• IKT-bloggen

  Microsofts Partners in Learning Forum for Education 2012

  • 0 Comments

  I skrivandes stund är Microsoft Partners in Learning European Forum for Education 2012 avslutad. Närmare 250 lärare och skolledare har spenderat de sista 4 dagarna i Lissabon för att lära av och med varandra. 82 unika lärarbidrag för 40-talet länder i Europa ställde upp i tävlingen om att vara den mest innovativa läraren i Europa. Alla bidragen hittas här. Det som är mest slående är behovet från lärare att lära av andra lärare. Att få samtala och utbyta idéer. Få uppleva glädjen att får vara tillsammans med andra innovativa och kreativa lärare som förstår vad man vill åstadkomma och kan bygga vidare på tankarna om sitt projekt. Den energin och glädjen att uppleva att man inte är annorlunda utan är “med vänner” och kan få tänka högt och lågt och att det ok att tänka nya och andra tankar. Att annorlunda är bra! Det gör också att man har kraften och energi att gå tillbaka och stötta och dela med sig av nya erfarenheter. Filmer och bilder från forumet finns här.

  Agendan för dagarna var intensiv där delegaterna hade bedömning från en internationell domarkår som ställda tuffa och relevanta frågor till seminarier med internationellt erkända talare såsom Ann Bancroft och Liv Arnesson.  Dessa båda damer är lärare och äventyrare men inte minst fantastiska förebilder när det gäller uthållighet och kämparanda. De var det första teamet av kvinnor som skidade över landmassan på Antarktisk. Via internet höll de kontakten med klassrum över hela världen. I november 2012 så kommer de att leda en grupp på 8 kvinnor som kommer att representeras av en kvinna från respektive kontinent på en expedition till Sydpolen. Målet är att sammanföra 2 miljoner klassrum världen över och 50 miljoner elever och göra Sydpolen till världens största klassrum för att fokusera på “bristen av rent vatten”. Tekniken kommer att vara en viktig komponent i detta arbete för att sammanföra alla dessa elever med dessa 8 kvinnor och följa dem på deras resa.

  Fler spännande seminarier gavs. Bland annat Riina Vuorikari från European Schoolnet drev from januari 2010 tom slutet på skolåret 2011 Acer-European Schoolnet Educational Netbook piloten med 245 klasser i högstadiet. Studien genomförde i 6 Europeiska länder (Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Turkiet och Stor Britannien). Över 7000 elever och 1000 lärare använda PC´s under piloten.

  Piloten var fokuserad på att förstå hur introduktionen av netbooks och 1-till-1 pedagogik kan förändra den pedagogiska processen av lärande, både i och utanför skolan. 1-till-1 pedagogiken lyfter fram den möjligheten att elever alltid har tillgång till netbooks och drar nytta av “blended learning” och alternerar möjligheten till att undervisa på nätet och i klassrummet. Med hjälp av tekniken så ges även tillgång till individuell coaching samt gruppövningar. Mer information finns här.

  Kresten Thorndahl är en elev som är driver ett projekt som kallas Media Patrol i Danmark. I varje klassrum finns det “12 IKT konsulter är slogan” för hela projektet. Målet är att bygga en media patrull på de danska skolorna som kan stötta andra elever. De skall även kunna stötta barn och lärare på grundskolorna. Media patrull körs som pilot på 20 skolor i Danmark. Initiativet liknar mycket det svenska initiativet Student Helpdesk som handlar om att ha kontextuellt lärande i klassrummet. 

  imageDen svenska delegationen i Lissabon bestod av Bo Jansson, 2;a vice ordförande i Lärarnas Riksförbund (domare i tävlingen), Jerker Porat, lärare Karlsängsskolan i Nora, Fatima Lasfirare, lärare Stockholms Stad, Jessica Löfstrand, lärarstudent Stockholms Universitetet samt Daniel Johansson, lärare Väsby Nya Gymnasium.

  De hade 3 unika projekt som påvisar hur tekniken kan stärka elevers lärande processen. Daniels hur man får igång stillasittande elever på gymnastiken genom att använda “gamification” inom idrotten. Den energi och aktivitet som eleverna går in i lektionerna med utifrån att Daniel har byggt upp lektionerna utifrån spelvärldens nivåer, poängsamlande och samarbete är lekfullt och mycket kreativt. Han använder Onenote för att hålla struktur på sina elevers namn och ansikten (som idrottslärare kan han ha upp tom 150 elever att hålla reda på). Med hjälp av Excel så har han även en tydlighet till eleven gällande målen i kursplanen och där eleven kan se hur de ligger till vilket gör att det är en struktur och process som blir tydlig.

  Jerker Porat som Matematik, Fysik och Idrottslärare har använt tekniken för att genomsyra hela sin utbildning. Han använder Kinect i idrotten för att få igång elever som inte vill dansa. Han använder Excel för att göra en fondtävlingen med eleverna och tar med dem till den lokala banken för att diskutera hur eleverna kan spara i fonder. Detta har gjort att spännande diskussioner har uppkommit om hur etiska vissa fonder är. Hur miljövänliga vissa företag är som finns i fonden och varför vissa fonder går ner kraftigt med anledning av Tsunami och andra naturkatastrofer. Detta har stimulerat diskussioner inom andra ämnen också vilket har gjort att eleverna har blivit medvetna om sin egen “konsument makt”. De kan bestämma hur företag skall uppträda utifrån var de handlar.  Jerker spelar även in sina lektioner för att elever skall ha möjlighet att repetera men inte minst har han möjlighet läsa in frågorna på proven för att underlätta för elever med dyslexi att kunna göra proven.

  Fatima Lasfirare och Jessica Löfstrand har ett demokrati-, och integrationsprojekt som utgår ifrån ensamkommande flyktingungdomars behov att få stöd med läxan i sina boenden.  Lärarstudenter som skall bli lärare med svenska som andra språk från Stockholms Universitet stöttare eleverna via Windows Live Messenger och ställer frågor så att eleverna kan göra sin läxa i boendet.  Att eleverna lär sig står utom all tvekan. Dessutom ser lärarutbildare effekter på lärarstudenter som får en bättre pedagogisk kunskap om hur frågor skall ställas för att stärka lärandet. Ytterligare effekter är bättre didaktisk kunskap om hur man undervisar med hjälp av tekniken via nätet. Detta är sannerligen “Co-Learning” både hos eleven och hos lärarstudenten. Lärarstudenterna finns tillgängliga 2 ggr i veckan på kvällstid.

  DSC_0253 (2)Den svenska delegationen gjorde en strålande insats med att nätverka och bygga relationer för samarbete på Europeisk nivå när de kommer tillbaka till sina klassrum. Vi fick som extra grädde-på-moset med oss hem en “2nd Runner up” pris för “Cutting Edge Use of Technology for Learning” som Fatima Lasfirare och Jessica Löfstrand vann åt Sverige. Nästa steg är den globala tävlingen i Grekland i November där våra svenska vinnare skall försvara Sveriges chanser./Eva Pethrus

 • IKT-bloggen

  Förbered skolavslutningarna med bildspel, tipspromenad eller sånghäfte

  • 0 Comments

  Vår gästbloggare Malin Jonolf delar med sig av sina tips och idéer inför de kommande skolavslutningarna. 

  Nu sker skolavslutningar på löpande band och vill man göra något roligt i samband med firandet så finns det massor av kul saker att hitta på. Men om tiden tryter så kanske man inte hinner hitta på nya kreativa idéer så jag vill dela med mig av några tips och enkla mallar och instruktioner som ni gärna får använda er av:

  - Tipspromenad i PowerPoint
  - Sånghäfte i Publisher
  - Bildspel i PowerPoint

  Bildspel i PowerPoint
  Om du har tagit bilder på barnen under läsåret och vill visa det under en samling eller fikastund så kan man göra ett enkelt bildspel i PowerPoint. Man kan till exempel ha bildspelet rullande i bakgrunden.

  Gör en första bild som du sedan kan kopiera för att få samma inställningar på resten.

  Under fliken ”Transitions” väljer man hur bilder skall röra sig. Här har jag ställt in att bilden skall byta efter fem sekunder. Det är viktigt att klicka ur ”On Mouse Click” som är standardvalet. För att kopiera bilden är det enkelt att högerklicka på den lilla bilden till vänster och välja ”Duplicate”, så skapas en exakt likadan bild inklusive inställningarna. Då slipper man att ändra på varje bild utan kan fokusera på att lägga till de foton eller teckningar du vill ha med. I exemplet ovan så visas varje bild i fem sekunder och börjar om från början efter sista bilden.

  Tipspromenad
  Jag brukar göra tipspromenader i PowerPoint och tycker att det är smidigt att slippa fundera över sidbrytningar och det är lätt att lägga till bilder. Eftersom jag använder förra årets tipspromenad som mall så går det betydligt snabbare än att skriva för hand.

  En lite annorlunda tipspromenad kan vara roligt som omväxling. Med detta upplägg minskar även möjligheterna till fusk genom att använda mobiltelefoner. Be alla, eller en del, av de som skall vara med på evenemanget om tre påståenden om dem själva. Två skall vara sanna och ett skall vara falskt. Använd påståenden som svarsalternativ på tipspromenaden.

  Rättningen kan man göra själv eller som en gemensam aktivitet där man rättar genom att alla själva berättar vad som är sant och falskt. Om man rättar tillsammans så kan det vara bra om inte för många är med. Jag har gjort rättningar med upp till 20 frågor och personer. Om det är en stor grupp som är med så kan man till exempel ta med påståenden om lärarna.

  När man skall rätta tillsammans så brukar jag skriva ut ”handouts”, dvs att jag väljer att skriva ut flera bilder på ett papperark. Så får jag en bättre översikt istället för att bläddra med ett papper per fråga.

  Inför årets avslutningar har jag förberett en tipspromanad. Ni är välkomna att använda hela eller delar av den. Med en färdig mall är det snabbt gjort att skriva ner nya frågor. Jag har även gjort en tipskupongmall i Excel som är enkel att ändra och skriva ut efter behov. Tre tipskuponger per A4-ark, med eller utan utslagsfråga rekommenderas.

  Sånghäfte med hjälp av Publisher
  Jag gör ofta sånghäften till olika fester. Det är absolut enklast att använda Publisher för det. Det finns massor av mallar som man kan använda om man vill leka med färg och form. Jag jobbar inte så mycket med utformningen utan har en enkel layout som jag, beroende på tillfälle, byter ut texterna i.

  Ett A4 som viks på längden tycker jag är ett bra format för enklare sånghäften.

  Rutorna med texterna är enkla att kopiera och ändra storlek på. Skriv eller kopiera in texter på de låtar som du önskar ha med i ditt sånghäfte. Jag använder oftast den inbyggda funktionen med ”clip art” för att hitta olika illustrationer.

  En av fördelarna med Publisher är att utskrifterna blir rätt utan att man själv behöver fundera över vilken sida som innehållet skall vara på. Det här är första och sista sidan av utskriften av det exempelsånghäfte som ni gärna får använda er av.

  Om du har gott om tid, eller behöver fler idéer, läs gärna förra årets inlägg om ”Digitala verktyg för 40-åringar”. Då använde jag både QR-kod, film och frågesport online.

  Här kan du ladda ner fler mallar:
  - Tipspromenad
  - Tipskupong
  - Sånghäfte

   

  Lycka till!

  Malin Jonolf (är helst i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg på kontoret)
  Marknadskonsult, föreläsare och bloggare 

 • IKT-bloggen

  Så skapar du en digital lärobok i OneNote!

  • 0 Comments

  OneNote är utan tvekan det mest populära verktyget i Office-paketet bland pedagoger, andra yrkeskategorier, elever och folk på stan. När jag är ute och har inspirationsseminarium brukar jag lägga mycket fokus på det, och ni som var med på “Äntligen fredag – använd datorn i klassrummet” vet att jag lyfte fram OneNote som det bästa och viktigaste verktyget för samarbete mellan lärare och elever. Jag märker också att de som testat det är frälsta, och de som inte testat har hört talas om det och är nyfikna på vad det är. Här kommer en liten guide för att komma igång till alla er!

  OneNote 2010: Tabbar och flikar, hur hänger det ihop?

  Varför OneNote?

  OneNote-teamets vision är som följer:

  Vara det mest användbara och effektiva sättet att fånga, minnas, ordna och dela aktuellt kunskapsmaterial, planer, pågående arbeten och annan information.

  Uppfattningen jag har fått, rätta mig om jag har fel, är att det som lärare är svårt att hitta en ultimat lärobok där allt man tänkt sig finns med. Världen förändras snabbare än läroböcker trycks vilket gör att aktuella situationer och nya fenomen kanske inte tas upp i den lärobok man använder. Resultatet blir att man har en huvudbok, men att man samtidigt kopierar från andra böcker, nyhetsartiklar, onlinematerial och annat som man stöter på som kompletterar boken.

  Nackdelarna med en bok är ju också att den förr eller senare tar slut (frågar man elever kanske de ser det som en fördel Blinkar ) och att det inte är ett levande, dynamiskt material som går att uppdatera och lägga till ny info i. En annan nackdel är att den inte är sökbar, man får nöja sig med ett register, och har man tappat bort det där bra stycket man ville använda så är det bara till att sätta igång med att bläddra. Allt detta löser OneNote! Den går att uppdatera med ny info som genast är tillgängligt till alla man delar den med och den tar alltså aldrig slut eller är “färdig” utan förändras med omvärlden. Dessutom är allt man skriver i den sökbart och det går att lägga till annat digitalt material så som länkar till olika resurser och videoklipp, ljudklipp, bilder, presentationsbilder, grafer, ekvationer, listor, tabeller, m.m.

  Hur kommer jag igång? Tänker du nu, det här låter ju jättebra, men hur gör jag? Jo, så här.

  1. Tryck på Start, skriv “OneNote”

  2. Välj “Microsoft OneNote 2010”

  3. Under “Arkiv” välj “Nytt”

  Webb betyder spara online i en delad eller privat mapp – OBS, kräver Live@edu eller Hotmail-konto (båda är gratis)

  Nätverk betyder sparad på en delad nätverksdisk, t.ex. H: eller F: eller delad på SharePoint d.vs. en portal så som Ateas och ViaEcoles LearnPoint

  Fördelen med alternativen ovan är att du aldrig behöver ta backup eller vara orolig för att datorn ska krascha och materialet försvinna, men också att det är går enkelt att dela och se till att elever automatiskt har den senaste versionen.

  Den här datorn innebär att anteckningsboken enbart är sparad på din dator. Tänk på att du måste se till att göra backup så du inte blir av med allt material ifall datorn blir stulen eller skadad.

  4. Välj ett av alternativen ovan och skriv in namnet du vill ha på anteckningsboken, t.ex. “Svenska” eller “Matematik”.

  Väljer du Webb måste du logga in med dina inloggningsuppgifter på Live@edu / Windows Live (Hotmail) och sedan välja en mapp att spara i eller skapa en ny. Vill du skapa en ny så klickar du på “Ny delad mapp”, du kommer då till en webbsida där du får ge mappen ett namn och välja vilka som har tillgång till den. Lägg gärna till dina elever med en gång, men det går också att göra i efterhand.

  5. Klicka på “Skapa anteckningsbok”

  Du kan alltid dela anteckningsboken till fler personer i efterhand.

  Voila! Du har nu skapat din allra första i en rad av anteckningsböcker. Det kommer komma upp en ruta där du får frågan om du vill skicka en länk till andra om anteckningsboken, detta går även att göra senare. Det är nu det börjar på riktigt! Fyll på med bilder, anteckningar, inskannade sidor från böcker, länkar och allt annat bra du hittar! Skapa flikar och undersidor i olika nivåer för att strukturera innehållet. Kapitlen “Inledning”, “Planering”, “Kursplan”, “Historia och bakgrund” här nedan är flikarna högts upp.

  På högersidan fyller du på med avsnitt, “Svenska – grundskolan”, “Årskurs 6-9”, ett snäpp in ser ni underavsnitten “E”, “C” och “A”.  Det är lätt att flytta och byta namn på kapitel, avsnitt och underavsnitt, så börja fundera, flytta om och reflektera tills det känns som en struktur som går hem hos eleverna. Fyll på med ALLT ni hittar som har med kapitlen, avsnitten och underavsnitten att göra, länkar, klipp, artiklar och annat. Bygg på med bilder, färg, ljud, handskriven text för att göra innehållet mer intressant och rikt. Börja smått och fyll på efterhand, kom ihåg att hela tanken är att den aldrig är helt färdig.

  Jag har letat fram lite fler ställen där du kan läsa mer om OneNote och hur andra använder det.

  På IDG: Så smidigt samlar Onenote 2010 alla dina anteckningar

  På Newsmill: Dags att släppa in det virtuella molnet i klassrummet (Av ytterligare en av våra duktiga superlärare, Anna Karlsson)

  På Skolkompassen: Lyxig fortbildningsdag kring pedagogisk användning av datorer

  Passar också på och lägger in den duktiga läraren i Nora, Jerker Porats, videoklipp om hur han använder OneNote. Fler klipp kan du hitta här.


   

  Jerker visar hur han skapar en delad anteckningsbok i OneNote

  Jerker visar hur han gör lektionsplanering och placerar moment online.

  Hur använder du OneNote? Tipsa oss och dina kollegor här!

  /Helena Mischel

 • IKT-bloggen

  Digitala verktyg för 40-åringar

  • 1 Comments

  Jag skrev senast om Digitala verktyg för min 10-åring och hur vi har börjat jobba med delad OneNote med hennes lärare för skrivläxorna och att vi bland annat börjat använda MovieMaker så smått. Idag skall jag berätta om en upplevelse med digitala verktyg för 40-åringar.

  Jag har haft förmånen att lyssna på många inspirerande lärare under våren och Daniel Johansson, Idrottslärare på Väsby Nya Gymnasium, lockade mig att förnya den obligatoriska tipspromenaden på midsommar. Jag kände att det var dax att bli mer digital mitt i hembygden!

  Jag gjorde som vanligt ett sånghäfte med hjälp av Publisher, det enklaste sättet att göra snygga flersidiga häften som är lätta att få korrekt utskrivna. På baksidan av sånghäftet hade jag en QR-kod som var första steget i utmaningen. Trodde jag. Men första steget i utmaningen blev istället att berätta vad en QR-kod är och hur man gör för att läsa av dem med hjälp av sin mobiltelefon.

  Jag fick en påminnelse om att teknik som känns som självklar för mig absolut inte är det för alla. Men jag tror att alla tyckte att det var kul med en lite annorlunda midsommartävling och de antog utmaningen.

  Så här var min midsommartävling var upplagd

  1. Avläsning av QR-koden på sånghäftet (länkade till en film på Youtube)

  2. Filmen visade vilken utmaningen var och hur de blev godkända (Utmaningen var uppsjungning av en viss refräng till en sång, som sjöngs under festen, för de större barnen som var med. 9-åringen och 10-åringen tyckte att det var väldigt roligt att vara "kontrollanter" för alla vuxna.)

  3. När uppsjungningen var godkänd fick de läsa av en QR-kod som barnen hade och den ledde till en onlinefrågesport som var 15 frågor på tid.

  Jag gör ofta skattjakter och tycker att det är roligt. Nu när jag skulle göra det digitalt fick jag tänka till lite på hur jag praktiskt skulle genomföra det och vilka verktyg som skulle användas.

  Så här gjorde jag

  1. Frågesporten gjorde jag på www.royalquiz.se, en site där man kan logga in och skapa sina egna frågesporter gratis. Det finns säkert fler liknande tjänster. När man är klar med frågesporten får man en direktlänk till den. På sånghäftet fick man sedan skriva upp hur många rätt och hur många poäng man fick. 

  2. Filmen med utmaningen skapade jag med hjälp av MovieMaker och jag använde bara texter som rullade, en stillbild med text och en inspelning av min röst. Spela in ljud och video kan man göra inbyggt i programmet med ett headset och om det är film med en webkamera. Jag har en kamera inbygd i min laptop som jag har använt. Jag publicerade filmen på Youtube och även där får man en direktlänk till filmen. Man kan göra filmen privat om man inte vill att den skall gå att söka på.

  3. För att göra QR-koderna använde jag tag.microsoft.com som är väldigt enkelt sätt att skapa QR-koder. De QR-koder jag skapde var helt enkelt en länk till frågesporten respektive utmaningen.

  4. För att läsa en QR-kod behöver man en smartphone med en QR-kodläsare. Det finns många att hämta för olika typer av telefoner, Windows Phone, telefoner med Android-operativ och iPhone. Microsoft Tag är en bra app som finns för alla och är gratis. Sök efter den på Marketplace, AppStore eller Android  Market.

  Teknikerna som jag använde liknar det som Daniel Johansson gjorde när han hade en stadsvandring i Gamla Stan i Stockholm med sina gymnasieelever. Stadsvandring kanske inte låter så kul, men han hade utformat det som "Mission Impossible" med filmer och ledtrådar som verkligen engagerade deltagarna. Vi var med och filmade och när filmen är färdigredigerad kommer vi att lägga ut den på vår hemsida och på Microsoft Skola på Facebook .

  Om ni gör roliga skattjakter eller annat med digitala verktyg för era elever (eller andra över sommaren) berätta gärna om det för mig eller skriv en kommentar.

  /Malin (förälder, pysslare och marknadsförare på Microsoft)

 • IKT-bloggen

  Surface RT till skola och universitet − erbjudande fram till den 30 september

  • 0 Comments  Nu har Microsoft ett erbjudande till skola och universitet med ett kraftigt reducerat pris på Surface RT, vilket innebär att utbildningsinstitutioner betalar mindre än halva priset för pekplattan fram till den 30 augusti.
   
  Surface RT ger elever och lärare tillgång till kraftfulla verktyg som Microsoft Office Home & Student 2013. Microsoft Office är den mest använda programvaran i skolor, och även hos de företag som är de ungas framtida arbetsgivare. Microsoft Office öppnar dessutom dörren till de tusentals utbildningsappar som finns i Windows Store. Redan idag kan elever, lärare och studenter hitta många av sina favoriter och allt fler svenskproducerade appar utvecklas under sommaren 2013.
   
  Microsoft investerar i utbildningssektorn för att stödja skolor och universitet, lärare och studenter att uppnå sin fulla potential. Det gör vi bland annat genom att erbjuda progamvara, hårdvara och tjänster till priser som är överkomliga för utbildningsorganisationer.
   
  Med Surface RT kan skolor och universitet få tillgång till moderna verktyg som gör det möjligt för dagens unga att utveckla de framtidskompetenser de behöver för att bli framgångsrika i studier och kommande arbetsliv. 
   
  Med Surface RT kompletteras pekskärmen med mus och tangentbord, USB och HD-video stöd för utskrift och presentationer, en bländande 10.6 "ClearType HD-skärm för läroböcker och videoutbildning, batteritid som räcker hela dagen, möjlighet att visa två appar sida vid sida, och stöd för flera användare.
   
  ”Surface RT är helt enkelt ett utmärkt val för utbildningssektorn – hela vägen från förskola till skola och universitet” säger Joke Palmkvist, ansvarig för utbildning på Microsoft Sverige.
   
  Priser:
   • Surface RT (32GB) – 1434 SEK exkl. moms  (Rekommenderat pris 4495 SEK inkl. moms)
   • Surface RT (32GB) med Touch Keyboard Cover – 1790 SEK exkl. moms  (Rekommenderat pris 5295 SEKinkl. moms)
   • Surface RT (32GB) och ett Type Keyboard Cover – 2076 SEK exkl. moms (Rekommenderat pris 5654 SEK inkl. moms)
   
  Vill du veta mer? Hör av dig till Joke Palmkvist på +46 8 752 29 54 eller joke.palmkvist@microsoft.com
   
  För ytterligare information se den internationella bloggposten på Microsoft in Education.

 • IKT-bloggen

  Från svarta tavlan till X-box

  • 0 Comments


  Bild från SVT

  Svarta tavlan har sedan länge fått lämna plats åt mer moderna verktyg i klassrummet, både datorer och läsplattor har idag allt större betydelse i undervisningen. Enligt en rapport från nätverket Eurydike, som tillhandahåller information om utbildningssystem och utbildningspolitik i Europa, har utvecklingen inom IKT gått oerhört snabbt de senaste tio åren.

  Men sett till skolor i Europa råder det fortfarande stor skillnad i hur IKT tillämpas i undervisningen. En av orsakerna, som slås fast i rapporten, kan vara bristen på lämplig mjukvara och teknisk support.

  En lärare som arbetar aktivt med IKT i undervisningen är Jerker Porat, lärare på Karlsängskolan i Nora. Han är ständigt på jakt efter nya kreativa idéer som kan öka elevernas lust till att lära. Hans senaste tillskott bland undervisningsverktygen är att använda sig av spelkonsollen X-box Kinect i idrotten.

  – En del elever känner sig obekväma och drar sig för att delta i idrottsundervisningen. Men genom att använda spelkonsolen för att exempelvis lära ut dans, som bugg och foxtrot, blir undervisningen mer lekfull. Fler elever är nu aktiva på idrottslektionerna och säger att de har mer energi över till annat, säger Jerker Porat.

  Läs hela artikeln om Jerker Porats engageman för att öka kreativiteten i klassrummet. 

 • IKT-bloggen

  Första skolan i Sverige med Office 365 för utbildning

  • 0 Comments

  Mälardalens Tekniska Gymnasium är först i Sverige med att använda Microsoft Office 365 för utbildning. Molnlösningen kan göra skolan till Sveriges bästa teknikgymnasium.
   – Jag har lång erfarenhet av arbete i skola och har först nu hittat en effektiv it-lösning som kan möta behovet för elevadministration, och som samtidigt är en läroplattform, säger Susann Jungåker, vd och rektor för MälardalensTekniska Gymnasium.

  Mälardalens Tekniska Gymnasium grundades 2012 av Scania och AstraZeneca, i samarbete med bolaget Telge. Bakgrunden är bristen på kompetenta tekniker inom produktion, underhåll och automation. Syftet med utbildningen är att kompetensförsörja Scania och AstraZeneca. Gymnasiet är nu först ut i Sverige med att börja använda sig av utbildningsplattformen och molnlösningen för samarbete och kommunikation.

  – Plattformen lägger grunden för en kvalitetssäkrad process i undervisningen och en bättre kunskapsutveckling för våra elever. Med den här lösningen kan vår vision, att bli Sveriges bästa teknikgymnasium, bli verklighet, säger Susann.

  Med Microsoft Office 365 får elever, lärare och övrig personal tillgång till e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt. Läs mer om Office 365 >>

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54

   

   

 • IKT-bloggen

  Så använder kommuner, skolor och högskolor Office 365

  • 1 Comments

  Office 365 finns nu för skola och högre utbildning som vill dra nytta av molnet. Med Office 365 får eleverna ett modernt verktyg som hjälper dem nå högre måluppfyllelse samtidigt som lärarna effektiviserar administrationen och kan fokusera på undervisningen.

  Denna molntjänst ger studenter och lärare möjlighet att samarbeta i realtid med olika uppgifter och grupprojekt. Det är till exempel lätt att dela information, visa och redigera dokument i en webbläsare eller i Office då gratis e-post, snabbmeddelanden, röst- och videochatt och visning och redigering av dokument online ingår.

  Bland svenska skolor är intresset stort och under en användarträff i Microsofts lokaler möttes cirka 50 lärare, tjänstemän och utvecklare för att nätverka, diskutera frågor om Office 365 i skolan och inte minst inspireras av goda exempel.  Sigtuna kommun satsar på Office 365

  Lasse Sundberg som är it-pedagog i Sigtuna kommun, driver Sigtunaboxen som är ett koncept i syfte att lyfta alla Sigtunas skolor med hjälp av IKT. Han berättade under Microsofts användarträff om hur Office 365 ingår i satsningen. Sigtuna har stort fokus på it-frågor och vill öka kompetensen kring användandet av IKT i skolorna för att uppnå sina mål.

  Som ett led i detta arbete har Sigtuna kommun valt att implementera Office 365 för att bland annat enklare kunna dela, kommunicera och publicera information mellan lärare och elever. Till exempel fungerar samarbetsverktyget utmärkt i de fall eleverna behöver hjälp av en specialpedagog som inte är på plats på skolan varje dag. Med hjälp av e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt kan eleverna enkelt och snabbt få svar på sina frågor.

  Universitet och högre utbildning
  När det gäller högre utbildning så har både Linköpings Universitet, Malmö Högskola och Handelshögskolan i Stockholm valt att implementera Office 365.

  – Office 365 öppnar nya möjligheter genom att tillgängliggöra våra informations- och kommunikationssystem. Linköpings Universitet drar nytta av molntjänster genom att vi blir snabbare och mer kostnadseffektiva på att leverera tjänster och funktioner som efterfrågas av våra studenter och anställda, säger Joakim Nejdeby, IT-direktör/CIO, Linköping Universitet.

  Andra svenska skolor som använder Office 365 är bland annat John Bauergymnasiet som driver skolverksamhet på 30 orter runt om i Sverige. Enligt dem har Office 365 underlättat för både lärare och elever.

  – Med Office 365 har molnet blivit både tillförlitligt och användarvänligt. Det ger våra elever och anställda möjlighet att använda it på ett säkert och lättillgängligt sätt oavsett tid och rum, säger Christer Dahlström, CIO på JB Education.

  Prova Office 365 gratis och se hur det kan hjälpa din skola.
  1. Registrera dig för en gratis utvärderingsversion. Utforska alla funktioner och förmåner i Office 365 för upp till 50 användare.

  2. Verifiera behörighet. När som helst under provperioden kan du låta Microsoft verifiera din domäns behörighet för utbildningsabonnemang/-priser.

  3. Börja använda tjänsten. Distribuera gratistjänsten (Office 365 för utbildning, abonnemang A2) på hela institutionen eller köp andra tjänster.

  Registrera dig för en gratis utvärderingsversion här.

  Läs mer om Office 365 för skola och högre utbildning.

  Se filmen från användarträffen där lärare berättar om Office 365.

  Allt du behöver veta om serviceuppgradering till Office 365.

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  Live@edu kommer att bli Office 365 för utbildning

  • 1 Comments

  Du kanske har hört talas om Office 365 för utbildning, om inte, läs mer på Office365.com eller i mitt blogginlägg “det nya sättet att samarbeta och kommunicera”! Till sommaren kommer det komma ett mejl till den som är administratör för Live@edu med information kring migreringen till Office 365, som alltså är nästa version av Live@edu.

  När?

  Detta kommer att börja under sommaren 2012 och pågå under hösten och tills samtliga konton är migrerade. Alla Live@edu-kunder delas in i kategorier efter storlek, de med flest användare kommer att få erbjudande om migrering först. Man kan skjuta upp uppgraderingen med upp till 18 månader från och med Office 365 för utbildning släppts.

  Var förberedd!

  Nedan finns tre steg som säkerställer att du är förberedd inför uppgraderingen.

  1.Kontrollera kontaktinformationen och din institutions profil stämmer i Service Management-portalen.

  2. Se till att datorerna uppfyller programvarukraven för Office 365. Här kan du ta hjälp av det kostnadsfria verktyget från oss, Microsoft Assessment and Planning (MAP) Toolkit, som är ett inventerings-, uppskattnings- och rapporteringsverktyg som på ett säkert sätt utvärderar IT-miljöer inför olika typer av migreringar.

  3. Läs igenom vanliga frågor och svar, uppgraderingsinformationenLive@edu-sajten och informationen samlad på Office 365-forumet kring uppgraderingen och skapa sedan en uppgraderingsplan för din institution. Ta gärna hjälp av checklistan “Before-upgrade checklist for administrators”. Det finns även checklistor för själva migreringsperioden och efter migreringen som är bra att använda sig av.

  Vad betyder det rent praktiskt?

  Alla användare som har ett konto i Live@edu innan migreringen kommer att ha två inloggningar efter migreringen. De kommer ha ett privat Windows Live ID som de kommer åt sin SkyDrive med och ett skolkonto i form av ett Microsoft Online ID som fungerar för Office 365-kontot. Läs mer om detta och hur det kommer se ut här.

  Hur får jag reda på mer?

  Allt du någonsin kan tänkas behöva veta om samtliga tjänster och program som ingår i Office 365 finns i Office 365 for Enterprise Service Descriptions. Här beskrivs tjänsterna i detalj vad gäller kompabilitet, mobilitet, begränsningar, support m.m. Om du vill testa på företagsversionen av Office 365, vilken innehåller samma tjänster, men är tänkta att anpassas med hjälp av skolmallar för att göra dem mer användarvänliga, så gå in här, klicka på den blå knappen och fyll i lämpliga uppgifter. En testversion specifik för skola kommer komma i samband med att Office 365 för utbildning släpps.

  Avslutningsvis vill jag visa en inspirationsbild Ler

   

 • IKT-bloggen

  Digitala verktyg gjorde historialäxan roligare för min 11-åring

  • 2 Comments

  Gästblogg av Malin Jonolf, engagerad mamma, it-entusiast och tidigare marknadschef för Microsoft skola.

  Min dotter går i fyran och har nu läst om Birger jarl och hans söner. Hon har delvis varit hemma sjuk under tiden så jag har ägnat mer tid än vanligt åt att hjälpa henne med skoluppgifterna. Delvis har det varit svårt att få henne att hålla uppe koncentrationen, så jag testade något nytt med verktyg vi redan jobbat lite med när det var dags för Slaget vid Hova.

  Jag föreslog att vi skulle göra en film om det. Det nappade hon på och vi ägnade cirka två roliga och högkoncentrerade timmar åt Valdemars väg till och från kungamakten.

   

  Så här gjorde vi

  Dottern har en telefon med kamera och en app som man enkelt kan ta stillbilder med som sedan sätts ihop till en film. Vi plockade fram lego och ställde upp de figurer som fick vara våra huvudpersoner. Med hjälp av telefonen tog vi sedan cirka 60 bilder som appen satte ihop till en en minut lång film i MP4-format.

  Vi använde appen iMotion, men det finns en mängd olika appar som gör samma sak, till exempel Timelapse Pro för Windows Phone och Laps it för Android. Sök på timelapse i din telefon så får du många träffar.

  För att föra över filmen till datorn så la vi upp den på SkyDrive via telefonen, eftersom filmen var för tung för att maila. Vi använder SkyDrive som huvudsaklig dokumenthantering för dokument, bilder och filmer som vi behöver komma åt från olika datorer. SkyDrive går utmärkt att använda med vilken telefon och dator du än har.

  När vi hade filmen med alla stillbilderna så jobbade vi från en laptop med Windows 8 och Windows Live Movie Maker. Med Movie Maker är det enkelt att lägga ihop olika komponenter till en film.

  Steg för steg:

  1. Lägg till filmklippet.
  2. Lägg till titelbild (många sätt att ändra hur titeln syns var roligt).
  3. Spela in en berättarröst (görs direkt i programmet och den hamnar där man valde att starta inspelningen, även lätt att flytta och redigera på olika sätt), vi använde en enkel extern mikrofon, men tidigare har vi använt den inbyggda mikrofonen som funkar ok när vi pratar ganska nära den.
  4. Berättarrösten var längre än filmen så vi la till en ögonblicksbild i slutet av filmen (en stillbild skapas från filmen på det ställe man står, den kan man välja hur länge den visas).
  5. Lägg till några texter i filmen (vem som är i bild).
  6. Lägg till två slutbilder, en med de medverkande och en med vem som gjort filmen.

  Nu har vi ett projekt i Movie Maker som pekar på olika komponenter som är sammanplockade till en enhet. När man är nöjd så kan man spara filmen i en mängd olika format eller direkt till till exempel Facebook eller Youtube. Vi sparade ner filmen för att kunna spelas på dator och det blir då en film i MP4-format, ett format som kan läsas av de flesta videovisningsprogram.

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Hoppas ni blir inspirerade att prova själva! Berätta gärna i kommentarsfältet (eller mejla på malin.jonolf@live.se) om det finns något ni skulle vilja prova, men inte riktigt vet hur.

  /Malin (som helst är i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg för jobbet)

 • IKT-bloggen

  Ett nytt och ännu bättre SkyDrive!

  • 1 Comments

  Som du kanske sett har det kommit information angående ändringar i SkyDrive, och du undrar säkert hur det påverkar era användare i Live@edu. Här kommer information som förhoppningsvis besvarar dina frågor.

  Vad händer?

  SkyDrive uppgraderas med en mängd antal nya funktioner, bland annat åtkomst direkt från Utforskaren och möjlighet att via den ladda upp filer som är upp till 2GB stora (Vista, 7 & 8), via webbläsaren går det numera att ladda upp filer som är upp till 300 MB stora. Filsynkronisering fungerar även i OS X Finder. Vi stödjer även numera Open Document Format, ODF, det går att dela på Twitter, läs mer här. Samtidigt har man sett att 99.94% av alla användare utnyttjar mindre än 7 GB av sitt utrymme, därför justeras nu standardgränsen ner. Användare som använder 4 GB eller mer av sin SkyDrive idag uppgraderas automatiskt till 25 GB. De som inte gör det måste in i sin SkyDrive och välja att de vill uppgradera till 25 GB. Aktiva användare, som har använt sin SkyDrive inom 60 dagar, kommer få ett informationsmejl om detta från oss. Läs mer om ändringen i lagringsutrymme här. Läs mer om den nya funktionaliteten, se skärmdumpar och ett videoklipp här.

  När händer det?

  Du kan uppgradera idag, ett slutdatum för denna möjlighet finns ännu inte.

  Hur gör man?

  När du går in på din SkyDrive kommer du informeras om uppgraderingen i en banner högst upp på sidan, där finns det en länk, klicka på den!  Alternativt kan du välja “Hantera lagring” nere till vänster i menyn. Du kommer då till en sida där du erbjuds att behålla dina 25 GB, klicka på knappen “Gratis uppgradering”.

  image

  Kan jag som administratör uppgradera alla användare på domänen?

  Nej.

  Vad händer med nya användare som skapas i Live@edu i en befintlig eller ny domän?

  De får en SkyDrive som är 7 GB stor.

  Vad händer när Office 365 för utbildning släppts?

  Alla användare som har SkyDrive kommer behålla den och det som finns på den. Tjänsterna separeras dock, så det finns ingen länk från SharePoint (skolportalen) till SkyDrive. Det finns dock gratiskod på codeplex som gör det möjligt att länka in SkyDrive i er skolportal. Till denna skolportal kommer det också finnas mallar tillgängliga som gör det enklare att lägga upp t.ex. färdiga klassidor där eleverna i klassen kan samarbeta och där lärare kan dela information.

  Hoppas denna info hjälper! Jag uppdaterar bloggen så fort jag fått någon ny. Kommentera om ni har frågor så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem.

 • IKT-bloggen

  Det nya sättet att samarbeta och kommunicera

  • 1 Comments

   

  Tänk dig att du sätter dig vid datorn och loggar in. Du sätter igång och jobbar och surfar runt. En kollega har en fråga om något ni pratade om på en fikarast och ett chattfönster med en fråga dyker upp.

  clip_image001

  Du inser att det blir för krångligt att beskriva med bara text-chatt så du trycker på “ring” och kan via datorn prata och berätta vad du menade. Kollegan ställer fler frågor och vill ha exempel, så du klickar på “dela skärm” och visar vad du menar. Du väljer också “whiteboard” och ni får en gemensam skrivyta där ni kan använda pennorna för att rita, skriva och beskriva era tankar. Perfekt för brainstorming helt enkelt! clip_image002

  Ni kommer fram att ni vill göra mer av det här, säkert finns det fler som är intresserade av att höra om era idéer. Ni lägger in brainstormingbild och anteckningar i en gemensam OneNote-bok. För att kunna utveckla tankarna mer bestämmer ni att ni måste ha ett möte. Du kikar i din kalender och tar även fram din kollegas kalender, så att du enkelt kan se när ni har en gemensam lucka. Du bokar ett möte och lägger med ett rum som är lagom stort, har en projektor och en whiteboard, så ni kan jobba fritt med de verktyg ni vill.

   clip_image003

  På några minuter har du gått från att chatta, prata med kollegan via datorn, samarbetat på din dator, brainstorma tillsammans på en gemensam yta, skapa en gemensam anteckningsbok där ni båda, från var sitt håll, byggt vidare på brainstormingen och att boka ett uppföljningsmöte med ett rum som innehåller rätt resurser. Det är dessutom enkelt för er att bjuda in fler, både till er nuvarande konversation och till mötet, genom att bara lägga till deras namn i bokningen får de en inbjudan till mötet skickat till sin kalender.

  Videoklipp som förklarar Office 365, Byt ordet “business” mot organistation.

  Hur låter det här? Skulle du kunna tänka dig att jobba så? Eller gör du kanske redan det idag? På samma sätt skulle du kunna samarbeta och kommunicera med både kollegor på andra skolor, i andra kommuner, elever och föräldrar. Om du visas som tillgänglig på chatten, dvs. att du är grönmarkerad, styrs av din kalender och vilken onlinestatus du själv ställt in. Är du på en lektion/möte/har bokat in egen arbetstid då du inte vill bli störd så kommer detta reflekteras i din status utan att du behöver tänka på det.

   

  På över 180 kommuner finns inledda eller planerade satsningar på egen dator för varje elev i någon av sina skolor. Alla dessa skolor behöver en lösning för att på ett enkelt och effektivt sätt kunna samarbeta och kommunicera. Dessa behov är inte unika, alla sorters organisationer behöver kunna kommunicera (chatt, telefon, mejl), samarbeta (dokumentdelning, portaler, forum) och sprida information (Wiki, bloggar, sociala medier, delad lagringsyta). Telefoni har vi sedan länge låtit någon annan leverera åt oss, nu är det dags att slå på övrig kommunikation och samarbete som en tjänst! Office 365 för utbildning kommer att förbättra den befintliga tjänsten Live@edu som gör just detta, ger en plattform för samarbete och kommunikation. Tjänsten representerar vår fortsatta ambition att stötta elever, studenter, lärare och skolpersonal över hela världen att nå sin fulla potential. Det här är en av våra största, om inte den största, satsningen vi gör i år. Och vi har alltså tagit fram en specialversion just för skola.

  I Norge har de redan kommit igång. Projekt kring Lync finns bland annat i Stockholms stad på bland annat Sjöstadsskolan samt i för SFI i Linköpings kommun. 

  Vill du veta mer? Läs här och här, men framför allt i presentationen ovan som jag håller uppdaterad med den senaste infon. Det går också bra att kontakta det företag du jobbar med för skollösningar, din kundansvarige på Microsoft eller mig direkt.

 • IKT-bloggen

  Det digitala barnet

  • 0 Comments  Utbildningsradion sänder varje helg dokumentärserien Barnaministeriet, ett radioprogram som skildrar barn och ungas livsvillkor, både i och utanför skolan.  Programmen har ett tydligt barnperspektiv och skildrar personer, trender och fenomen. Varje lördag kan du lyssna på Barnaministeriet i P4 med start kl. 11.

  Tre intressanta reportage som har sänts under hösten och vintern 2012

  Det digital barnet
  Dagens barn och ungdomar kallas ibland för "digital natives" - barn som växt upp med digital teknik. Hur påverkas barnen av den ständiga kontakten med mobiler och sociala nätverk som Facebook och Instagram? Vi hör unga berätta om hur det är att ha mer IT-kunskap än sina lärare. Om stängda facebook-konton och om digitala porträttbilder, så kallade egopics. Den senaste coola mobilen är ett måste.
  Lyssna på reportaget

  En dag i skolan
  Under en hel dag följer vi eleven David, läraren Åsa och rektorn Anna på Ilandaskolan i Karlstad. David går i åttan och ska för första gången få betyg medan Åsa ska betygsätta enligt den nya betygsskalan. Samtidigt funderar Anna på ekonomin och på skolans sammanlagda meritvärde. Genom de tre perspektiven får vi en unik insyn i en skola under en och samma dag.
  Lyssna på reportaget

  Hemundervisning istället för vanlig skola?
  "Skolsystemet funkar inte för mig. Jag kan inte vara mig själv där." 12-årige Svante trivdes inte alls i skolan. Skolan var så stor, barnens glåpord så hårda och lärarnas krav så jobbiga. Förtvivlade bestämmer Svantes föräldrar att han inte ska behöva gå tillbaka till skolan. Istället får han hemundervisning med två av sina systrar. Det fungerar över förväntan. 
  Lyssna på reportaget
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • IKT-bloggen

  Välkommen till framtidens samarbete och kommunikation!

  • 0 Comments

  Det glädjer oss att kunna berätta att Office 365 för utbildning, inklusive portallösningen SharePoint online, nu finns tillgängligt för samtliga utbildningskunder. Office 365 gör det möjligt för lärare, studerande och övrig personal att få tillgång till en förstklassig samarbets- och kommunikationslösning, och gör att man kan förnya lärandet och låta det ske på nya sätt, mer anpassat efter individen. Läs mer om hur en dag kan se ut för en lärare och en studerande när de fått tillgång till verktygen i Office 365 för utbildning.

  Vad har hänt?

  Idag firar vi ettårsdagen för lanseringen av Office 365 för företag. Under den tid som tjänsten funnits, har vi sett den växa i takt med att kunder världen över har dragit nytta av fördelarna som en flytt till molnet medför. Nu finns tjänsten tillgängligt för utbildningskunder, och de 22 miljoner användare av Live@edu som finns världen över kommer att få tillgång till allt vad Office 365 för utbildning erbjuder.

  Varför är det här viktigt?

  Som Niels Soelberg, VD för offentlig sektor på Microsoft i EMEA, skriver i sin bloggpost, där vi berättar att tjänsten nu finns tillgänglig, så beräknas bristen av IKT-kunskaper öka med 13% från 2010 till 2015. Detta är kunskaper som är särskilt viktiga för att ge dagens ungdomar en god chans på arbetsmarknaden och därmed bekämpa ungdomsarbetslösheten, och i förlängningen inte bara förbättra deras ekonomi utan även samhälls- och världsekonomin. Läs även mer om varför det är viktigt att studenter är mer än konsumenter av IT i Anthony Salcitos, högsta ansvarig för utbildningssektorn på Microsoft, blogginlägg om lanseringen.

  Molntjänster medför tydliga nyttor, särskilt inom utbildningsområdet, då det låter studenter samarbeta med dokument var de än är, samtidigt som det minskar kostnader och ökar flexibiliteten för utbildningsinstitutionerna, skriver Niels. Av den anledningen börjar vi nu utrullningen av den kompletta och kostnadsfria Office 365-tjänsten för utbildning. Skolor och utbildningsinstitutioner har sedan tidigare kommit åt vissa delar av erbjudandet, men kan nu komma åt helheten. Detta gör att mejl, ordbehandling, kalkylblad, presentationer, dokumentdelning, samarbete, lektioner och möten som går att spela in och publicera och mycket mer, hänger ihop. Samtidigt som robusta säkerhets- och integritetsbestämmelser för Office 365 säkerställer att viktig pedagogisk data skyddas ordentligt, berättar Niels.

  De senaste månaderna har några kunder kommit igång med tjänsten i förväg, så som University of Dundee, Westminster University och The Schools Network och dom kan bekräfta de goda effekterna av införandet av en molntjänst.

  “The university selected Office 365 over Google Apps because it gives us a robust enterprise-class platform for developing a radical new approach to collaboration and communication that goes far beyond email”

  Tom Mortimer
  Ansvarig för IKT-tjänster, University of Dundee

  I Niels blogginlägg, press-släppet kring ettårsjubileet och lanseringen av Office 365 för utbildning, och kundreferenssidan, går det att läsa om fler kunder som valt Office 365 och varför.

  Studenter och lärare på University of Massachusetts och NUI Galway berättar om sin upplevelse av Office 365 för utbildning.

  Vad är Office 365 för utbildning?

  Det kan du läsa mer om på Office 365-sajten, Live@edu-sajten och i mitt tidigare blogginlägg som förklarar hur en vanlig dag med tillgång med tjänsten kan se ut.

  Hur påverkar detta mig som befintlig Live@edu-kund?

  Det kan du läsa mer om i mitt tidigare blogginlägg, Live@edu kommer att bli Office 365 för utbildning och sidan med information om uppgraderingen.

  Hur kommer jag igång?

  Från och med nu kan alltså kunder från förskola hela vägen upp till universitet och högskolor registrera sig för Office 365 för skola, helt kostnadsfritt! Registrera er för ett 30-dagars testkonto och verifiera att ni är en utbildningsinstitution så får ni tillgång till tjänsten. Ser fram emot att höra mer om er upplevelse!

  Välkommen in i framtiden med Office 365 för utbildning!

 • IKT-bloggen

  Sigtuna kommun satsar på Office 365

  • 0 Comments

  Sigtunaboxen är en av barn-och ungdomsförvaltningens stora satsningar för att utveckla de kommunala grundskolorna i Sigtuna kommun - med hjälp av IKT och BFL, Bedömning För Lärande. Sigtuna har stort fokus på it-frågor och vill öka kompetensen kring användandet av IKT i skolorna för att uppnå sina mål. 

  Pedagoger och lärare fortbildar sig i nya metoder för att höja kvaliteten på undervisningen med målet att eleverna ska få högre betyg. Lasse Sundberg som är it-pedagog i Sigtuna kommun, driver Sigtunaboxen och berättade under Microsofts användarträff om hur Office 365 ingår i satsningen:

  - Sigtuna kommun har valt att implementera Office 365 för att bland annat enklare kunna dela, kommunicera och publicera information mellan lärare och elever. Till exempel fungerar samarbetsverktyget utmärkt i de fall eleverna behöver hjälp av en specialpedagog som inte är på plats på skolan varje dag. Med hjälp av e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt kan eleverna enkelt och snabbt få svar på sina frågor. Man kan ge sig ut i världen utanför klassrummet för att inhämta en resurs, ytterligare en lärarresurs till de eleverna som har behov av att få svar.

  Se filmen och hör mer om Lasse Sundbergs satsning i skolan:

  Kort om BFL - så här skriver Skolverket
  Bedömning för lärande (BFL) är ett förhållningssätt till kunskap och lärande. Syftet är att främja elevers lärande och kunskapsutveckling. Elev och lärare använder sig aktivt av bedömning som ett redskap i lärandeprocessen under tiden den pågår. BLF bygger på en grundläggande idé: att tecken på elevernas lärande används för att anpassa undervisningen så att den möter elevernas omedelbara inlärningsbehov. För att dessa tecken ska bli synliga behöver läraren redan i sin planering tänka in vilka tecken som kan synliggöras och hur bedömningen kan ske. Bedömning för lärande kallas även för lärandebedömning och formativ bedömning.
  Läs mer om BFL på Skolverkets webbplats>>

  Med Microsoft Office 365 får elever, lärare och övrig personal tillgång till e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt.
  Läs mer om Office 365>>

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer om Office 365 för utbildning. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  Lär dig mer med LearningSuite!

  • 1 Comments

  Vi har tagit de mest uppskattade verktygen bland pedagoger världen över och paketerat dem så att du kan installera alla på en och samma gång. Den här lösningen kallar vi LearningSuite! Den har tidigare bara funnits på engelska men före årsskiftet fick vi möjlighet att översätta den och då passade vi samtidigt på att lägga till ett gäng program som vi vet är uppskattade här i Sverige. Nu ingår 36 olika verktyg, helt kostnadsfritt! Alla dessa passar utmärkt att använda i utbildningen och har fått IKT-pedagoger som jag visat det för att jubla!

  Det här låter fantastiskt! Hur skaffar jag det? Jag vill ha det nu!

  tänker du nu. Det enda du behöver göra är att gå till det internationella nätverket för pedagoger, Partners in Learning, klicka på ”Join” och logga in med ditt Windows Live-konto. Har du inte ett? Skaffa ett här. Du kan även använda ett annat befintligt konto för att logga in, för t.ex. Facebook.

  image

  Nu har jag laddat ner och installerat. Var ska jag börja?

  Här kommer mina tre favoriter, men annars tycker jag det bästa är att pröva runt och hitta sina egna! Programmen är indelade efter vad du kan använda dom till; skapa, samarbeta, forska och undersöka och undervisa.

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Så kommer du igång med Kodu, vår PRAO-elev Amanda visar!

  Kodugör vem som helst till en spelprogrammerare och kräver inga förkunskaper! Det finns färdiga mallar i olika svårighetsnivåer där du får tips om hur du kommer framåt. Ikonbaserad programmering som låter en öva på logiskt tänkande som stärker både självförtroende och matematikkunskaper. Dessutom får man äntligen förståelse för vad som händer bakom kulissen i datorn och möjlighet att använda sin kreativa ådra för att skapa sina egna spel och världar.

  Hur du kommer igång och gör din egen sång i SongSmith.

  SongSmith i ett land där 13 000 ungdomar sökte till Idol men bara 10 000 till civilingenjörsutbildningar behöver vi ta till alla knep för att få upp intresset för IKT. Varför inte då göra din egen text och låta datorn skapa en melodi som passar till, efter dina preferenser? Du får välja musikstil och tempo och kan också gå in och justera exakt vilka instrument du vill ha med. Du kan till och med göra din egen musikvideo med hjälp av kopplingen till Movie Maker. Roligt och lärorikt för alla åldrar!

  Mouse Mischief Fånga dina elevers uppmärksamhet genom att koppla upp till 25 möss till din dator och låta dem interagera med din PowerPoint-lektion. Det går enkelt att lägga till frågor som alla kan vara med att svara på. På det här sättet säkerställer du att eleverna hänger med och får en roligare och mer interaktiv lektion!

  Jag måste också tipsa om både Expression Encoder, gärna i kombination med Movie Maker, som gör att du kan spela in vad du gör på skärmen och förklara och publicera undervisningsfilmer på din SkyDrive.

  Glöm inte att klicka på LearningSuite-ikonen med jämna mellanrum. Vi kommer nämligen hålla den uppdaterad med det allra senaste och du kommer upptäcka nya program med en kryssruta bredvid sig som du kan klicka i och sedan installera.

  image

  Vilka är dina favoritprogram i LearningSuite? Gör en egen demonstrationsfilm och dela med dig!

 • IKT-bloggen

  Framgångsrik undervisning med OneNote

  • 0 Comments  I skolan finns stora möjligheter att använda IKT i undervisningen och det händer mycket på området. Med OneNote får du hjälp att planera, genomföra och dokumentera lektioner för att sedan kunna följa upp undervisningen på ett smart sätt.

  I Umeå kommun har Hanna, som är i behov av extra stöd i undervisningen på grund av synnedsättning och en CVI-skada, fått hjälp av assistenten Annette Lindberg. De kan tillsammans med hjälp av OneNote hålla ordning på allt material de behöver i skolarbetet.

  Hanna och Annette träffades första gången när Hanna gick i Annettes förskoleklass. Tolv år senare är Annette Hannas assistent under skolgången på vård- och omsorgsprogrammet på Fridhemsgymnasiet i Umeå.

  – Det har jag varit i nästan åtta år nu. Så vi känner varandra otroligt bra, säger Annette.

  Fler lärare skulle ha stor nytta av att använda OneNote
  Annette tror att många fler lärare skulle ha stor nytta av att använda OneNote.

  – Det finns en stor potential för undervisande lärare att bygga upp sina kurser kring OneNote. Programmet ger både elever och lärare en tydlig bild av ett sammanhang. Enkelheten att växla mellan olika flikar och att enkelt anteckna och rita direkt i programmet gör det smidigt att arbeta med, säger Annette.

  Läs hela artikeln "Framgångsrik undervisning med OneNote i Umeå" och ta reda på hur du kan använda OneNote i undervisningen.

  Se instruktionsfilm och kom igång med OneNote

   

 • IKT-bloggen

  Så skyddas din information

  • 0 Comments  För sjunde året i rad arrangeras den 28 januari 2013 Data Privacy Day. Initiativet anordnas för att uppmärksamma rätten till skydd för personuppgifter. Bakom initiativet står Europarådet och Microsoft är en av huvudsponsorerna. 

  I Sverige går dagen under namnet Dataskyddsdagen, och med tanke på att den infaller vill vi ta tillfället i akt och lyfta hur Microsoft hanterar personuppgifter och hur våra produkter och tjänster fungerar i förhållande till din personliga integritet. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna gällandes integritet och våra produkter och tjänster.

  Vem äger rättigheterna till mina bilder och dokument?
  När du lagrar bilder och dokument i våra onlinetjänster, som exempelvis SkyDrive, är det du och ingen annan som äger rättigheterna till ditt material och du bestämmer själv via inställningar om och vilka du vill dela dina filer och mappar med.

  Kan Microsoft läsa min mejl och titta på mina bilder?
  Vi på Microsoft läser inte innehållet i dina mejl eller tittar på dina bilder. Vår begränsade tillgång handlar bara om att utföra tjänsten. Vi lämnar inte heller ut innehåll eller bilder. Undantaget är ifall vi har en laglig skyldighet att göra det, exempelvis att polis eller åklagare kontaktar oss och behöver hjälp i en brottsutredning där brottet eller delar av det begåtts via tjänster som Messenger och Hotmail. För detta krävs att det rör sig om ett allvarligare brott.

  Precis som övriga stora sociala nätverk och mejltjänster använder vi algoritmer för att söka igenom olämpliga foton lagrade i våra tjänster, detta för att hindra spridning av barnpornografi och annat olämpligt. Detta görs helt maskinellt och enligt våra regler för uppförande. 

  Var finns informationen som sparas i Office 365 för utbildning?
  Microsofts primära och sekundära datacenter för svenska kunder finns på Irland och i Nederländerna. Information om de geografiska gränserna och hur data lagras kan du läsa mer om här.

  Vem har tillgång till den information som jag sparar?
  Microsoft ger alltid dig som kund åtkomst till den information som finns lagrad.  Den administrativa åtkomsten till din data är strikt kontrollerad och stickprovskontroller görs av våra anställda och underkonsulter. Du hittar information om administrativ åtkomst här

  Hur används min information?
  Microsoft använder enbart din information för att utföra den tjänst du önskar. Office 365 skapar inga reklamprodukter av informationen som lagras. Microsoft söker inte igenom din e-post eller dina dokument för analys, datautvinning, annonsering eller produktutveckling. Inte heller blandas tjänsten eller din data med våra konsumenttjänster. Läs mer om det här.

  Vilken tillgång har jag som kund till min data?
  Som kund äger du alltid din data och har möjlighet att hämta hem den till din lokala dator när som helst och utan anledning. Få mer information här

  När man använder sig av Office 365 för utbildning, kan man då uppfylla PUL?
  Office 365 är utformad för att du ska kunna uppfylla dina åtaganden som personuppgiftsansvarig under PUL. Som ditt personuppgiftsbiträde är Microsoft beredd att ingå ett detaljerat personuppgiftsbiträdesavtal; uppvisa certifiering under Safe Harbor för sina amerikanska bolag och teckna EU:s standardkontraktsklausuler, så kallad EU Model Clauses.   

  Vad säger datainspektionen om Office 365?
  Datainspektionen har inte granskat en kunds användning av Office 365. Däremot har Microsoft besökt Datainspektionen för att redogöra för hur upplägget med personuppgiftsbiträdesavtal, EU:s standardklausuler, revisioner och underkonsulter ser ut. Enligt Datainspektionen behöver du som kund, som personuppgiftsansvarig ha tillgång till information om vilka underleverantörer som används. Microsoft tillhandahåller denna information i vårt Office 365 Trust Center

  Vilken sorts data är lämplig att lägga i Office 365 och vilken data är inte lämplig att lägga där?
  I slutänden är det alltid upp till dig som kund, som är ägare av din data att göra lämplighetsavvägningen. Microsoft tillhandahåller mycket information i Trust Center för att möjliggöra ett informerat beslut från ett säkerhets- och personuppgiftsperspektiv.

  Vill du veta mer?
  Om du har fler frågor eller funderingar, kan du kontakta: Helena Mischel eller Nils Stadling.
  Du kan även läsa mer om förra årets upplaga av Dataskyddsdagen på MVH-bloggen
  Och du kan få mer information om Office 365 för utbildning här.

 • IKT-bloggen

  Kan vi träffas i det Digitala klassrummet?

  • 0 Comments

  Medan våren funderar på om den ska ta sats och blomma ut
  eller vänta ytterligare några dagar, planerar vi på Microsoft en serie
  seminarier vi kallat Det Digitala
  Klassrummet
  . Tillsammans med HP
  vill vi träffa alla er som har tankar och funderingar om hur ett digitalt
  klassrum kan se ut och fungera. I workshopform vill vi visa goda exempel från
  skolor där lärare och elever använder datorer som en naturlig del i sin
  undervisning prata om hur man får till inte bara en fungerande undervisning man
  ror i land ett helt införandeprojekt av datorer till alla i skolan.

   

   

  Men den här gången vill vi inte bara att ni ska sitta stilla
  och tysta en hel eftermiddag och lyssna på någon som pratar och visar text på
  en skärm längst framme i rummet. Vi vill bjuda in er att bli inspirerade av
  våra talare – medarbetare från HP och Microsoft och yrkesverksamma lärare att
  reflektera över korta filmer från olika skolor i Sverige och diskutera era
  intryck i smågrupper under dagen.

  För att det här ska fungera så bra som möjligt, har vi hjälp
  av en moderator som håller ihop det hela under dagen. Eva Funck – känd från en mängd
  TV-program – kommer att ställa frågor både till föreläsarna och till er som
  sitter och lyssnar; allt för att vi ska få till en givande dag med ett rikt
  erfarenhetsutbyte för alla. Eva Funck har fått en mängd utmärkelser för sina
  pedagogiska insatser. Bl a har hon fått ett pris för att hon ”Gör svåra ämnen
  lätta att förstå för både barn och vuxna”

  Vi på Microsoft och HP hoppas att vi under april och maj med
  Evas hjälp ska göra ”Det Digitala Klassrummet” lätt att förstå – och vi hoppas
  därför att vi ses längs vägen.

  Läs mer här om var och när vi stannar nära dig och hur du gör för att anmäla dig. Har du
  redan nu frågor du vill att vi tar upp är du varmt välkommen att höra av dig
  till oss som jobbar med turnén!

 • IKT-bloggen

  Nya möjligheter och utmaningar med IKT på Bålbroskolan

  • 0 Comments

  För två år sedan beslutade Norrtälje kommun att storsatsa på digitalt lärande inom skolan. Under hösten 2012 påbörjades implementeringen av datorer och fortbildning för lärare och elever på Bålbroskolan. ”Vi ska höja den digitala kompetensen i skolan”, säger, Sebastian Törnqvist, IT pedagog.

  Sebastian Törnqvist berättar att IKT har gjort lärandet mycket smidigare, idag använder sig lärare och elever av bland annat, SkyDrive, en kostnadsfri molntjänst som gör det möjligt att spara och dela dokument sinsemellan. Vilket gör det enkelt att hitta information och både planering och uppföljning blir betydligt smidigare. ”Den stora utmaningen är att förändra pedagogiken så att man verkligen kan dra nytta av datorerna”, säger skolans rektor Jan Örtlund. 

  Röster från Bålbroskolan:

  "lätt att arbeta, lätt att hitta och lätt att dela" Elev

  "Mattespel, svenskaspel, grammatikspel [...] man nästan lurar dem till att lära sig" Förälder

   Se filmen om IKT på Bålbroskolan och hör lärare, elever och föräldrar berätta om satsningen i skolan: 


  Vill du veta mer och bli inspirerad?


  Läs mer om ITK i undervisningen på Microsofts webbplats för skola och högre utbildning >>

  Kontakta Joke Palmkvist, affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, om du vill veta mer. Hon nås på 08- 752 29 54.

 • IKT-bloggen

  Välkommen till onlineseminarium om Office 365 för utbildning!

  • 0 Comments

  Eftersom Office 365 för utbildning numera finns tillgängligt för alla kunder, kommer vi ha två genomgångar av tjänsten efter sommaren; den 27 augusti  kl 14-15:30 och den 3 september kl 10-11:30. Nedan finns mer information om seminarierna. Länken och telefonnumret gäller för båda, du kan även lägga till tillfällena i din kalender så du inte missar dem, genom att klicka på dem ovan, ladda ner bokningen, välja “öppna” och sedan spara mötet i din kalender.

  Gå gärna in lite tidigare i mötet och ladda ner deltagarversionen av Lync om du inte redan har den, mer information om hur man ansluter med Lync finns här och det finns dessutom en onlineutbildning du kan gå om hur man ansluter till Lync, som tar 10-20 min. Har du en Mac ska du ansluta via Lync Webb App. Är du en partner till Microsoft finns även onlineseminarium för dig, du kan läsa mer om dem här.

  Skicka gärna in frågor i förväg du vill ha svar på genom att klicka här.

  Seminariet är till för dig som arbetar i skolsektorn

  Den 27 juni så lanserade vi Office 365 för utbildning.

  Vi kommer att gå igenom:

  Vad är Office 365

  Så får man tillgång till denna nya tjänst för skolor.

  Vad innebär detta för mig som Live@Edu-kund idag?

  Frågor och svar

  Klicka här för att komma in i mötet eller ring in på +4687522828 konferens-ID: 3337217

  Material att ta del av inför mötet:

  Läs mer om Office 365 för utbildning.

  Läs mer om hur tjänsten kan göra en arbetsdag enklare.

  Läs mer om övergången från Live@edu.

  Mer information på Office 365.com

  För detaljerad tjänstebeskrivning läs Office 365 Service descriptions - där finns alla svar!

  Välkommen att delta!

  Helena Mischel och Lotta Båth

 • IKT-bloggen

  Sociala medier och säkerhet på internet

  • 0 Comments  Gästblogg av Malin Jonolf, engagerad mamma, it-entusiast och tidigare marknadschef för Microsoft skola.

  Barn som växer upp idag lever i en helt annan verklighet än vad jag själv gjorde. Eller?

  Min mamma är en klok person som alltid har pratat med oss barn om vad som är viktigt att tänka på. Till exempel vad man ska vara extra försiktig med och akta sig för:

  1. Akta er för ”fula gubbar” på gatan.
  2. Man skall inte retas på skolgården utan behandla andra som man själv vill bli behandlad.
  3. Lämna inte ut ditt telefonnummer till vem som helst.

  Jag påstår att farorna för dagens barn är desamma, men att platsen de finns på delvis har förändrats:

  1. De ”fula gubbarna” kan idag kontakta barn och ungdomar på internet.
  2. Mobbning förekommer fortfarande på skolgården men finns nu även på internet. Mobbning på nätet ser dock i mångt och mycket likadan ut som mobbning på skolgården men får idag mest uppmärksamhet om det sker via nya kanaler som internet har möjliggjort.
  3. Antalet delade kontakter mellan barn och ungdomar har mångdubblats genom deras aktiva användande av internet och sociala medier.

  I dagens samhälle är det enkelt att skylla på internet om barnen råkar illa ut. Många vuxna lastar helt över ansvaret på barn och unga och menar att det är tillgången till internet som skall begränsas. Så kanske det fungerar för en del, men min starka övertygelse är att vi vuxna måste ta ansvar och prata med barnen om samma saker som min mamma pratade med mig om - och lära dem vad man ska vara extra försiktig med och akta sig för.

  Jämför med 1982 när Televerket lanserade Heta Linjen, en tjänst för anonyma gruppsamtal. Förmodligen ville mamma helst bara förbjuda oss att ringa dit men hon insåg att det var säkrast att även ge oss råd om vi eventuellt skulle prova någon gång.

  Verkligheten för barn idag
  Jag har under de senaste månaderna, i samband med föreläsningar om Sociala medier och säkerhet på internet, frågat barn i mellanstadieålder om deras tillgång till dator och mobil, samt vilka program de använder mest. Det är endast barn från Stockholms innerstad och närförort som har medverkat och urvalet är naturligvis fortfarande begränsat och för litet för att kunna dra generella slutsatser. Men jag vill ändå använda denna undersökning som ett exempel på hur barnens verklighet ser ut i dag:

  Alla barn som har svarat på frågorna har tillgång till en dator i hemmet varav:
  • 35 % har en egen dator.
  • 57 % uppger att de använder datorn två timmar eller mer under en vanlig dag.
  • 95 % av barnen har en mobil.
  • 70 % har en smartphone, det vill säga en telefon med tangentbord och datorlika funktioner.
  • 40 % uppger att de använder sin telefon i två timmar eller mer under en vanlig dag.

  Av de barn som har en smartphone uppger 55 % att de använder sin telefon i två timmar eller mer samtidigt som de har något mindre datortid än genomsnittet. Det innebär en förflyttning av användandet från dator till telefonen för de som har en mer avancerad telefon.

  Beteende
  Vad gör de då med all tid som spenderas online? Om man tittar på vilka sajter och program som barnen själva uppger att de använder mest så är det tre saker som de i huvudsak ägnar sig åt:
  - att konsumera media (youtube, spotify, svtplay)
  - att ha kontakt med sina vänner (facebook, instagram, kik, skype)
  - att spela (väldigt många olika spel som t ex minecraft, bike race, howrse och spel från toca boca).


   
  Bild: Den totala stapeln visar hur stor andel av de barn som jag har frågat och som använder de tio mest populära programmen. Frågan löd: Vilka sajter och program använder du på datorn eller i mobilen?
  Källa: Enkätundersökning 2013 Malin Jonolf

  Tips och råd till alla som använder internet
  Jag menar att det finns några grundläggande saker som alla behöver tänka på när de vistas på internet. Det är i grund och botten samma saker som min mamma sa till mig när jag var liten och jag har valt att ge följande råd till barn och ungdomar i de mellanstadieklasser jag har besökt:

  1. Se till att du vet vilka du har kontakt med.

  • Lägg bara till dina vänner om du med säkerhet vet att det är deras alias.
  • Acceptera inte kontaktförfrågningar från okända (väldigt vanligt).
  • Tänk på att det är enkelt att byta namn och bild på en befintlig profil.

  2. Var försiktig med vad du säger, och hur du säger det.

  • Det är lättare att missuppfatta varandra i skrift jämfört med när man pratar med varandra.
  • Det är svårt att avgöra om ett skrivet meddelande innehåller ironi, är ett (dåligt) skämt eller om det är på allvar.
  • Konsekvenserna av ett meddelande kan bli stora eftersom det du skriver snabbt kan få stor spridning på internet.
  • Mobbning är mobbning var det än förekommer!

  3. Lämna inte ut dina personliga uppgifter.

  • Lämna bara ut telefonnummer och ditt alias till personer du med säkerhet vet vilka de är.
  • Lämna aldrig ut dina inloggningsuppgifter och lösenord, inte ens till din bästa vän.
  • Om du skall träffa någon i verkligheten som du har lärt känna online – ta med en vuxen!
  • Ha alltid PIN-kod på telefonen. Det är oftast inte alls roligt om någon annan skriver en statusuppdatering i ditt namn i ditt facebook-flöde.

  4. Tro inte att allt som finns på internet är sant.

  • Träna på källkritik, både i verkligheten och online.
  • Lär dig att känna igen annonser med fula trick (tex. du har vunnit...).
  • Det är inte fritt fram att använda allt du hittar på internet. Texter, bilder och film är ofta skyddat enligt upphovsrättslagen och du kan inte använda det hur som helst.

  Föräldrar och andra vuxna behöver mer kunskap för att kunna hantera fallgroparna på internet, som till exempel e-mobbning och integritetsfrågor. Läs på och prata med barnen om att de ska vara försiktiga därute. Både i verkligheten och online.

  Mer i ämnet barn och internet finns på www.surfalugnt.se.

  Malin Jonolf (är helst i skogen, men är beroende av bra digitala verktyg på kontoret)
  Marknadskonsult, föreläsare och bloggare

   

 • IKT-bloggen

  Ny avancerad molntjänst i skolan

  • 0 Comments
  Den nystartade skolan Mälardalens Tekniska Gymnasium är först i Sverige med att använda utbildningsplattformen Microsoft Office 365 for Education. Molnlösningen möjliggör en effektiv papperslös utbildningsprocess som kan göra skolan till Sveriges bästa teknikgymnasium.

  Mälardalens Tekniska Gymnasium startade den 16 augusti 2012 i Södertälje av ägarna Scania och AstraZeneca i samarbete med det kommunala bolaget Telge. Bakgrunden är bristen på kompetenta tekniker inom produktion, underhåll och automation. Syftet med utbildningen är att kompetensförsörja Scania och AstraZeneca.

  Först i Sverige
  Skolan är den första i Sverige som har börjat använda utbildningsplattformen Microsoft Office 365 for Education.

  – Den lägger grunden för en kvalitetssäkrad process i undervisningen och en bättre kunskapsutveckling för våra elever. Med den här lösningen kan vår vision – att bli Sveriges bästa teknikgymnasium – bli verklighet, säger vd och rektor Susann Jungåker.

  – Jag har lång erfarenhet av arbete i skola och har inte förrän nu hittat en effektiv it-lösning som kan möta behovet av ett system för elevadministration som samtidigt är en lär-plattform.

  Öppnar för samarbete
  Med Microsoft Office 365 får elever, lärare och övrig personal tillgång till e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt. I lösningen ingår Microsoft SharePoint Online som ger tillgång till en omfattande uppsättning funktioner för samarbete och informationshantering.

  Skolan har fått hjälp med att implementera och utveckla lösningen av Microsoft-partnern MolnData i Sverige AB.

  – Vi bygger en infrastruktur i molnet åt skolan. Det ger stora ekonomiska fördelar. Lösningen kräver betydligt mindre personal, resurser och pengar för att köpa hårdvara och mjukvara än ett traditionellt system, säger Magnus Jungåker, grundare av MolnData.

  Ständig åtkomst till systemet
  Molntjänsten innebär också att användarna kan få åtkomst till systemet när och var och hur som helst. Elever och lärare kan exempelvis arbeta hemifrån på kvällar och helger.

   I SharePoint har ett intranät byggts. Här har alla ansvarsgrupper och lärarteam egna sidor.

  – Lärarna dokumenterar, följer upp och förbättrar vad som görs i undervisningen för att kvalitetssäkra utbildningen – och för mig som chef är det också lätt att göra uppföljningar, säger Susann Jungåker.

   I SharePoint finns även allt eleverna behöver veta om sina teoretiska och praktiska kurser. De kan till exempel hämta en film med en tio minuters presentation av vad de ska göra på nästa matematiklektion. Några exempel på praktiska kurser är datorstyrd produktion, robotteknik och svetsning.

  – SharePoint är fantastiskt, fortsätter hon. Utmaningen är att välja det utseende och de funktioner som stöder processerna och verksamheten. Det finns oändligt många möjligheter, men det gäller att göra det enkelt för användarna.

  Den papperslösa skolan
  Traditionell kurslitteratur används fortfarande i undervisningen.
  – Men böckerna är på väg bort. Det här kommer bli en papperslös skola. Inom loppet av ett par år har vi ett minimum av kurslitteratur och papper som kopieras. Vi är en liten skola, men detta kan ändå spara ett antal hundra tusen kronor per år.

  Eleverna, lärarna och övrig personal är mycket positivt inställda till lösningens struktur och enkelhet.
  – Vi har redan kommit långt, men vi bygger vidare med målet att bli en spjutspets bland Sveriges tekniska gymnasier, säger Susann Jungåker.

  FAKTA:

  Uppgift:
  Etablera en effektiv it-lösning som kan möta behovet av ett system för elevadministration som samtidigt är en lär-plattform.

  Lösning: Microsoft Office 365 for Education och Microsoft SharePoint Online.

  Resultat: En kvalitetssäkrad undervisningsprocess, bättre kunskapsutveckling för eleverna, effektiv elevadministration, låga kostnader, och möjligheter att skapa en papperslös utbildningsprocess.

   

 • IKT-bloggen

  IKT i fokus på BETT 2013

  • 0 Comments  Succén är tillbaka! Under den 30 januari till 2 februari går evenemanget BETT 2013 av stapeln på Excel i London. Under tre intensiva dagar får du en inblick i hur ny teknik kan främja lärandet hos elever och lärare. BETT fokuserar i år på IKT och lärande, men även på hur skolan som organisation kan utveckals.

  Microsoft kommer att finnas på plats med en monter och bland annat visa upp de senaste produkterna Windows 8 och Office 2013. Du kommer även kunna ta del av smarta tips på hur du använder Microsoft produkter i undervisningen, exempelvis hur du kan hålla ordning på anteckningar och lektionsplanering i OneNote.
  – Vi kommer att ha seminarier med våra duktiga innovativa lärare Daniel Gomejzon, idrottslärare på Väsby Nya Gymnasium i Stockholm, och Jerker Porat, högstadielärare på Karlsängskolan i Nora, som kommer att berätta hur de använder våra produkter i undervisningen, säger Eva Pethrus, ansvarig för skolfrågor på Microsoft

  Eva kommer att finnas på plats under BETT tillsammans med lärare och skolledare från olika skolor. 
  – Tillsammans med över 200 lärare och skolledare kommer vi att besöka en Microsoft Partners in Learning ”Super Mentor School”, vid namn New Line Learning. Ett inspirerande studiebesök till en framgångsrik och innovativ skola i ett område som präglas av hög arbetslöshet och som har med en tydlig vision och ett metodiskt arbete lyckats med satsningen på individuellt lärande med stöd av IKT.

  New Line Learning arbetar även med riskhantering för att eleverna inte skall hoppa av skolan utan lyckas och ha behörighet att fortsätta till högre utbildning. Besökarna kommer även få en djupare inblick i den nya Plaza modellen som skolan har utvecklat där närmare 100 elever aktivt arbetar med stöd av ett team av lärare.

 • IKT-bloggen

  Photo Story 3 går nu att installera med Windows 7

  • 0 Comments

  Som många redan vet är Photo Story ett gratis-program från Microsoft för att skapa bildberättelser och används bl.a. i PIM.

  Många har hört av sig och undrat varför det inte går att installera när man använder Windows 7 och till er har jag nu glädjen att berätta att det from denna veckan fungerar utmärkt att installera och köra när man använder sig av Windows 7.

  För er som kört Photo Story ett tag och vill kunna göra lite mer men ändå lika enkelt så rekommenderar jag gärna ett annat gratis-program, Windows Live Movie Maker.


  /Leif Sunesson 

Page 1 of 6 (148 items) 12345»