• IKT-bloggen

  Äntligen är Microsoft Touch Pack för Windows 7 tillgängligt för nedladdning!

  • 0 Comments

  En av nyheterna med Windows 7 är det inbyggda stödet för tryckkänsliga skärmar med stöd för flera inmatningspunkter s.k. “multi-touch”-skärmar.

  Själv använder jag en DELL Latitude XT2 som har en skärm som både stödjer inmatning med penna (s.k Tablet-PC) och dessutom kan hantera upp till fyra fingrar samtidigt på skärmen.

  Främst använder jag fingrarna på skärmen när jag läser långa dokument eller surfar på webben men även när jag jobbar med foton eller målar i paint.

  Fram till nu har jag också i all hemlighet  varit beta-testare av sex program som har sitt ursprung från Microsofts Surface bord men som nu gjorts tillgängligt som fri nedladdning, till alla som har en tryckkänslig skärm genom, Microsoft Touch Pack för Windows 7.

  Flera av dessa program är dessutom riktigt användbara i skolan, eller vad sägs som;

  > Microsoft Blackboard – ett fysikspel där du skall lösa knepiga pussel

  > Microsoft Surface Globe– ett program där du med fingrarnas hjälp kan utforska moder jord både i 2-D och 3-D.

  >Microsoft Surface Collage – ett program för dig som vill vara kreativ med fingrarnas hjälp och där resultatet blir riktigt häftiga bakgrunder till datorn.

  Att interagera med hjälp av fingrarna känns mycket naturligt och inte minst vittnar väl framfarten av alla ny mobiltelefoner om att det inte bara är jag som tycker det!

  Att få ta den upplevelsen in i PC’n och till den stora skärmen är riktigt coolt.

  Allra coolast är det faktiskt att få se när riktigt unga barn får chansen att gå lös med fingrarna på den stora skärmen, det är sååå naturligt för dom och de finner det super-stimulerande.

  Frågar jag min 4-åring där hemma vilket hans favoritprogram är så säger han “fiskarna” vilket översatt till Microsoftspråk är det samma som Microsoft Surface Lagoon – den skärmsläckare som ingår i paketet och där man kan jaga fiskar i en damm genom att plaska i vattnet med fingrarna!

  Låter det intressant och du vill testa så kan du ladda hem Microsoft Touch Pack för Windows 7 här på ett 20-tal olika språk

  PS har du ingen tryckkänslig skärm, skaffa en först Smile


  /Leif Sunesson

 • IKT-bloggen

  Demofilm för skola - skapa presentation i PowerPoint 2010

  • 0 Comments

  Vi har spelat in en serie demonstrationsfilmer för hur man använder våra produkter inom skolan. Här är första filmen i serien.

  Film 1 - Skapa en presentation i PowerPoint 2010

  Du kan ladda hem filmen i WMV-format här.


  /Fredrik Schönemann


 • IKT-bloggen

  Välkommen till debatt om skolan 4 maj kl 9-10 på Kulturhuset

  • 0 Comments

  Trots att Sverige i många avseenden ligger i topp vad gäller datoranvändning i världen finns tydliga tecken på att vi halkar efter, att vi håller på att skapa en ”digital underklass” av våra ungdomar såväl inom datoranvändande som inom entreprenörskap .

  • Endast 15-20% av internet-användarna med bara förgymnasial utbildning kommunicerar med myndigheter via Internet
  • Nästan hälften av all förskolepersonal och 40 % av alla grundskolelärare bedömer sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra”
  • Antalet civilingenjörer har minskat med 10% de senaste tio åren Microsoft bjuder in till en visionär paneldiskussion om hur vi gemensamt kan säkerställa att Sverige i framtiden kommer att tillhöra den digitala överklassen och hur vi kan skapa utbildningsformer som fostrar framtidens entreprenörer.


  Vi bjuder in till debatt den 4 maj kl 09.00-10.00 - anmäl dig till anna.erman@microsoft.com  

  I panelen sitter:

  Mikael Damberg, Riksdagsledamot Socialdemokrterna
  Mats Gerdau - Riksdagsledamot Moderaterna
  Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund
  Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet
  Björn Åstrand, Lärarhögskolan, Umeå Universitet
  Eva Pethrus, Ansvarig för Partnerskap i Lärande, Microsoft

  Moderator:
  Cecilia Garme, politisk journalist

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Så kan du som lärare ta vara på barns kreativitet

  • 0 Comments

  Många barn brinner av innovationslust och har dessutom goda datorkunskaper. Nu kan du utmana dem att göra verklighet av innovationslusten. På Kids Corner finns verktyg för barn som vill programmera och skapa egna applikationer - här finner du studiehandledning och tips. Här får barn och ungdomar möjlighet att pröva på på ett roligt sätt.


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Nu finns vi på Facebook. Bli ett fan!

  • 0 Comments

  Vi har nu smyglanserat vår sida på Facebook - Microsoft Skola.

  Besök oss och bli ett fan!

  /Fredrik Schönemann 

 • IKT-bloggen

  Prisregn över svenska lärare i Berlin

  • 0 Comments

  Tre svenska lärare var nominerade i den globala tävlingen ”Årets mest innovativa lärare” under utbildningskonferensen The Microsoft European Innovative Education Forum i Berlin. Tredagarskonferensen som ägde rum mellan den 23 och 25 mars avslutades med stor prisutdelning där Stefan Knutsson från KTH belönades för sitt projekt Mattecoacher online och Anna Karlsson från Viktor Rydbergs Samskola för sin innovativa inlärningsmetod.  

  Under förra veckan utsåg Lärarnas Riksförbund och Microsoft de tre svenska vinnarna som fick representera Sverige i Berlin. Över 250 lärare från 41 länder samlades för att under tre dagar diskutera framtidens utbildning, vilka utmaningar som väntar och hur digitala medier kan användas i utbildningen.

  Över 80 bidrag kom in till juryn som slutligen utsåg tolv vinnare från tio länder. Sverige tog hem två av dessa priser. Vinnarna kommer nu representera Sverige och Europa i den globala finalen senare i år. 

  Läs mer om de svenska vinnarna

  Läs mer om Microsoft utbildningsprogram Partner in Learning  

  Kontaktperson: Eva Pethrus 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Välkommen till Sverigefinalen av Imagine Cup

  • 0 Comments

  Den 4 maj gör Sveriges smartaste studenter upp i finalen av Imagine Cup – en tävling där kreativitet och intelligens förenas för att bidra till FN:s Millenniummål. Du kan vara med och rösta!
  Kom och rösta – anmäl dig senast den 25 april!

  I årets tävling är FN:s åtta Millenniummål i fokus. 550 anmälde sig för att ta fram smarta, användbara lösningar för att bidra till att nå målen som bland annat handlar om att bekämpa fattigdom, öka kunskapsnivåerna, skapa en hållbar miljö och minska barnadödligheten.

  Agenda:
  • Microsofts VD Per Adolfsson: Microsofts satsningar på innovation och entreprenörskap.
  • Karin Ruiz, CEO Peepoople: Presenterar en spännande produkt som löst sanitära problem i slumområden.
  • De tre finallagen presenterar sina lösningar inför publik. Du får vara med och avgöra vilket lag som är bäst till sammans med vår jury som består av Marie Reinius CEO, Svenska Riskkapitalföreningen, Nicklas Mattsson chefredaktör Entreprenör, Valentino Berti ordförande i IAMCP (Microsofts partnernätverk) och Monica Lorensson UNDP.

  Se tävlingsbidragen & den senaste tekniken: Vår utställning med finalisternas bidrag är öppen hela dagen där kan du också känna och klämma på ny teknik från Dell och Samsung samt det senaste inom mobilitet, Xbox, mjuk- och hårdvara samt Surfacebordet. Du kan även fråga om Bizspark – möjligheten att låna våra utvecklarverktyg gratis under 3 år.

  Välkommen till Kulturhuset den 4 maj 2010 kl 12.30-15.00. (Utställningen är öppen från 09.00)
  Lokal: Sergels Torg 3. Ingången till lokalen heter Entré C, gatuplan (invid glasobelisken).
  Anmäl dig senast den 25 april till: anna.erman@microsoft.com

  Inbj_ImagineCup_kulturhuset.pdf (129,71 kb) 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Sverige och den digitala underklassen

  • 0 Comments

  Välkommen till en paneldebatt om Sverige och den digitala underklassen

  Trots att Sverige i många avseenden ligger i topp vad gäller datoranvändning i världen finns tydliga tecken på att vi halkar efter, att vi håller på att skapa en ”digital underklass” av våra ungdomar såväl inom datoranvändande som inom entreprenörskap.

  • Endast 15-20% av internet-användarna med bara förgymnasial utbildning kommunicerar med myndigheter via Internet (SCB 2009 - Internetanvändning bland privatpersoner)
  • Nästan hälften av all förskolepersonal bedömde sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra” (Skolverkets uppföljning av IT-kompetens - Dnr U2007/7921/SAM/G)
  • Nästan 40% av alla grundskolelärare bedömde sin egen IT-kompetens som ”Mindre bra” eller ”Inte alls bra” (Skolverkets uppföljning av IT-kompetens - Dnr U2007/7921/SAM/G)
  • Antalet civilingenjörer har minskat med 10% de senaste tio åren (Högskoleverket)

  Detta rimmar illa med att 100.000 traditionella industrijobb försvunnit de senaste 10 åren och att vi snabbt rör oss mot ett innovationssamhälle där IT-kunskap och entreprenörskap är en förutsättning för framtidens välfärd och tillväxt. Kunskapsnivån och synen på entreprenörskap måste utvecklas, fördjupas och breddas. Löser vi inte detta kommer vi att få en ”digital underklass” med företag som inte kan konkurrera på den globala marknaden och medborgare som inte kan tillgodogöra sig samhällsfunktioner och tjänster.  

  Microsoft bjuder in till en visionär paneldiskussion med företrädare från både politiken, utbildnings-Sverige och IT-sektorn för att diskutera hur vi gemensamt kan säkerställa att Sverige i framtiden kommer att tillhöra den digitala överklassen och hur vi kan skapa utbildningsformer som fostrar framtidens entreprenörer. 

  Frågor på agendan under diskussionen:

  • Hur förbereder vi barn och unga för att bli bra nätmedborgare?
  • Vilka baskunskaper bör alla svenska medborgare ha?
  • Hur stöttar vi utbildningsväsendet att vara relevanta i den snabba IT-utvecklingen?
  • Vilka strategier behöver vi tillämpa för att stimulera unga entreprenörer att satsa på avancerade kunskapsföretag?

  Varmt välkomna

  Datum: 4 maj

  Tid: 09:00-10:00
  Plats: Kulturhuset Sergels Torg 3. Ingången till lokalen heter Entré C, gatuplan (invid glasobelisken).

  Anmäl dig till anna.erman@microsoft.com 


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Microsoft och Lärarnas Riksförbund har utsett årets mest innovativa lärare

  • 0 Comments

  Robotbyggande, mattecoachning på nätet och digital brevväxling på spanska – idag utses Sveriges mest innovativa lärare av Microsoft och Lärarnas Riksförbund. De tre vinnarna åker sedan vidare till Berlin för att representera Sverige vid den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  Innovativa lärarutnämningen delas ut av Microsoft i samverkan med Lärarnas Riksförbund för sjunde året i rad. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.  

  En enhällig jury har i år valt följande bidrag med motivering:

  Stefan Knutsson - Mattecoach på nätet
  Stefan har i projektet Mattecoach på nätet på ett förtjänstfullt och innovativt sätt försett elever med behov av matematikstöd en möjlighet till handledning samtidigt som lärarstudenter får direkt, om än digital, kontakt med verkligheten. Projektet är nydanande och öppnar oanade möjligheter inför framtiden.
  Här kan du läsa mer om projektet.

  Anna Karlsson – Berika undervisningen med IKT
  Anna har via sitt medvetna användande av digitala media i och utanför klassrummet stimulerat och utmanat elever utöver det vanliga i arbetet med First Lego League och byggandet av robotar. En ständig strävan efter utveckling och att hitta nya sätt att möta eleverna har gjort att Annas arbete mycket framgångsrikt. Anna Karlsson är till vardags NO-lärare på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm.

  Ricardo Rodriguez – Spanska kommunikation mellan två skolor
  Ricardo har med elever och kollegors hjälp lyckats skapa en gemensam blogg för en svensk och en spansk skola. Här kan sägas att brevväxlandet elever emellan har lyfts till en ny, digital nivå och att arbetet med att skriva i bloggen mycket medvetet kopplas till den övriga spanskundervisningen. På detta sätt utnyttjar Ricardo elevernas nyfikenhet och stimulerar och utmanar dem i språkundervisningen.
  Här finns bloggen som Ricardo skapat. Även Ricardo Rodriguez arbetat på Viktor Rydbergs Samskola.

  Stort grattis från oss på Microsoft!

  Den 19 mars kl 09.00 hålls en prisceremoni för vinnarna här på vårt kontor i Akalla. De tre vinnarna kommer sedan i nästa vecka resa till Berlin under tre dagar (23-24 mars) för att representera Sverige på den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  Här kan du läsa mer om priset och vinnarna 


  /Fredrik Schönemann

 • IKT-bloggen

  Möt oss på vår universitetsturné

  • 0 Comments

  Just nu åker vi runt i Sverige för att träffa studenter vid högskolor och universitet. Från norr till söder.

  På plats ger vi föreläsningar samt visar och demonstrerar bland annat Microsoft Surface, Windows 7, Windows Live och Windows Phone. Vi har även tagit fram nya specialanpassade studenterbjudanden för både dator och telefon – givetvis förberett med Windows Phone, Windows 7, tjänster från Windows Live och snabblänkar till passande erbjudanden som till exempel Office (Det ultimata klippet). Dessa erbjudanden är möjliga bland annat tack vare våra samarbeten med Samsung, Tele2, Mecenat AB och Studentkortet.

  Se schemat, läs mer på vår webbplats och kolla gärna in bilderna från turnén hittills.

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Innovationsdag och final i Imagine Cup den 4 maj på Kulturhuset

  • 0 Comments

  Den 4e maj går den svenska finalen i årets stora innovationstävling för unga akademiker av stapeln på Kulturhuset. Våra unga tävlande kommer erbjuda intressanta lösningar på Milleniemålen som FN satt upp för att minska fattigdomen i världen och vinnaren går vidare till internationell final i juli.

  På Kulturhuset bjuder vi på debatt om risker med att vårt land hamnar i den Digitala Underklassen Internationellt med intressanta debattörer på plats. Vi bjuder också på den senaste tekniken och en utställning av de tävlandes bidrag. Välkommen den 4 maj kl 09.00 till Kulturhuset.


  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Photo Story 3 går nu att installera med Windows 7

  • 0 Comments

  Som många redan vet är Photo Story ett gratis-program från Microsoft för att skapa bildberättelser och används bl.a. i PIM.

  Många har hört av sig och undrat varför det inte går att installera när man använder Windows 7 och till er har jag nu glädjen att berätta att det from denna veckan fungerar utmärkt att installera och köra när man använder sig av Windows 7.

  För er som kört Photo Story ett tag och vill kunna göra lite mer men ändå lika enkelt så rekommenderar jag gärna ett annat gratis-program, Windows Live Movie Maker.


  /Leif Sunesson 

 • IKT-bloggen

  Vad ska jag ha för programvara på min skoldator?

  • 0 Comments

  En vanlig fråga som jag ofta får när jag träffar skolledare, IKT-utvecklare och lärare är vilken programvara de skall ha på sina datorer.

  En av fördelarna med en dator som körs med Windows är att det finns så otroligt mycket både fria och kommersiella programvaror att välja på för alla ändamål och från många olika leverantörer.

  Vi på Microsoft kanske är mest kända för Windows och Office men vi har en hel del extra att bjuda på som inte lika många känner till.

  Visste du t.ex att vi har mer än 20 gratisprogram som är väl lämpade för skolan t.ex för multimedia hantering såsom bild och film redigering?

  …att vi har en programvara vid namn MS Math som helt ersätter behovet att köpa in grafikräknare på gymnasiet?

  …att vi med vårt Live@edu erbjuder gratis e-post med 10GB maillåda per användare och hela 25GB fillagring i molnet och samarbete med Office Web applikationer?
   

  Leif Sunesson
  Affärsområdeschef Skola och högre utbildning

  /Leif Sunesson 

 • IKT-bloggen

  Microsoft stödjer unga idéer med gratis tillgång till programvara

  • 0 Comments

  Entreprenörskap och företagsamhet är två viktiga områden för Sveriges framtida välfärd. Microsoft har sedan många år satsningar på att stödja unga som vill utveckla idéer och produkter genom utbildning och tillgång till våra utvecklarverktyg helt gratis. Det gör att tröskeln för att gå från idé till verklighet inte blir så hög. Under våren kommer vi besöka flera av Sveriges universitet för att visa på möjligheterna. Vi driver dessutom en internationell tävling tillsammans med FN för att stödja möjligheterna att nå milleniummålen. Just nu deltar över 500 ungdomar i Sverige och arbetar för högtryck - finalen går den 4 maj i Stockholm och den Internationella tävlingen sker i Warsawa i juli.

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Skolbarn arbetar bäst med Microsoft Office som verktyg

  • 1 Comments

  När Århus kommun valde Open Office istället för Microsoft Office 2007 för eleverna i kommunen gjordes ingen utvärdering av den pedagogiska aspekten - vilket är den viktigaste. Och inte heller kostnader för att drifta och hantera. Det upprörde IT-ansvarige Rasmus Kær som lät göra en pedagogisk utvärdering bland elever i 8 och 9 klass. Eleverna föredrog Microsofts program då de är lättare att förstå och har högre användarvänlighet. Svårast med Open Office är det för barn med speciella behov eller lässvårigheter - det blir för många steg.

  Barn behöver enkelhet och verktyg som fungerar och som de inte behöver slita med.  Lärarna behöver vektyg som underlättar kommunikation, stödjer pedagogiken och minskar tiden för administrationen - det är det man ska fundera på vid en upphandling. Läs mer om skolkoncept på www.microsoft.se/skola 

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Kodu – enkel spelprogrammering. Nu också för PC

  • 0 Comments

  Förra året lanserades Kodu, ett verktyg från Microsoft Research som gör att barn (och för all del även vuxna) enkelt kan skapa och programmera sina egna spel för Xbox och PC. Sedan Kudo gjordes tillgängligt i beta för Xbox har det laddats ner 200 000 gånger och det finns över 900 aktiva Kodu-konton runt om i världen.

  I veckan presenterades ytterligare en Kodu-nyhet: från och med nu finns Kodu tillgängligt i en betaversion för PC. Övergången till PC gör att programmet lättare kan användas av skolor; allt som krävs för att ungarna ska kunna sätta igång och programmera är en PC och ett tangentbord. Kudo har samtidigt fått ett nytt förbättrat programmeringsspråk, stöd för ett brett urval av hårdvara och gjorts enklare att installera i labmiljöer.  Det har också blivit lättare att spara spel för att dela med andra.

  Här kan du ladda ned betaversionen för PC och läsa mer om Kudo.

  /Fredrika Fredmark 

 • IKT-bloggen

  Nominera årets Innovativa lärare 2010

  • 0 Comments

  Är du, eller känner du en, ovanligt innovativ lärare eller lärarstudent? Nu är det dags att nominera till den nationella Innovativa lärarutnämningen 2010! Priset delas ut för sjunde året i rad, i samverkan med Lärarnas Riksförbund. Syftet är att lyfta fram lärare som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.

  Vinnaren får resa till Berlin under tre dagar (23-24 mars) och representera Sverige på den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen. Förra årets vinnare, Anna Ljungqvist, engelsklärare på Björknässkolan i Nacka, lyckades så bra i Europa att hon fick åka vidare till Brasilien för att tävla om titeln världens mest innovativa lärare.

  Vi vill ha ditt bidrag senast den 1 mars 2010.
  Läs mer och nominera här 

  /Fredrika Fredmark

 • IKT-bloggen

  Svenska ungdomar kan bidra till att halvera fattigdomen

  • 0 Comments

  FN har ställt upp 8 mål för hur fattigdomen i världen ska halveras till 2015. Ett vikigt arbete. Med teknik så kan man komma en god bit på vägen. Därför drar Microsoft igång en stor tävling bland studerande vid högre utbildning för att få fram intressanta tekniska lösningar baserade på tvärvetenskaplig grund som praktiskt bidrar till att hjälpa utvecklingsländerna och till att nå FNs 8 Milleniemål.

  Ungdomarna tävlar i lag och det är främst tekniska studenter som deltar med kunskap från andra studerande. Vi kallar tävlingen Imagine Cup och redan nu har vi rekordmånga lag anmält sig. Tävlingen håller på fram till maj då ett svenskt lag utses att delta i den internationella tävlingen. Vi samverkar med FN (UNDP) och kommer under vintern och våren erbjuda flera inspirationsseminarier för att UNDP ska dela med sig av sin kunskap kring de förutsättningar som finns lokalt i utvecklingsländerna. Vi startar i Umeå i slutet av januari.

  Vill du läsa mer om tävlingen så finns mer information här www.imaginecup.com 

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Matematikkunskaper går att höja med hjälp av IT - vi visar hur den 28-29 januari

  • 0 Comments

  Matematikkunskaper går att höja med hjälp av IT - vi visar hur den 28-29 januari

  Sverige hamnar på näst sista plats bland tio länder som jämförs i en internationell studie av avancerade kunskaper i matematik i gymnasieskolans sista år. De svenska resultaten i både matematik och fysik har dessutom försämrats kraftigt sedan motsvarande studie 1995. Men det finns skolor som tagit nya grepp för att öka intresset och därmed kunskapsnivån på skolan.

  På John Bauer i Örebro har Informations & Kommunikationsteknik, IKT, givit resultat.  Resultaten för de elever som jobbat med entreprenöriell matematik i de nationella proven ger tydliga svar på att det går att förändra:  
  Matematik A  är  88,3 % godkända eller bättre. Här hade de  innan de nya arbetssättet med IKT infördes legat runt 75 %.
  I matematik B är 70% godkända eller bättre. Här har de tidigare pendlat i resultat mellan 30-50 %. Men det har också fått andra positiva effekter.  
  John Bauer i Örebro har fördubblat antalet elever som väljer att fortsätta med matematikkurser över kurs B. Gällande kursbetyg så är det framförallt i matematik B som de ökat antalet elever som når målen. Från tidigare ca 50% till det senaste resultatet som hamnar på ca 80%.

  På mattebiennalen den 28-29 januari kommer vi finnas på plats och tillsammans med verksamma lärare visa praktiskt hur man använder IKT i undervisningen. Läs mer och anmäl dig på www.microsoft.se/matte

  /Anna Erman

 • IKT-bloggen

  Microsoft Kommundesign 4.0 släppt

  • 0 Comments

  Som ytterligare ett led i Microsofts satsning på svensk offentlig sektor släpps nu MSKD 4.0 – en infrastrukturell referensdesign baserat på en modern och standardiserad infrastruktur med fokus på enkel hantering, kostnadseffektivitet och Grön IT. MSKD 4.0 är ett tydligt och konkret sätt att omfamna teknik som t.ex. Windows 7, Server and Domain Isolation och molnbaserade tjänster i ett sammanhang, varför vi därmed vågar påstå att MSKD aldrig varit så konkret och välutarbetat för de utmaningar svenska kommuner står inför. Här hittar du information

   

  MSKD 4.0 finns tillgänglig för nedladdning här

  En Executive Breifing om MSKD 4.0 hittar du här

  Kontakt med MSKD-teamet får du här 


  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Åtta lärare köar till 2 datorer

  • 0 Comments

  På Mariaskolan i Stockholm köar 8 lärare till 2 datorer. Varje dag ska frånvaron registreras, lektioner planeras och följas upp, läraren ska sköta annan daglig administration och kommunicera med föräldrar samt samverka med arbetslaget. Och allt detta ska ske med 4 personer på varje dator.

  På Mariaskolan finns lärare som givit upp köandet och för privata pengar inhandlat en PC - vilken annan tjänsteman på kommunen skulle acceptera att behöva köpa sin egen arbetsutrustning - mitt tips - inte en enda!

  Här berättar lärarna på Mariaskolan själva om sin situation

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Lärarna sista tjänstemannagruppen utan personlig dator

  • 0 Comments

  Skolan har till uppgift att utbilda barn och ungdomar så att de har rätt förutsättningar och kunskaper för att gå vidare till fortsatta studier och arbetslivet. Men trots att kunskapssamhället kräver god förmåga att söka, analysera, bearbeta och även kommunicera information så saknar skolan de centrala verktygen för att fullt ut kunna ge elever den IT-kunskap de behöver. I 9 av 10 grundskolor saknas det centrala verktyg för alla lärare - och för elverna ser det ännu sämre ut.

  Det är dags att se skolan som basen för Sveriges välfärd - vi behöver de vassaste kunskapsarbetarna - då behöver vi också ge lärarna de vassaste verktygen för att kunna leverera!

  Metta Fjelkner - ordförande i Lärarnas Riksförbund uttalar sig i Rapport om detta stora problem. Ge lärarna en chans nu!

  /Anna Erman 

 • IKT-bloggen

  Debatt 1 december: Att utbilda med bakbundna händer

  • 0 Comments

  Inbjudan till frukostdebatt på Berns, Spegelsalen, 1/12 kl 08.00-09.30

  Tid med lärare är den viktigaste faktorn för att eleverna ska nå kunskapsmålen. Men tid är en bristvara i verklighetens skola, där lärarna har ett ökat tryck på administration och tillgänglighet. I nästan 9 av 10 skolor saknas personliga datorer för alla lärare vilket skapar utmaningar för att arbeta effektivt men också begränsar möjligheterna att utbilda kunskapsarbetare för den framtida arbetsmarknaden.

  Novus Opinion har på uppdrag av Microsoft genomfört en undersökning där skolledare svarat på frågor om hur de och lärarna använder IT för effektiv kommunikation och administrativt arbete i grundskolan. Undersökningen visar att i nästan 9 av 10 skolor saknas personliga datorer som arbetsredskap. Andelen lärare med en personlig dator är också lägre i mindre skolor, särskilt om skolledaren är en kvinna.

  Tid är en knapp resurs i skolvärlden och en ny rapport visar att det är den viktigaste faktorn för att eleverna ska nå kunskapsmålen. Genom bättre arbetsredskap skulle Sveriges lärare få mer tid till sina elever. Lärarna skulle också bättre kunna förbereda eleverna på framtida studier och för en framtida arbetsmarknad.

  Sverige behöver lärare som kan utbilda för framtiden, men saknar själva redskapen. Hur går det ihop?
  Välkommen till ett samtal och diskussion om hur vi kan bygga den framtida svenska skolan. Deltar gör bland andra Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund, Maria Stockhaus, ordförande för beredningen för utbildningsfrågor inom SKL, Mikael Damberg Riksdagsledamot, Ann-Charlotte Eriksson, 1a vice ordförande i Lärarförbundet och Bo Kristofferson, skolledare, Viktor Rydberg gymnasium.

  Moderator: Cecilia Garme

  Anmäl dig till Anna Erman anna.erman@microsoft.com

  /Anna Erman

Page 6 of 6 (148 items) «23456