan har länge varit eftersatt avseende IT-användning. Men 2010 såg vi ett stort trendbrott och var tredje såld dator i Sverige levererades till en grundskola (ej inräknat konsumentdatorer). Funderar du på PC för din skola eller kommun? Kom och lyssna på hur du kan hantera och skydda dina datorer samtidigt som du stöttar dina användare proaktiv och reaktivt.
  Vi demonstrerar möjligheter att samarbeta, övervaka, skapa och dela information på ett helt nytt sätt som dessutom är kostnadseffektivt. Du möter vår kunnige produktchef och kan ställa frågor och få inspiration.
  Föreläsare:
  Michael Bohlin, Produktmarknadschef Windows Client

  Du kan läsa mer om våra seminarier samt de andra aktiviteterna som sker på mässan och samtidigt anmäla dig här:
  http://www.dustin.se/expo/

  Välkommen!

  /Pauline Christensen

 • IKT-bloggen

  Mattecoacherna på nätet är igång i Karlstad

  • 0 Comments

  I veckan så har Mattecoacherna på nätet kommit igång i Karlstad. Det är ett samarbete med Karlstad universitet, Karlstad kommun, KTH samt Microsoft. Nu möjliggörs det för elever att i sitt hem få hjälp med matteläxan. Läxhjälpen fås genom att lärarstudenter och lärare sitter uppkopplande via Windows Live Messenger och ger stödet när eleverna ställer frågor. Karlstad är det tredje universitetet som är igång med tjänsten tillsammans med KTH och uppsala universitet.

  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  PCn kan hjälpa barn med särskilda behov

  • 0 Comments

  Aldrig har så många datorer köpts in av grundskolan som under år 2010. Det är jättebra. Men det är viktigt att lärarna nu får rätt förutsättningar att kunna använda datorn som ett pedagogiskt verktyg. Vi har spelat in olika filmer med tips om hur du kan använda din nya PC de finner du under filmer på vår Facebooksida.

  Alla barn lär sig på olika sätt, vissa  genom att läsa, andra genom att lyssna och många genom att läraren visar. IT kan stödja alla dessa lärostilar. För ett barn med lässvårigheter som hoppar över en rad eller ett ord när han eller hon läser kan tack vare PCn följa texten med markören eller så kan man underlätta genom att öka radavståndet. Om läraren lägger upp lektionsmaterialet på den gemensamma skolportalen efter avslutad lektion kan barn som behöver gå tillbaka och ta del av lektionen igen lite senare öka sina möjligheter att tillgodogöra sig kunskapen. Det finns skolor som bland annat ökat elevernas kunskaper i matematik genom den enkla metoden att eleverna kan repetera lektionen hemma i sin egen takt - och se läraren göra om räkneexemplet gång på gång.

  Har du tips på hur du använder PCn som pedagogiskt verktyg? Välkommen att dela med dig på www.facebook.com/microsoftskola 

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Känner du Årets IT-tjej 2011?

  • 0 Comments

  På Microsoft vill vi inspirera kvinnor att söka till IT-branschen och därför har vi instiftat priset Årets IT-tjej. Priset syftar till att belöna, uppmuntra och lyfta upp drivna, engagerad, entreprenöriell och initiativrika tjejer som studerar på data-, it-och medieutbildningar.

  Vår vinnare är en tjej som genom IT gjort skillnad i vardagen för sig själv och för andra studenter. Intresse och engagemang är även viktigt och vi ser gärna att Årets IT-tjej även lyckats uppnå goda studieresultat.

  Priset delas ut på en stor gala i mars och vinnaren får bland annat ett resestipendium av Microsoft till en teknikmässa på ännu okänd ort i Europa - en fantastisk chans att fördjupa sina kunskaper inom datateknik och bredda sitt kontaktnät med tanke på den framtida karriären. Utöver detta kommer Microsoft att bjuda in till flera olika evenemang under det kommande året. Vinnaren blir dessutom en förebild och ambassadör för IT-intresserade tjejer.

  Känner ni någon som passar på beskrivningen? Nominera här

  Senast den 20 februari 2011 vill vi ha din nominering.

  /Helena Mischel

 • IKT-bloggen

  Den moderna nytänkande skolan för alla - välkommen på kostnadsfritt seminarium den 29 mars

  • 0 Comments

  Microsoft och Örebros kommun bjuder in till tvåtimmars seminarium för lärare och skolledare om ny arbetsmetodik för en inspirerande lärmiljö.

  Dag: tisdagen den 29 mars
  Tid: 15.00-17.00
  Plats: City Konferenscenter, Klostergatan 23, i SCB-huset

  Skolan måste ta bättre vara på möjligheterna med Informations- och kommunikationsteknik, IKT, som pedagogiskt verktyg. För många kan steget dit vara kort och för andra är det en större utmaning. Oavsett vilket kommer vi att behöva ompröva vår arbetsmetodik för att dra nytta av de verktyg som erbjuds via Internet, digitala läromedel och programvaror samt genom annan teknik som webbkameror, Tablet PC, telefoner och digitala bord såsom Microsoft Surface.

  På plats finns Anna Karlsson, som utsetts till en av världens mest innovativa lärare vid den stora internationella tävlingen Microsoft Innovative Teacher.
  Hon visar hur hon arbetar och delar med sig av sina erfarenheter, hur hon planerar och kommunicerar med sina elever.

  Vi ger dig praktiska demos, exempel från verkligheten samt smarta lösningar på hur man får bättre kontroll på verksamheten, förenklar administrationen och kommunikationen internt och externt. Vi ger också tips på hur en skolledare kan stödja sin personal.

  Anmäl dig till: lars.thornberg@orebro.se senast den 23 mars.

  Välkommen!

  /Pauline Christensen

 • IKT-bloggen

  Office 365 nya molntjänster för utbildningssektorn

  • 0 Comments

  Microsoft Office 365 är en molntjänst som kopplar ihop Office, SharePoint Online, Exchange Online och Lync Online och som uppdateras dygnets alla timmar, årets alla dagar. Office 365 kommer att lanseras under år 2011, men redan i slutet av förra året presenterades hur Office 365 kommer att öppna möjligheter för små och stora företag.

  En första presentation av Office 365 for education gjordes vid BETT, en av världens största utbildningsmässor som pågår just nu i London. Office 365 for education är efterföljaren till Live@edu som idag används av 15 miljoner studenter världen över och som möjliggör kommunikation och samarbete oavsett tid, plats, plattform och enhet.

  Office 365 for education kommer att ha samma innehåll som Office 365 for enterprises, dvs Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online, Office Web Apps och Office Professional Plus. Dessutom ingår olika formulär och en prissättning som anpassats efter studenters behov.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Anmäl ditt lag till Imagine Cup, världens största tekniktävling

  • 0 Comments

  Imagine Cup är en årlig tekniktävling med Microsoft som värd och sponsor. Imagine Cup sammanför unga teknikstuderande över hela världen för att tävla i att lösa svåra globala utmaningar.

  Nytt för 2011 är att Imagine Cup i Sverige sammanförs med tävlingen Microsoft Award under kategorin Microsoft Student Award. Microsoft Awards 2011 ersätter .Net Awards och arrangeras som en del av TechDays Prisutdelning äger rum i Örebro 29-30 Mars.  Vinnaren har chansen att representera Sverige i den globala Imagine Cup- finalen.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  SkolPC med skolans egna logotype

  • 0 Comments

  Nu kan man få märkes PC med personligt utseende - logotype eller bild. Något som skolan kan dra nytta av. Enklare att känna igen och minskar stöldrisken då det är svårare att sälja vidare en PC som så uppenbart är en elevPC. Här ser ni hur AIK valt att erbjuda sina supporters PC med känsla.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Mattecoacherna - gratis läxhjälp på nätet - snart även i Karlstad

  • 0 Comments

  Efter nyår drar Mattecoach på nätet  igång i Karlstad Ett samarbete mellan Karlstad Kommun, Microsoft och Universitetet i Karlstad. Det ger barn och ungdomar möjlighet till kostnadsfri läxhjälp i matematik via MSN Messenger. Allt fler betalar idag för läxhjälp och med Mattecoach på nätet ger professionell hjälp till alla från årskurs 4 till sista året i gymnasiet varje kväll måndag-torsdag helt gratis. Även föräldrar har möjlighet att dra nytta av Mattecoach på nätet - enkelt och smidigt via sin hemdator. Se inslaget på SVT play  

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Den nytänkande skolan - kostnadsfritt seminarium på BETT mässan 14 jan 2011

  • 0 Comments

  Möt Microsof på BETT mässan  i London 13-15 januari. Vi bjuder på ett kostnadsfritt seminarium om den nytänkande skolan. Skolan är i fokus för alla politiska partier och de flesta föräldrar. Det finns ingen tveksamhet om att utbildning är nyckeln till välfärd, konkurrenskraft och Sveriges utveckling. Vi vill därför välkomna dig till ett inspirationsseminarium om den nytänkande skolan där man kombinerar den nya pedagogikens möjligheter med lärarnas erfarenheter och kunskaper.

  Med oss har vi Les Foltos, professorn bakom kollega-coach tänkandet och med kunskap om hur man förändrar pedagogiken med stöd av nya arbetsredskap som datorn och skapar en inspirerande lärmiljö.  Skolledarens roll för den nytänkande skolan är viktig. Tim London, direktör för utbildningsenheten vid Queens University of Belfast är expert på ledarskaps- och organisationsutveckling för skolan och har mångårig erfarenhet att dela med sig av. Du får också träffa Anna Karlsson som utsetts till en av världens mest innovativa lärare.  Hon visar hur hon arbetar och delar med sig av sina erfarenheter.

   

  Dagen bjuder på insikter om den multikulturella skolan och innovativa skolledare med nytänkande i fokus. Vi ger dig praktiska demos, exempel från verkligheten samt smarta lösningar på hur man får bättre kontroll på verksamheten, förenklar administrationen och kommunikationen internt och externt.

   

  Dag: Fredag 14 januari

  Kl: 09.00-16.00 lunch och kaffe ingår

  Plats: Copthorne Tara London Kensington

  Kostnad: Kostnadsfritt

  Anmälan sker senast den 14 december till anna.erman@microsoft.com 

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Unikt Studenterbjudande: Windows 7 Professional Uppgradering för endast 344:-SEK under begränsad tid!

  • 0 Comments

  Nu ges studenter unik möjlighet att få tillgång till den senaste och bästa tekniken från Microsoft, t.o.m. sista december köpa studenter köpa uppgradering till Windows 7 Professional för endast 344:- SEK.

  Erbjudandet gäller vid köp och nedladdning via webbutiken på http://www.detultimataklippet.se och för studenter på Svenska lärosäten samt innehavare av CSN-kort vilket är de flesta på gymnasie och vuxenutbildning.

  Sedan tidigare finns möjlighet att köpa Office Professional Academic 2010 för endast 649:- SEK i samma butik.


  /Leif Sunesson

 • IKT-bloggen

  Vad kan Molnet göra för din organisation?

  • 0 Comments

  Molntjänster skapar nya möjligheter. Många, oavsett vart man arbetar, lägger en stor del av sin tid på att vänta på, söka eller skapa dokument och information. Och visst vore det bra att  kan kunna arbeta mobilt och ta en konferens via webben istället för på jobbet eller ha tillgång till alla dokument och system då man sitter och arbetar på annan plats än på kontoret eller skolan. Med de nya Molntjänsterna finns det kostnadseffektiva sätt att få allt man behöver utan en stor investering. Vill du veta mer om Molnet - se våra filmer 


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Microsofts innovativa skolprogram med LearnIT24

  • 0 Comments

  /Leif Sunesson

 • IKT-bloggen

  20 goda råd

  • 0 Comments

  Här kommer en bra länk till hur ni kan jobba snabbare och enklare med hjälp av kortkommandon i Windows http://www.microsoft.com/windows/explore/20-pc-shortcuts.aspx?ocid=WI_CL_11837 . Bl.a. finns det möjlighet att förstora med enkla knapptryckningar när ni står och visar barnen uppgifter alt förbereder inför genomgångar. Läs mer på bifogad länk.


  /Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Steve Ballmer kommer till KTH

  • 0 Comments

  Den 4 oktober besöker Microsofts karismatiske vd Steve Ballmer KTH. Under ett tal till studenterna kommer han att tala om och visa exempel på nya tjänster, produkter, affärsmodeller och dagsfärska samarbeten.

  Temat för Steve Ballmers tal på KTH är "Den nya digitala livsstilen". Hur nya trender inom teknik möjliggör sammankopplade digitala upplevelser över flera plattformar; pc, mobil och tv – och hur allt detta blir möjligt genom nya tjänster i molnet.

  Att Steve Ballmer besöker Sveriges största tekniska universitet är knappast någon slump.

  – Microsoft har identifierat KTH som en intressant samarbetspartner. Vi har också nyligen undertecknat ett samarbetsavtal, och vi är intresserade av att diskutera vidare utveckling av detta, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH.

  Marie Ygge, försäljningsdirektör för offentlig sektor på Microsoft i Sverige, är inne på samma linje som Peter Gudmunson.

  – Det finns flera orsaker till att Steve Ballmer väljer att besöka just KTH. Det strategiska samarbetet och de projekt som KTH och Microsoft driver tillsammans är en viktig anledning, säger Marie Ygge.

  Peter Gudmundson tycker att Steve Ballmers besök är mycket roligt och spännande, och det visar att KTH är intressant för globala storföretag som Microsoft.

  – Med tanke på KTH:s styrka inom ICT-området är det oerhört värdefullt och givande att etablera närmare relationer med Microsoft. KTH vill ta en större plats inom detta område, säger Peter Gudmundson.

  Ytterligare en anledning till att Steve Ballmer kommer till KTH är att han har ett personligt intresse av att föra samtal med studenter. Han värdesätter att träffa dem i olika sammanhang för att prata om sina visioner, men minst lika viktigt tycker han att det är att lyssna på och besvara studenternas frågor.

  – Vi ser fram emot en mycket givande eftermiddag på KTH och hoppas att studenterna ställer många frågor till Steve!, säger Marie Ygge.

  Mer information på KTH.

  Twitter hashtag för besöket blir #stevebatKTH.


  /Thomas Spångberg

 • IKT-bloggen

  Gratis läxhjälp för alla barn, ungdomar och deras föräldrar

  • 0 Comments

  Du kanske har läst artiklarna om att allt fler föräldrar väljer att betala för läxhjälp? Genom ett samarbete mellan KTH, Stockholm Stad och Microsoft kan vi nu erbjuda gratis läxhjälp inom området Matematik genom Mattecoacherna på nätet. Det är enkelt att ställa frågor, det är duktiga lärarstudenter som svarar och man använder gratisapplikationen MSN messenger för att ställa frågorna - öppet varje vardag. Sprid kunskapen till alla du känner. Matematik är viktigt för alla! 

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Film: Debatt med ledande skolpolitiker och Lärarförbundet – vägval skola i världsklass

  • 0 Comments

  Debatt om hur den svenska skolan blir en skola i världsklass (bygger vidare på Michael Fullans teorier). Medverkande: Mikael Damberg (S), Mats Gerdau (M), Bertil Östberg, Statssekreterare (Fp), Eva Pethrus, Innovativa Skolprogrammet Microsoft, Eva-Lis Sirén, ordf Lärarförbundet samt Moderator Cecilia Gamne. Fortsättning på Michael Fullans seminarium. Plats: Berns 2010-09-07.

  Filmen är nedan uppdelad i fyra delar.


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Film från Michael Fullan på Berns 100907

  • 0 Comments

  Professor Michael Fullan visar vägen till skola i världsklass. Michael Fullan, professor och internationell erkänd expert på skolutveckling i praktiken. Plats: Berns 100907. Längd: 40 min.

  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Nu drar höstens student RoadShow igång!

  • 0 Comments

  Höstens stora roadshow för studenter, som Microsoft gör tillsammans med HP och Intel, startar den 2 september!

  Tillsammans med HP besöker Microsoft ett antal svenska universitet och högskolor för att träffa studenter och presentera intressant teknik. Studenter kommer bland annat att få se och testa ny teknik, se demos och få svar på frågor kring Windows 7, Windows Live och Microsoft Office.

  Planerade besök i september:

  · 2/9 Uppsala universitet Campus för teknologer/Naturvetare

  · 3/9 KTH Valhallavägen

  · 6/9 Chalmers Campus Johanneberg

  · 7/9 Malmö högskola Centrum för teknikstudier

  Mer information hittar du på Facebook HÄR 

   


  /Thomas Spångberg

 • IKT-bloggen

  Simulator för att öka förståelse för elever med kognitivt funktionshinder

  • 0 Comments

  Undrar du hur man upplever tillvaron om man har någon form av kognitivt funktionshinder (ex ADHD, Aspergers syndrom, Dyslexi)

   

  Kognitionssimulatorn visar en simulering av ett klassrum där en högstadieklass genomför en lektion i svenska. Lektionen innehåller en diktamen och en övning i läsförståelse. Tanken är att du med kognitionssimulatorn ska kunna påverka upplevelsen av det som händer i klassrummet på ett sätt som liknar upplevelsen för personer med ADHD, Aspergers syndrom eller Dyslexi. Det gör du genom att aktivera olika filter

   

  Här hittar du simulatorn 


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Filmtips (90 sek) för nya användare av OneNote 2010: Hur man strukturerar sitt innehåll

  • 0 Comments

  Den första frågan när man börjar använda OneNote är –“Hur strukturerar jag min information?”

  I den här filmen så får du på 90 sekunder en genomgång i hur detta fungerar.

  OneNote 2010–hur man strukturerar sitt innehåll.


  /Leif Sunesson

Page 4 of 6 (148 items) «23456